Europa Liberă și România Liberă. Adevărul și propaganda

Două știri de zilele trecute: Radio Europa Liberă va reîncepe emisia în România, iar România Liberă are un nou director editorial, în persoana lui Iulian Capsali, cunoscut agitator și propagandist împotriva occidentului, pro-Putin, antigay, antivaccinist etc.

Și mi-a reîncolțit o idee pe care am mai expus-o, la un moment dat, pe facebook. Anume că, înainte de ’89, combaterea propagandei comuniste era simplu de înfăptuit: trebuia doar să spui adevărul. Nu trebuia să inventezi știri și nici să scoți declarații din context.

Contrapropagandă, azi, e mai greu de făcut. Internetul are mai multe site-uri de fake news decât site-uri utile. Televiziunile românești de știri sunt cumpărate. Radio nu știu cât de multă lume mai ascultă constant. Dar nici măcar audiențele nu-s neapărat importante în discuție.

În cazul României, Radio Europa Liberă e relevant pentru cei trecuți de 50 ani, pentru că a fost întotdeauna o sursă de știri de încredere. Altfel, pentru celelalte segmente de public, REL ar putea fi relevant pe net, însă au un site de toată jena.

Și totuși, problema de esență a REL, în România, e că nu va putea să-și recapete cine știe ce public pentru că nu prea va mai sta nimeni, fără o campanie puternică de marketing în spate, să caute frecvența.

Personal, tind să cred că REL în România va fi un eșec dacă nu se vor putea asocia, pe câteva segmente orare, cu niște radiouri locale. Cam cum făcea BBC pe vremuri, când buletinele de știri erau preluate, la ore fixe, de întregi rețele naționale de radio.

Însă cea mai mare provocare, atât pentru REL, cât și pentru restul presei care a mai rămas întreagă, etic vorbind, va fi să lupte cu propaganda pesedistă doar încercând să spună adevărul, ca și până acum. Și mă tem că asta nu mai e posibil, îndoctrinarea a ajuns mult prea departe, iar singurul răspuns e fight fire with fire. Poate mă înșel, nu știu.

În orice caz, concluzia generală ar fi că timpul Europei Libere a trecut, cel puțin așa cum obișnuia să fie. O nouă Europa Liberă trebuie să meargă și dincolo de radio și să se folosească de toate tehnicile tipice presei online de azi (inclusiv titlurile de tip VICE, la limita clickbait-ului) pentru a atrage un public cât mai mare.

Altfel, mi se pare trist că România Liberă a ajuns ghena propagandei moscovite. Dacă Putin a ajuns să aibă spioni în GOP, cu Maria Butina ajunsă până aproape de Trump, nici nu vreau să mă gândesc cum colcăie cozile de topor, hămesite, prin România.