EXCLUSIV: Elisabeta Rizea are statuie la Casa Presei!

Articol Elisabeta RizeaVă amintiţi, probabil, de campania dusă de Academia Caţavencu, acum cîţiva ani (opt, mai exact; spre nouă, chiar), pentru ridicarea statuii Elisabetei Rizea, simbolul rezistenţei anticomuniste, în faţa Casei Presei, pe postamentul pe care trona Lenin. Vă mai amintiţi, probabil, că iniţiatorul proiectului a fost Liviu Mihaiu, susţinut fervent, în timp ce salva şi Vama Veche, de către Mircea Toma.

Cei doi reuşiseră, la vremea aceea, să pună pe lista de susţinători o serie de nume destul de importante ale societăţii multilateral dezvoltate. Aşa cum aţi auzit voi că s-a făcut ceva, cam aşa am auzit şi eu. Căci, de fapt, nu s-a mai ridicat nici o statuie. S-au strîns nişte bani din donaţii, prin intermediul ONG-ului “Aşezămîntul Cultural Academia Caţavencu,” condus cu onor şi prestij de către Liviu Mihaiu şi Mircea Toma (ultimul, pe post de preşedinte vicepreşedinte.)

Cît? N-a spus nimeni, dar, cu siguranţă, cel puţin cîteva mii de euro. Că nu s-au strîns destui bani, asta e partea a doua. Că, după ce s-a strîns nişte mărunţiş de ţigări, fiecare şi-a văzut de salvat ba Delta Dunării, din postura de guvernator, ba Vama Veche, asta nu e decît o altă dovadă de durere adîncă în… buzunarul celor care au donat.

Întotdeauna am crezut cu sfinţenie că, înaintea Metroului, a literaturii realismului socialist sau a televizorului color mioritic, motivul real de mîndrie al românilor au fost cei 15 ani de rezistenţă anticomunistă în munţi.
Liviu Mihaiu (click pe foto pentru întregul text)

În 2013, vedem cam cît de multă sfinţenie a fost în crezul lui Mihaiu. Nu doar că l-a înlocuit pe Lenin la Piaţa Presei, ba chiar a mai ridicat vreo trei statui ale Elisabetei Rizea. Una în curtea lui Sorin Ovidiu Vîntu, una în Delta Dunării şi încă una în Vama Veche, la cererea prietenului Mircea Toma, care şi-a îndeplinit misiunea de la malul mării. Asta era, aşa, un soi subtil de a defini crezul lui Mihaiu printr-un cuvînt simplu: “ipocrizie.”

Şi mai trist e că niciunul dintre cei pe care Mihaiu i-a băgat în troaca lui de miserupism nu-şi mai aminteşte că şi-a dat acordul, cu bună credinţă, ca să-i fie folosit numele pentru banii de ţigări ai ONG-ului condus de fostul caţavenc. De exemplu, Andrei Pleşu şi Aurora Liiceanu, care ar fi trebuit să facă parte din juriul ce urma să desemneze autorul monumentului femeii monumentale. Şi care ar fi trebuit să se sesizeze şi să zică două vorbe de dulce.

Însă cu adevărat tragic e că de acest proiect nu-şi mai amintesc, probabil, nici măcar ăia care au donat bani.

PS: Nu, n-am cerut, jurnalisticeşte, şi părerea lui Mihaiu. Nu văd sensul publicării unui răspuns ipocrit. Dacă are bunăvoinţa să deschidă gura, să dea singur explicaţii. Deşi, sincer, mă cam îndoiesc că-l mai interesează subiectul. Presimt că îl încearcă o durere fix în vîrful trestiei pe care a salvat-o în ultimii ani.

9 comentarii

  1. Parerea mea este ca trebuie demolat complet soclul acela si amenajat un grup statuar cu eroii care au luptat cu cinste impotriva comunismului. Elisabeta Rizea e un simbol si un exemplu, dar nu este singurul. Trebuie sa avem cat mai multe astfel de exemple, de oameni cu verticalitate care nu si-au precupetit viata cand avea de ales intre injosirea ca neam si libertate.

