Efectul “pogeaboc”: Cum i-a ţepuit guvernul Boc pe cei cu credite ipotecare deja aprobate

Mi-am adus aminte de un caz particular, dar în care cred că se regăsesc destul de mulţi. Un cetăţean de bine îşi propune, acum o lună şi jumătate, să-şi ia casă. Merge la bancă, în două săptămîni i se aprobă un credit clasic, în euro, cu dobîndă variabilă, dar cu avans mai mare decît îşi propusese. Omul se dă peste cap şi face rost de diferenţa de bani pentru avans. Toate bune şi frumoase, găseşte un apartament cu două camere la 52.000 de euro, se fac toate demersurile pentru semnarea contractului. Practic, discuţia e cam pe următorul tipar:

– Bună ziua.
– Bună ziua.
– Aveţi un apartament de vînzare.
– Am un apartament de vînzare.
– Vreau să-l cumpăr.
– Păi vi-l dau.
– Deci rămîne stabilit, da? Mi-l vindeţi mie.
– Absolut, nici nu se pune problema altfel.

Apare o mică problemă: proprietarul trebuie să-şi mute SRL-ul pe altă adresă, lucru care durează, teoretic, două săptămîni. Se amînă semnarea antecontractului. Apare a doua problemă: se anunţă că e liber la “Prima casă”. Proprietarul se face că nu găseşte unde să-şi mute SRL-ul, dar nici nu scoate anunţul de vînzare de pe site-uri.

Trec cele două săptămîni, “e în procedură de mutare a SRL-ului“. În următoarea săptămînă, nici prin cap nu-i trece a bunăvoi să răspundă la telefon. Se stabileşte semnarea antecontractului prin intermediul agentului imobiliar. Cu o zi înainte de data stabilită pentru semnarea în faţa notarului, se poartă o discuţie telefonică pe următorul tipar:

– Bună ziua.
– Bună ziua.
– Mîine trebuia să semnăm antecontractul.
– Da.
– Ştiţi, nu mai semnăm antecontractul.
– Păi, de ce?
– Păi, am uitat să scot anunţul de pe internet şi m-au sunat mai mulţi oameni interesaţi.
– Păi, nu rămăsese stabilit altceva?
– Ba da, îmi pare rău, dar acum o iau de la capăt.
– Adică?
– Păi, ştiţi, acum îl dau cu 3.000 de euro mai scump!

Cam la asta se rezumă programul “Prima Casă”. Ăsta de mai sus e un caz fericit, unde preţul n-a fost ridicat decît cu puţin. Dar sînt zeci de bucureşteni care s-au trezit că li se cere cîte 5-10-15 mii de euro în plus, doar pentru că propritaru’ s-a trezit că ar putea scoate mai mult. În contextul în care ai creditul aprobat pe o anumită sumă, ai un avans deoparte, pentru care ai reuşit o dată, cu greu, să îl majorezi, acum, de unde te dai peste cap de încă 10-15 mii de euro?

Acesta este “efectul pogeaboc“. Ce e de făcut într-o astfel de situaţie? Dă ministrul Finanţelor din propriul buzunar diferenţa de bani? Plăteşte Boc? Dă statul o primă pentru cei cu credite deja contractate şi care au cheltuit, deja, nişte bani? În fond, doar taxele şi comisioanele de analiză a dosarului de creditare costă – parcă – vreo 200 de euro.

