Dorel de la Justiţie

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, scoate pe gură următoarea tâmpenie, chipurile o ironie legată de “implicarea” americanilor în democraţia românească:

Poate [ambasadorul american – n.m.] este îngrijorat că în proiectul de modificare a legilor justiţiei nu am propus modelul american, unde procurorul general este propus de către Senat, să avem o echivalenţă a procedurilor şi să tindem spre acelaşi standard de democraţie. (sursa)

Aparent, domnu’ Toader a preluat retorica de mahala a şefului său, Liviu Dragnea, retorică făcută celebră de Victor Ponta în anii săi de glorie, cu glumiţe de autobază şi ironii fără fundament.

Domnului Toader i s-a dat rapid peste nas pentru că, întâmplător, sunt destul de mulţi care ştiu cum funcţionează sistemul american de justiţie, iar în cazul citat de domnia sa, e ca-n bancul cu bicicleta. Nu e procuror general ca-n România, e Attorney General, şi nu e numit de Senat, ci numit de preşedinte şi aprobat de Senat.

Genul ăsta de comportament e demn de un Dorel, nu de un ministru al Justiţiei.

3 comentarii

 1. Si cat tam-tam a fost la TV cand Trump a schimbat “the Attorney General”.
  Dorel se joaca cu dezinformarea…

 2. Ai dreptate pana la un punct. In USA presedintele e si seful guvernului si d-aia are aceasta autoritate. In Romania, republica parlamentara, presedintele, avand doar atributiuni de politica externa si de aparare a tarii, nu are caderea sa faca asa ceva.
  Nemaivorbind ca USA sunt un stat federal, iar in 47 de state din 50 , procurorul general statal, care este independent de Washington, este ales prin vot popular!
  Deci tu compari mere cu pere si-ti iese ca rumanul e prost.
  Beat that: nici macar Ceausescu nu decidea procurorul sef din Romania, numirea e alta ca asa sunt regulile peste tot, presedintele semneaza decretul de numire, dar pana si comunistii alegeau persoane cu destula capacitate si experienta pt. a face fata acestei misii!
  Pai, baschetbalista cu ce putea lauda cand a numit-o basinosu ca procuror general? Ca era ruda cu tac-su lascu, procuror de renume comunistoid?
  Pai, parca eram cu jos si hua si moarte comunistilor, acuma ce facem, o dam dupa cires?
  Idiotii nu inteleg ca nea basina si sasul strangator de case, tremura stiind ca pot fi trimisi la bulau pt. penale, si d-aia vor sa numeasca ei procurorul general, si pa al de la DNA?
  Ca el are drept de veto, legea data de macovei ii permite asta!

  • @Parpanghel: de separaţia puterilor în stat ai auzit? Şi dacă tot îmi zici mie că compar mere cu pere, ia compară tu sistemul juridic din State cu sistemul juridic din România, iar după ce termini şi te prinzi cum stă treaba, ţine-ţi mîinile-n buzunar şi n-o mai da pe postăceală.