Drobul de sare, versiunea de-a-ndoaselea

Ce atîta dacă? Dacă se întîmplă, dacă… S-a întîmplat? Nu! Mai lăsaţi atîta dacă…“. Sînt vorbele unei doamne avocat, care parlamenta cu spor cînd s-au “toaletat” nişte copaci din spatele blocului. Mai exact, din respectivii copaci s-au tăiat o groază de uscături şi o serie de crengi care s-ar fi putut rupe la prima ploaie. Şi care ar fi putut omorî pe cineva, mai ales că nu e prima oară cînd ditamai crengile s-au rupt la cîte o furtună.

Domnia sa încerca să explice în ce ţară nenorocită putem să trăim, dacă nu pricepem că sănătatea ei şi a tuturor vecinilor din cartier depinde exclusiv de nişte crengi. Degeaba a încercat lumea să-i explice că o creangă ruptă la o ploaie îţi ţine maşina în service cel puţin vreo două săptămîni. “E o tablă, dă-o naibii de tablă!

De acord, dar dacă ar pica în capul unui copil? Acum un an şi ceva, s-a rupt jumătate de copac la o furtună. E drept, n-a omorît pe nimeni, iar norocul face să fi căzut printre maşini. Deci, fără pagube. Acum cîteva săptămîni, a picat un copac întreg din cauză că lucrătorii de la ENEL i-au tăiat din rădăcini. La fiecare ploaie, apa încarcă frunzele, iar crengile coboară cu aproape doi metri. Toată greutatea aceea, la o furtună, ajunge să se transforme în crengi rupte, care dacă n-au distrus ceva pînă acum, cu siguranţă o vor face. Deci, dacă un copil s-ar întoarce de la şcoală în timpul unei furtuni, iar copacul s-ar rupe?

Ce atîta dacă? De 50 de ani locuiesc în blocul ăsta şi n-a omorît nici un copac pe nimeni! Noi, ăştia care stăm aici, ştim mai bine!” Este, dacă vreţi, un opus al celebrei poveşti cu drobul de sare. Noi n-avem nevoie de asigurări, căci nouă nu ni se va întîmpla. Noi nu trebuie să avem grijă, căci are Dumnezeu grijă de noi. Noi nu trebuie să tăiem uscăturile şi crengile care s-ar putea rupe, căci nu se vor rupe. Toate pînă la proba contrarie.

Din păcate, n-aş şti să spun dacă e amuzant sau dacă e trist să-i vezi pe unii cum consideră că, dacă locuiesc de mai multă vreme, au mai multe drepturi. Ori, dacă sînt mai bătrîni, ştiu mai bine. Aş spune că mă depăşeşte, dar n-ar fi adevărat. Pur şi simplu, mi s-a tăiat. Ăştia sîntem.

4 comentarii

  1. Scriai acum cateva luni ca te-ai cam saturat de Romania, dar ca nu-ti permiti inca sa pleci… Raspunsul la intrebarea mea de la acel articol s-a schimbat poate intre timp?

  2. @ Alex M. – Copacii se toaleteaza primavara, INAINTE sa dea frunzele. Ce se face acum este crima la adresa populatiei. Acei copaci, in lipsa ploilor sau a unei temperaturi mai mici se vor usca ei pierzind apa prin taieturile proaspat facute (mai ales daca este vorba despre crengi groase). Poate prin relatiile pe care le ai, cineva iti va confirma si acest lucru. “Toaletare”, mare cuvint cind un imbecil taie ca vaca tot ce-i iese in cale.

    • @adib: nu zic nu, habar n-am care-i procedura. Dar ce faci daca primavara nu s-a facut, iar vara risti sa moara careva din cauza unei crengi care se rupe? Ca idee, oamenii aia au venit sa taie abia dupa ce s-au facut niste sesizari la ADP