9 comentarii

 1. cel care contracteaza creditul este vinovat – poate sa semneze precontract in care se obliga sa plateasca in termen x
  poti trece in acel precontract, facut la notar, penalizari in caz de razgandire ciudata
  propietarul va fi obligat sa respecte pretul,

  foarte simplu, nu? :)

 2. Poate ajuta si evita inventarea unor efecte mai mult sau mai putin reale:

  Antecontractul de vanzare-cumparare este o promisiune de a contracta un acord de vointa prin care partile se obliga sa incheie in viitor, la pretul stabilit, contractul de vanzare-cumparare.
  Precontractul are menirea de a conferi partilor certitudinea ca nici una dintre ele nu va da inapoi de la intentia realizarii contractului preconizat.
  romisiunea cuprinsa intr-un antecontract valoreaza, in dreptul nostru, o obligatie de a contracta si ea indatoreaza partile la executare intocmai ca si orice alta obligatie conventionala asumata. Obligatia de a contracta izvorata din antecontract este o obligatie de a face, care, atunci cand este cazul, poate fi executata in natura si fara concursul debitorului.

 3. Cetatzeanul “de bine” in cauza isi cam merita soarta.De ce? De fraier, nu de alta. Orice negociere de pret finalizata trebuie sa se concretizeze intr-un antecontract care sa prevada clar pretul tranzactiei si obligatiile partilor. Ce a patit cetatzeanul in cauza e absolut banal si previzibil si nu are legatura neaparat cu “prima casa”, exact in aceeasi situatie ar fi fost si in perioada boomuli imobiliar, cand preturile cresteau de la o zi la alta si cand daca nu faceai rapid antecontractul venea altcineva si cumpara. De obligatii verbale ne e plin podul la totzi, au valoare insa numai cand sunt trecute pe hartie, semnate si autentificate.
  By the way, pretextul cu mutarea S.R.L.-ului la alta adresa nu are nici o legatura cu antecontractul.

 4. Si eu am vindut o garsoniera cindva. Si am tras de fiecare leu in sus. Nu ma grabeam, nu eram presat, etc … iar 1000 de EUR in plus e o luna-doua de munca, nu?

 5. Stimate domn problema ridicata seamana mai mult cu o problema gen Gica contra.
  Cand vrei sa cumperi si n-ai banii faci un antecontract in care stipulezi pretul si conditiile de despagubire in caz de razgandire. Du-te dumneata la orice notar si-ti va spune el ce spun eu acum.
  Se poate pune o alta problema daca acest program poate duce la scumpirea caselor, prin marirea cererii care este o alta problema si pentru care trebuie asteptat verdictul timpului.
  Orice lucru bun poate avea si aspecte proaste. Mentionez ca intrarea in UE a dus la marirea pretului caselor si atunci ce sa zici, mai bine nu intram in UE.
  Si nu in ultimul rand chiar si pentru cazul luat ca exemplu mie mi se pare potrivit titlul de teapa care o da vanzatorul nu guvernul. Inteleg tendinta de a critica guvernul, mai ales in asa vremuri dar sa nu facem din asta o obsesie.

 6. Adevarul este ca mult-dinainte anuntatul program al guvernului nu a facut decat sa blocheze piata imobiliara cateva luni bune.Cam toti cumparatorii cu credit au renuntat a mai cumpara prin creditele cu dobanzi normale(logic), iar de acum inainte cateva luni se vor lupta cu pretentiile crescute peste noapte ale proprietarilor. Daca ma gandesc bine, cred ca numarul de tranzactii de anul acesta ar fi fost acelasi, cu sau fara ‘programul minune’.

 7. partea frumoasa e ca preturile vor scadea dupa ceva timp …
  proprietarii constransi de timp vor fi nevoiti sa vanda
  iar ceilalti vor realiza in sfarsit ca preturile din 2008 nu vor mai exista vreodata

 8. Sunt mai mult iluzii astea, ca vor vinde mai scump. Vor vinde pe dracu’.

 9. Scenariul descris in articol a fost trait de sora mea la Viena, tara fara program de “prima casa”. Sa presupunem ca aveti un apartament de vanzare. Cum procedati? Il dati celui care da mai putin? Hai sa fim seriosi!

  Desigur, ar fi de discutat despre cat e de etic sa “tragi teapa” unui om de buna credinta, dar hmmm.. eu nu ma prea pricep la etica. Nu prea stiu ce e aia.