Cum afli numărul de cadre trase cu un DSLR Canon

Am trei DSLR-uri în casă şi vreo trei aparate pe film. Pentru digitale, mă interesa numărul de cadre. Am un Canon 350D – primul meu DSLR, pe care îl păstrez pentru momentul în care va deveni piesă de muzeu sau pentru colecţionari, un Canon 600D şi aparatul pe care-l car peste tot, în rucsac, chiar dacă nu-l scot câte-o săptămână, Canon 6D.

shuttercounter

Când am făcut trecerea la full-frame, în 2013, am rămas cu 600D-ul pe post de aparat de rezervă. Am vrut să-l vând de vreo două ori, cu tot cu obiectivul de kit, însă n-am reuşit niciodată să-l dau ca pachet. Am vândut întâi obiectivul, acum a rămas doar body-ul (cu geantă şi cu un filtru pe care-l ţin degeaba.)

Ştiam, mai mult după ureche, o estimare personală, că n-am făcut mai mult de 7.000 de cadre. Îl luasem în 2012, l-am folosit relativ puţin, iar un an mai târziu, am luat 6D-ul. De vândut, îl vinzi, dar să ştie şi omul ce cumpără.

ShutterCountScreenShutterCounter e o aplicaţie simplă, care-ţi spune câte cadre au fost trase cu un DSLR Canon. Costă trei dolari, e disponibilă şi-n AppStore-ul de Mac, şi-n variantă pentru Windows, şi nu trebuie să faci mai nimic. Sau, mă rog, tot ce trebuie să faci, după ce-ai deschis aplicaţia, e să bagi un cablu USB în aparatul foto şi-n laptop, apoi să porneşti aparatul.

Rezultatul ţi-l afişează aproape instantaneu. În cazul 600D-ului, am tras 6.415 cadre în aproape trei ani, dintre care vreo 1.500, cred, în ultimul an, când l-am folosit ca aparat de rezervă pe la evenimente.

Apoi, am băgat 6D-ul, ca să-mi dau seama cât l-am folosit într-un an şi jumătate. Aproape 17.000 de cadre.

E drept că, în ultima vreme, 6D-ul mai mult stă degeaba dacă nu am de fotografiat ceva care să-i amortizeze investiţia şi am început mai degrabă să trag pe film. Însă 600D-ul chiar nu-mi mai foloseşte la nimic, prefer să cumpăr o baterie de rezervă pentru 6D şi să folosesc diferenţa de bani pentru altceva.

1 comentariu

  1. Excelenta aplicatia, multumesc frumos. Tocmai ce am instalat-o si testat-o pe un MBA cu 70D-ul din dotare. Works like a charm! :)