Maratonul din Boston. Ce e cu adevărat impresionant după explozii

boston-marathon

E aproape ora trei dimineaţa. Stau în pat, cu laptopul în braţe, şi simt că mi s-au tăiat picioarele. Pur şi simplu, au amorţit. Am intrat pe hashtag-ul #BostonHelp, pe Twitter. Imaginaţi-vă că, în Bucureşti, ar exploda o clădire în timpul unui maraton, ar fi o groază de oameni răniţi. Cam ca în Boston. Alţii, participanţi veniţi doar pentru alergat, n-au unde să stea. La rîndul lor, oameni veniţi doar ca să susţină sau să caşte gura, de prin alte oraşe, între avioane.

Ce ştiţi, de fapt, despre americani? Că-s proşti, că nu ştiu unde e România, aşa-i? Voi ce ştiţi, de fapt, despre oameni, în afară de a vedea doar ce-i în jurul vostru? În afară de a vă limita la mizeriile despre care auziţi?

Pentru că, dacă e un lucru pentru care-i admir pe americani, naivi sau proşti, sau cum vor prejudecăţile voastre să-i denumească, atunci e spiritul civic, încrederea pe care o au în oameni, lupta pentru comunitate.

Ştiţi ce-au făcut americanii din Boston?

Şi-au pus casele la dispoziţie pentru cei care n-au unde să stea. Ştiţi care-a fost primul lucru pe care l-au făcut cîştigătorii maratonului? Au alergat la spitale să doneze sînge pentru răniţi. Ştiţi ce-au făcut ceilalţi locuitori ai Bostonului? Cozi imense la centrele de donare de sînge, care au ajuns să se închidă din cauză de prea multă lume venită să ajute. Ştiţi ce-au făcut cei care nu s-au repezit la spitale sau la centrele de donare? S-au dus să dea o mînă de ajutor acolo unde au avut loc exploziile.

Voi ce-aţi face dacă ar exploda o clădire în timpul unui maraton? Ce-aţi face în afară de a căsca gura la televizor şi de a mai băga o bere în timp ce v-aţi bate pe burtă, exclamînd, rînjind plini de satisfacţie că voi sînteţi deştepţi, bă!, nu v-aţi dus să alergaţi, aţi stat acasă, ia uite la proştii ăia, hă, hă. Care aţi ieşi din casă şi v-aţi duce să căraţi betoane, în căutarea răniţilor? Care v-aţi duce să faceţi cozi lungi de ore-ntregi ca să donaţi sînge?

Ştiţi ce fac americanii pe Twitter? Dau link-uri pentru părinţi către explicaţii despre cum să le vorbească copiilor lor despre tragedie. Scriu articole despre cum poţi să ajuţi, preluate mai departe de site-uri mari. Îşi oferă canapelele celor care au nevoie. Peste 6.300 în doar cîteva ore. Ce face primăria? Pune la dispoziţie un hotline, imediat. La fel şi Crucea Roşie. Credeţi că doar în Boston? Nu, nu doar acolo. Şi în alte oraşe. Pînă şi în Canada.

Şi, acum, spuneţi-mi, vă rog, cîţi v-aţi deschide casele pentru nişte străini? Cîţi i-aţi lăsa să intre? Cîţi chiar aţi ieşi să daţi o mînă de ajutor? Cîţi, măcar, aţi ieşi să donaţi 400 ml. de sînge, cînd nici măcar pentru o zi liberă, abonament RATB şi tichete de masă nu vă îngrămădiţi? Cîţi v-aţi mobiliza?

Cîţi n-aţi ieşi decît să căscaţi gura, să faceţi poze cu mobilul de dat pe Facebook, apoi v-aţi căra acasă, făcîndu-vă cruci că n-aţi avut ghinionul lor?

V-aţi răspuns? Mai gîndiţi-vă o dată. Apoi, de două ori. Ce-aţi face? Sincer, ce-aţi face? Aşa-i că n-aţi face nimic?

Ce ospitalitate românească? Ipocrizie, poate. Învăţaţi de la “proştii” ăia de americani. Dacă au ceva care-i ajută să supravieţuiască, să meargă mai departe, să se ridice, atunci e umanitatea. Ceva ce noi, în Bucureşti, cel puţin, nu mai avem. Culmea e că n-ar trebui să fie nimic impresionant în ce fac americanii, ci doar ceva firesc. Şi totuşi…

PS: Ştiţi ce e trist? Că, la ei, solidaritatea asta e ceva normal. La noi, premiem un puşti, îl facem eroul Olteniei, că a făcut ceea ce trebuia făcut: a încercat să salveze un om. Iar asta doare cel mai tare. Da, sîntem răi. Sîntem de o răutate şi de o indiferenţă crase. De aia, poate, ne merităm soarta.

Între timp, ai noştri fac nişte SEO spam.

(Foto: Time Magazine)

UPDATE: Sper ca măcar 5% dintre cei care au citit sau vor citi acest text să facă ceva (oricum, mulţi au înţeles doar ce-au vrut.) Nu pentru ei, nu pentru americani, ci pentru ceilalţi, care au nevoie. De exemplu, să meargă la un centru de profil şi să doneze sînge.

UPDATE 2: Înainte de a mă înjura, citiţi asta.

Dacă îţi place acest blog şi vrei să-l susţii, cumpără de la eMag folosind acest link.

212 comentarii

 1. Nu stiu ce intelegi prin igiena conversatiei, dar cel putin stiu ca tu ai citit.
  Problema o creezi chiar dumneata, dom’le. De ce pornesti cu raul in fata? Nu ai cum sa cunosti solidaritatea, atata vreme cat n-o traiesti. Blazarea care o vezi si o simti doar o subliniezi si o postezi aici fara scop, de fapt. Nu castiga nimeni, din contra, o etalezi ca valori. Normal ca printre noi exista o majoritate x (cum zici tu), dar faptul ca generalizezi la nivelul asta nu motiveaza si nici nu poate fi vorba de o morala educativa. Departe. Cel putin mie observatiile astea mi se par puerile si sabloane peste care nu mai vezi. Plus ca hop, am sarit la un subiect sa scot ochii tuturor. Lasa laptopul ala si hashtagurile vietii si uita-te in ochii oamenilor. Sau poate esti d-ala care nu iese pe strada? Ma bucur totusi ca ai retinut zona la Bucuresti. Altfel comentariul asta avea doar doua cuvinte. Naivul esti tu.

 2. Superb si suparator de adevarat!

 3. Se vede foarte clar in comentariul precedent ce fac ai nostri.

 4. Cu cat bagam mai mult in seama comentarii ca al lui rdq sau mizerile Servite la TV, cu atat ne facem mai rau. Esti constient CA s-ar putea sa “ti-o iei” la articolul asta dar ai surprins exact lucrurile. Exact din pacate!!!

 5. UN „RETARD” MAI VECHI

  Aproximativ anul 1957. Locuiam într-o casă veche la etaj, la stradă. În spate se întindea o curte mai mult lungă decît lată pe marginea căreia se înșiruiau o serie încăperi locuite de mai multe familii. Undeva în spate de tot ședeau cei mai prăpădiți – niște bihoreni. Femeia respectivei familii încearcă să alimenteze lampa de petrol pe care gătea. Fiind în funcțiune scula bufnește și o împroașcă cu petrol arzînd (și pe copil). Răcnete, scandal – ieșim în balcon să vedem ce se petrece. Pînă să ne dumirim tatăl meu aproape că se prăbușește pe scări, ajunge la locul accidentului, smulge o pătură folosită ca perdea la ușă și învelește femeia salvînd-o. Tatăl copilului, complet debusolat, îl sucește și învîrtește fără a reuși să stingă flăcările. La final copilul e pierdut. Ceea ce m-a uluit a fost viteza de reacție a tatălui meu (niciodată nu am înțeles cum a putut coboî scările cu viteza aia ÎN PAPUCI). Mai precizez că fusese ofițer de carieră și făcuse frontul – a părăsit armata din proprie voință în 1946 (începuse bolșevizarea și oricum l-ar fi dat afară mai devreme sau mai tîrziu).

  Toate astea apropo și de „coloneii de pace” care zbiară astăzi după pensii. Și dacă tot vorbim și de sport — CUM E POSIBIL CA UNII SPORTIVI SĂ FIE RĂSPLĂTIȚI CU GRADE MILITARE ? Am tot respectul pentru ei, să li se dea bani, case, orice, DAR NU GRADE MILITARE. Încă una din măgăriile confuzionante inventate de comuniști.

 6. Comunismul prietene, a lasat rani adanci pe trupul acestei natii, vor trece zeci de ani pana ne vom revenii.

 7. Intreaba-te ce religie sunt americanii, cum isi cresc copiii si pe urma o sa intelegi de unde spiritul de comunitate si iubirea fata de aproapele.

 8. dar tu ce ai fi facut daca ar fi explodat o clădire în timpul unui maraton?

 9. Nu sunt de acord cu ce spui tu acolo. Descrierile actiunilor si ale starii de fapt sunt ok, dar atitudinea ta referitor la patriotismul americanilor versus patriotismul romanilor este cel putin nereala.
  Romania nu a fost pusa in fata acestui tip de evenimente din simplul motiv ca Romania nu a cautat cu lumanarea acest tip de evenimente.
  Este clar ca atunci cand te duci sa-i omori pe altii la ei acasa, mai devreme sau mai tarziu vor veni si ei sa te caute.
  Iar cu fotografiile tip “intreprinderea propagandista Hollywood” in care apare sange, plansete, un om ranit si neaparat steagul american inrosit, sincer, nu mai pacalesti decat americani. Pe mine ma incearca o puternica stare de greata.
  Aventajul nostru este ca am fost nascuti, am fost educati si am muncit in minciuna perfida bolsevica. Pur si simplu “mirosim” chestiile astea de la distanta.
  Mai bine s-ar perpeli ca baietii au inceput bolsevizarea SUA, ca in cativa ani vor deveni al doilea URSS, ca au inceput sa dezarmeze populatia prin tertipuri jegoase si criminale, ca dreseaza oamenii inclusiv parapsihologic si cu ajutorul tehnicilor avansate de control al maselor.
  Despre spiritul de camaraderie romanesc? daca va fi cazul se va manifesta imediat si direct, sa speram ca nu vom ajunge la masa critica pentru declansarea lui. Sau mai bine sa ajungem?

 10. Am simțit pe propria piele ce înseamnă “solidaritatea” românească. Acum ceva ani au avut loc inundaţii în satul natal. Am vrut să ducem animalele din curte la un vecin, la mai mulţi, ne-am rugat de unul care stătea la sigur să lăsăm nişte găini, sau măcar porcul, sau vaca. Nu a vrut pentru că îi stricăm grădina, curtea, casa. Ştii unde au stat găinile? În apă, porcul? în apă! Vaca? Vacii i-am dat drumul în stradă că ea e deşteaptă şi se întoarcea acasă.

  După inundaţii, cei afectaţi, printre care şi familia noastră, strângeam ce mai era de strâns din anexe, căci, spre fericire, apa nu a ajuns şi în interiorul casei. Ce făceau cei care nu au fost afectaţi de ape? Stăteau în stradă în aşteptarea camioanelor cu ajutoare. Un consătean care nu a avut pic de apă în curte, a cules din ajutoare vreo 100 litri de ulei, tot atât de zahăr şi zeci de baxuri de apă. Ce a făcut după? Le-a scos la vânzare!!!

  Asta-i solidaritatea românească!

 11. frumos scris, din pacate ai dreptate….

 12. În US viața e grea. Și cam peste tot pe unde viața e grea, oamenii sunt solidari. Pe la țară în RO oamenii se ajută, legăturile sunt mai puternice. Spitalul e la 50km, salvarea face 2 ore până la ei, dacă n-ai oameni să te ajute mori cu zile. In US, dacă te îmbolnăvești în vreo 2 săptămâni rămâi fără job, asigurarea medicala trebuie plătită în continuare, deși nu mai ai venituri, ești într-o situație nasoală. E greu de rezistat fără ajutor.

  Și mai e faza că la ei, marea majoritate a oamenilor se duc la biserică duminică de duminică, și comunitățile se încheagă în jurul bisericii. Chestie care la noi nu mai e la modă, și vecinii se vad doar la lift și la ședința de bloc.

  Pe de altă parte, noi ca societate suntem în adolescență. O să ne treacă și noua moda asta să luam oamenii la grămadă și să vedem doar relele. Să ne abținem de la judecăți din astea generale. Să vedem că privații nu sunt numai niște evazioniști, ci că dau de muncă la milioane de oameni, că suntem printre cele mai sigure țari din Europa, ca avem oameni care salvează vieți pe câteva milioane pe lună, fie tratând bolnavi, fie scoțându-i din inundații, incendii șamd.

 13. @dan: mai ţii minte reportajul lui Alex Dima, de anul trecut, de cînd era zăpada de trei metri prin Buzău, cu ăia de stăteau în cîrciumă şi-şi lăsau bătrînii satului sun zăpadă, pe principiul “Da’, ce?, ei au ieşit să mă ajute pe mine?” Cam asta-i diferenţa. Nu e vorba de patriotism, e vorba de umanitate. De nişte chestii care ar trebui să fie fireşti.

 14. @dan: nu ştiu dacă aş fi pus mîna pe betoane, dar sigur m-aş fi dus să donez sînge. (La noi, oricum e dubios, că nu te lasă poliţia)

 15. stii de ce-mi suna un pic (mai mult) ipocrita toata povestea ta?
  din cauza primei fraze. ok, ti s-au taiat picioarele, ai fost socat pentru ca la americani s-a intimplat asa ceva. la fel ai fost si acum 10 zile cind in siria au murit 9 copii si alti vreo 20 oameni dupa ce-a cazut o bomba? la fel esti de socat cind mor pe capete palestinieni, afgani, irakieni aproape zilnic?…ori astea tin de razboaie in general?

  la americani n-or fi si de-aia de suspecteaza tragediile si=si scot foloase? sa fim seriosi! or fi altceva decit oameni cu bune si rele… atentie mai mare la cum sunt manipulate stirile, nu tot ceea ce se intimpla intr-un loc e chiar asa. doar numarul mortilor din lume de pe urma bombardamentelor, atentatelor este totusi, cit de cit real (daca n-o fi in realitate mai mare).

