Emilică, nici nu ştii cît de Boc începi să fii!

BOC interj. Cuvânt care imită zgomotul produs de lovituri repetate ale ciocanului, ale toporului etc. – Onomatopee.

Se dă următoarea ştire: Letonia, cu cea mai severă contracţie economică în 2009 – scădere cu 18%, anunţă că a ieşit din criza financiară. România, care a dus-o ceva mai bine, intră într-o recesiune şi mai profundă. Colac peste pupăză, de unde s-a anunţat că trebuie doar să micşorăm lefurile bugetarilor şi pensiile, acum trebuie să mai băgăm nişte taxe, că doar de aia muncesc vreo cinci milioane de români: ca să aibă de unde-şi încasa banii şase milioane de asistaţi social plus pensionari şi alţi bugetari.

Ce ne aşteaptă

Să tragem linie şi să ne îndreptăm către altă ştire, proaspătă: se vor introduce măsuri suplimentare de aducere a veniturilor la buget, inclusiv prin noi taxe şi impozite. Ce s-a anunţat astăzi şi cît de stupide sînt noile “reglementări”? Pentru început:

 • eliminarea scutirilor acordate programatorilor – s-a mai discutat asta acum vreo cîţiva ani, este stupiditatea dusă la extrem. Lăsînd la o parte detalii legate de multinaţionale şi similare, sîntem o ţară cu vreo 12 milioane de programatori, deci o să curgă robinetul cu venituri în prostie
 • impozitul pe bonurile de masă – dacă-mi amintesc eu bine, tocmai ăsta era rolul bonurilor de masă, erau nişte venituri neimpozabile care ar fi trebuit să ajute firmele. Eu cred că e cazul să ne pregătim să renunţăm la ele, nu?

Ce urmează?

 • lărgirea bazei de impunere pentru impozitul pe venit şi a bazei de contribuţii sociale – Asta înseamnă că, deşi se duc la stat în jur de 40 de procente din salariul brut, o să plătim şi mai mult. La ce conduce asta? Desigur, la scăderea lefurilor inclusiv în mediul privat şi, pe termen mediu, la concedieri. Ce înseamnă lărgirea bazei de contribuţii sociale? Mai mulţi bani la asigurările de sănătate, de exemplu. Mai pe româneşte, dacă se micşorează numărul de angajaţi în mediul privat, cei rămaşi trebuie să suporte cheltuielile pentru un număr tot mai mare de şomeri şi de asistaţi social. Drăguţ, nu?
 • introducerea unui impozit pe cifra de afacere pentru distribuitorii de medicamente – sincer, mie-mi sună a primul pas înainte de introducerea unui impozit pe încasări pentru toate firmele. Măcar să ştim una şi bună!
 • impozitarea dobînzilor bancare – asta e de-a dreptul mondială, dar mai ales genială prin tîmpenia de care poate da dovadă cel care a venit cu ideea. Care va să zică, eu am card ING şi îmi încasez leafa pe el. Lunar, îmi intră, să zicem, 4.000 de lei, din care eu cheltui 2.000 de lei. Rămîn 2.000 de lei pentru care ING îmi dă o dobîndă de vreo 5% pe an dacă şi numai dacă nu cheltui acei bani. Adică 100 de lei pe an, respectiv vreo 9 lei pe lună. Statul îşi propune să-mi ia mie, din contul curent, dacă nu îmi cheltui leafa, impozit pe 9 lei pe lună, să vezi atunci încasări la buget! Ăsta e cazul meu, care am datorii, nu şi economii. Să vezi impozite pe dobînzi de 3,5% la euro!
 • restructurare în rîndul spitalelor şi a şcolilor – şi aici vorbim de stupiditate dusă la extrem. Dacă guvernanţii nu ştiu, numărul paturilor din spitale este şi aşa foarte mic, a-l reduce cu 9.200 este o măsură de-a dreptul stupidă. Cît despre şcoli… cu cît mai mulţi proşti, cu atît mai bine pentru ei, nu?
 • anularea reînnoirii autorizaţiilor pentru 150 cele mai neperformante spitale – sînt foarte curios cum se calculează coeficientul de performanţă. Măsura e cretină prin însăşi ideea de a desfiinţa spitale. Problema asta se rezolvă cu investiţii, nu cu desfiinţări. Da, sînt de acord că multe servicii medicale trebuie plătite, dar problema e în altă parte: ce se face cu banii?

