Duke Nukem 3D, în AppStore, pentru iPhone

Cred că mă număr printre puţinii care mai ţin minte clasicul Duke Nukem 3D, unul dintre cele mai importante first-person-shooters din istoria jocurilor pe calculator. Dacă mă chinui un pic, cred că-mi amintesc şi cheat-urile (dnstuff, parcă, era cel pentru arme, dnkeys cel pentru uşi deschise.) E unul dintre jocurile care mi-au fost dragi la vremea aia şi pe care nu credeam că le-aş mai găsi într-o versiune jucabilă. Mai exact, grafica este de 1996 (anul lansării) şi, oricît de “3D” ar fi – oricum, mult mai bună decît la Wolfenstein 3D, lansat în ’92 – şi, oricît de avangardistă părea pe procesoarele K6-II de la AMD, este varză comparativ cu ce poate cel mai prost smartphone de pe piaţă, acum.

Cu toate astea, chiar dacă nu e portat în întregime (lipsesc episoade precum “Casa Albă”), Duke Nukem 3D este disponibil în AppStore pentru orice posesor de iPhone (şi de iPad, cred, deşi la cît de prost se vedea prin 2003, cînd îl comparam cu Quake 3, n-ar recomanda un ecran mai mare de 4 inci.) De dragul vremurilor de demult, puteţi să descărcaţi Duke Nukem 3D pentru iPhone de aici. Habar n-aveam, dar există în AppStore din 2009. Din păcate, deşi cheat-urile se găsesc pe net, n-am nici cea mai vagă idee cum se introduc (deh, dacă nu-i tastatură…)

Per total, scenariul e acelaşi, modul de joc e similar, dar are o mică bubă: rişti să apeşi pe “trăgaci” cînd “tragi” de ecran pentru a te uita în laterale. Oricum, jocul merită cel puţin cele 20 de minute pe care le-am pierdut eu pînă am şters aplicaţia din telefon (e din cauză că n-am răbdare, în general, cu jocurile pe mobil; de aia, nici nu am instalat vreunul de la Angry Birds pînă la Duke.) Distracţie plăcută!

2 comentarii

  1. “clasicul Duke Nukem 3D, unul dintre cele mai importante third-person-shooters din istoria jocurilor pe calculator”
    Hmm .. ma uit la poza si tot caut unde-i third-person-ul ala ..