 16. Cred ca esti inca sub presiunea momentului si vezi lucrurile putin alterate. Mai trage niste aer in piept sau eventual dormi putin. Iti imaginezi lucruri si le compari cu prezentul altora. Le-ai cam amestecat si se simte emotia care te-a coplesit. Mai gandeste-te inainte de a scrie ceva fiindca nu ai de unde stii toate aceste presupuneri daca se adeveresc sau nu. In general presupunerea este mama esecului. Calmeaza-te si lasa lucrurile sa mearga asa cum le-a ordonat natura. Poate la nivel de reactie a autoritatilor este ceva de facut dar si asta nu vezi pana nu te lovesti de situatie. O zi buna!

 17. @cold: nu e vorba de războaie aici. Înlocuieşte explozia de la maraton (care poate fi atentat sau nu) cu orice altceva: un cutremur, o butelie într-un bloc etc. Adică întîmplări de genul ăsta, unde te poţi implica în primul rând ca om. Lasă războaiele în pace, că n-au legătură. Nu repeta greşeala de mai sus, din comentarii, unde se vorbeşte de patriotism, că n-are nici o legătură.

 18. este greu … eu cred ca multi ar ajuta dar nu au posibilitatea . si mai cred ca f multi ar deschide usile oamenilor nevoiasi , daca nu ar fi atat de mare frica de furt , infractiuni mai bn zis . in prima instanta , parerea mea , toti gandim cum sa ajutam si cum sa facem , dupa care te gandesti oare ajuti pe cine trebuie ?

 19. Ce este cu adevarat trist, e ca, citez, “Subiectiv.ro un blog independent, afiliat hotnews.ro” isi permite sa publice un articol de opinie care are greseli de scriere in titlu.

 20. Am prieteni in Canada Si US – Acolo nu te ajuta NIMENI!!! daca pici pe strada nu se uita nimeni la tine. Asta cu explozia e de reclama – hai sa ne ajutam sa le aratam arabilor ca suntem uniti. IN rest toti sunt o apa si un pamant. Simtul civic la ei e format de coercitie, de amenzi si de alte avantaje pe care le au dupa aceea.

 21. Continuare: eu cred ca evenimentele acestea trebuie urmarite fiindca par a fi deosebite. Exista multe “conicidente” iar comentariile lor de la fata locului indica iar ca se stia ceva despre acest eveniment dar nu au facut nimic sa-l previna. Sunt niste dedesubturi ciudat si eu zic sa nu tragem inca concluzii…

 22. Nu cred că ar fi atât de grav la noi.

  În mod clar americanii sunt stas la capitolul comunitate și pentru asta și mie-mi plac.

  Însă și la noi s-ar oferi lumea, că sunt destui hipsteri. Nu o zic absolut deloc peiorativ: hipsterii ar fi primii care ar sări în schemă. Cărturiștii, schimb de cărți, ăia cu supa-n stradă. Așa ar fi. Ș-ar lua exemplu și altfel. Sunt convins că și la americani sunt o grămadă care stau și se bat pe burtă, dar nu atâția, că ei îs trecuți prin atentate.

  Țin minte că la mine-n oraș s-a mobilizat multă lume când au fost anii trecuți niște inundații.

 23. @Cristian: pentru că, nu-i aşa?, e mai simplu să te iei de un typo din titlul unui articol scris la trei dimineaţa decît să înţelegi ceva din toată povestea. Felicitări. Eşti un român desăvîrşit.

 24. Dar cata rautate ai tu in tine?!

 25. Articolul per general este bun in special mesajul care se vrea transmis, insa Pavel, Marius si Combo au subliniat de ce la noi nu se intampla asa: esti sigur ca ajuti pe cine trebuie ? Ne-am obisnuit, si cred eu pe buna dreptate, sa nu mai avem incredere in oameni. La ei e diferit tocmai din cauza culturii si religiei.
  Ca sa imi sustin punctul de vedere mai adaug atat: un coleg de munca a plecat in america cu sotia pentru aproximativ 1 luna in vacanta. Printre impresiile placute, poate cea mai importanta, a fost faptul ca oameni zambeau si dadeau buna ziua fara sa aiba vre-un interes ascuns.
  Ei bine, va intreb eu, voi aveti incredere in oameni din Romania care va saluta sau va zambesc fara motiv ?

 26. De acord cu ce-ai spus. Am fost 1 din cele 10.000 de persoane evacuate in mai putin de 48 de ore din calea unui uragan in 2011. SUA e pregatita mereu pt situatii de criza si iau lucrurile foarte in serios. Chiar daca a fost un cutremur de 3 grade, ei inchid zgarie-norii si interzic vizitarea doar ca sa se asigure ca nu va exista o replica a cutremurului. Si da, sunt foarte solidari si credinciosi.

 27. Imi pare rau de tine. Habar nu ai despre natiunea noastra. Esti fara speranta si fara Dumnezeu. Nu te duce mintea daca ai putut sa scrii asa ceva. Pentru oamenii fara bun simt, fara cultura generala, fara obraz e foarte usor sa denigreze in felul in care ai facut-o tu. Poate era mai simplu sa ii admiri pe americani si doar atat, fara comparatii si presupuneri aberante. Rusine!

 28. dupa cum a mai zis si cineva aici, nu prea ne putem pune in locul americanilor deoarece noi nu am ucis mii de oamenii,nu am declarat razboi unor natiuni doar pentru ca le doream petrolul. Fara suparare dar acesti amercani de care vorbesti tu, sunt de o indiferenta crasa. Au distrus vietiile a milioane de oameni prin razboaiele lor fara sens. Regret evenimentele petrecute si doamne fereste sa trecem si noi prin asa ceva, dar americanii au semanat vant si culeg furtuna. E simplu!

 29. Incantator, tulburator si foarte realista postarea ta. Din pacate, spiritul de solidaritate in Romania e doar o utopie. Iubeste-ti aproapele ca pe tine insuti e doar o sintagma ramasa doar la stadiul declarativ.

 30. Cam asa e pe la noi,Alex.Am citit cu mare atentie,din fericire bine ca nu s-a intamplat la noi,spun din fericire.In caz ca…doamne fereste, ne-am confrunta cu asa ceva, nu cred ca am sta chiara asa ca niste stane de piatra.Ne intrebi ce am face, depide de posibilitati.Sange nu cred ca as dona,dar…casa la dispozitie si altceva ce tine de suflet si material.Nu suntem chiar atat de insensibili,nu suntem numai spectatori la necazul altora,din cand in cand ne mai oferim si sprijinul celor cu probleme.Cam atat,bine ca mai exista si oameni ca tine care sa starneasca emotie,comentarii pro si contra si etc.O zi buna!

 31. @Daniel: n-are nici o legătură cu războaiele şi petrolul. Are o legătură cu felul oamenilor de a fi. Dacă, de fapt, nu e atentat, ci doar o ţeavă de gaze? Tot comentariul ăsta l-ai lăsa?

 32. 🙂
  Ti s-au taiat picioarele stand comod in pat, cu laptopul in brate, privind ce se intampla in “tara fagaduintei”?
  Te intrebi ce ar face compatriotii tai in cazuri similare?
  🙂
  Ce ai facut tu pentru oamenii de curand inundati care si-au pierdut casele? Sau pentru cei foarte saraci care nu au ce sa le dea copiilor de mancare sau cu ce haine sa-i trimita la scoala?
  Iti trebuie un atentat cu bomba ca sa te duci sa donezi sange?
  De sange este nevoie mereu… de cate ori ai donat sange?
  Se curata sectorul in care locuiesti. Ai iesit la “munca patriotica”?
  :))
  E usor sa ne mutam obiectivul in afara. Este o meteahna mioritica – ceilalti sunt problema, noi, niste sfinti!

 33. stii, credeam ca ai ceva de spus. N-ai.

 34. Stii ce este interesant, la noi… cei care ajuta … nu sunt vazuti, cel care ajuta ..nu o sa ceara sa ii se ridice o statuie….
  iar cel care este ajutat deobicei nu apreciaza asta ( considera ajutorul ca i se cuvine)

  +vb de donat si plecat …. care din firmele din ziua de azi o sa zica , da sigur, nu veni la job, dute acolo ? ( in marea marte ai dreptate ) dar trebuie sa fi neutru , sa vezi toate partile …

 35. Domnule, esti oare atat de tanar, incat sa nu fi prins revolutia din decembrie 1989?! Atunci, romanii au aratat exact aceeasi solidaritate cu ranitii si mortii din strada, ca si americanii de astazi. Si atunci, cozile la spitale pentru donarea de sange erau imense. Si atunci, solidaritatea oamenilor care si-au oferit casele, masinile si banii pentru salvarea celor raniti sau pentru depunerea mortilor a fost impresionanta. Sa nu uitam.

 36. @Simu: Mai ales, fără Dumnezeu. Ai făcut precizarea care trebuie. Nu vreau să mă gîndesc ce reacţie ar fi fost dac-aş fi spus că biserica română nu face mai nimic, că e voia domnului.

 37. @Learn: de acord. Acum, aminteşte-ţi exemplul de anul trecut, cu zăpezile, cînd bătrînii erau lăsaţi îngropaţi în case în timp ce ăia mai tineri beau la cîrciumi. S-au mai schimbat lucrurile.

 38. Foarte bun articolul tău. Solidaritatea și compasiunea românilor, istețimea și creativitatea lor sînt calități imaginare … Nimeni nu te ajută nici în București – asta e pentru cineva care spunea mai sus că în America nu te ajută nimeni. Nici aici nu te ajută nimeni cu nimic, dimpotrivă. În schimb am avut parte de agresiuni de tot felul, de tupeu, obrăznicie, lașitate, invidie, gelozie … Mută-te dintr-un cartier într-altul și o să vezi cum e. Doar zilele trecute, unor vecini cineva le-a dat foc motocicletei pe care o țineau legată în fața blocului. Îi deranja, era ceva nou. Focul a ajuns pînă la etajele 5-6, fumul era să omoare în somn vecina de la etajul 1. Românii au scos și scot tot ce-i mai rău în ei. N-o să fim capabili să reacționăm bine într-o situație limită, deși înspre una de vreun fel sau altul ne îndreptăm

 39. Are dreptate omul. Privind la tv, cu mana pe burta si berea langa :))) nu e de ras dar nu ma pot abtine :))) chiar asa e! Oricum, este o lectie binevenita de luat in considerare pe viitor, pana la urma romanul face tot ce il taie capul. In cel mai rau caz se va spune ceva de genul, ce ma, noi suntem americani, noi avem banii lor, noua ne arde sa mai dam si ajutoare dupa ce ca nu avem ce pune pe masa? s.a.m.d. Dar din pacate toti ne permitem bemveuri si mertzane, vacante la mare si la munte iar mai nou pe cine stie ce insulita de prin Grecia, plasme, aifoane, porci la gratar, cafenele in centrul vechi si cluburi cat cuprinde, si sa nu uit foarte important, bani aruncati pe lautari… Deci nu se poate dom’le, nu stim noi d’astea, noi suntem romani si avem toate drepturile pentru orice, noi suntem o specie de oameni unica in lume si ne mandrim cu asta :))) ha ha, hai sa mai bagam un mic…

 40. @andreiradum: la inundaţiile de la începutul anilor 2000, am făcut pachete şi le-am trimis mai departe. La cele mai recente, am donat bani. Tu ce-ai făcut?
  Altfel, mă bucur că a reieşit că e întotdeauna nevoie de sînge. Sper ca lumea să şi meargă să doneze.

 41. Cred ca individul exagereaza, destul de mult. Si nu intru in discutia legata de ce a generat atentatul, nu intru nici in discutia legata de cati copii au murit prin orientul mijlociu, in ultimii 50 de ani, in conflicte generate sau sustinute de SUA. Tot ce pot spune este: nu poti trage o concluzie tratand ca si exemplu o situatie cu totul speciala. ultimul eveniment major, de acest tip, in Romania, fost cutremurul din 77. Si atunci romanii au fost in strada, sa ajute. La inundatii sau la inzapeziri s-au facut convoaie de ajutoare, insotite de voluntari. Aia nu erau romani? Sau era, probabil, americani deghizati, ca sa arate ca romanii nu se ajuta?

 42. Poate ca ai sau nu dreptate. Poate ca ai fost un pic cam dur sa generalizezi si mai ales ca toata atentia se indreapta asupra Bucurestiului. Sa te contrazic un pic… cand s-a iesit in strada iarna trecuta, au iesit 2-10 oameni… deja a doua zi erau sute, chiar mii de oameni pe strazi cerandu-si drepturile. E adevarat ca 50% poate erau huligani dornici de scandal, insa restul sunt convinsa ca stiau de ce se afla acolo. Cam asta e defectul romanilor, stiu sa critice si sa generalizeze. Da, noi suntem lasi, dar nu toti. Cum si americanii sunt prosti, dar nu toti.
  Singura mea nedumerire legata de americani este de fiecare data aceeasi. Cum dracu se face ca au existat bombele alea acolo? La un maraton, unde se aduna mii de oameni. Cum dracu se face ca la ei care au cea mai buna securitate din lume, se intampla nenorociri din astea?
  Nu stiti decat sa va blamati neamul si sa spuneti ca Romania e o tara de rahat, cu oameni tampiti si nepasatori. Ei bine, asta e scuza supravieturii unora. “Ne meritam soarta.” Nu chiar, depinde doar de tine ce soarta alegi sa traiesti. Si nu, nu sunt nici naiva, nici optimista aiurea. Faptul ca unii se vaita ca traiesc intr-o tara de rahat, cu oameni de rahat, nu ii face mai oameni. Pentru mine sunt niste lasi care intr-adevar fac o tara de rahat. Va bateti cu pumnul in piept cat sunteti de patrioti, mai molfaiti un biscuite si mai scrieti un post pe blog. Era mai ok sa abordezi altfel subiectul. Si da, stiu, e doar parerea ta. Romanii s-or bate ei cu mana pe burta cu berea in fata tv-ului, dar astia care nu fac altceva decat sa-i critice crezi ca sunt mai departe? 🙂

 43. Un mediu ostil naste organisme ostile. Asta descrie in proportie de 90% situatia de la noi.Aici supravietuieste cel care e mai rau decat ceilalti, ii pasa mai putin (si e afectat mai putin de dramele din jur) si isi vede de rahatul sau. Sunt de acord cu tine, avem ce invata de la americani, asa prosti cum sunt ei. Dar spun doar ca nu poti avea spirit civic intr-o tara in care de mic esti invatat sa n-ai incredere in nimeni, o tara in care pe vremea securitatii rudele se turnau intre ele, samd. Oamenii de-aici sunt paranoici pt ca asa i-a invatat instinctul ca pot sa faca fata situatiilor. Nu sunt scuze, sunt doar stari de fapt. In situatia in care 2 tampiti se iau de o femeie in tramvai si vine un maruntel si le zice de sanatate si apoi isi ia o bataie sora cu moartea, si toti se uita pt ca se gandesc de ce eu, cine sufera pt spiritul civic ? La noi lectia pe care mass-media o serveste la televizor este ca daca ajuti poti sa mori in spital dupa o bataie crunta. Nu spun “Luati exemplu de atitudie civica de la acest om”. Nu am pretentia de a spune “ce trebuie sa facem” ci de a spune “unde suntem”. E ca si cand ai incerca sa aduci fortat o maimuta pe pamant, sa ii pui adidasi in picioare, sa o trimiti la lucru si sa-i spui om. Nu poti. Nu ai cum. Nu poti cere de la un popor prea slab evoluat mai mult decat poate. Faptul ca am avut si continuam sa avem oameni rasariti, genii, piscuri si exceptii, nu face nimic altceva decat sa intareasca regula. Suntem mai mediocrii decat ei din punct de vedere emotional, si financiar, dar suntem mai inteligenti decat ei din punct de vedere fizic si al cunostintelor. Noi am invatat sa supravietuim singuri, ei in turma. Noi am invatat sa eliminam pe cei mai slabi, ei ii protejeaza. Strict obiectiv vorbind,noi avem sanse mai mari sa supravietuim decat ei, desi si asta poate fi discutat. Da, ai dreptate, suntem mai nepasatori ca ei. Nu, nu vom deveni niciodata mai pasatori, pentru ca asa ne-o cer imprejurarile. Nu vreau sa fiu partinitor, incerc sa privesc lucrurile cat se poate de obiectiv si impartial.