Vînzări pe un dolar şi alte comisioane

Curios este însă altceva: că, deşi multe state au anunţat ieşirea din recesiune, românii noştri nici măcar nu s-au întrebat ce au făcut ăia ca să reziste. E atît de stupid planul guvernului, încît e greu de crezut că există creiere care pot scorni aşa ceva. Am mai spus-o, repet: nu ăsta e modul în care se iese din criză, nu prin supraimpozitare, ci prin micşorarea taxelor şi a impozitelor, e limpede ca apa plată îmbuteliată. Impozite mai mici înseamnă plăţi mai numeroase, mai multe locuri de muncă şi mai mult consum, în timp ce impozitele mai mari nu aduc niciodată nimic bun, ci stimulează evaziunea fiscală şi munca la negru. Am mai spus asta.

Însă surpriza nu e aici, e în altă parte. În ştirea următoare: în 2011, se doreşte privatizarea CFR Marfă şi Termoelectrica. Practic, ne întoarcem în timp, în 1996-2000, cînd s-au privatizat în draci, pe un dolar, dar pe comisioane de sute de milioane de dolari, ditamai conglomeratele industriale. Or, la cît de stupide sînt măsurile propuse de guvern, e clar că România trebuie dusă cît mai aproape de colaps, urmînd ca soluţia ultimă să fie vînzarea a ce a mai rămas de vîndut, chipurile întru capitalizarea statului şi mărirea încasărilor la buget. Să vedeţi comisioane uluitoare la anul, parol! În fond, care e cea mai propice perioadă pentru a lichida tot ce mai e de lichidat?

Probleme care rămîn

Mi se pare normal ca al 13 salariu să dispară, este o cheltuială inutilă, dar dispariţia lui trebuie să includă alte măsuri, anume bonificaţii pentru angajaţii productivi. Problema e că, la stat, organigrama arată aşa: te duci la Finanţele Publice să depui o fişă fiscală, sînt 10 ghişee, sînt angajaţi cîte trei-patru oameni per ghişeu, lucrătorii sînt la şapte dintre ele, dar cinci sau chiar şase dintre ghişeele pe a căror sticlă sînt lipite niste rictusuri sînt închise. Deci, stai la coadă la un singur ghişeu cu încă 30 de oameni.

Revin, soluţia nu este tăierea lefurilor bugetarilor, în nici un caz a celor din învăţămînt, din Sănătate, Justiţie, Ministerul de Interne sau a celor din Finanţe (mă refer la cei care lucrează la Fisc), ci concedierea în grup a lucrătorilor neperformanţi. Dar asta nu se poate, mai ales că acum se plătesc facturile din campania electorală. Ce urmează prin tăierea lefurilor? Şpăgile tot mai mari şi traficul de influenţă, că doar trebuie să fie suplinite, într-un fel sau altul, veniturile pierdute. Ideală ar fi testarea tuturor angajaţilor şi reducerea numărului lor în funcţie de cunoştinţele de care dau dovadă. Altfel, se face mişto de oameni şi e o bătaie de joc la adresa celor care-i ţin în spate pe bugetari.

Concluzie

Guvernul Boc nu este format nici din proşti, nici din idioţi, ci pur şi simplu are un plan serios. Dar nu de scoatere a României din criză, ci de plată a poliţelor. Iar după ce se rezolvă astea, mai vedem noi ce şi cum. Pe cît punem pariu că în toamnă vom fi anunţaţi că se măreşte atît TVA-ul, cît şi cota unică?

