Dragnea ar fi putut reforma PSD. Ar fi putut…

Eu sunt convins că, în PSD, există şi oameni serioşi şi bine intenţionaţi. Liviu Dragnea ar fi putut să fie acel om care să-i scoată în faţă şi să arate că PSD nu e doar un partid de borfaşi.

Ce-a reuşit Dragnea, în ultimele două săptămâni, a fost să confirme ceea ce deja ştiam cu toţii. Că PSD e o plagă, e o boală transmisibilă care nu poate fi vindecată, ci doar tratată. La vot.

Am văzut însă că există şi oameni care încă n-au fost infectaţi de bacteria numită corupţie endemică. Am văzut că, în PSD, încă mai există oameni dispuşi să-şi rişte funcţiile şi să îl contrazică pe cel care s-a ridicat drept dictator în partid. N-o spun eu, a spus-o Aurelia Cristea, fost deputat şi fost ministru PSD.

Există şi oameni decenţi în PSD

Există mulţi alţi oameni, precum primarul Iaşului sau europarlamentarul Moisă, care i-au cerut public lui Dragnea să retragă ordonanţele. Şi există mulţi alţii care au arătat cu degetul mizeria sau au demisionat din PSD.

Dragnea ar fi putut să fie omul care să reformeze PSD-ul. Omul care ar fi putut să realizeze că România de azi nu mai e ţara de acum zece ani.

Că Brucan, cu toate păcatele lui, nu a greşit decât cu vreo cinci-zece ani atunci când a spus: “Pentru a deprinde democraţia, ro­mâ­nii vor avea nevoie de 20 de ani.” Iată, o bună parte dintre români au deprins democraţia.

Florin Cîţu povestea pe Facebook, ieri:

Azi, am fost la Parlament să susţin amendamente la mai multe comisii (…) Toţi parlamentarii PSD cu care m-am întâlnit m-au salutat cu respect şi m-au ascultat. După care mă trăgeau într-o parte unul câte unul, spunându-mi că nici ei nu sunt de acord cu ordonanţa, dar nu au ce să facă. (…) Evident, mi le-au respins pe toate sugerând că aşa este ordinul.

Oamenii ăştia nu sunt proşti, sunt speriaţi de Dragnea şi de tirania lui în PSD. E cumva ironic faptul că lumea a ajuns să-l regrete pe Ponta.

Dragnea a transformat PSD din partid de mafioţi în partid de borfaşi

Dragnea ar fi putut să scape de toată elita coruptă a PSD-ului. Ar fi putut să facă o înţelegere cu ei: “furaţi pe barba voastră, dar dacă sunteţi prinşi, zburaţi din partid”. Ar fi putut să aibă demnitate. Ar fi putut.

Dragnea ar fi putut să fie cel care să transforme PSD într-un partid decent care, de bine – de rău, fură cu măsură.

Dar Dragnea nu înţelege că ţara s-a schimbat, că oamenii nu mai sunt aceiaşi care, la începutul anilor 2000, erau resemnaţi după cel puţin zece ani de sărăcie şi resemnaţi cu faptul că vor fi întotdeauna furaţi.

Dragnea este şeful PSD care a transformat partidul dintr-unul de mafioţi într-unul de borfaşi. De bine, de rău, mafioţii din perioada 2000-2005 aveau o minimă eleganţă.

Borfaşii lui Dragnea fix asta sunt, borfaşi care lucrează noaptea, care sparg case, băieţaşi de cartier organizaţi în găşti care cred că totul se limitează la bani, iar dacă ai bani, eşti protejat şi oferi protecţie.

Asta e mentalitatea, de gaşcă de cartier formată din analfabeţi care cred că, dacă şeful cel mare e la putere, totul va fi bine:

Astea sunt primele exemple care-mi vin în minte, dar nu sunt singurele. Sunt mult mai mulţi. Nu-i mai pomesc pe Olguţa Vasilescu, ce-şi doreşte să scoată milionul de pesedişti în stradă, şi nici pe Codrin Ştefănescu, pupilul lui Vadim, că ar fi ridicol.

PSD putea să fure pe termen lung. S-au lăcomit

Dragnea ar fi putut să-i lase din braţe pe toţi ăştia, să-i zboare din partid sau măcar să le pună piedici. Să le spună “băi, băieţi, hai să furăm mai cu măsură, cât de mult vă trebuie? Sunteţi deja miliardari, cât de mult e destul?