 44. 1- 1991- Petrosani, la bloc.
  Sedinta apropitari.
  Se strang bani pentru zugraveala scara blocului.
  Le spun ca trebuie reparat acoperisul, fiindca ploua in apartamentele de la ultimul etaj.
  Raspuns?!?
  “La noi nu ploua!”
  Degeaba aduc ca argument faptul ca vorbim de un spatiu comun.
  “Comunistuleeeee!”
  Nici nu ne lasa pe cei de la ultimu’ sa punem lacat pe usa de acces pe acoperis.
  Cu ocazia primei ploi torn in sufragerie, langa tevile caloriferului, gospodareste, pe rand, cateva galeti cu apa.
  Intr-o luna se aproba reparatia acoperisului.:)))))

  2- 1995- Petrosani, alt bloc.
  Sedinta…
  Se strang bani pentru zugraveala scarii.
  Le spun sa ingrijim si fostul spatiu verde, devenit maidan cu gunoaie, caci acolo se joaca pruncii nostri.
  Cine poate, sa sape, planteze, etc, cine nu, sa contribuie cu bani pentru rasaduri, etc
  “Comunistuleeeee!”
  Dar nici nu vor sa ingradesc terenul si sa-l ingrijesc singur.

  3- 2001- Bucuresti, casa, o strada in buricu’ targului, langa primaria sectorului 1.
  Strada plina de gropi uriase.
  Sun la primarie, mi se spune ca nu sunt fonduri.
  Vorbesc cu vecinii, propunand sa cumparam ciment si nisip si sa astupam gropile din betonul strazii.
  Refuz pe linie.
  “Este treaba primariei!”
  “Da’, dar pana repara primaria ne rupem masinile in gropi!” nu are priza.
  Repar pe cheltuila mea gropile de la coltul meu de strada.
  Mai sa bat un vecin care era nemultumit de actiune.
  “Comunistuleeee!”

  4- 2006- Buftea, ploile din toamna-iarna.
  Santurile de aductie colmatate, intrase apa in toate curtile.
  Nimeni, nimic.
  Platesc doi vecini, SI EI CU CURTILE INUNDATE!!!!, deci platesc vecinii sa decolmateze santul pana la canalul de aductie din marginea satului.
  Un tub de la poarta unui vecin nu poate fi desfundat.
  Ii propun vecinului sa-i cumpar eu un tub nou si sun primarul sa trimita excavatorul sa-l scoata.
  Vecinul sare la bataie, “…ca ce, ma doare-n p@#a, la mine nu intra apa!”
  Nu-l convinge nici premarele, il conving eu cu doua palme.
  “Huoooo, comunistuleeeee!!!!”

  5- 2012- o bariera pe soseaua Pitesti- Campu-Lung.
  A cincea sau a sasea.
  Lumea in coloana.
  O utilitara de firma depaseste coloana, plasandu-se in dreptu’ barierei, pe contrasens.
  Nici o reactie.
  Tipic romanesc.
  Injuram “in punga”.
  In protestele Georgianei si ale prietenilor, cobor din masina.
  “Bai nesimtitule, toti suntem prosti, tu esti jmecher?!?”
  Jemecherul coboara geamul:
  “Ce p@#a mea vrei…” (n-apuca sa termine caci il opreste un pumn in bot).
  Previzibila schimbare de ton si abordare:
  “Ce dai DOMNULE!?!? Ma grabeam si eu…” in timp ce manevra volanul sa treaca utilitara in coada.
  In trecerea pe langa coloana, primeste/primesc “aplauzeeee prelungiteeeee si ovatiiiii”.

 45. 🙂
  :soc:
  in anul 2000?! Suntem in 2013. Inundatii s-au intamplat si acum.
  Ma gandeam ca ti-ai pus casa la dispozitie pentru o familie care a ramas fara acoperis de-asupra capului, sau ca ai luat in gazda doar copiii.
  Pachetele sigur erau chinezesti, cu termen de valabilitate atat de lung – 13 ani!

 46. Şi acum priviţi cu spaimă faţa noastră sceptic-rece,
  Vă miraţi cum de minciuna astăzi nu vi se mai trece?
  Când vedem că toţi aceia care vorbe mari aruncă
  Numai banul îl vânează şi câştigul fără muncă,
  Azi, când fraza lustruită nu ne poate înşela,
  Astăzi alţii sunt de vină, domnii mei, nu este-aşa?
  Prea v-aţi atătat arama sfâşiind această ţară,
  Prea făcurăţi neamul nostru de ruşine şi ocară,
  Prea v-aţi bătut joc de limbă, de străbuni şi obicei,
  Ca să nu s-arate-odată ce sunteţi – nişte mişei!
  Da, câştigul fără muncă, iată singura pornire;
  Virtutea? e-o nerozie; Geniul? o nefericire.

  Dar lăsaţi măcar strămoşii ca să doarmă-n colb de cronici;
  Din trecutul de mărire v-ar privi cel mult ironici.
  Cum nu vii tu, Ţepeş doamne, ca punând mâna pe ei,
  Să-i împarţi în două cete: în smintiţi şi în mişei,
  Şi în două temniţi large cu de-a sila să-i aduni,
  Să dai foc la puşcărie şi la casa de nebuni!

 47. amice esti chiar idiot cu articolul tau. parerile tale in general (vad ca te exprimi fluent si in legatura cu fashionul, smartphoneurile, fotbalul si alte lucruri de larg interes) sunt extrem de defectuoase. filtrul tau personal functioneaza ca reteaua de canalizare a bucurestiului pe timp de ploaie (ca tot iti place sa faci referiri din imaginarul nostru colectiv).

  as sterge articolul asta. parerea ta despre romani pornind de la un pretext american tragic este o porcarie. as pastra in schimb articolul pe fashion si fotbal cu messi.

 48. @andreiradum: hai, spune-mi tu cum ai trimis pachete în 2013. Eu am dat bani. Tu ce-ai făcut?

 49. Romanii nu au fost puse in astfel de situatii (atacuri teroriste etc), insa cu siguranta ar fi reactionat si ei la fel. Americanii sunt loviti de decenii de astfel de atentate, e normal ca acest lucru sa le intareasca sentimentul de unitate si patriotism. Te asigur eu ca si noi am ajunge sa procedam la fel..ne subestimam tzara aiurea de fiecare data, stim sa privim numai partea goala a paharului…vesnic nemultumiti.

 50. we had a similar reaction in Ukraine during the Orange Revolution: unorganized hundreds and thousands offering homes for guests from other cities. The same would happen in Romania in crisis situations. Aveti incredere in comunitate!)

 51. p.s. pentru cei care vad solidaritatea americanilor, le propun sa mearga la periferia oricarei metropole din “tara fagaduintei”,sa descopere cum traiesc prapaditii si cat de multi sunt ajutati, chiar si copiii cand acestia nu au asigurare medicala sau bani!
  🙂
  Firesc sa apara solidaritatea in mijlocul unei actiunii supermediatizate – face “inconjurul lumii” in cateva secunde.

  La noi, un copil de 13-14 ani, a salvat un alt copil de 3 ani fara sa aiba camere de luat vederi in jurul sau.
  Si cazuri sunt nenumarate, insa sunt romani care stau confortabil in motzul patului, trimit pachetele si emit judecati de valoare cu privire la ceea ce vad ei din motul patului.
  Depinde de locul din care priviti, dragi romani! Depinde si de actiunile voastre.

 52. Nu e in toata Romania la fel! Daca s-ar intampla asta in Timisoara, Arad sau Cluj… cred ca raspunsul (daca oamenii ar fi chemati sa dea sange, sau sa ajute… pentru ca ai nostri nu prea stiu ce e de facut in astfel de situatii) ar fi asemanator cu cel din Boston! Exista romani… si mitici 😉

 53. 🙂 Unde ai dat bani?

 54. ooo, acum cei ce au ieșit plătiți să țipe JOS! pe la Universitate sînt eroii? Vedeți că adunările să dădeau chiar pe site-urile de casting, ora deadunare, organizatorii, programul, prețurile, în funcție de cît de țineau bojocii, sau de cine promitea, prețurile variau între 20-50 lei. Și cei mai mulți n-au fost plătiți. Cred că asta reprezintă într-adevăr adevăratul simț civic al românilor.

 55. Nu poti sa compari cele doua tari, just like that. Sunt niste factori care determina un anumit spirit civic: institutii care chiar isi fac treaba in situatii de urgenta, educatia si informarea, gradul de increderea intre cetateni.

  Si-acum ce s-ar intampla daca ar exploda, in Romania, un bloc in urma unei scurgeri de gaze. Pariez ca in maxim jumatate de ora vor aparea boschetari care vor jefui tot ceea ce prind. Primul ajutor incepe cu un jaf: inele, ceasuri, bratari si obiecte de valoare.

  Vor fi si oameni dispusi sa ajute. Dar cum? Lectiile de prim ajutor sunt o gluma pentru multi dintre noi. Alex, tu stii sa faci o resuscitare? Stii sa opresti o hemoragie? Eu nu. Ultima oara cand am vazut sange mai mult, am lesinat.

 56. as avea incredere in romani in caz de o nenorocire, asa cum (sper – n-am avut decat ocazii limitate, in care cred ca oricine altcineva intervenea) as fi capabila sa sar sa ajut. organizarea generala insa e punctul slab: nu am incredere ca am reusi sa facem ceva centralizat bine.

 57. Cam grabit sa dai raspunsuri. Doar unora… Eu stiam ca un jurnalist OBSERVA si apoi scrie. Mai asteapta, nu te grabi sa fii tu primul. Nu primul conteaza ci cel care ARE CEVA DE SPUS. Transmiteti informatia corecta fara sa o treceti prin filtrul sufletesc fiindca altfel devine pozitie subiectiva nu stire obiectiva. Nu conteaza prea mult ce fac romanii cand se detoneaza bombe in Boston. Atunci conteaza ce fac americanii.

 58. Si totusi ce-are una cu alta? Cum ai ajuns la concluzia ca stam cu totii acasa si ne batem pe burta rizind de altii? Cu siguranta ca si-n Boston s-ar gasi citiva trogloditi care sa ramina indiferenti la ce se intimpla sau la suferintele victimelor. Puteai scrie ceva despre solidaritatea americanilor renuntind la obiceiul neaos de a face comparatii deplasate si de a te zborsi la lume.

 59. Vreau acum sa ma dezabonez de la acest subiect. Cum fac?

 60. Ne intrebi pe noi care traim in Romania? Dar tu? Tu ce faci? Te citez :”Stau în pat, cu laptopul în braţe, şi simt că mi s-au tăiat picioarele” Si stai asa cu ele taiate, in loc sa ajuti. Mai lasa textele de doi lei, ca banuiesc nu ai trait experienta cutremurului din ’77. Mai bine sa nu ne dorim astfel de evenimente ca sa ne testam cat de “civici” suntem. Poate ar trebui sa te intrebi daca americanii nu cauta cu lumanarea prin atitudinea lor asa zis superioara. Acolo unde sunt superiori, sunt datorita mintilor destepte luate de la alte state de peste ocean, inclusiv din Romania.

 61. Imi pare rau pentru americanii morti / raniti / marcati de eveniment dar in alte parti ale lumii asta se intampla zilnic. Cu ce-au gresit libienii sau irakienii sau afganii sau sirienii ? Au gresit ca trebuie sa fie eliberati de jugul dictaturilor care-au fost bune atat timp cat petrolul ajungea la timp.

  Acu-s cinic, dar era nevoie sa li se arate un pic pisica. Au fost destul speriati cu war on terror si cu Bin Laden. O cam intinsesera si lumea se cam saturase si nu prea mai punea botul. Drept urmare a venit victoria istorica si moartea lui Bin Laden. (daca o fi fost reala si asta.) A trecut si euforia victoriei, lucrurile intrasera in normal. Era nevoie de o sperietoare pentru a-i tine sub control.
  Un popor speriat voteaza cu cine trebuie. Si cine trebuie produce bombe si face profit pe seama tuturor.

 62. Stii ce e trist? Ca sunt doua tabere: noi, si tu. Cum poti tu sa-ti asumi ca NOI suntem asa iar TU, esti mai bun decat noi? Ma stii pe mine, ca om? Imi stii trecutul si motivul pentru care as deschide sau nu usa? Dar pe-al celui care a lasat comentariu inaintea mea?

