Ce nu pricepe Dragnea – dacă-l dă jos și pe Tudose

Onor Liviu Dragnea, președintele PSD, s-a perindat aseară pe la Antena 3 și România TV unde tot încerca să bată niște apropouri nu foarte subtile către prim-ministrul Tudose: “Faci ca mine sau zbori.

Ne-am hăhăit un pic, am râs de el, “ha ha, e scris în programul de guvernare să se schimbe prim-ministrul din șase-n șase luni, lolici“, dar dincolo de miștocăreală, e ceva ce îi scapă lui Dragnea. Sau, în fine, ori nu pricepe că nu-l duce bibilica, ori refuză să priceapă.

Și ce-i scapă lui Dragnea este următorul lucru: oricine ar veni în locul lui Tudose, la fel cum a venit Tudose în locul lui Grindeanu, se va trezi față-n față cu realitatea. Iar realitatea este aceea că nu poți găsi soluții pentru cererile irealiste ale tovarășului secretar general.

Dragnea mizează pe banii de la buget ca să mai dea niște pomeni pe ici-colo, mai o mărire de pensii, mai un ajutor social, mai o petardă gen Start-Up Nation, ca să-și acopere salvarea fundului, doar că banii ăia nu există, și orice prim-ministru i-ar lua locul lui Tudose o să se găsească în aceeași situație: de unde luăm bani?

OK, putem înțelege disperarea lui Dragnea; poate refuză să priceapă că nu-s bani din cauză că el tre’ să scape de pușcărie, dar situația din teren ne arată că portofelul e gol și că n-ai de unde s-arunci cu bancnote în stânga și-n dreapta. Și cu situația asta s-au trezit pe masă și Grindeanu, și Tudose.

Matematica n-are treabă cu politica. În România, creșterea economică se bazează pe consum, nu pe producție. Dacă te apuci să bagi impozitare progresivă, să crești accize etc., or să crească prețurile. Ce iei pe mere dai pe pere și orice tentativă de mituire a populației va avea același rezultat: nici un efect concret.

OK, unii vor pune botu’ la “Dragnea ne-a mărit pensiile” și nu vor fi atenți la prețuri, se vor dezmetici abia după trei luni și vor da vina pe “statul paralel” și pe Soroș, dar pe termen mediu, toată măsurile astea nu duc decât la sărăcirea și mai rapidă a populației.

Oricine ar veni în locul lui Tudose o să se trezească în fața evidenței: nu sunt bani, iar ce vrea Dragnea nu se poate. Pur și simplu, nu mai ține aia cu “realizat cincinalu’ în patru ani jumate“, că economia nu funcționează pe baza unor cifre scrise după ureche într-un catastif.

Asta refuză Dragnea să priceapă: că nu se poate baza pe nimeni. Că indiferent cât de nesimțiți ar fi cei care ajung în funcția de prim-ministru, au, totuși, o minimă logică, atâta cât să vadă că n-au cu ce. Din gură, îl vor sprijini pe Dragnea, dar în practică, vor păți la fel ca predecesorii lor: vor mai tăia de la investiții, vor mai muta niște bani pe la bugetari, vor mai băga o acciză, atâta cât mai suportă plătitorul de taxe. Dar mai mult n-au ce să facă, că deja i-au terminat după idioțenia aia cu “pușcărie pentru cine nu plătește Fiscu’ la timp“.

Și chiar nu poți să duci poporul cu zăhărelul la nesfârșit. Deja se vede în sondaje, deja se vede în susținerea pe care o are în partid, în continuă scădere. Iar partidul observă, partidul vede că tâmpeniile făcute doar de dragul de a-l salva pe el de pârnaie riscă să nu-i mai aducă un mandat la guvernare la următoarele alegeri. Dragnea e cam gata, ăsta-i adevărul.

2 comentarii

  1. la fel si economia Romaniei pe cel putin urmatorii 5 ani

  2. Intre timp R. Mazare iti transmite alea-alea din Madagascar!
    Ha, ha, ha, ha, ha….😈