Duşmanul democraţiei e resemnarea

Una dintre chestiile care mi-a sărit în ochi, în ultimele zile, de când cu ordonanţele borfaşilor şi protestele de stradă, cu precădere aseară, după ce s-a publicat în Monitorul Oficial, a fost “Unde emigrez?”

Singurul răspuns corect la întrebarea asta e: “În Piaţa Victoriei”, în faţa Guvernului. Să cedezi tocmai acum, în momentul în care au avut loc cele mai mari proteste de la Revoluţie încoace, e cea mai mare greşeală.

Şobolanii se tem, de aia nici n-au venit la Guvern, azi-dimineaţă, când deja se strânseseră peste o mie de oameni la ora nouă (2.500 la ora 12).

Şi trebuie să se teamă. Ce au făcut aseară, pe şestache, precum nişte borfaşi de duzină, e un atentat la democraţie bine plănuit. Să vă amintesc nişte chestii esenţiale? Iată:

 • de frică, au trecut ordonanţa pe furiş, fără să fie pe ordinea de zi
 • după ce, anterior, au primit avizele Consiliului Legislativ – evident, complet netransparent, apoi
 • arterele către Piaţa Victoriei au fost închise preventiv, probabil cu ajutorul doamnei Firea, care trimisese echipajele… de deszăpezit;
 • în momentul în care au terminat conferinţa de presă, au fugit pe uşa din spate, “pe la grajduri”, iar
 • pe ziariştii prezenţi aseară, la conferinţa de presă, i-au închis în Palatul Victoria “până găsim o soluţie să vă scoatem”, alături de nişte funcţionari…
 • …şi nu din cauză că erau în pericol, ci ca să rămână nişte lumini aprinse. I-au folosit pe post de momeală şi,
 • pentru că, probabil, nu se aşteptau să se strângă 15.000 oameni atât de rapid la Guvern, au apărut şi “probleme” cu semnalul de mobil,
 • cât ei să aibă grijă să trimită trei rânduri de mascaţi (de la anti-tero, nu simpli jandarmi) direct la sediul Monitorului Oficial,
 • să fie siguri că se publică rapid OUG-urile – ceea ce s-a şi întâmplat, pe la ora 1,
 • pentru ca, astăzi, să intre pe ordinea de zi a Senatului propunerile pentru legea graţierii şi amnistiei.
 • Şi pentru că totul pare să fi fost organizat corespunzător, aseară, taman în mijlocul protestului, Băsescu îşi anunţă demisia din funcţia de preşedinte al PMP, poate-poate o distrage atenţia de la huiduieli.

La toate astea, se poate adăuga lepra chioambă care conduce o instituţie numită Avocatul Poporului şi care, de dimineaţă, o dădea din colţ în colţ că nu e de comptenţa lui să sesizeze Curtea Constituţională, deşi a fost prins cu minciuna-n gură.

Toată tărăşenia e pregătită de multă vreme, nu de azi-de ieri, doar că n-au avut când s-o pună în aplicare. PSD a răbdat şi a tot răbdat, dar să nu uităm că Monitorul Oficial a fost trecut în subordinea guvernului de către Victor Ponta.

Şi apropo de premeditare, prima ordonanţă publicată aseară de Monitorul Oficial a fost o pomană, gratuitate la călătoriile cu trenul pentru toţi studenţii.

Şi parcă mai era o pomană promisă, dar îmi scapă în momentul ăsta. Oricum, pe sistemul “mai dă-le, Nicule, o sută de lei.” În fine, azi e şi ziua din care se măreşte salariul minim pe economie cu echivalentul a nimic.

Ce trebuie să înţeleagă toată lumea, în momentul ăsta, e că trebuie pusă o presiune cât mai mare pe guvern şi, implicit, pe cei de la PSD. Maşinăria de propagandă funcţionează pentru partidul-unic, nu stă pe loc.

Antena 3 şi România TV vor continua să denunţe “lovituri de stat” şi să îndârjească lumea. Ţara e deja divizată de propaganda lor, propagandă cu care insistă şi pe net, prin armatele de postaci, inclusiv cu mesaje precum cel amintit în primele paragrafe: “Unde emigrăm?”

Emigrăm în Piaţa Victoriei, ăsta e singurul răspuns corect. Nu există altul.

Resemnarea e duşmanul democraţiei.

Dacă ne resemnăm acum, s-a ieşit în stradă degeaba. Ei asta aşteaptă. Au avut răbdare un an şi ceva, cât a fost Cioloş prim-ministru, vor mai avea răbdare câteva zile, până lumea se resemnează.

Lupta trebuie dusă până la capăt. Fără resemnare!

1 comentariu