  Tu, judecandu-ne pe noi, nu esti cu nimic mai presus! “Stau în pat, cu laptopul în braţe, şi simt că mi s-au tăiat picioarele.”. Tu de ce nu te-ai ridicat in momentul ala sa te duci sa faci munca voluntara? Sa donezi sange? Sa iei un sarman de be strada? Tre’ sa ne bubuie Casa poporului, mai intai? Iar apoi, sa ne bati obrazul?

  Oameni care judeca intalnim la tot coltul..iar asta e adevaratul motiv pentru care ne mancam intre noi, mai rau ca animalele.

 63. @M: eu, la ora două noaptea, scriam despre asta. Tu, la două noaptea, aseară, ce făceai? Nu cumva dormeai?
  Ştii ce e trist? Că nimeni dintre cei ce mă înjură în comentarii nu învaţă nimic din articolul ăsta. Şi mai ştii ceva? Din cei peste 11.000 de oameni care au citit articolul ăsta, dacă 10 dintre ei se duc şi donează sînge pentru prima oară în viaţa lor, eu am schimbat ceva. Tu ce-ai făcut în afară de a-mi scoate ochii şi de a mă judeca?

 64. Personal sunt de părere că în fiecare colţ al lumii există oameni buni şi oameni răi. Persoane cu spirit civic, şi persoane egoiste. Şi în România, e drept, mai mult la sat, mi-a fost dat să văd cum oamenii sunt ajutaţi. Spre exemplu, când ia foc o casă. Ştiu cazuri în care li s-a dat un loc în care să stea, apoi sătenii au pus bani mână de la mână şi le-au construit o altă casă. Depinde mult unghiul de unde priveşti…
  La fel cum ştiu cazuri şi în America în care dacă nu ai green card sau bani, poţi să “mori” pe holurile spitalului…

 65. bgdn, te rog da-ti un glonte in bostan, de prosti ca tine e plina tara, si tocmai la primitivi ca tine face referire. Esti prea limitat, (asta ca sa nu te jignesc si spurc cum ar face unul cu o mentalitate si inteligenta ca a ta) ca sa traiesti intr-o lume civilizata.
  Pa, nu-ti va simti nimeni lipsa.

  EDIT: @SBK: Hai să nu jignim, nu ăsta e scopul. N-are decît să jignească el.

 66. Imi citez sotia: “Asta-i articol de dat pe FB, nu cacaturile cu copii pierduti, maltratati etc.”

 67. Cata dreptate ai! Intradevar suntem rai!!!! Si cu exceptia catorva oameni deschisi sufleteste (care mai fac acte caritabile in Romania, pentru ca isi permit financiar sau pentru ca sunt deschisi sa ajute), in general suntem un popor de plangaciosi. Nu stim decat sa judecam si nu facem nimic gratuit, doar daca exista un avantaj personal. Nu vreau sa fiu rautacioasa si nu generalizez, dar este adevarat si vorbesc din experiente traite personal.
  Am avut norocul sa traiesc in America cativa ani buni si multumesc lui Dumnezeu ca am vazut ca se poate si altfel si ca nu trebuie sa ai neaparat conturi imense in banca pentru a fi om, ci trebuie sa fii deschis sufleteste si sa fi pozitiv. Am invatat de la acest popor ca numai cu un zambet poti schimba ziua cuiva. Cata dreptate au! Am invatat sa nu imi fie frica de ceea ce nu cunosc si sa primesc cu bratele deschise pe oricine are nevoie de ajutor. Satisfactia sufleteasca ca ai ajutat este de nedescris! Am fost acolo cand au fost loviti de uraganul Katrina si nu mi-a venit sa cred felul in care s-au imobilizat, cum se ajuta intre ei, cat de repede s-au curatat strazile si s-au reparat cablurile de electricitate. Nu stiam nimic de stari de urgenta in caz de catastrofe, sau ce inseamna un uragan de gradul 4-5 si nu eram pregatiti (lanterne, mancare, apa), dar vecinii nostrii ne-au ajutat si ne-au dat sa mancam timp de doua saptamani.
  Bravo lor, felicitari ca sunt asa!!! Daca ne gandim ca sunt atatea nationalitati in America, culturi diferite, caractere diferite si totusi cand vine vorba de mobilizare si de ajutor sunt implicati TOTI fara ezitare.

 68. “Ce ştiţi, de fapt, despre americani? Că-s proşti, că nu ştiu unde e România, aşa-i? Voi ce ştiţi, de fapt, despre oameni, în afară de a vedea doar ce-i în jurul vostru? În afară de a vă limita la mizeriile despre care auziţi?”
  Ai dreptate, sunt prima care recunoasc ca nu imi plac Americanii si as putea aduce zeci de argumente si motive. Insa, ca fiecare popor, au calitatile lor. Din pacate, cand se intampla asemenea tragedii, ei stiu sa dea din ei ce e mai bun!
  Si noi romanii avem calitatile si defectele noastre… dar ma bucur ca ai scris acest articol, poate cine citeste va ramane in subconstient cu faptul ca atunci cand si daca e nevoie sa ajute o sa o faca(eu sper sa nu fie nevoie).

 69. AMICE ESTI PILAFFFFFFFFF !! STI DE CE NU MA DUC EU SA DONEZ SANGE??
  PT CA ROMANIA NU A INVADAT NICI O TARA PT PETROL SUB PRETEXTUL ELIBERARII …. ASA CA ” LIVE BY THE SWORD…DIE BY THE SWORD” … TE-AI TREZIT TU SA NE COMPARI PE NOI CU AMERICANII SI SA LE APERI SI PUPI CURU…

 70. Imi pare rau pentru ceea ce sa intamplat, nu ma intelege gresit prietene, si mie imi place spiritul de solidaritate, dar in romania nu se poate asa ceva. Pentru cine sa ma sacrific eu? daca ar exploda o bomba in guvern tu crezi ca aia a fost pusa de becali? … nu, sigur e pusa de unu care a fost f**** de n ori. Eu nu ma sacrific pentru statul Roman, statul Roman stie sa imi ceara lunar taxe si impozite, in rest nimic nu ofera. Fata de oamenii care sufera de pe urma asta, pe mine cine ma lasa sa plang pe umarul lui seara, dupa o zi de lupte cu statul roman? ….

 71. 🙂
  Nenea Mihaileanu, nu din articole invata oamenii, ci din exemple concludente.
  Unii romani, dupa ’90, s-au trezit ca sunt analisti, observatori, palavragitori etc. Ei isi asaza frumos dosurile grase pe scaune, pe canapele si incep sa emita ratiuni, judecati de valoare.
  Datorita unora ca tine romanii stiu doar sa se vorbeasca de rau, unii pe ceilalti.
  Iar cand vine cineva cu exemple pozitive, rar, pentru ca nu face audienta, se gasesc cel putin 100 care sa-l conteste.
  Descocoatate din pat si arata-ne ca tu esti altfel, nu mai scrie, filmeaza-ti actiunile, sa vedem cum casa ta devine ospitaliera pentru oamenii care raman fara acoperis, cum portofelul tau devine prieten cu copiii care nu au ce manca, cum mainile tale ajuta la reconstructia unei case etc.
  De palavragit suntem buni toti.

 72. @DL: foarte inteligent comentariul tău. Felicitări. QED.

 73. E bine că există bloggeri experți în toate și multilateral dezvoltați, posesori de opinii ferme și certitudini imuabile cu privire la un întreg popor (din care dânsul nu face parte, desigur, doar ei – „ceilați”). Era o poveste veche, despre un englez care se dă jos din vapor la Marsilia, vede pe stradă 2-3 femei roșcate și postulează, emfatic: mda, deci toate franțuzoaicele sunt roșcate. De meditat la ea.

 74. @Nastratin: şi pe subiect ce ai de comentat? Ai fost la spital să donezi nişte sînge? Cîţi oameni ai ajutat azi? Altfel, continuă să înjuri. Îmi întăreşti părerea că te numeri printre cei care nu mişcă un deget.

 75. Draga autorule sper sa nu o iei in nume de rau, dar tu ce faci? Uite, eu, neautoare de blog, ti-as da un sfat: In loc sa scrii despre cat de prosti suntem noi de fapt, ai putea sa scrii despre cum am putea sa devenim si noi mai buni, cum am putea sa nu mai stam pe Facebook/Twitter/bloguri si sa discutam de cat de prosti suntem noi de fapt, si nu americanii, ai/am putea propune solutii/ am putea discuta rezolvari, in loc sa discutam despre cum in Romania nu se poate face nimic si n-am mai rascoli cacatul, cum zice vorba aceea… La ei media nu prezinta doar mizeriile – si la ei or fi destui rednecks care mananca popcorn in fata televizorului, ca nu degeaba ii consideram prosti, ci prezinta si aspectele foarte bune ale societatii, prezinta si partea plina a paharului, ca doar oameni sunt si ei, ca si noi. Cel mai probabil si la ei exista oameni care comenteaza ca aia care s-au dus acolo sunt niste fraieri, stii, aia pe care noi ii consideram prosti, doar ca la ei media – fie cea mai raspandita, TV-ul, fie blogurile /twitter etc, mai(mult) prezinta si aspectele pozitive ale societatii lor. Din aceasta categorie ai putea face parte si tu. Nu ti-am citit celalalte articole, nu am citit comentariile – sunt mult ale naibii!, dar din ce-am citit, chiar cred ca si tu ti-ai dori sa schimbi ceva, ca si tu poate ti-ai dori sa faci ceva ca sa schimbi lucrurile(observ ca folosesti suntem, meritam, premiem, semn ca te incluzi si tu fie constient sau nu in oamenii astia APARENT(!) incompetenti, dar scopul comentairiului meu nu e sa iti fac o pseudo analiza psihologica). Si drept urmare in urma citirii lui m-am gandit sa schimb si eu ceva, in loc sa ma enervez si sa-ti dau un raspuns taios la cum participi si tu la propaganda “romanii sunt prosti” – asta a fost prima reactie, sincer!, m-am decis sa ma mai gandesc putin, sa-mi iau inima in dinti si sa-ti scriu parerea mea, cu riscul de a primi 100 de comentarii in care lumea ma aproba/injura/spun ca nu stiu nimic/nu folosesc diacritice/cine ma cred eu aici?!/sa ma trimita la bucatarie sa fac un sandviș.
  Eu de 3 ani sunt plecata de acasa, si la inceput mereu ma uitam la scotieni si ma gandeam da’ noi de ce nu putem sa facem asta, da’ noi suntem prosti, noi nu facem asa, dar de o bucata buna de timp am inceput sa ma gandesc altfel: ok, ce pot sa fac eu, cum pot sa transmit eu mai departe schimbarea, drept urmare, iti inteleg nervii, si nevoia de a ii exprima, dar dupa parerea mea umila de neautoare de blog, consider ca exista si alte metode 🙂
  Mai vreau sa iti dau un exemplu micut de ce mai fac prostii astia de romani(care este! 🙂 ): acum 2 ani, in toamna, pe vremea cand ma intorsesem la facultate in Scotia, mama mea a avut o cadere nasoala de calciu, aflandu-se singura in casa. Pe scurt: a vomat peste tot in casa si zacea lesinata jumate pe pat jumate pe langa, in imposibilitatea de a cere ajutorul cuiva, ca nu putea nici sa tina telefonul in mana. Cumva a reusit sa se tarasca pana la usa si a reusit sa iasa taras pe scara, unde o vecina – desigur, din categoria “ciobanii aia inculti de vecini dintr-un cartier de cacat” asa cum ii vedea uneori si mama, si-a lasat ligheanu’ cu haine la usa uscatoriei, a venit, a luat-o pe mama, a spalat-o, a sters pe jos, a pus-o in pat, i-a cautat toate lucrurile de care avea nevoie si la insistentele mamei mele incapatanate care isi revenise cat de cat(e incapatanata tare, serios) nu a sunat la ambulanta, desi probabil femeia era speriata si vroia sa cheme ajutor. Mai tarziu, mama nefiind tocmai in stare sa faca si o partida de fotbal, vecina a venit sa o intrebe cum se mai simte si sa insiste sa o duca la spital. In cele din urma mama s-a dus singura la spital si vecina s-a asigurat destul de des in urmatoarele zile ca mama e ok. Povestea asta mi-a spus-o mama, la 1 an dupa, nu vecina dupa cum s-ar astepta multi adepti ai religiei “prostul nu e prost destul, daca nu e si fudul”(vecina ar putea juca rolul prostului in cazul asta). Acum nu isi beau cafeaua impreuna, si nici n-au pus povestea la avizier ca sa se laude cu spiritul civic – as putea spune UMAN, de care a dat dovada vecina cu pricina, dar cred ca astfel de lucruri se intampla oricum, fie ca discutam sau nu despre ele. Dar noi, astora care ne place sa vorbim mult(da, si eu ma includ in categoria asta :)) am putea sa facem publice povestile astea mai des, de-aici am putea sa pornim.
  Dar felicitari totusi ca ti-ai expus opinia si ti-ai transmis sentimentele intr-un mod sincer, intr-adevar, poti rezolva o problema numai dupa ce constientizezi ca ai o problema 🙂

 76. @Gabi. Well said. Tragedia asta e un fel de capcana emotionala pt cei care sunt suparati ca nu au din ce cauza sa planga in apartamentul lor de 200.000 euro din pipera. La fel a fost si cand a murit Steve Jobs. Plin de tristi si oropsiti de moartea lui. Meanwhile in Africa, copii cu burtile umflate de aer mor in continuare. La americani le pasa in continuare de ei. Asa cum le pasa si cand faceau ei experimente de arme de nimicire in masa pe ei (SIDA,E-bola,etc). Din pacate alea sunt realitati. De ce mi-ar fi mie mila de un popor de exploatatori ? Sau de ce ar trebui sa iau aminte de spiritul lor civic ? Unde era spiritul lor civic atunci cand era marele razboi de eliberare al afghanilor de sub tirania petrolului ? Sau crezi ca spiritul civic are luxul de a fi selectiv ? In fond si la urma urmei, soldatii care luptau pe frontul ala erau tot americani. In fine, fiecare cu parerea lui. Frumusetea democratiei.

