Dragnea e mai singur ca niciodată. Şi e şi cel mai prost şef PSD

Dincolo de glume, “Dragnea şi-a dorit mai mult victoria” şi “Azi, Dumnezeu a fost pesedist“, există şi două veşti bune după căderea guvernului Grindeanu.

Prima este că am scăpat de tabăra Grindeanu-Ponta. Nu PSD-ul, ci noi, restul. A doua veste bună e că votul de astăzi e o bună demonstraţie a situaţiei în care se află PSD ca partid politic.

Mai exact, singurii care au pus botul la negocierile lui Dragnea pentru vot sunt cei din grupul minorităţilor. Dacă scădem cele 13 voturi ale minorităţilor din ecuaţie, rămân 228 voturi ale PSD-ALDE, pe unde oricum mai scârţie nişte lucruri. Viorel Ştefan nu a arătat bilele în timpul votului, Remus Borza a votat împotrivă, or mai fi fost vreo trei rătăciţi pe-acolo.

Asta arată cam cât de fragilă este majoritatea PSD-ALDE şi e un bun indicator despre motivele pentru care Dragnea a negociat cu UDMR. La modul teoretic, PSD-ALDE sunt în minoritate.

Cea mai importantă constatare, astăzi, este că PSD nu mai are oameni. Partidul e în criză de lideri. Dragnea tocmai a demonstrat, prin moţiunea de autocenzură, că este singur cuc, iar sprijinul din partid este mai degrabă colateral şi bazat pe modul autoritar în care conduce. Aşa cum bine a spus şi CTP, la Digi, PSD este partidul fricii.

A demonstrat-o şi la CEx, îl copiază şi Tăriceanu în ALDE. PSD este o dictatură personală a lui Dragnea, iar modul în care unii pesedişti s-au abţinut de la vot arată că nu prea se mai bucură de încredere. Nu se-ntâmplă decât rar ca parlamentarii PSD să nu voteze ce le cere liderul. Iată, s-a întâmplat azi.

Dragnea a făcut toate greşelile posibile, de la modul în care a împărţit banii, la modul pervers în care a vrut să scape de puşcărie via OUG 13, iar acum prin doborârea propriului guvern. Ăsta ar trebui să fie, în partid, un semnal puternic că Dragnea nu e un om pe care să te poţi baza în continuare, că ar face orice doar ca să îi fie lui bine.

Or, relevant de menţionat este şi faptul că Dragnea e singurul lider PSD care nu şi-a crescut propria viperă la sân. Iliescu l-a crescut pe Năstase, Năstase i-a crescut pe Geoană şi Ponta, până şi Ponta a încercat să-şi crească propriii viitori trădători, alde Şova, Ghiţă şi care-or mai fi fost.

Dragnea însă n-are pic de spirit de echipă, prin urmare nici viziune asupra partidului. Tind să cred, mai degrabă, că Dragnea e oripilat de gândul că va suferi aceeaşi soartă, că partidul îl va înjunghia în spate, iar asta ar explica şi de ce încearcă să controleze tot.

Tocmai autoritarismul ăsta, frica de a nu fi trădat, i se va întoarce în dinţi ca un bumerang. Dragnea nu respectă regulile jocului. PSD nu e un partid care să se bazeze pe vreo ideologie, dimpotrivă, e un grup mafiot organizat care funcţionează, de 25 ani, după acelaşi principiu: avem interese comune, colaborăm, indiferent cine şi-o ia. Dacă pică vreunul, se numeşte sacrificiu.

Pe lista de priorităţi, primul e partidul, al doilea e banul, al treilea nu mai contează. Şi primul este – sau, mă rog, a fost – partidul pentru că altfel n-ar fi rezistat atâta timp. Oamenii vin şi pleacă, dar relaţiile interne sunt bazate pe aceleaşi interese: suptul de bani. Şi doar partidul poate să îşi acopere membrii, indiferent de cine-i şef.

Dragnea a încălcat legea supremă, a trădat interesele partidului în favoarea propriilor lui interese. S-a folosit de partid pentru a se salva pe el. Or, legea zice “Eşti în partid, lucrezi pentru partid, partidul livrează”. Preferabil, în parlament, dar dacă nu merge prin legi, se rezolvă prin reţeaua de şpăgi, trafic de influenţă, oameni din interior, numiri politice etc.

Dacă partidul nu te poate scăpa, cum ziceam mai sus, eşti considerat sacrificiu.

Dragnea însă e primul şef al PSD care nu vrea să-şi asume regula: fiecare lider al partidului îşi creşte propria rezervă. Nu-mi ziceţi de Firea, Firea e o glumă proastă şi e din acelaşi material, orgoliul ei bate nevoile partidului, apucăturile autoritare (vezi dictatura din PMB) sunt similare cu cele ale lui Dragnea.