PS: Dacă tot se întreba zilele astea Băsescu dacă e cazul să-şi doneze leafa, de ce nu încep prin a-şi tăia lefurile lor, ale tuturor parlamentarilor, la zero, pînă la ieşirea din recesiune? Eh? Dacă mă enervează ceva, atunci aia e ipocrizia şi populismul ieftin! Şi las’ că nici cu discursul lui Crin Antonescu, de dimineaţă, nu mi-e ruşine!
____________
Foto preluată de aici.

15 comentarii

 1. Ti-ai dorit foarte mult acum un an sa nu mai fii nevoit sa abordezi comentarii politice. Tin sa-ti reamintesc asta. Articolul suna retragerea propagandistilor Partidului Democrat. Iti recomand “ca si coleg de breasla” sa te retragi din a face comentarii politice. Sunt inutile si compromit. Editezi mai bine CSS decat sa faci recomandari si comentarii politice.

  • Multumesc pentru sfat, dar prefer sa nu-l iau in seama. Spune-mi tu ce ar fi facut guvernul lui Geoana, ce masuri ar fi luat. Iti zic eu: marirea taxelor si perpetuarea birocratiei si inmultirii angajatilor la stat, in buna traditie socialista. Spune-mi, te rog, ce crezi tu ca ar fi facut, chiar sint curios.

 2. Geoana aplica modelul grecesc, cum a promis pe 3 demebrie la dezbaterea finala =))

 3. impozitarea dobanzilor bancare nu e o premiera mondiala. se face in canada. iar impozitul nu e pentru cei care au contum mai mult gol ci pentru cei care au ceva in el dar nu suficient de mult sa si-i mute intr-un paradis fiscal :)

 4. Cateva observatii:
  1. nu e vorba de producatori de medicamente, e vorba de distribuitori; daca ar fi dupa mine, i-as cam trage in teapa pe cei care fac bani din boala in Romania. Am cumparat din farmacie niste teste de glicemie pentru tata (casa de sanatate nu-i mai da) si m-a costat dublu decat furnizorul meu “alternativ”.
  2. tichetele de masa sunt o afacere extrem de lucrativa pentru sindicalisti; presupun ca inasprirea regimului tichetelor este o forma de avertisment pentru ei (ciocu mic… sau le taiem cu totul)
  3. concedierea neperformantilor nu se poate din motiv (simplu) ca nu exista criterii de performanta normate; in lipsa lor, concedierile sunt subiective :) si atacabile oricand in instanta

 5. Nu spui nimic de taierea pensiilor. Au aplicat lege comunista, taiem la toti la fel indiferent de venit. Asta o fi de dreapta. Cand o sa mareasca toate taxele, Base va fi de stanga?

 6. Iz ză seim picceăr, my friend.
  Şi domnu’ Popa e bine, sănătos, voinic:
  http://www.interpol.int/public/Data/Wanted/Notices/Data/2009/89/2009_29089.asp

  Sa traiesti bine (precum ginerele lui Blaga) ! ;)

 7. Apropo de donarea salariului lui base (si camarila) ; cred ca foarte multi l-ar dona cu mare placere daca oricum nu ai trai din el, daca ai avea case “naspa” (citeste Mihaileanu), daca copii tai si-ar cumpara case babane de multe sute de mii de euro DIN VINZARI ANTERIOARE, si daca oricum averea ta (care ai fost toata viata bugetar) creste in timp ce tu ii prostesti pe prosti …
  Dar nu e mai corect si mai de bun simt sa tai “din prima” cheltuielile administratiei prezidentiale (care si-a dublat bugetul si consuma mai mult decit Senatul !), sa reduci drastic din bugetul si cheltuielile serviciilor secrete, sa mai stai citiva ani fara avioane F-16, sa reduci din privilegiile fostilor sefi de stat ?…
  Rapunsul e unul singur : NU !
  E mai simplu sa reduci salariile doctorilor si profesorilor, sa tai din pensii (unde sunt cuprinse si pensii care de-abia asigura existenta !)…
  Decit cu cetateni sanatosi (si la cap) si instruiti, nu e mai bine cu bolnavi si timpiti ?…
  Problema problemelor in Romania era impozitul pentru programatori ?…
  SICTIR !