 77. Fara suparare, apreciez munca ta, consider ca ai talent si potential dar acest articol imi lasa impresia ca este scris doar…ca sa mai fie ceva scris. Tu insuti prin acest articol iti tradezi identitatea. Vrei sa fim mai solidari? Incepe tu! Cu astfel de articol nu contribui cu nimic si iti zic eu faptul ca un copil de 13 ani s-a lasat indrumat de suflet si a salvat un alt copil inseamna mai mult decat un om care se duce sa doneze sange, sau primeste in casa pe cineva( ei nu-si risca viata), asa ca te rog sa nu minimalizezi gestul compatriotului nostru si sa ridici in slavi pe altii. Vezi, aici pierdem noi, ii idoliatrizam pe altii si uitam sa fim noi mai uniti. Spui vorbe mari, ataci fara sa ai argumente valide. Sunt multe persoane in Romania care isi ajuta compatriotii, din pacate cei mai multi nu au situatii financiare foarte bune sa-si permita ajutoare consistente, dar sa stii ca atunci cand au fost inundatii au fost persoane care au ajutat la constructia de noi case, sau au primit in casele lor sinistrati. Tu ai ajutat cu ceva cand au fost inundatiile in Romania? Daca da, stima! Si tu esti roman nu? Deci pledoaria ta cade!Daca nu…poate inveti ceva din propriul articol.

 78. @autor : Asta e doar o presupunere. (ca romanii (n-)ar face toate acelea.

 79. nu vezi problema decat in universul mic, ce te inconjoara pe tine, incarcat de ura fata de cei care te inconjoara (valabil pentru toti care utilizeaza scuza “la noi..”; scuza imposibilitatii lor de a vedea ca este un ansamblu mult mai complex, care coboara pina in istorie, problema de care s-au ocupat filosofi si mari ginditori ai spiritualiatii romanesti etc.)
  americanii probabil sunt mai pragmatici, dar este cale lunga de aici pana la concluzia ta. ei au pacate mult mai grele, decat a avut romanul de-a lungul istoriei sale. sa nu uitam ca ce e cu adevarat impresionant dupa explozii este ca s-a intamplat ceva normal (nu ma bucur, ba chiar imaginile vazute ieri m-au intristat) pentru o tara care macelareste natiuni intregi din 1945 incoace. le biruie, instaleaza haosul si pleaca. totul sustinut din interior, toti plecati in fata stupizeniei aleia de steag, totul in numele absurd al libertatii. ignoranta locuitorilor “nevinovati” aduce o plaga mult mai adanca, intrucat ei plang pentru ca sunt speriati nu sa vada cadavrele, cat sa miroasa carnea arsa. atunci realizeaza ca sunt si EI in pericol. americanii de rand, urmaritorii de cnn, habar nu au de ce sunt Somalia, Timorul de Est, Guatemala, Irak. probabil nici multi jurnalisti de la noi nu isi pun problemele asta, ca sunt ocupati cu anti-romanismul, sa vada bubele de pe ei, de prin ei, dar aruncandu-le asupra celorlalti. probabil multi dintre ei scriu articole si despre Korea de Nord, nestiind ca americanul e partas la aparitia acestei monstruozitati, precum este implicat direct la instalarea fundamentalismului in Iran, in detrimentul democratiei.

  ps: emigreaza

 80. Tocmai că am donat, în repetate rânduri. Și fac și voluntariat. Ca să vezi, mare mirare, oamenii sunt diferiți. Uite o revelație 2.0. Într-adevăr, dacă nu-mi plac generalizările și etichetările, care nu de denotă altceva decât lene mentală și incapacitate de a gândi diferențiat și nuanțat, sunt un imbecil (pardon, român autentic). Dar am uitat, aici suntem pe tarlaua virtuală, unde nuanțele și diferențele n-au ce căuta. Totul e alb sau negru. Cam simpluț mod de gândire.
  Iar dacă ce am scris ți se pare înjurătură (vezi, există dexonline pentru lămuriri, măcar acela) atunci pseudo-tentativele sociologice/antropologice sunt ultima ta problemă.

 81. @Adi: nimeni nu idolatrizează pe nimeni. Am dat un exemplu. Şi da, am ajutat şi eu cu ce-am putut cînd au fost inundaţii.

 82. Daca nu erau prosti si ignoranti nu pateau treaba asta. Spiritul civic este admirabil, dar noi nu-l avem pentru ca am indurat multe, nu de bine ce ne-a fost. Fara aceasta rautate dispaream de pe harta Europei de mult.

 83. @Nastratin: în cazul ăsta, îmi cer scuze. Tocmai asta e logica: dacă măcar 1% dintre toţi revoltaţii ăştia de mai jos, care îmi spun că sînt retardat (nu vrei să ştii cîţi am spam) ar merge să doneze sînge măcar o singură dată, atunci, da, am ajutat cu ceva. Fie şi pe tarlaua virtuală.

 84. Oare de ce credem ca putem dezvolta valori (ca solidaritatea) prin mesaje inecate de ura?
  Mioriticul descris acid ca bucurandu-se de o bere nu cred ca ajunge sa citeasca acest text, deci nu va fi nicidecum civilizat prin astfel de mesaje. Si cei care citesc acest mesaj se simt doar tarati, iar, in noroi din cauza aceluiasi mioritic.

 85. frumos ce ai scris tu…. si adevarat… mai putin partea cu acel copil care si-a riscat viata salvand un alt copil….. una e sa ajuti..ceea ce e de dorit…alta e sa iti pui viata in joc…ceea ce…vrei sau nu..este eroic

 86. Iată un bun prilej să te muți la Boston, unde-ți poți exercita spiritul civic 😉

 87. Ok dar ce spui tu e o prezumtie foarte mare si umflata. Ai ceva statistici pe urma carora bazezi ceea ce spui ca toti sunt o apa si un pamant ? Pt ca cei care doneaza te asigur ca nu se gandesc sa vina repede la tine pe blog sa confirme ca au donat. De altfel, cei care doneaza au destula decenta sa VREA sa nu faca asta public sau un fapt demn de lauda fata de altii. La fel si cu ajutatul. Daca ajuti ca sa poti sa te bati mai incolo cu pumnul in piept sa spui ca am ajutat, tu de ce nu ajuti, fapta ta e = cu 0. Daca o faci, nu trebuie sa stie toata romania despre ce ai facut tu. Tine de decenta. In fine, continuati sa va certati pe subiect… E bizar si trist in acelasi timp.

 88. draga alex, daca tu scriai la ora 2 noaptea..o faceai pt ca ai un blog, site, revista, ziar pt care sa scrii pe cand eu dormeam pt ca nu stau cu ochii in televizor sa vad ce se intampla non stop in lume.
  mi se pare foarte exagerat felul cum ai pus problema despre romani si am sa te contrazic pt ca in situatii dinastea critice, omul nu poate stie cum va reactiona..nu toate se fac neaparat daca le inveti..cui se mai fac si din instinct. asa ca mai bine ti ai cere scuze celor pe care i ai jignit in acest articol..sunt oameni care doneaza sange odata la 3 luni si nu pt bonuri, abonament sau zi libera..io unul o fac odata la 3 luni dar nu vreau sa par ca ma mandresc dar tot eu am intins intodeauna o mana de ajutor sinistratilor de pe urma inundatiilor de acum cativa ani..celor care au ramas inzapeziti si oamenilor pe langa care trec zi de zi pe jos (nu in masina ca tine probabil)
  te rog…scuteste ma cu tema asta ” imi pasa” pt ca nimanui nu i pasa si cam toti ne urmarim interesul (al tau este sa te afirmi scriind) deci..o zi buna!

 89. @Sorin: de acord. Acum, întreabă-te cîte reacţii ar fi avut un articol în care scriam “ce frumos se ajută. Aş vrea ca şi la noi să se poată asta.” Ştii ce e şi mai trist? Că trebuie să arăţi cu degetul ca omul să se revolte şi să înţeleagă o idee. Dacă inclusiv ăia care mă înjură au înţeles ceva, atunci mă bucur. Mi-am asumat tonul din momentul în care am scris textul.

 90. @nu sunt sfant: articolul nu e pentru tine. E pentru cei care nu fac nimic. Altfel, nu m-am mai uitat la TV de vreo şapte luni. Şi nu, n-am scris “pentru că am blog” şi în nici un caz pentru reacţii, like-uri, trafic etc.

 91. Alex, sincer cred ca nu anticipa niciun romaa la acele ore nocturne ca undeva pe traseul maratonului din Boston va fi un atnetat si ca va trebui sa stea pe net, sa citeasca pe twitter sau FB… Sincer, 80% din colegii nostri de patrie, dupa o zi de munca, mai mult ca sigur dorm. 😉 E normal sa fie asa.

  Ti-aduci aminte de Haiti?!? Au fost destul de multi romani care au dat din putinul lor pentru cei neajutorati. Ca sa nu mai vorbim de sinistratii de la noi.

  Cat despre acea “rautate” de care vorbesti tu, eu ti-as propune sa lasi timpul sa decida si sa cunosti oamenii si viata indeaproape. La 28 de ani e cam dificil sa spui ca stii ce inseamna romanul si Romania. Nu sitm ce faceai tu noaptea si nici nu vrem sa aflam ;), si de ce erai pe net la ora aia in loc sa ajuti un om amarat. Dar sincer, in afara de a citi ceva pe net si a scrie acest articol, te-as intreba… cum ai ajutat americanii?!?! “E frumos a scrie versuri […] Cand nimic nu ai a spune”. Romanii sunt un popor frumos. Mi-ar fi placut un articol in care sa citesc despre frumusetea reactiilor umane in fata unui astfel de eveniment, despre cum s-au unit oamenii sa ii ajute pe cei raniti sau chiar psihologia unui astfel de individ cu un comportament antisocial de natura terorista, sau si mai bine, o initiativa de a ajuta. Da, m-as fi alaturat si eu si mi-as fi scos palaria in fata ta! Dar pentru asprimea cu care critici romanii in general, da-mi voie sa raman cu ea pe cap.

  Nu generaliza doar pentru ca da bine la SEO. 😉 E pacat! E evident ca mare parte din comnetariile pe care le-ai atras au rezultat dintr-un sentiment de.. jignire sa ii spunem, a celor care chiar au facut cate ceva, atat cat au putut ei. 😉 Succes in ceea ce faci, dar nu uita ca esti roman inainte sa dai cu noroi.

 92. Alex, cei pt care ai scris tu articolul ori au internet si-l folosesc pentru manele, ori abia stiu sa scrie si sa citeasca, ori se lupta sa supravietuiasca in conditiile mizerabile din tara noastra. Deci cine mai ramane ?

 93. atunci..respect! dar nu uita ca o floare nu aduce primavara..putem da un exemplu doar prin actiunile noastre..si sa zicem ca si scrisul este o metoda. sincer iti spun, imi iubesc tara..asa buni si prosti cum sunt ei..suntem romani, romani ce au cunoscut suferinta de mai multe ori ca americanii..

 94. Nu trebuie sa-ti ceri scuze me, credeam ca e o chestiune de principiu sa nu vorbesti in numele unei colectivitati. my bad.

 95. Nenica, dar tu te-ai gandit ca nu neaparat populatia e de vina ?(si aici vorbesc de romani). Te-ai gandit vreodata (oare) prin ce fel de experiente trec romanii, si cu ce fel de greutati se confrunta zilnic, de au devenit asa de rai ??? Pana si la scoala, inca din scoala generala profesorii invata elevii ca foametea si saracia inraieste lumea. Sa-mi fie cu iertare, dar asta e adevarul. Iar problema asta este de cateva generatii incoace. De-aia exista nemultumirile si rautatile astea. Dar ce subestimezi tu este potentialul nostru. Schimbarea incepe cu noi, generatia noua, de dupa ’90 incolo. E adevarat ca nu toti gandesc la fel, si … pana la urma orice tara/oras are scursurile ei, dar totusi…. La fel cum tu constientizezi lucrurile astea, la fel poate o face si o alta mare parte din generatia asta noua. Eu cred ca lucrurile or sa se schimbe candva, pentru ca lumea incepe si constientizeaza problemele tarii, insa … nu stiu cati dintre ei si fac ceva in privinta asta. Schimbarea vine cu noi, care cu un pic de atitudine chiar o sa putem schimba ceva !

  Iar legat de patriotism si spirit civic, eu spun ca nu e totul pierdut. Inca mai avem asa ceva, si nu cred ca in cazul in care s-ar fi intamplat asa ceva la noi, nu s-ar fi dus nimeni sa doneze sange. Iar pentru faptul ca li s-a deschis un Help Line, asta nu demonstreaza decat ca viata acolo e mult mai usoara decat a romanilor, de aici si diferenta asta radicala in gandire.

 96. In 2007 in orasul copilariei mele au venit inundatiile. Au ramas sinistrati cateva sute de oameni, copii, batrani. Unde au dormit primele zile sau saptamani? Primele 2-3 nopti intr-o sala de sport si apoi in niste containere de la guvern. Nu s-au putut duce sa doarma la vecinii de pe strada pt ca nu au fost primiti.

 97. eu mi-aduc aminte de utilitara aceea cu chimicale, acum vreo 8 ani care a explodat, a omorit oameni si au fost f. multi ramiti, nimeni nu s-a dus sa dea sange…si in general la situatii de genul acesta nimeni nu se deranjeaza…mai lasati autoadularea, asteptati ca altii sa spuna ce grozavi sintem. O vecina ma ajuta si pe mine, si viceversa…am dat sange pentru un prieten, asta nu are nimic cu spiritul civic…noi nici macar gunoiul nu ni-l curatam din fata casei ca altii, ce sa donam sange pentru straini…n-am vazut coada la donat sange in nici o situatie.

 98. Cu siguranta articolul este scris pentru cei care NU ajuta si asa l-am si perceput. Sper ca ai reusit sa ii zdruncini putini. Nu prea inteleg reactiile celorlalti…ar trebui sa se uite atent in jurul lor. Cati din anturajul lor , prieteni , colegi de munca merg sa doneze sange macar o data pe an? Daca procentul este mare , inseamna ca romanii sunt umanitari:) Din experienta mea de donator regulat iti pot spune ca sunt cam dezamagita. Oricum….bine tintit, felicitari.