Dragnea nu şi-a crescut o rezervă de frică, iar lupii miros frica. S-a văzut prin abţinerile la vot, deja se vede, încă de vreo jumătate de an, că pe la Iaşi se practică o formă de “dizidenţă”, mai sunt nişte grupuri nervoase pe la Cluj şi Timişoara, adică fix zonele unde “strategul” Dragnea a tăiat bugetele.

Dacă ne uităm un pic în spate, am impresia că asta e prima criză de leadership solidă din istoria PSD-ului. Dragnea a avut grijă să-i înfunde pe toţi cei cu potenţial în partid, iar asta se vede din lipsa de idei în materie de miniştri – sau, fie, de prim-miniştri.

Grindeanu n-a fost prost aliindu-se cu Ponta (care avea nişte poliţe de plătit), a mizat pe conexiunile mai vechi, dar nu i-a reuşit. S-a demonstrat încă o dată, dacă mai era nevoie, că odată ce ai fost la vârf în PSD, după ce ai fost înjunghiat, devii irelevant, nu mai contezi. Dar asta nu înseamnă că Ponta nu mai are destule resurse pentru a-l săpa.

Pe de altă parte, şi Dragnea a avut grijă să-şi sape singur groapa, chit că CEx-ul e controlat de el. Grindeanu a fost băiat inteligent cerând un congres, chiar dacă nu i-a ieşit.

Însă decapitarea lui în parlament ne arată public: 1. practicile lui Dragnea, 2. spaima lui Dragnea a pierde controlul (bilele la vedere, a stat acolo să vadă cum se votează) şi 3. că nu se mai simte tocmai confortabil şi că îi cam tremură scaunul sub fund.

Însăşi ideea de a cere vot cu bilele la vedere e un semn de vulnerabilitate şi de lipsă de încredere în propriul partid. Iar toţi cei din teritoriu au văzut asta. Stresul vizibil al lui Dragnea ne arată, de altfel, şi faptul că, probabil, nu i-a fost uşor să negocieze, iar Grindeanu l-a trolat pe faţă când a anunţat că în rândul PSD-ALDE sunt cel puţin 5 prim-miniştri şi alţi 50 miniştri.

Am zis şi mai sus de Ponta: la rândul lui, cred că l-a săpat serios pe Dragnea, pentru că una e să vii din Teleorman şi alta e să creşti la pieptul lui Adrian Năstase, iar fostul prim-ministru e vulpoi bătrân.

După vot, la un moment dat, ridicând nasul din smartphone, zâmbea. N-ar fi de mirare, aşadar, ca partidul să se replieze în următoarele luni şi să-l tragă în jos pe Dragnea pe măsură ce nu-şi respectă promisiunile din campania internă din ultima săptămână.

Concluzia ar fi că, după circul ăsta, cel mai şifonat nu iese Grindeanu, ci Dragnea. Dacă Grindeanu n-a putut să-l dea jos, se va ocupa de asta partidul, e doar o chestiune de timp. Dragnea a încălcat legea cea mai importantă a PSD, “partidul primul.”

O să ne distrăm.

PS: A mai remarcat cineva, în afară de mine, că Dragnea a mai albit în ultima săptămână? Până şi mustaţa e albă.

(Foto: Octav Ganea / Inquam – via News.ro)

5 comentarii

 1. > PS: A mai remarcat cineva, în afară de mine, că Dragnea a mai albit în ultima săptămână? Până şi mustaţa e albă.

  Chiar îi spuneam unui prieten de dimineață: „mi se pare mie sau dragnea are părul mai alb decât de obicei?”. Se pare că nu sunt singurul care a remarcat asta :D

 2. Ieri erau de nerecunoscut: Dragnea negru la ochi, iar Tariceanu avea ochii rosii de parca ar fi baut toata noaptea :)

 3. “Tocmai autoritarismul ăsta, frica de a nu fi trădat, i se va întoarce în dinţi ca un bumerang. ”

  Erdogan would like a word with you :D
  Nu de alta, dar incet incet o sa ajungem in situatia Turciei daca Dragnea continua in stilul asta, nu vad sanse ca el sa fie sapat din partid…

 4. Ca bine mai combati, neicusorule! Si da-i si lupta….

  Parez eu cu o cuarta: vine 1 iulie si se face punctul de pensie 1000 lei.
  Beat that!

 5. @Sangeorzan
  Stai s-o vezi pe aia: trece 1 iulie, mai trec vreo 6 luni, vine economia in nas si trebuie taiate pensiile si salariile. Ca e usor s-o crezi pe Olguta ca ploua cu bani in toate directiile si o sa traim toti ca-n puf, da’ vine nota de plata.
  Beat that!