etica bloggerilor

Am stat si eu si m-am gindit la toate discutiile din ultima vreme legate de etica bloggerilor. Asa, vreo cinci minute. Si am tras si o concluzie: inainte de a te gindi ce etica sa respecte bloggerii, mai bine s-ar respecta deontologiile profesionale prin presa si abia dupa sa se vina cu idei destepte, de genul asteia. Nu de alta, da’ nu tot bloggerul e jurnalist. S-apoi, ce e asa de greu de inteles ca pe segmentul asta de publishing, nu poti sa impui nimic pentru ca n-ai nici un drept?

Ziceam de respectarea deontologiei profesionale? Ba chiar mai am o idee: inainte de a vorbi de etica bloggerilor, mai bine si-ar forma fiecare cite un set de principii etice si morale pe care sa le respecte cu strictete. Cind va reusi, abia atunci sa comenteze. Parerea mea!

6 comentarii

 1. S-ar putea sa te certe unii pentru afirmatia acesta. stiu persoane care fac scandal ca nu li se respecta copyrightul si cand uploadeaza filmulete pe pornotube

 2. In cazul fenomenului de blogging trebuie sa mai treaca ceva timp pentru a se putea forma un set de reguli, un “how it should be”… este ceva relativ nou, cu foarte multe ramnificatii… si singura regula e ca nu exista nici o regula… In consecinta orice parere asupra subiectului are validitatea unei cepe degerate:)… parerea mea!:)

  Nu inteleg o chestie: de unde a aparut paralela asta intre blogger si jurnalist? Data fiind definitia primara blogului (si trebuie sa recunosti ca, in lume, cele mai multe bloguri sunt jurnale online, la propriu) orice asemanare cu alta ‘specie’ este usor fantezista… repet: de unde a aparut ideea?

 3. pentru ca tot jurnalistul, mai mult sau mai putin mediocru, isi trage blog. desigur, in cautarea faimei, care astfel poate veni mai repede. ptr un jurnalist e simplu sa scrie, e obisnuit cu condeiul, si vorba subiectivului, nu pune virgula intre subiect si predicat. pentru un neofit, e mai greu. si atunci, ziaristul are intaietate. de acolo paralela

 4. Alex,

  Si eu am scris ceva similar la mine pe blog:

  “As mai spune ca in ceea ce scriem pe blog, dar si ca si comentarii pe alte bloguri, respectam pe langa o etica generala a bloggerilor, etica proprie si a profesiei pe care o desfasuram.”

  Nu este vorba despre a impune o etica a bloggerilor si a ne-o asuma; sunt niste chestiuni de bun simt de care majoritatea tinem cont instinctiv.

  Carmen

 5. @arhiduce: sa inteleg atunci ca ziaristii au inceput cu paralela asta tembela?… se simt amenintati de versurile de pe blogul meu sau ce? (exemplul e generic, de ce le e frica de noi?)

 6. asta am scris si eu ;;)