  2. Ei, acuma știi și tu că de la semnătură la dat bani e aceeași distanță ca și de la like la implicare activă. E posibil să nu se fi strâns cine știe ce, mi ales la prețurile pe care le percep făcătorii de statui de pe la noi. Dar da, ai dreptate, măcar puteau să facă un bilanț transparent și să spună că au folosit banii pentru salvarea pelicanului fără gușă din Deltă :) Sunt sigură că nu și-ar fi cerut nimeni banii înapoi.
    Pe de altă parte, proiectele care se derulează pe soclul ăla sunt interesante. Cel puțin unele dintre ele. Poate că e mai băgat în seamă așa locul, decât cu o statuie la care nu s-ar fi uitat prea mulți după inaugurare.

  3. Alex, consider perfect justificata reactualizarea subiectului. Iti raspund eu – pentru ca am apucat sa citesc inaintea lui Liviu Mihaiu, care este “coordonator de proiect” – ca s-au strans aproximativ 7500 euro (aproximez, pentru ca sunt lei, dolari si euro). De fapt, la o discutie pe acelasi subiect, tot aici la Hotnews, Liviu a comunicat aceste cifre si a explicat ca disproportia dintre banii stransi din donatii si cei necesari pentru un monument este uriasa – un monument poate sa coste 500.000 de euro. Eu nu am avut un rol activ cu privire la acest subiect, dar ma simt responsabil in calitate de vicepresedinte al Asezamantului Academia Catavencu (iar nu de presedinte, cum scrii, si nici din postura de presedinte al APCAPBC – “Salvati Vama Veche”, o alta poveste despre care iti pot povesti daca ma vei intreba). Liviu se plnge ca marii donatori – de la care spera sa rotunjeasca suma – “se dovedesc a fi prea securisti ca sa ii faca o statuie Elisabetei Rizea”. Pe de alta parte, e absolut ineficient ca suma stransa din generozitatea unor cetateni de buna credinta sa zaca in niste conturi de atatia ani. Ma voi consulta cu Liviu si am sa-i propun sa organizeze un concurs de idei pentru proiect, pe care sa-l finanateze cu o parte din suma, atat cat sa avem un suport vizual pentru un al doilea val de fundraising adresat, de data asta Ministerului Culturii, Municipiului etc.

  4. Sunt unul dintre donatorii de atunci (persoana fizica). Din ce am auzit banii s-au folosit pentru monumentul din Campulung Muscel (“Haiducii Muscelului”, dar nu-s sigur ca asta e adevarul.

  5. Pe vremea aceea şi eu aş fi donat, dacă aveam ce (eram elev). Dacă reţin bine au fost în Caţavencu şi câteva texte cu suma strânsă. Poate mă înşel. Oricum n-a uitam iniţiativa şi periodic mă întrebam dacă chiar nu au adunat destui bani (deşi mă cam îndoiesc) sau au “uitat”… Având în vedere deformaţiile de coloană prin care au trecut mulţi din redacţia caţavencu, tind spre a doua variantă.

  6. Mircea, daca nu intreba/comenta Alex, chiar ar mai fi scos cineva vreo vorbulita? Pe zi ce trece, voi catavencii, imi lasati senzatia ca faceti parte din ultima carte a lui Lucian Boia…In rest, numai de bine!

  7. Citeam fiecare numar din Catavencu in perioada aceea si chiar m-am bucurat cand am vazut titlul articolului in RSS Reader. Acum ca l-am citit, cred ca e foarte bine ca ai adus din nou in atentie acest subiect. Sper ca intr-o zi sa poti publica pe bune un post cu un titlu similar :)

  8. Alex, pune niste intrebari si depsre Parcul Dracula!!