Vine Canon 6D mark II. Cât de des ai nevoie de un DSLR nou?

Mă uitam că, de la sfârşitul lunii iulie, va intra pe piaţă Canon 6D mark II. E unul dintre puţinele DSLR-uri full-frame scoase de japonezi şi apare la patru ani şi jumătate după generaţia anterioară.

Prin 2012-2013, când lucram la McCann şi mă ocupam inclusiv de contul Canon, mă uitam lung şi nu înţelegeam de ce compania insistă pe lansarea unor modele ieftine şi nu vine cu nimic nou pe zona de full-frame.

În fond, aproape anual apăreau noi modele. Canon 600D apăruse în martie 2011, iar în iunie 2012 deja era lansat 650D, adică mai nici o diferenţă între ele. Şi tot aşa, inclusiv modele mai mici, cu senzori mai mici şi funcţii mai puţine.

La patru ani distanţă (toamna lui 2013) de momentul în care mi-am cumpărat 6D-ul, îmi dau seama că nu simt nevoia să-l schimb, deşi noul 6D mark II vine cu un senzor nou, sistemul de autofocus are vreo 45 de puncte în cruce versus cele 11 de pe al meu şi aşa mai departe.

Pentru un fotograf profesionist, care trage suta de mii de cadre anual, poate că are sens, mai ales după ce-a schimbat cel puţin o dată shutter-ul (care-i garantat pe la vreo 150.000 cadre). Pentru mine, n-are sens.

Camerele foto, implicit full-frame-urile, au ajuns la acelaşi punct tehnologic în care au ajuns smartphone-urile. Îţi cumperi azi un model şi mai aştepţi câţiva ani până la următorul, căci inovaţia nu se mai bazează pe hardware, ci pe software.

OK, la camerele foto e un pic diferit, că softul e ultimul la care se gândesc producătorii – şi tocmai de aia a fost inventat Magic Lantern (ăsta e un soi de jailbreak care nu sparge softul camerei, ci adaugă funcţii noi şi închide nişte limitări ale camerei).

Pentru cineva care încă foloseşte un Canon 5D mark II, are sens să-l schimbe, e un aparat care are aproape zece ani (mă rog, face nouă în toamnă). Pentru restul… prima generaţie încă e suficient de solidă şi-şi face treaba la fel de bine.

Revenind la ce ziceam mai sus, pentru un body care intră pe piaţă la un preţ de peste 2.000 euro (9.998 lei), să ai ciclu de viaţă de mai puţin de patru ani e inutil. Mie mi-au trebuit patru ani, se pare, ca să mă prind de aspectul ăsta.

Altfel, deşi nu mă tentează în mod deosebit să-mi schimb DSLR-ul, sunt curios de noul senzor, dar aş mai aştepta vreun an până să-l cumpăr, ocazie cu care va mai pica şi preţul – 6D-ul meu a intrat la 8.900 lei, iar după un an jumate, era la 6.500 sau pe-acolo.

Ca o observaţie suplimentară, Canon are prostul obicei de a lansa aparate fără funcţii adaptate realităţii. 6D mark II nu dispune de filmare 4K (deşi senzorul ar permite), spre deosebire de Sony, care au început să pună 4K pe orice. Sau spre deosebire de orice telefon mobil mai nou.

În schimb, pune un touchscreen rabatabil, pentru că de asta era nevoie, de touchscreen (hai că rabatabilul e OK, mai ales pentru filmări din mână, dar…)

3 comentarii

 1. Eu am DSLR-ul de 5 ani deja, un Nikon D3000 si i-am mai luat doar obiective, flash-uri si filtre pentru ca n-am avut niciodata nevoia de mai mult sau ceva mai puternic/destept.
  Fotografia e doar un hobby nu o profesie ca sa justifice investitii constante in retehnologizare.

 2. Depinde la ce-l folosesti.
  Pentru mine e un tot un hobby, dar as vrea sa devina mai mult, si ma gandesc ca in cazul asta poate ar fi mai bun un body cu doua sloturi de carduri.
  Sau ca vreau in viitor sa trec pe mirorless pentru ca sunt mai mici si daca traiesti din asta si fotografiezi tot timpul s-ar putea sa iti trebuiasca articulatiile sanatoase si peste 20 ani.
  6D mark II (daca excludem 6D, ce probabil nu se va mai produce) ramane cel mai ieftin full frame de la Canon si are alt target fata de 5D mark IV (ce este considerat un body profesionist), ce are si filmare 4K. Probabil nu vor sa e canibalizeze produsele.

  Iar cat de des in schimbi, depinde. Daca fotografiezi peisaj ca hobby si nu numai, s-ar putea sa te tina mult timp acelasi body. Nu ai nevoie de functii prea noi.
  Dar daca faci portrete, nunti etc poate te ajuta un aparat mai usor, poate te ajuta auto-focalizarea pe ochiul ales de tine si alte functii care iti pot face munca mai usoara si vrei sa il schimbi cand apar.

 3. @alin_ms, eu pozez diverse chestii in putinul timp liber pe care-l am (https://500px.com/mallorcagallery). Nu m-am limitat exclusiv la peisaje. Oricum eu combin de multe ori GoPro pe care o utilizez sub apa, pe masina sau pe drona cu DSLR-ul si cu telefonul sau camera compacta Nikon Coolpix 885 pe care am resuscitat-o in urma cu multi ani de la unul ce o vindea pentru piese.