Dragnea a fost condamnat să rămână președintele PSD

Să nu trăiți careva cu impresia că Dragnea a ieșit victorios din CEx-ul de ieri. Dimpotrivă, Dragnea a pierdut partidul. A rămas președinte pentru că partidul încă are nevoie de el.

PSD are nevoie de Dragnea pentru că are nevoie de cineva care să facă lucrurile murdare. Amnistia, grațierea, codurile penale, încă sunt pe tapet pentru mulți dintre liderii din partidul borfașilor. Fondul Suveran de Investiții – sau cum dracu’ l-a botezat Dragnea – este în continuare de interes pentru ei.

PSD nu vrea să piardă guvernarea – ăsta e un truism. Dar nu vrea să piardă guvernarea nu pentru că nu i-ar ajuta la următoarele alegeri dacă ar veni un nou Cioloș (să ne amintim că PSD a câștigat ultimele alegeri la modul zdrobitor după un an de pauză la guvernare), ci pentru că nu vor mai putea controla instituțiile.

Dacă PSD pierde guvernarea acum, oricine ar veni din opoziție va trebui să repare toate stricăciunile politice făcute de Dragnea și șleahta de borfași în ultimii doi ani. Asta înseamnă repararea legilor justiției și posibilitatea ca mulți dintre ei să riște pușcăria. O nouă guvernare ar însemna o nouă strategie pe justiție și un alt partid care să pună presiune pe DNA, chiar și cu păpușa pusă acolo de Tudorel Toader.

Dragnea a rămas șef peste PSD nu pentru că PSD-ului îi e drag de el, ci ca pedeapsă pentru că a mers prea departe. Dragnea e deja compromis. Nu mai controlează partidul, ci partidul îl controlează pe el. Pentru o mai bună înțelegere a situației, citiți acest paragraf de aici:

Surse din conducerea partidului au declarat pentru G4Media.ro că motivul real pentru care Liviu Dragnea a refuzat să supună la vot propunerea de excludere este faptul că nu avea în Comitetul Executiv majoritatea necesară de două treimi pentru excluderea din PSD a primarului general al Capitalei, unul dintre cei mai vocali adversari ai săi.

Nimeni din PSD, în acest moment, nu vrea să-și asume mizeriile lui Dragnea, dar cu toții sunt interesați ca ele să fie duse la bun sfârșit. Desigur, au fost duse niște negocieri serioase înaintea ședinței de ieri, iar Dragnea a făcut, la modul cel mai probabil, foarte multe compromisuri. A dat de la el mai mult decât are pentru a păstra aparențele.

Realitatea însă e că a pierdut majoritatea în partid. A pierdut partidul, iar partidul l-a condamnat să mai fie lider încă o bucată de vreme. Abia ieri am putut să vedem adevărata dimensiune a dezastrului din PSD.

E cât se poate de relevant sondajul prezentat de Țuțuianu în timpul CEx-ului. Nu e o chestie făcută după ureche, e un sondaj comandat de pesediști, pentru uz intern, ca să-și facă o idee în ce hal au ajuns. Iar rezultatul e că demiterea lui Kovesi n-a făcut altceva decât să-i crească și mai mult popularitatea.

Practic, rezultatele alea explică un lucru banal: că oricât de prost ar putea fi considerat publicul PSD-ului, până și cel mai needucat votant e în stare să refuze toate balivernele date pe goarnă de Dragnea în ultimul an. Publicul PSD s-a săturat de prostiile cu “statul paralel”, de tentative de asasinat și de scrisori cumpărate pe bani grei.

Nu e că s-ar fi deșteptat votantul PSD peste noapte și va vota cu USR. Pur și simplu, e la mintea cocoșului că poți să exagerezi o vreme, dar tre’ să știi când să te oprești. Iar Ponta i-a făcut un cadou nesperat votantului PSD, cu pozele în care Dragnea apare alături de Maior și Kovesi.

Iar logica votantului e simplă: “Băi, dă-o dracu’, conduci țara de doi ani de zile, ai guvernul, ai majoritatea parlamentară, te lupți cu statul paralel cu care te pupai în bot mai an, prea e cusută cu ață albă.

Dragnea, în încercarea lui de a se salva, n-a făcut decât să tragă partidul în jos. A rămas președintele PSD pentru că nimeni altcineva nu e dispus să-și bage mâinile până la cot în rahatul pe care îl lasă Dragnea în urma lui. Așa că Dragnea a fost pedepsit să intre în rahat până-n gât și să termine treaba. Iar când treaba va fi terminată, partidul îl va călca pe cap și-l va lăsa să se înece în rahat, așa cum a făcut întotdeauna cu liderii de care s-a descotorosit.