 99. Uite, ca tot spui tu ca americanii sunt de pus in rama. https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=1hM7Ura6Q4w Imi mentin sfatul: inainte sa dai cu noroi in romani, culege toata informatia 😉

 100. Felicitări pentru atitudinea şi sufletul pe care am reuşit să îl descopăr citind acest articol deosebit! Cu singuranţă pentru mine este o mare bucurie să văd oameni care nu şi-au pierdut spiritul civic, sufletul şi moralitatea – oameni care dau dovadă de umanitate şi fac adevărat diferenţă! Da, ai dreptate. Americanii nu sunt perfecţi, dar au foarte multe calităţi pe care noi nu le avem: atitudinea, civismul, solidaritatea. Felicitări!

 101. Ia mai lasa-ma cu americanii tai! Eu merg cu bicicleta la serviciu. La ei, majoritatea populatiei merge cu masina personala sute de km in fiecare zi. Masinile la ei nu consuma 5% ca la noi, ci consuma 10 – 20% in afara orasului.

  Ii doare fix in pix de planeta pe care locuiesc.

  Unde mai pui ca au cea mai mare industrie de armament si duc cele mai multe razboaie de agresiune pe teritoriul altor state la ora actuala …

  Cred ca umanitatea asta a lor compenseaza prea putin pt raul care il fac si l-au facut la nivel global.

  Plus, si romanii se ajuta. Am cazat de mai multe ori la mine in casa oameni aproape necunoscuti veniti pt cateva zile in Bucuresti si neavand unde sa stea. Am hranit si am dat haine multor oameni nevoiasi si boschetari …

  Umanitatea se dovedeste zi de zi prin felul in care respecti mediul inconjurator si ii ajuti pe cei care au nevoie de tine, nu doar cand explodeaza bombe!

 102. @Alex
  Din categoria, te citesc des, dar comentez rar:
  Esti prea dramatic si prea ne bagi pe toti in aceeasi oala. Eu as fi facut cate ceva. Eu as fi plans. Eu nu as fi “bagat” o bere….Deci, cui te adresezi, ca mie sigur nu?

 103. I.A acelea sunt cutii cu tricouri, geci si materiale promotionale pt cei prezenti! Cred ca tu ai probleme in a percepe realitatea.

 104. Lead by example. Cand arati cu degetul spre cineva, un deget este indreptat spre acea persoana, iar 3 sunt indreptate catre tine. De ce e nevoie de o tragedie ca lumea sa se ajute si sa faca fapte bune ? Raspunsul si schimbarea este in noi, nu in altii.

 105. @Gigi Lombardo: felicitări.

 106. Alex, incerc sacitesc articolul si nu am cum efectiv. ai verificat vreodata cum se vede pe mobil/tableta? lipseste o mare bucata din dreapta paginii (e pur si simplu taiat din text)

 107. @miss: pe Android n-am testat. Mersi, o să văd ce pot face.

 108. :))
  I.A. : super linkul tau , de fapt citisem plin de scepticism ceea ce a scris Alex Mihaileanu mai de dimineata … am zis sa ma abtin de la comentarii contra articolului !
  acum ca au aparut “romanii” sa fure tricouri de la standurile nepazite de catre politistii care-si donau sangele sau care fugeau acasa ca sa-i cazeze pe ghinionistii aflati in zona …
  Alex te rog eu mult : scrie te rog macar un post referitor la poporul din care faci parte , incearca unul pozitiv … 😉

 109. Tipic romanesc… Daca un om se pune si scrie un articol ca sa mai deschida ochii si altora, imediat “se simt” toti si sar la gatul lui… da’ cum se poate asa ceva, sa ne critice el pe noi, sa ne arate ca imbecilii aia de americani pot fi si buni? nuuu se poate asa ceva! noi vrem in continuare sa ii credem niste idioti, ca sa ne simtim noi bine. Superior si fudul, cum ii sade bine romanului.

  Mi-e greata de toate reactiile astea, de fudulie, de scuzele penibile, de stereptipie, de prejudecati… nu, la noi n-o sa se intample niciodata asa!!! cazurile de intrajutorare sunt izolate… pe starad lesina un om iar restul se uita la el.. de prea multe ori am vazut asta! Insa, printre americani, am cunoscut oameni extraordinar de sensibili, de umili, de inteligenti… numai ca e vb de un continent! sa nu uitam asta! are si idiotii lui, si geniile lui. Mi-e sila de generalizare… Da, hai sa le lipim in continuare eticheta prostiei, ca sa ne simtim noi bine ca suntem cumva superiori. Fix asa e, contraziceti-va, impungeti-va, atacati-va cat vreti – nu e altceva decat pierdere de timp, fanfaronada, consum de energie in van.

  Felicitari autorului articolului! (da, mi-a dat bani ca sa scriu asta… asa ca haideti cu critica negativa!)

 110. Este cu doua taisuri solidaritatea asta. Da, sunt educati cu simt civic si sunt foarte solidari, mult mai tare decat suntem noi. Dar sa nu uitam ca sunt solidari si in bine si in rau. Sunt solidari si in scoala, in a ii teroriza pe “tocilari”. Sunt solidari si in secte. Si in ura pentru orientul mijlociu. Sunt solidari si cu armata si cu razboiul, care, desi in ziua de astazi nu este deloc necesar, este portretizat in societatea lor ca “eroic”.

  Hai sa fim realisti. Hai sa ii vedem asa cum sunt, si cu bune si cu rele. Nu sa ii idolatrizam, dar nici sa-i batjocorim.

 111. nu sariti in sus, ca eu nu am vazut pe nimeni sa doneze sange in ocazii care necesitau un pic de compasiune, dac anu e cineva apropiat nu avem sentiment civic, omul are dreptate, Alexandra dupa avatarul tau iti spun sincer, minti!!! nu te-ai duce sa donezi sange si nici nu ai iesi din casa sa arunci bolovani la o parte.

 112. Nici mie nu mi te adresezi. Daca vrei sa schimbi ceva, incepe prin a te schimba pe tine insuti.

 113. Nu inteleg de ce nu mi-ai acceptat comentariul, este asa de suparator adevarul???

 114. Ai dreptate! Recunosc, nu mi-as pune locuinta la bataie si nici sange nu as dona… Mi-e rusine sa spun asta, dar asta e adevarul si … nu poti fugi de adevar. Totusi sa nu generalizam cu berea si cu burta, dar in privinta “atotstiintei” romanilor… cum ca, ei sunt cei mai destepti si ei au mereu dreptate… aici nu gresesti nici un pic. Bravo lor!

 115. Total de acord cu Alexandra si cu I.A. Ok, poate unii ar face asa cum zici tu, dar nu exagera si nu generaliza…esti cam prea pornit. Sunt multi romani care ar dori sa ajute. Hai sa nu ne mai denigram singuri tot timpul! Sunt destui care vor sa faca asta, fara ajutorul nostru.

 116. esti sigur ca stii? @ 16.4.2013, 1:01 pm

  I.A acelea sunt cutii cu tricouri, geci si materiale promotionale pt cei prezenti! Cred ca tu ai probleme in a percepe realitatea.

  ==========================

  “esti sigur ca” nu esti spalat pe creier ? :))
  daca este asa cum zici tu americanii in marea lor corectitudine ar fi trebuit sa ia doar cate un obiect promotional nu cate 4/5 ! iar daca ar fi luat doar cate un trening ar fi trebuit sa-l sfasie si sa-l faca garou pt a opri hemoragia celor imprastiati pe trotuar …
  sau poate mass-media americana a trucat imaginile ca sa radem noi de poporul lor prost crescut si insensibil …
  lasand gluma la o parte tampiti sunt pe orice parte a gardului fie ei participanti la un eveniment nefericit fie comentatori neinspirati aflati la mii de km distanta …

 117. Nu pot decat sa fiu de acord cu alexandra, prea ai bagat toata Romania intr-o oala si norocul tau ca tu esti altfel. Nu pot fi de acord cu tine, sunt multi care ar fi avut si reactii pozitive, umane. Oamenii bunii nu sunt asa guralivi si galagiosi, dar cand e nevoie de ei vor aparea… Plus mi-ar place sa faci un studiu si despre uraganul Katrina si sa vedem daca americanii sunt chiar asa de grozavi… Ca fapt divers ma gandesc ca sunt foarte putini dintre romanii de care scrii sa si citeasca…

 118. Imi cer scuze, aifonul meu nu vrea sa imi arate toate postarile 😀

 119. Americanii au incredere in oameni daca sunt americani ca si ei. In rest ii doare fix in paishpe.

  Sa fi vazut sarbii cat de solidari erau cu ceilalti sarbi cand tara era invadata de americani.

 120. prietene nu ne baga in aceiasi oala cu tine…in primu rand nu mi-as dori sa se mai intample asa ceva , in romania sau oriunde altundeva, si in al doilea sa sti ca daca s-ar intampla ai ramane surprins de reactia romanilor..si dc crezi ca scriind acest articol ai ajutat cumva te inseli amarnic

 121. eu nu as generaliza… oameni demni si respectabili sunt peste tot, doar ca e important ce alegi sa observi. in cazul tau pot spune ca iti indrepti atentia ami mult spre partea intunecata a lucrurilor. pana la urma suntem toti OAMENI indiferent de nationalitate. si sa nu uitam ce face America in lume, cati copii si parinti nevinovati ucid in Africa si Asia cu drone… America, din pacate comite crime pe banda rulanta. Observi perspectiva acestor atentate ? Documentati-va despre ce face America in lume…

 122. va rog frumos sa nu mai varati toti romanii in aceeasi oala.
  stie cineva la ce umilinte sunt supusi ROMANII care se duc sa doneze sange??? stimate autor al articolului ai donat vreodata sange? incepand de la prima usa unde strecori timid capul si spui”as dori sa donez sange” si iti raspunde “mdeaaa” o asistenta gretoasa pe care, probabil, tocmai ai intrerupt-o de la cafea si de la rasfoitul unui catalog al unei cunoscute companii de produse cosmetice; urmeaza apoi etapa si mai umilitoare cand, o data inceput procesul de donare propriu zisa, aceleasi asistente dragute incep sa comenteze pe langa tine de parca nici nu existi ca “vai ce obosita sunt draga, ce se inghesuie azi asa?!”,”ASTIA vin pentru bonurile de masa” asmd.
  iar cu primitul in casa al strainilor ! ATAT! am primit (familia mea) in casuta noastra din provincie, niste amarati, care nu aveau nici unde sa puna capul si care ghiciti ce?!?! dupa o jumatate de an, dupa ce au terminat tot ce era acolo (graunte, fan pentru animale, pasari din curte, lemne de foc) au disparut.. cu tot cu bunurile din casa.
  asa cum mentiona cineva mai sus: experientele prin care au trecut o mare parte din romani ii face sa fie reticenti, prevazatori.. se uita la un amarat pe strada.. i-ar da 1 leu, sa isi ia o paine, dar stie ca ala nu cerseste de foame acolo, ci este pus, si seara trebuie sa ii dea unui smecheras de bucuresti tot ce a incasat.. mai bine ii dai un ceai cald si un covrig. daca le mananca bine, daca nu..aia e.
  eu vreau sa donez, daca stiti un centru decent in capitala, unde oamenii sunt tratati ca atare si nu ca niste vite, va rog sa imi spuneti. ma duc cu drag si nu vreau niciun bon si nicio alta compensatie!

 123. Subiectivismul in toata finetea lui, oare…
  Daca tot iti place sa judeci generalist, mai mult ca sigur involuntar asuprit mental fiind de o gandire a anilor ce ii traim in ultima perioada in acesta tara, prin dogma promovata de oamenii ce ne reprezinta, invata macar sa accepti judecata celor care nu iti impartasesc punctul de vedere (poate o fac doar partial).
  Statele Unite neavand istorie nu fac nimic altceva decat sa o construiasca, noi o avem si tot ce facem e sa o denigram.
  Din punctul meu de vedere articolul e slab, chiar un troll de prost gust facut la o ora tarzie sau poate doar o rautate personala cu tinta in cu totul alta parte.
  Un lucru e cert, astfel de articole nu trebuiesc promovate.

 124. Pustiul din Segarcea de care zici tu a fost premiat pe buna dreptate. La 14 ani, nu cred ca ti-ar fi dat inima ghes sa te lasi bagat in fantana sa scapi alt copil de acolo, de obicei la varsta aia inca ne e frica de propria umbra. Deci da, eu zic ca merita toate laudele, merita sa fie aplaudat de atatia oameni in fata carora a fost premiat. Cat despre solidaritatea lipsa de la noi din tara…oameni ca ai nostri sunt peste tot in lumea asta, dar la noi e o densitate mai mare. Nu cred ca americanii sau alte natii sunt numai lapte si miere cand vine vorba de fapte bune. De fapt sunt sigura.

 125. @Ion: şi totuşi, cu toată rata lor de criminalitate – cum zici tu, “pe bandă rulantă,” – oamenii ăia şi-au deschis casele. Despre asta e vorba.

 126. Ca ai dreptate legata de atitudinea romanilor in general, este un adevar (unul cam dureros, dar ramane un adevar).

  Dar eu nu am de gand sa comentez despre cum sunt romanii vs americani. Eu ma gandesc cam ce credibilitate ar putea avea textul scris de cineva care nu stie regulile de ortografie romanesti: â din a sau cu î din i.

  Asa ca pana la nivelul in care sa stai sa judeci un popor, cred ca ar fi mai frumos sa inveti cum se scrie corect romaneste.

 127. @Virgil: mulţumesc pentru comentariu. Te rog să verifici, totuşi, despre cum se scrie corect româneşte. Zău, m-am săturat să explic că ambele variante sînt acceptate.

 128. Alex, pari convins ca noi toti ceilalti am bea bere si ne-am bate pe burta, dar nu inteleg ce ai face tu. Te imaginezi singurul donator de sange la nevoie, singurul solidar cu victimele? Sau si tu tot in casa la TV nepasator?

 129. Canada nu e oras! Pt cultura celui care a scris articolul 😉

 130. Aha, tu crezi ca Americani ar tine un mexican in casa lor cu inima buna? Sau un negru, sau un altceva, decat american…

  Stai linistit, televiziunea si media lor e o conspiratie impotriva intelectului propriu… Spiritul lor civic e tot odata ceva de care trebuie sa-ti fie frica (aviz razboaiele lor), se duc la razboi pentru o cauza in care ei cred fara sa fie justificata logic.

  Da, sunt de condamnat ca nu vreau sa deschid usa cuiva? Crezi ca asta e ceea ce ne face rai? pentru ca imi traiesc viata mea fara sa dau altuia sau sa-i iau?