Dragnea n-a făcut-o. A dat vina pe Soroş, a dat vina pe corporaţii, a dat vina pe puteri străine. Nu direct pe gura lui, ci pe gurile trompetelor de partid, de la mizerabili precum Codrin Ştefănescu, la Olguţa, Sevil şi televiziunile de partid.

Băi, băieţi, gândiţi strategia pe termen lung. Facem şi noi ceva, furăm mai cu măsură, dar vom fura timp de 20 ani. Nu totul o dată, că nu mai pupăm nimic după aia“, ar fi putut să spună. Nu a spus-o. A vrut să dea jaful secolului, să intre în istorie drept cel mai mare borfaş al României. Aşa va rămâne.

Copiii lui Soroş

Dragnea a fost învins de Soroş

Într-un mod ironic, are şi Dragnea dreptate când spune că sunt “manifestaţii de inspiraţie soroşistă“, dar asta nu pentru că s-ar fi implicat Soroş, ci pentru că oamenii din stradă cred în acelaşi lucru, în ideea de societate deschisă, transparentă şi democratică, nu un sistem politic închis şi ignorant când vine vorba de oamenii care i-au trimis acolo pe cei care iau decizii în locul nostru.

Pe Dragnea l-a învins Soroş pentru că Dragnea a insistat să mintă că se luptă cu Soroş. Soroş l-a învins prin însăşi lipsa lui din confruntarea cu Dragnea. Mai pe româneşte, Dragnea s-a bătut singur.

Un alt lucru pe care-l uită Dragnea e că propriul lui partid este o adunătură de borfaşi care-şi ţin cuţitele lungi şi ascuţite la curea. PSD este un partid de trădători şi de oportunişti.

Borfaşul şef şi-a tăiat singur craca de sub picioare. Încă nu reuşesc să-mi dau seama cine îi va lua locul, dar om trăi şi om vedea. Eu sunt sigur că revoltele din interiorul partidului vor duce către mazilirea lui.

Prohodul PSD

Eu n-o să mă apuc să cânt prohodul PSD, partidul nu va muri, chiar dacă aşa miroase acum. Mă rog, pute a cadavru politic, dar avem atât de multe exemple în care PSD-ului i s-a cântat prohodul şi a revenit, încât nu-mi permit să fac asta.

Cu toate astea, ce vedem în aceste zile este a doua cădere a PSD-ului după ce, în 2015, a picat Ponta. Dragnea este cel care a reuşit performanţa de a confirma ceea ce ştiam cu toţii, că scopul partidului în România este acela de a jefui.

Se vor regrupa, aşa cum au făcut-o întotdeauna, dar ce trebuie să înţeleagă toată lumea din protestele acestor zile este că nu se vor schimba niciodată. Nu câtă vreme depind de aceiaşi şi aceiaşi baroni locali.

Ce e de făcut

Ce nu pricepe Dragnea şi nu va înţelege niciodată, dincolo de faptul că România se trezeşte din adormire şi că nu mai tolerează mizeria, este că resemnarea – despre care am scris acum două zile – nu va ţine o veşnicie.

Dragnea trăieşte cu impresia că oamenii – şi, implicit, votanţii lor – nu-şi vor schimba opţiunea. Ce nu înţelege el este că sângele apă nu se face, că înşişi votanţii lor au votat pentru PSD nu doar pentru ei, ci pentru familiile lor, pentru copiii lor.

Aveţi părinţi, bunici, care simpatizează PSD? Explicaţi-le că ce văd zilele astea e definiţia PSD-ului. Că ce fac ei, legalizarea jafului, înseamnă sărăcirea voastră. Înseamnă că vă vor obliga să plecaţi din ţară, iar voi nu vreţi asta.

Încet, încet, se vor trezi şi ei. Deja s-au trezit destui, vor mai fi şi alţii. Părinţii, bunicii, au o capacitate incredibilă de a înţelege ce simţiţi şi de a fi alături de voi.

PSD, în forma lui curentă, nu va mai rezista mult. O vor mai duce câţiva ani, dar dacă nu se reformează cât mai degrabă, în cinci-zece ani va dispărea.

