O fi Elon Musk dus cu capu’, dar…

Nu știu care și cât ați urmărit, în ultimele două zile, lansarea capsulei SpaceX Crew Dragon, dar mi se pare aproape ireal cât de departe a putut să ajungă compania lui Musk în doar 17 ani de la înființare.

Crew Dragon a fost lansată ieri, într-un zbor de test fără echipaj, cu o rachetă Falcon 9 care s-a întors deja pe pământ. Știu că poate părea banal deja când auzi de rachetele lui Musk reutilizabile, dar… e cu atât mai fascinant în contextul în care poate deja să trimită oameni.

Știrea de azi: capsula Crew Dragon s-a alipit Stației Spațiale Internaționale, totul a mers brici, va rămâne acolo până vineri, când va face cale întoarsă către Pământ. Marea grijă a lui Musk, acum, e să treacă cum trebuie prin atmosferă.

Realizarea e cu atât mai importantă cu cât SpaceX e la concurență cu Boeing. Ambele au primit contracte de la NASA, dar SpaceX s-a mișcat mai repede și mai ieftin. Boeing a încasat 4,2 miliarde dolari, iar SpaceX 2,6 miliarde.

Diferența e că SpaceX, dincolo de eficiența de care au dat dovadă și de prețul mai mic, și-au bătut capul și cu modul în care au desenat întreaga experiență. Ca o comparație, iată cum arată interiorul Starliner-ului de la Boeing (seamănă cu modul grosolan în care arată ISS, cu cabluri ieșind de peste tot):

Și iată o imagine de pe ISS:

Știu, am exagerat. Dar dacă stai un pic să te gândești la Crew Dragon, zici că e rupt din 2001: A space Oddissey. Personal, mie-mi place mai mult modul în care SpaceX au gândit proiectul ăsta.

În fine, ce voiam să zic e că, o fi Elon Musk dus cu capul, dar când își propune ceva, chiar produce. Și dincolo de asta, să ajungi, în doar 17 ani, la punctul ăsta, mi se pare fabulos. Asta în timp ce noi ne certăm pe cine lăsăm (sau nu) să ne fure.

Uneori, îl înțelegi și pe Musk. Fabrică rachete ca să ajungă pe Marte, unde să construiască o colonie pentru că, în fond, societatea de pe Pământ e pe arătură rău de tot.

2 comentarii

  1. Bine, acum sa nu ne imbatam cu apa rece. In scenariul in care omenirea va coloniza Marte, probabil ca socetatea de acolo va fi la fel ca cea de aici. Just humans being humans :)

  2. *”societatea”