  Banuiesc ca n-ai fost niciodata pe acolo sa observi ce oameni “civici” sunt, mai rau ca niste tate, care te spioneaza exact, ca in filmele de la hoolywood…

  Aha si ca sa inchei… Schimbarea incepe cu noi, sa imi pui si mie poze cu maratoane daca ai fost, ca eu pot sa-ti pun poze cu animale ce le-am salvat de pe strada.
  Acest articol nici n-ar trebui sa existe, sau asemenea intrebari… Sa vezi o parte fara sa te gandesti la cealalta e ca si cum ai plati cu juma de moneda.

 131. Nu sunt deloc de acord cu articolul tau care din pacate a fost promovat deja de mult prea multi. Asa vrei tu sa iti ajuti tara? Sa ajuti oamenii? Prin aruncare cu noroi in timp ce stai in pat cu laptopul in brate? De ce nu te-ai ridicat imediat sa fugi sa donezi sange si apoi sa incepi prin a spune: ” Eu cred ca la acest moment putem invata mai mult din ce au facut americanii. Tocmai am donat sange … haideti si voi oameni buni! Sa invatam acum inainte de a fi pusi in fata unor catastrofe si sa descoperim atunci ca da… avem suflet”.
  Sincer… un articol foarte slab si nu stiu ce incercai sa demonstrezi prin el. Doar ca ai frustari si ca tu nu esti adeptul “Schimbarea incepe prin noi”

 132. @mada: mulţumesc pentru precizare, nu ştiam. Sînt un retardat, cel puţin conform unora dintre comentatori.

 133. Conform DOOM2 (Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic-2005), ultima editie, se specifica clar cand si cum se folosesc si chiar nu apare nicaieri in DOOM cum se aceasta regula este dupa cum ii vine fiecaruia.
  In fine, era doar un sfat. Spor la ceea ce faci, in modul pe care il alegi.

 134. @Florentina: exact, la trei dimineaţa, trebuia să fug să donez, pentru că toată lumea se grăbeşte să doneze sînge după îndemnul cuiva pe un blog oarecare. Pentru că, nu-i aşa?, se grăbesc toţi, în fiecare zi, chiar şi atunci cînd nu se întîmplă nimic, de aia se plîng medicii din spitale că nu le ajung rezervele de sînge. Ia mai gîndeşte-te.

 135. Alex, mai pe americaneste – poate asa e mai usor – then, WTF???? Tu vorbesti de parca romanii ar fi un neam prost dar tu esti oarecum o exceptie (pentru ca ti s-au inmuiat picioarele) Eu iti inteleg indemnul civic si e foarte ok dar nu sub forma asta. E foarte trist daca la 3 dimineata asa credeai ca ajuti tu umanitatea (sau la orice ora) In orice caz, nu lua comentariile oamenilor asa cum cred ca iei totul… ca o injurie directa ci invata din ele. Uite cate comentarii ai …. poate oamenii chiar asculta un indemn pe blog. Ideea ta e laudabila dar din punctul meu de vedere nu ai ales modalitatea ok de a transmite asta.
  Daca nu faci ceva sa ajuti oamenii esti doar unul in plus care detoneaza bombe verbale…. Gandeste-te tu la asta…

 136. Intotdeauna vor fi doua tipuri de oameni, unul care critica pe altii si isi ridica poporul lui in slavi. Altul care arunca cu noroi in poporul din care face parte. Nici unul, nici celalalt nu au dreptate. Fiecare popor cu oamenii buni, si cu uscaturile lui. Ar trebui sa stim sa invatam din evenimente, sa filtram informatia si sa luam ce e bun. Mult succes!

 137. nu ca poate de aia ne meritam soarta
  ai curaj si spune exact cum e: da, de aia suntem cum sunte si avem soarta pe care o avem. pentru ca fiecare in acest univers are ce merita. exact ceea ce merita. si tot ce are este produsul actiunilor lui, prin actiuni se intelege nu doar faptele pana si gandurile.

 138. daca judeci americanii ca si popor, nu ai deloc dreptate. Marea lor majoritate sunt exact tipul ala de om care sta acasa, bea bere, mangaindu-se pe burta, comanda inca o pizza si chiar e prost pentru ca, la randul sau, el se crede superior si nu este nevoit sa stie unde e Romania dar romanul are obligatia de a sti unde este “The proud US of A” pe harta. Asta este americanul tipic. Intr-adevar sunt si oameni speciali care fac gesturi frumoase (cateodata chiar si exagereaza cua ceste gesturi), care sunt constienti ca sunt un popor de naivi si flegmatici si care incearca sa indrepte aceste lucruri. Din pacate acestia sunt mult prea putini pentru a schimba imaginea intregului lor popor. Asa ca, in timpul in care noi(in speta, tu care, probabil, esti simpatizant) il laudam pe acel maratonist care si-a continuat alergarea pana la spital pentru a dona sange, alti 10-20 de americani se intreaba daca romania e stat sau oras si daca ar pasa cuiva in cazul in care aceasta ar disparea de pe harta intr-un eventual razboi care nu ar face nimic decat sa mai umple rezervoarele mustang-urilor si corvette-lor cu motorina.

 139. in restul articolului ai exagerat un pic.
  e ok sa inviti pe romani sa-si puna intrebarile alea sincer pana la miezul sufletului lui.
  Dar nu e ok sa si presupui ca stii raspunsul.
  eu cred in omenia romanilor. da o mare parte din noi nu mai reactionam la multe porcarii care se desfasoara in fata noastra zi de zi. insa la o drama ca asta, la o tragedie ca asta eu cred ca am avea un raspuns demn de a ne numi oameni.
  probabil ca nu toti. dar o mare majoritate da.

 140. Daca ai cautat sa faci valuri, ai reusit. Sa stii ca sunt de acord in mare parte cu tine. Insa, nu ar trebui sa generalizezi. Sunt si unii care ar face exact ceea ce fac americanii, dar sunt o minoritate.

 141. @cotos: revolta e bună, produce revoluţii (nu mă refer la violenţă.)

 142. Citesc mai mereu ce scriu alti romani si dupa terminarea articolului citesc si cateva comentarii ale romanilor. Mereu ma ingrozesc de aceleasi lucruri: cat de guralivi sunt romanii! Decat sa comentati si sa spuneti “nu ma baga in aceeasi oala” mai bine incearca sa faci ceva pentru o Romanie mai bune, mai curata si mai educata. Eu locuiesc in alta tara si pot zice ca au dreptate strainii cu privire la noi. Suntem numai cu vorba, stim doar sa comentam si sa primim aprecieri, uneori, pe lucruri care doar le zicem fara sa facem. Deci, oameni bune, decat sa pierdeti vremea cu cometarii aiurea mai bine faceti o fapta buna, ganditi putin mai mult in viata reala si nu pe forumuri! Asa vom schimba Romania!Deci.. Fapte, nu vorbe!

 143. 1. Adevarate comentariile, putin exagerate cred, si nu tin cont de context
  2. Ma irita faptul ca suntem noi cei care NU si tu care DA (sau asa sugereaza textul)
  3. Ai fost vreodata in Romania sa donezi sange? Eu am fost in Bucuresti: e o experienta ingrozitoare, intr-o locatie jegoasa, cu asistente care ii jignesc pe cei care doneaza,si in fiecare secunda te intrebi daca sunt sterilizate instrumentele si daca nu cumva ai contractat vreo boala. Asa ca a doua oara nu ma mai duc chiar pentru “tichete de masa sau RATB”.

 144. Esti din ce in ce mai amuzant, amice…toata lumea se uita la tine cum te contrezi tu p-aici cu aia care-ti gasesc articolul un zero, ba mai mult, se simt ofensati ca i-ai jignit, ca ne-ai jignit, ca te-ai jignit. Foloseste-ti creierul mai mult inainte sa dai Publish unui articol. Asta doar te-a bagat in bataia pustii, si atata timp cat procentual ai facut mai mult rau decat bine cu textul asta, iti recomand ca macar sa iti ceri scuze public, pentru ca esti departe de a fi in postura in care sa judeci tu ce e bine si ce-i rau. Tu esti doar un pion care latra. Atat.

 145. Da ce de comentatori avem…cum sariti toti sa va dati cu parerea pe munca altuia…cum scrie unu ceva, cum dati buzna toti sa-i mierliti articolul si sa atatati cat de destepti sunteti voi si ce idei combative aveti…la munca nu la comentat!…ia scrieti si voi doua randuri si vedeti cum e sa va tavaleasca altii pentru propriile idei. sunt atat de satula de comentatorii lui peste fript! eu nu aprob si nu dezaprob articolul…insa respect opinia individuala. si hai sa mai muncim si noi ca d-aia se duce dracu tara asta

 146. Foarte frumoasa expunere a constiintei tale, dar mereu exista un dar, darul de a vorbi si de a critica. Am vazut in expunerea ta o critica (relativ constructiva), dar as fi vrut sa vina de la cineva plin de sudoare de la carat betoane, sau de la cineva care are un strain pe canapeaua sa nu de la cineva caruia i-au picioarele spunand: “Stau în pat, cu laptopul în braţe, şi simt că mi s-au tăiat picioarele. Pur şi simplu, au amorţit.”

 147. Si ce sa intelegem in concluzie ca sunt rasa superioara asa cum vor ei sa credem?

 148. Andrei, Well eu locuiesc in America si imi place. Si sa stii ca americani are great people. You judge them based on your info from media. I am not saying that they are perfect , but they are great people . Come and see!!!

 149. nu stiu cine a scris reportajul dar e cam aberant putin..scrie asta pe blogul guvernului ( daca exista asa ceva) ..suntem tari total diferite din multe puncte de vedere. e trist ce s-a intamplat, asa e, dar sa ne gandim in cate probleme s-au bagat americanii si cate magarii fac ei, acestea punand viata in pericol a populatiei, apoi legile lor sunt altfel, eu cred ca s-ar ajuta si romanii intre ei, dar la limite permise de lege, pentru ca avem o viata de rahat oferita de autoritati, sunt romani care nu-si permit sa ajute in toate cazurile, asa ca nu mai fii asa de recalcitrant pentru ca nu ai dreptate in totalitate, generalizezi prea mult si poate jignesti pe cineva! sunt d-acord cu tine ca tre sa ne ajutam unii pe altii, dar la noi in tara sa ajuti nu inseamna ceva bun, exista riscul ca tu sa ai nevoie de ajutor dupa aceea! pe autoritati le doare in cot de noi,da? cand o sa fie egalitate si democratie la noi, atunci sa ne certam ca nu suntem ca americanii,da? ma intreb daca tu ai votat cu basescu sau ai fost in iarna la protest sa stai acolo sa ingheti si sa iei bastoane pe carca..degeaba! poastezi si incurajezi altfel oamenii, nu asa,da? mult succes in continuare!

 150. Din spirit civic la noi in tara nu se pun bombe atunci cand e organizat un maraton, putem merge linistiti pe strada ca si civili, pentru ca da: putin probabil sa ne impuste cineva sau sa cada vreo bomba.

 151. Da ,e adevarat ,astia suntem,si nu vom trece de acest prag pana cei ca Andrei nu-si vor schimba conceptiile de viata si care sunt de fapt adevaratele valorii pentru care existam.E dur acest lucru si adevarul doare intotdeauna,dar asta e,trebuie sa ne asumam consecintele.

 152. N-are nici o legatura cu Romania. Nu stiu de ce te aprinzi asa…

 153. Citesc comentariul unui oarecare andrei şi mă întreb cât de imbecil sau retardat poţi să fii ca să reacţionezi de o asemenea manieră la o postare absolut impecabilă.

 154. Andrei,
  un comentariu tipic romanesc, daca nu ai o opinie care sa combata autorul de ce te bagi ca musca …
  trist …

 155. E de-a dreptul impresionant ca au permis sa se intample asa, ca au deschis usa unor astfel de incidente , ca au luptat voiosi, violand si ucigand din placere, purtand razboaie stupide de cucerire! Impachetate frumos sub denimirea de war on terror! Pai daca au luptat atat de ce mai exista nenorociri din astea? Pt ca le provoaca liderii lor?
  Inainte sa iti arati cu degetul propria natie” ragaitoare de bere” uitata-te la tine?tu ce ai facut? Nu ai scris la laptop? Ai alergat la maraton? Ai donat sange? CE TE FACE SA CREZI CA ROMANII NU AR REACTIONA PRECUM AMERICANII?? La ninsorile de iarna trecuta faceau COZI URIASE sa doneze alimente si ajutoare!

 156. bun articol….noi romanii suntem idioti! and Andrei nu ai inteles nimic din tot ce a scris acest cetatean!asta suntem IPOCRITI si FUDULI!

 157. Halal sa iti fie! Habar n-am cine esti, dar esti varza ca jurnazist sau ce te crezi ca esti.. Te plateste cineva sa scrii nasoale despre romani! Auzi i s-au taiat picioarele de ce scriu unii.. Dar de copilasii ucisii in irak ti s-au taiat picioarele? De sarbii macelariti de americani ti s-au taiat? Io credeam ca ti s-au taiat prin empatie de la suflul exploziei..

 158. f frumos, ei au ajuns la asta in zeci de ani de educatie; Se mai intampla si pe la noi cate unii care vor sa ajute. Chiar la mine in oras, de Carciun o familie a adapostit un homeless intr-o anexa. Ghiciti de cate masini de pompieri a fost nevoie ca sa stinga incendiul provocat de oaspete, cate persoane erau sa moara asfixiate si cate persoane au ramas fara acoperis in mijlocul iernii.

  Primaria noastra a infiintat un centru pentru persoanele fara adapost; multi prefera sa ramana in strada, pentru ca la adapost “e mai rau ca la inchisoare” adica ii pun sa se spele, sa intretina curatenia si nu au voie cu alcool.

  Ideea e ca mai avem pana ajungem cat de cat la un nivel de civilizatie.