 8. boc o sa faca poc cand o sa iasa romanii in strada! e greu pana va iesi prima lupta … celelalte vor urma! JOS GUVERNUL!

 9. Eu as paria pe o crestere (revenire, remember?) a TVA la 22% in toamna, in conditiile unei cote unice neschimbte. Oricum ar fi, sunt vremuri cacacioase si PDL-ul o sa traga ponoasele in 2012.

 10. E clar ca anul asta vor fi foarte multe inmormantari. Taind din pensii si inchizand spitale dar si prin faptul ca deja fondul pentru medicamente compensate si gratuite pe 2010 e gata, tare multi pensionari vor pieri.

  Vorbesc azi dimineata cu tata, il intreb ce face, imi raspunde posomorat “mda, imi taie 15%!”, eu de colo “mie 25, te-am luat!” Not funny at all :|

 11. “concedierea în grup a lucrătorilor neperformanţi”

  Practic, cum o faci, si repede?! Nu avem nici un sistem care sa masoare performanta unui angajat, si cum nu l-am implementat in 20 de ani, miramash sa-l poti implmenteta in 3 luni.

  Restul e discutie la suparare, guvernul nu face guvernul nu drege… In realitate, guvernul Boc a ales singura solutie real implementabila in Romania in scurt timp, le-o reduci la toti… Daca incepi discutii, ca alora mai putin ca alora mai mult, ca alora deloc, mai bine nu o mai faci.

 12. Ei bine nu e chiar asa , masurile luate acum in prim an electoral de Guvern sunt cele mai potrivite pentru prevenirea unui colaps economic in urmatorii doi ani. Da cu siguranta ne-ar fi mai usor daca acum nu am face nimic si am lasa lucrurrile sa evolueze de la sine, dar ce a fost in grecia nu se va compara cu ce s-ar intampla in Romania in maxim doi ani. Asa ca e mai bine ca restructurarile sa se faca acum si nu mai tarziu cand deja poate fi prea tarziu.

 13. A recunoaşte că ceva nu funcţionează şi a-ţi asuma responsabilitatea a ajuns în România să fie considerat ceva care ţine de genialitate. Eşecul inteligenţei se constată atunci când cineva se încăpăţânează să nu recunoască un lucru evident, când o anumită convingere este invulnerabilă în faţa criticii sau a faptelor care o contrazic sau când respectivul nu învaţă din experienţe şi devine un modul blindat. Ghici ghicitoare, cine-i???
  Psihiatrii ştiu că multe patologii se caracterizează prin această siguranţă eronată şi de neînvins, aşa cum este în cazul halucinaţiilor. Consecinţa inevitabilă este că o astfel de persoană se închide în lumea sa proprie şi poate ajunge la un tip de demenţă bazată pe un anumit gen de raţionament, dar care poate fi fals. Şi aceasta datorită faptului că s-a ajuns la pierderea simţului realităţii.
  Situaţia cu care se confruntă în prezent o întreagă colectivitate umană poate fi consecinţa unui eşec dramatic al inteligenţei. Ceea ce nu ar fi cel mai rău. Ar mai fi, totuşi, posibilităţi de remediere…

  Există, însă, şi varianta ca pierderea raţionalităţii şi ieşirea din decorul realităţii să fie rezultatul unei patologii. Ceea ce mi se pare cel mai grav… Fiindcă se calcă totul în picioare…Şi, din păcate, am mai trăit acest scenariu acum două decenii…