Esenţa protestelor de tip Occupy

Urmăriţi, vă rog, clipul de mai jos.

Despre asta e vorba cînd discutăm de protestele din ultima lună. Secvenţa asta din The Newsroom surprinde perfect finalitatea. Şi cred că ştim cu toţii cum s-a sfîrşit Occupy. S-a ales praful. Da, e bine să avem oameni educaţi, e bine ca lumea să aibă cît mai multe noţiuni, să ştie la ce să se aştepte, să fie cît mai mult intelectuali.

Problema e că marea majoritate habar n-are despre ce-i vorba. Problema şi mai mare e că mulţi dintre cei ce ies în stradă nu au cunoştinţe destule şi, din lipsa lor, nu văd ceea ce japonezul numeşte “the big picture.” Da, mi se pare corect să protestezi împotriva unei legi proaste, mi se pare corect să protestezi împotriva exploatării dacă în asta crezi, dar nu mi se pare corect să nu vezi toate aspectele. E fix ca aia, “Cianura ucide, sărăcia nu.” Să mori tu că sărăcia nu ucide? Pe doctorii plătiţi cu 900 de lei i-a întrebat cineva vreodată? Pe pensionarii din învăţămînt cu 1.000 de lei după 45 de ani de muncă i-a întrebat cineva? Pe amărîţii ăia care mor iarna pe stradă, că i-au dat băncile afară din casă, i-a întrebat cineva?

În altă ordine de idei, e bine să ai parte de cît mai multă educaţie, să fii în stare să ai o viziune, să reuşeşti să distingi diferenţa dintre potenţial, realitate, planuri concrete şi rezultate. Nu sînt chiar foarte convins de ce scrie RTV.net, că n-am mare încredere în Ponta. Ar fi o treabă. Însă la cum merg lucrurile în România, tot în sărăcie o să murim.

Ce mă doare pe mine cel mai rău e că, de 23 de ani, nimeni nu face nimic. Şi, rînd pe rînd, ratăm oportunităţi după oportunităţi. Legile se pot modifica. Mentalităţile, din păcate, nu se schimbă niciodată. Şi, vrem, nu vrem, tot de hoţi avem parte.

Mda. Mă scuzaţi că nu-s chiar aşa de optimist.

grateful

11 comentarii

 1. “nimeni nu face nimic”

  Tu faci ceva, Alex?

 2. „…de 23 de ani, nimeni nu face nimic.”

  EXACT ! Vine faza II: CINE, CE ȘI CUM ar putea face ?

  „Oriunde în lume politicienii sînt tentați de populism ― mai abitir în România post-comunistă, moștenitoarea unei istorii tarate. Cînd nenumărați momîrlani famelici pupă cadavre (moaște), vînzîndu-și votul pentru un braț de lemne sau un kil de ulei, cînd BOR-ul strămoșesc e doar o colecție de escroci unsuroși, CINE ne poate îndruma? Cine ar trebui să reeduce cu răbdare și empatie acest sărman popor ? Să-i fie busolă prin oceanul evenimentelor ? Nu tocmai cei pe care Dumnezeu i-a dăruit cu niscai neuroni mai ageri ? La ce bun să fi citit mii de pagini dacă tot ce ai extras din ele se reduce la vorbe gongorice din care picură lichidul insipid al nimicului ? La veșnica tripletă absconsă Eliade-Cioran-Noica, Noica-Eliade-Cioran, și la discuții de salon dulci-amărui ? Nu am nimic împotrivă să ne tragem de șireturi cu Heidegger DACĂ am epuizat acțiunea ”dezinfectat latrinele din fundul curții”. ASTA au așteptat părinții sau bunicii noștri. Chiar mai mult decît pe americani.
  CE va înțelege momîrlanul din savantlîcurile GDS―Revista 22―Revista Dilema et ejusdem farinae ? NICIODATĂ finalizate prin concluzii clare. NIMIC ! ZERO ! NIENTE ! NADA !
  Immanuel Kant ne-o spune răspicat: NU PUTEM IERTA, NICIODATĂ, intelectualului cînd, în loc să cugete, cum îi este chemarea, începe să aiureze, căci în el stă singurul nostru sprijin pentru a pune stavilă, acolo unde este nevoie, aiurelilor imaginației.”