Modul în care se mazilesc unii pe alţii, modul tâlhăresc în care vor să pună mâna pe tot, îi va duce la pierzanie. Iar oamenii văd, inclusiv votanţii lor.

S-au convins, încă o dată, că PSD este un partid de borfaşi puşi pe căpătuială. Dragnea şi-a tăiat singur craca de sub picioare şi a tăiat-o şi pe cea de sub picioarele partidului. Au dubii inclusiv simpatizanţii lor.

În plus, s-a ridicat în stradă o nouă generaţie, alte noi generaţii se vor ridica. Sunt generaţii care au trăit în libertate, cu păreri, cu demnitate, cu personalitate, nu oameni care stau cu capul plecat şi nu cârtesc de frică sau din resemnare.

Dragnea ar fi putut să fie salvatorul PSD. Ar fi putut. De fapt, este unul dintre groparii lui.

3 comentarii

 1. Domnule Mihăileanu, de data asta dați cu mucii în fasole rău de tot, dar rău, rău.
  Încă de la titlu.
  Păi cum poți să restructurezi un partid CÂND AI FURAT UN JUDEȚ ÎNTREG !?!?
  Cum poți fi cinstit când ești un hoț până în ultima celulă.

 2. 1) ca opinie generala idealismul din acest articol este foarte naiv. cam in aceeasi tema visatoare pot spune ca daca imi dadeau sute de mii la salariu as fi fost milionar, ca daca femeia x imi face obedient toate dorintele as fi luat-o de nevasta, etc, daca as sti numarul de la loto de saptamana asta as face maxim de credit ca sa joc, etc. ei bine nu. viata nu este un joc pe calculator in care sa salvezi dinainte ca sa vezi cum iese, si daca iese prost reiei salvarea. in viata risti si daca ai gresit pierzi. asta ii se va intampla lui dracnea, si chiar de l-as iubi tot n-as fi de acord ca sa se schimbe legile universului pentru ca el sa n-o pateasca. si nici nu am putere ca sa schimb legile universului.
  2) tu te uiti la ce visezi? un condamnat penal pe care il asteapta puscaria sa promoveze onestitatea? din toata povestea asta m-a uimit cat de mult a fost nesimtit in speranta ca isi poate batea joc de tara, dar as fi fost de mai multe ori si mai uimit daca spasit se ducea in parnaie zicand ca asa merita. daca psd e un partid de nereformati (un cuvant prea subtire pentru gasca de borfasi mafioti) atunci ei si-au ales un sef care sa-i schimbe pe onesti, nu pe ei in naravurile lor comode (un alt eufemism pentru hotii). vorbind vulgar, psd e un partid de rahatei mai mari sau mai mici. dintre ei au dat puterea cea mai mare kktului cel mai mare ca acesta e cel mai interesat in montarea unui ventilator puternic care sa risipeasca mirosul de kk. acest ventilator a fost acesta ordonanta de urgenta in care dracnea era direct interesat si pe sub el se albeau si multi altii. pentru asta a fost ales dracnea, pentru ca el era cel mai interesat in a fi cat mai nerusinat.
  3. psd nu se va reforma si nici nu va disparea. asta din imaturitatea electoratului. hotii partidului raman mai departe sus si doar DNA ce ii mai matura. sau ‘reformeaza’. electoratul se va intoarce ciclic la alternative. formatiunea A promite marea cu sarea si nu se tine de cuvant? bine, la urmatoarele alegeri ajunge la putere formatiunea B care promite si ea marea cu sarea si ii critica pe A. Nu se tin de cuvant? inapoi la A. Nu se tin de cuvant? inapoi la B. s.a.m.d.
  ce a fost ‘breaktrough’ in demonstratiile de acum a fost ca electoratul a priceput ca poate sanctiona direct putearea, oricare ar fi ea si oricat de validata de alegeri si majoritara in parlament ar fi ea. e inceputul depasirii etapei de mai sus, aceea ‘m-au mintit astia? atunci de razbunare ii validez pe mincinosii ceilalti’. poate pe viitor vom mai vedea actiuni protestatare pe puncte de promisiuni neonorate. chiar daca fonduri de investitii pleaca din romania sau euro creste sau liderul politic e persona non grata la Bruxeles.