Dacă n-ai neamuri la SRI, nu exişti (ca politician)

Ne place nouă să facem mişto de Ponta, dar Ponta nu e chiar prostul de serviciu, ştie el ce ştie. Prin urmare, să nu ne mirăm când postează pe facebook un status, ca replică pentru Dragnea, în care spune despre “cârmaciul din Teleorman” că i-a dus sticle de vin (care costă de la 500 lei în sus per bucată) lui Florian Coldea.

Politica românească de la “vârf” e o îmbârligătură de gargaragii cu propriile agende, cu firme abonate la stat, cu interese care mai de care mai dubioase, cu băieţi care vor să pară afacerişti de succes şi cu indivizi care nu ştiu când să se retragă.

Şi chiar dacă, în ultimii zece ani, ni s-a părut că societatea s-a mai curăţat de dubioşi, că a intrat DNA-ul în ei, realitatea e că sunt legaţi între ei prin tot soiul de aţe, iţe şi sfori, prin cele mai dubioase instituţii ale statului şi prin mai toate serviciile care ar putea să-i acopere.

Legătura lui Dragnea cu Coldea nu mă miră, nu face altceva decât să confirme legăturile dintre vârfurile celorlalte partide. Aparenta bătaie pe putere, inclusiv la alegeri, nu e altceva decât o continuă negociere pe împărţeala banilor.

Problema multora dintre ei este că nu ştiu când să se oprească şi cred că sunt relativ puţini cei care şi-au mutat banii şi afacerile la timp, peste munţi şi văi, şi s-au retras din îmbârligăturile de-aici. Altfel, toţi cei care s-au lăcomit au ajuns ori pe la DNA, ori pe la puşcărie.

Caz concret: Sebastian Ghiţă, marele om de afaceri prahovean, a fost doar un trepăduş, un pion care s-a vrut regină. N-a ştiut când să se oprească, iar acum e fugit din ţară. Nici n-a apucat bine să iasă, că a început să pice şi marele colos industrial Teamnet, cu cifră de afaceri de 70 milioane euro şi profit de un milion.

La fel ca toţi cei dinaintea lui, n-a ştiut când să se oprească. Mai toţi au picat, de la Vântu până la Patriciu. În acelaşi timp, e bine legat de mai toţi cei din vârful politicii. Ponta o face pe şmecherul acum, dar şi el e bine legat de ceilalţi.

Firma de avocatură a lui Ponta a reprezentat afacerile Elenei Udrea, care se dă virgină, dar în acelaşi timp, ea confirma, acu’ ceva vreme, ceva declaraţii ale lui Ghiţă despre Coldea, care Coldea s-a întâlnit cu Ghiţă la el acasă, dar s-a întâlnit şi cu Ponta, că altfel Ponta n-ar fi ştiut că vinurile erau de la Dragnea etc.

Noi doar zgâriem la suprafaţă, ca pisicile geamul, în timp ce se uită la porumbeii din copacii din faţa blocului.

Indiferent de cine-a fost la putere, ei s-au înţeles între ei şi au negociat totul. Sunt prea multe vaci de muls şi prea puţin timp ca să nu le mulgă cât mai mult.

Alt caz concret: primăria Bucureştiului. Pe vremea lui Videanu, parcările au ajuns la Udrea (şi nu doar parcările, dar ăsta e un exemplu elocvent), iar acum, Firea visează companii de stat care să preia totul, companii care, nu-i nici un secret pentru nimeni, vor fi căpuşate masiv, că ăsta-i mersul politicii dâmboviţene.

Într-un fel, toate legăturile de la vârf, care par bine ascunse, mă fac să mă-ntreb dacă Dragnea nu cumva e copilul lui Băsescu. Nu, nu în sensul “Cioloş e fiul lui Soroş”, ci în sensul de creaţie.

Când te uiţi la cum decurg lucrurile, când începi să tragi liniile via SRI şi Coldea, nu prea mai ai cum să nu te-ntrebi dacă nu cumva ăştia nu s-au ajutat între ei inclusiv ca să urce în partidul unic.

De Dragnea nu ştia nimeni înainte de alegerile pierdute de Geoană (care chiar a fost prostănacul de serviciu), Ponta tot aşa a apărut, iar dacă le iei prieteniile la discutat, nici n-ar fi de mirare că ăştia să fi fost ajutaţi via Băsescu să acceadă la conducere. În fond, PSD e partidul trădătorilor şi al luptelor intestine, iar alegerile nu sunt altceva decât un moment prielnic pentru preluarea puterii.

Desigur, eu nu fac altceva decât să croşetez nişte scenarii, nu spun că aşa s-a întâmplat, ci doar că nu m-ar mira. Se pare însă că, fără SRI, politicianul român parcă nu e politician destul. Şi toţi sunt puşi pe căpătuială.

SRI are propriile afaceri şi propriile interese şi propriile profituri, aşa că are nevoie de sfori în guverne, guvernele au propriii trepăduşi şi sponsori care trebuie acoperiţi, aşa că au nevoie de servicii. Vinuri scumpe, vacanţe împreună, cafeluţe şi ţara pusă la cale, Ponta năşit la cununie de George Maior, fostul şef SRI etc.

Suntem mici şi proşti şi nu ştim nimic. România nu s-a schimbat deloc după 2010, e la fel ca-n anii ’90, doar că băieţii au învăţat să-şi acopere urmele mai bine. Toţi fură cât de mult pot, iar când apare câte unul care-şi bagă nasul prin treaba lor, e eliminat sub o formă sau alta.

Vestea bună e că nici ei nu sunt foarte deştepţi.