  ETC. Dacă este cineva interesat de restul pamfletului îl țin la dispoziție la paulvasiliu_ro@yahoo.com

 3. Am facut scoala generala sub comunisti. La istorie ni se impuia capul cum s-au rasculat popoarele. Apoi a vent intrebarea: care e diferenta dintre o rascoala si o revolutie? ‘tot aia’ – am zis. ‘nu, u e tot aia, are ceva fundamental diferit. rascoala e ca slavii se supara ca sunt tratati inuman si il bat si ei pe boier. apoi boierul vine cu armata si ii impusca pe razvatiti. rascoalele NU au lideri, NU au plan de actiune si sunt supuse esecului. Revolutiile au platforma program. Revolutiile sustin ideologii, schimba constitutii, ofera reguli noi. Revolutionarii planifica revolutia inainte ca aceasta sa inceapa. Nu orice revolutie reuseste, dar multe reusesc. o rascoala nu a reusit niciodata pana acum. O rascoala este o revolta populara la care se aduna mai multi oameni. Dar in lipsa unui plan de masuri – fie si ele ireale – o rascoala se va termina in reprimarea ei. Poate dupa aceea jugul se va indulci – dar va ramane acolo.’
  Incep sa-i dau dreptate profului de istorie. Si vad cum istoria se repeta. Cel putin pana acum.

 4. Nu esti politician dar nici cei din piata nu sunt. Si ei fac ceva, asa ca nu stiu ce vrei sa spui cu “de 23 de ani, nimeni nu face nimic”. Pana la urma, tu ce faci in afara de a critica orice urma de activism?

  In alta ordine de idei, cum ajuta exploatarea cu cianuri pe aia care ingheata pe strada iarna sau pe doctorii platiti cu 900 de lei? Eu tind sa cred ca nu o sa-i ajute cu nimic.

 5. @Claudiu Minea: +1
  @Alex Mihăileanu: nu trebuie să fii politician pentru a face ceva. Demersurile de anul acesta (cele intreprinse pe bucata mea profesionala) desi au fost facute contra curentului si au repurtat niste succese la nivel EU inca nu au niciun fel de sustinere din partea majoritatii colegilor (pe principiul enuntat de tine: ”da’ ce, eu tre’ sa trag pentru profesie?”). De ce sa muncim cand putem sa stam sa ne dam cu dosu’ de pamant?
  Baiul la protestele de tip occupy e ca nu vizeaza o canalizare a energiei catre solutii ci doar blocheaza ceva de dragul de a atrage atentai asupra unor probleme.

 6. @ claudiu minea: ai un big like de la mine. ia și un +1. acuma sunt curios, ce’ai să faci cu ele?!

  mă întreb dacă ai urmărit clipul? și dacă ai înțeles exact despre ce e vorba? dacă mass media îți zice că ai un discurs dezarticulat, tu, în loc să faci efortul să’l articulezi, replici cu da’ tu ce faci?

  cam cât ai suporta să asculți un cor care cântă mai multe partituri în același timp?
  dacă trageți toți de căruța asta a protestului în toate direcțiile, ea n’o să se miște de pe loc.

 7. Alex, lucrurile nu se schimba intotdeauna la nivel concret, imediat.
  Dincolo de faptul ca multi dintre cei care ies in strada nu stiu f bine pt ce ies, e vorba de schimbari in constiinta oamenilor.
  Oamenii ies in strada pt ca tara asta e in neregula.
  E adevarat, sunt miscari confuze si stangace, insa e un inceput.
  Asta nu schimba faptul ca trebuie sa evoluam si sa venim cu niste lideri noi si revendicari clare.
  Tu zici ca nu se face nimic in tara asta. Cam asa e.
  Se va face ori cand vom ajunge jos de tot, cand nu vom mai suporta sau cand noi vom muri si, in locul nostru, vor fi alti oameni cu alte mentalitati.

 8. hai, hai, că nici profesorii n-au 1000 lei după 45 de ani de muncă și nici medicii 900 de lei. c’mon! am prieteni și profesori și medici și nu câștigă atât cât se vaită că câștigă

 9. Belitii astia de la putere sunt mancati ca cei din piata nu au lideri pe care sa-i poata cumpara, santaja cumva. Multimea aia de tineri fara programe, fara platforma, fara un grup conducator, vor ca astia de la putere sa NU. Si-atat. Si cei de la putere stiu ca trebuie sa NU si mai stiu si ce nu le convine astora din piata, doar ca se fac ca ploua. Asa ca tinerii din piata fac bine ce fac. Ar fi niste caraghiosi daca ar veni cu platforme (suna rau de tot asta), ei nu s-au dus acolo sa ofere solutii, nu sunt platiti pentru asta, nu sunt pregatiti pentru asta (eh, parca astialalti ar fi) si nu de asta sunt acolo. Ei doar atrag atentia ca sa NU, altfel ii ia mama dracu’.