 159. Ma scuzati ca nu gasesc precum fanii, articolasul stralucitor de stralucit! Dar stereotipul si cliseul expirat imi repugna .mai ales ca e asezonat cu o bosumflare de gaga care s-a jerfit pt semenii sai. A donat la sange si organe pana nu mai poate.. Si acu se uita la noi, ragaitorii si burtosii indolenti cum nu apreciem solidaritatea americana.. Ce te face sa crezi ca nu o apreciem? Vrei sa ii inchinam un monument? Sau o pomenim in acatiste? Se vede ca stai mai mult cu laptopu in brate, esti cam pe langa si mai mult decat atat,cred ca daca ti s-ar intampla ceva similar, ai fugi chitaind incotro apuci. D-astia viteji din gura, care venerereaza alte natii , sint cam peste tot. Dar sa faca ceva mai cu vâna nu ai sa vezi. Nici in materie de scris. E mai usor sa stai in pat si sa bocesti soarta cruda care te-a aruncat aici, in “tara asta de rahat,cu oamenii astia de rahat” du-te frate in america. Da n-ai curaj.. Aici e inca liniste si pace,chiar si asa nesimtiti cum sintem noi. Ma apuca o scarba grozava de aia care jignesc poporul asta la nesfarsit simtindu-se ei mau bine. Adica daca tu il faci pe roman, hot, porc si prost automat dovedesti ca tu esti exact invers.. Veste proasta, mama “ieuropa” ne baga pe toti in oala, oricat de mult v-ati da voi loviti! Si nu uitati! Faceti parte din natia asta, sinteti natia asta(nu zic natiune ca e prea pompos) . Nu va convine, schimbati-va cetatenia!

 160. Bine zis “subiectiv.ro”, dar poate ar trebui sa vorbesti doar despre tine, nu despre natii intregi.

  Nu stiu in ce lume traiesti tu, dar cu siguranta e cladita pe date adunate de pe Twiter si alte surse virtuale. Cu siguranta e o tragedie ce s-a intamplat in Boston, dar asta nu-i face pe ei sfinti si pe noi mizerabili. Ei au pur si simplu posibilitatea sa ajute si o fac! Dar din pacate nu atat din umanitate cat impinsi de DATORIA fata de “Mother America”, datorie care le este “injectata” de mici. Poate ca ar fi trebuit sa scrii asta vara trecuta cand undeva langa Denver, Colorado, un individ inarmat a impuscat 12 oameni intr-o sala de cinema…just like that! Un refren destul de american.
  Te asigur ca romanul nostru, asa INRAIT si gri cum il vezi, are mai mult suflet decat o gloata de americani. Problema e ca in principiu nu are bani, nu are mancare calumea si nu prea are canapele in plus in casa…Si daca stau sa ma gandesc mai bine, cand am mers la donat sange, un coleg de facultate a lesinat pe urma de 2 ori in jumatate de ora; avea chiar el (si nu doar el..) destule lipsuri. Suntem slabi, nu rai! Ai face bine sa mai scoti capul din cochilie, din filmele si din siteurile pe care le urmaresti. Umbla in lume, citeste niste carti, cunoaste cativa oameni, si s-ar putea sa nu mai fii atat de pasional in ceea ce-i priveste. Peste tot se intampla nenorociri!! Eu cred ca poti incepe prin a trimite un pachet cu ajutoare pentru cei loviti, tot astazi, de cutremur in IRAN…cel putin 40 de victime, poate asta te sensibilizeaza mai tare…

 161. Irina, esti mai ipocrita decat ipocritii…Sunt roman, insa felul in care pui problema arata ca acest popor nu are nicio sansa. Unde ai vazut tu solidaritate romaneasca? Unde ai vazut tu empatie adevarata in aceasta tara in ultimii 20 de ani? Am ajuns sa ne dam in cap, sa fim pe pozitii de atac la cea mai mica reactie, sa ne furam caciula unul altuia…Poate ai uitat cazul femeii accidentate de o masina la Craiova, timp in care o maimuta de om ii fura din geanta…Nu sunt pro american, nu fac asta pt ca sunt superiori romanilor, ci pt ca educatia si civilizatia sunt la alt nivel…Si nu sunt ”prosti” asa cum sugera cineva, doar pt ca nu stiu unde se afla Romania pe harta, ba chiar sunt pe locul 4 in lume la cele mai educate tari…Vorbesti doar ca o ipocrita Irina, la fel ca multi altii care au acea ”superioritate” romaneasca buna tocmai de lins in fund politicieni si sefuti autohtoni…Deja imi este scarba prea multa de comentarii!

 162. Desi la o prima vedere, cu nervii intinsi dupa un job istovitor si un drum spre casa la fel, dupa ce mi s-a facut rau in mijlocul strazii si nimeni nu mi-a acordat nici macar o farama de atentie, as tinde sa cred ca articolul spune adevarul despre romani; cred insa ca nu e bine sa generalizez, dintr-un simplu motiv – pentru ca nu suntem toti la fel. Sunt voluntar la o asociatie de protectie a animalelor care detine un adapost al cateilor fara stapan langa Bucuresti. In urma cu 2 ierni zapada a acoperit tot adapostul, riscand sa ne ingroape cateii sub zapada. Si am dat un strigat de ajutor pentru a-i salva si, asa egoisti, obositi, nesimtiti, rauvoitori, multei s-au mobilizat, iar in cateva ore au fost in adapostul spre care si-au croit drum cu lopetile. Iar la intoarcere au carat in brate, pe un camp acoperit de zapada, catei pe care s-au oferit sa ii cazeze cat dureaza vijelia. Si acelasi lucru s-a intamplat cateva zile la rand! Este un exemplu, insa as putea da mai multe, toate din experienta de voluntar. Si, poate un exemplu mai public este cel al cailor de la Letea – cine e online poate citi in presa despre mobilizarea persoanelor obisnuite si rezultatul efortului lor.
  Dincolo de ce am scris mai sus, cred ca orice om poate avea o parere si si-o poate exprima, asa cum a facut autorul articolului. Inteligenta sta in a intelege si a accepta si parerile celor din jur, indiferent de cat de mult ne plac sau nu. Si mai mult decat atat, nu este important ce fac altii, ci ceea ce face fiecare dintre noi si cum incearca sa schimbe ceva in bine, incepand cu el/ea:)

 163. Din cate comentarii am citit de la voi, nu am vazut pe nici unu care sa zica da, eu am ajutat pe cineva, eu am donat sange, da eu as ajuta pe cineva. Pentru toate persoanele mai sus mentionate. Eu va pot spune, ca la centrul de donare sunt zile cand stai cu orele la coada pentru a dona, din propria experienta. Centrul de donare arata execrabil, pentru ca nu erau fonduri de modernizare, dar in ultimul an acest lucru s a intamplat. De ajutat oamenii, iar din propria experienta, credeti ma ca romanii suna la 112 foarte des. Si nu putem spune cum ar reactiona Romanii in cazul unui astfel de eveniment, pentru ca in Romania nu s a intamplat asa ceva de foarte mult timp. Respect opinia fiecarei persoane atunci cand este a lui si nu o generalizeaza. P.S de ajutat, ajut pe cineva in fiecare zi, deci trageti voi concluziile.

 164. E adevarat. Doar ca ei sunt obisnuiti cu d-astea. La ei mereu mor oameni in atentate. De fapt ei fac filme pe treaba asta. Toate scenariile apocaliptice s-au nascut la hollywood. Si in acelasi timp cu ele s-a nascut si simtul asta civic. Gen cum sa ajuti pe altii. Hai sa nu ne aruncam in discutii si prejudecati romanesti. Noi nu prea am avut ocazia sa facem asta. Pentru ca la noi nu explodeaza zilnic bombe si nu ne impuscam ca idiotii cu mitraliere. Ca deh…gandim un picutz mai mult. De fapt, noi nu ne impuscam si nu ne explodam de lene. Mai bine ne injuram si ne scuipam stand la o bere. Cei care au plasat bomba/bombele au avut si ei motivele lor. Ar trebui sa scrii un blog in care sa le aduci si lor scuze. Nimeni nu omoara fara motive bine intemeiate. Ma intreb care le-or fi fost motivele de au facut crimele astea…dar se pare ca pe ei nu ii asculta nimeni. Oricum tot din filmele lor au invatat sa plaseze bombe si sa traga cu orice fel de arma.

 165. La inceput am fost amuzat deoarece am crezut ca e vorba de vreun roman pierdut prin Boston care habar nu a avut ce s-a intamplat dar fiind “din Boston bã” ar avea detalii mai tari decat autoritatile. Dupa nu am mai fost amuzat pentru ca mi-am dat seama ca ideile din articol sunt o oglindire a gandirii mele. Ma bucur ca mai sunt oameni cu capul pe umeri care isi dau seama ca societatea in care traim nu este una asabuna pe cat credem. Cat pentru cei cu comentarii negative un singur lucru: e vorba de voi si de cei ca voi. Nu e vorba de 100% din romani ci de cei aflati intr-o stare mentala de putrefactie. Succes in prostia voastra in continuare.

 166. Draga Alex Mihaileanu,

  Ma bucur ca ii admiri pe americani. E adevarat ca solidaritatea e ceva frumos. Dar vreau sa te intreb ceva. Daca noi tot ne vorbim de rau si ne punem jos cum sa facem ceva bine? Daca fiecare spune ca suntem prosti si ipocriti atunci ajungem sa credem ca suntem prosti, ipocriti si nu putem sa facem nimic. Crezi ca la Boston nu sunt oameni care casca gura si fac poze pe telefon si dupa aceea pleaca acasa? Iti zic eu ca sunt (si iti spun din experienta pentru ca eu traiesc in mijlocul lor) si sunt si din aia care posteaza pe toate site-urile mesaje de frica si teroare. Oameni care nu vor sa ajute sunt peste tot, la fel cum sunt oameni care vor sa isi ajute aproapele. Uite iti propun ceva. De ce nu iti propui ca pentru o zi sa vezi numai lucrurile bune care se intampla in Romania? Iti garantez ca vei gasi destule. Nu inseamna ca Romania este o tara perfecta, dar nici America nu e o tara perfecta. Crezi ca cei din vest te vor aprecia mai mult daca dai in cap propiului tau popor? Iti garantez ca nu. Ei admira iubirea de natie si dragostea de tara. Eu sunt mandra de unde vin si nici o data nu m-am rusinat. Daca vrei ca si romanii sa fie solidari, atunci de ce nu incepi tu primul avand in vedera ca ai un blog? Scrie tu blog-uri pozitive si incurajatoare pentru poporul roman. Vei vedea ca bunatatea intotdeauna invinge, dar nu poti doar sa arati cu degetul si sa ii faci pe altii ipocriti. Intai fa tu tot ceea ce se poate face bine si de abia atunci ai dreptul sa faci comentarii constructive si nu de genul care pun un intreg popor jos.

 167. In esenta ceea ce e scris in articol este minunat. Si ar trebui fiecare sa procedeze asa, sa emanam Iubire, nu Frica sau Ura.

  In schimb, Doamne ajuta ca nu suntem americani sau CA americanii.

  Cum functioneaza ideologia Marxista:
  Yuri Bezmenov(despre psychological warfare): ” To change the perception of reality of every American that despite of the abundance of information no one is able to come to sensible conclusions in the interest of defending themselves, their families, their community, and their country.”

  Cine e interesat poate sa caute pe google mai multe. Tehnicile au fost folosite pe americani si nu numai de zeci de ani.

 168. mie imi place ce ai spus,cred ca ai spus cam ce gandim dar nu avem curaj sa spunem majoritatea dintre noi. ne-am invatat sa nu ne pese,sa trecem cu vederea,sa asistam la ce se intampla in jurul nostru ca la un spectacol.si pana nu ne vom schimba pe noi si atitudinea noastra nimic nu se va schimba,vom ramane in aceeiasi mocirla a unei tari din lumea a treia a Europei.

 169. Amice, sunt atat de multe chestii care trebuie facute in tara asta si sunt destui care se zbat sa faca ceva. Insa de multe ori de lovesti de indiferenta autoritatilor.
  Ai generalizat prea mult treaba asta si daca tu esti mult mai presus decat noi toti ceilalti care se pare ca stam cu berea in mana si ne pipaim pe burta, pot sa te intreb ce ai facut cu adevarat pentru semenii tai? Ai vazut cu ochii tai oameni dezmembrati,corpuri diforme care au fost fiinte umane, sange peste tot si raniti care nu mai au nici macar puterea sa strige dupa ajutor, si reactia celorlalti a fost sa faca doar poze?
  Nu-ti doresc sa vezi asa ceva, este traumatizant si vei ramane cu imaginile alea intiparite in minte foarte mult timp, daca nu toata viata si iti garantez ca indiferent de nationalitate, religie sau culoare oamenii se vor ajuta intre ei in astfel de situatii.
  Poate ca un cutremur major sau cine stie ce catastrofa o sa trezeasca cu adevarat spiritul civic si dorinta de a ajuta a fiecaruia dintre noi. Nu doresc sa se intample o catastrofa dar ceva trebuie sa ne zduncine sistemul de valori.
  Noi nu ne-am lovit de astfel de nenorociri dar vei ramane surprins de faptul ca si cei care se vor duce ,poate, initial cu intentia de a face o poza pentru FB cand vor vedea atat de multi raniti nu cred ca vor pleca acasa.
  Binenteles exista si exceptii dar nu este cazul sa generalizam cum ai facut tu.

 170. Salut!
  Stimate scriitor,daca prin asemenea lucruri speri sa ne obti atentia…FELICITARI AI REUSIT. dumneata ori ai o problema cu propria natiune ori esti sorec de calculator(cum zicea cineva mai sus)…in fine, nu vreau sa jignesc sau ceva de genu,insa ar trebui sa sti ca prin acest articol ne-ai atacat direct(vrand/nevrand) pe noi:locuitorii acestei tari de”rahat”,noi bautorii de bere,dar nu in ultimul rand NOI urmasii celor care si-au dat sangele pentru ca EU,TU si RESTUL celor asemeni noua sa se poate numi cu mandrie ROMANI. si inca un lucru care ma deranjeaza ar fi ca ai gasit subiect de comparatie tocmai romanica,tara asta saraca si vai si-amara de ea,dar iti dau un sfat incearca sa faci comparatie pe care tocmai ai facut-o mai sus intre oricare tara din europa si oricare alta din america si ai sa vezi ca tot la acelasi rezultat ajungi…

 171. mi s-a intamplat sa ma implic la rugamiti insotite de lacrimi de disperare pentru a-mi ajuta “aproapele”, chiar pana a-mi cheltui toata agoniseala, pentru ca am simtit ca e moral sa ajut. am crezut ca atunci cand voi fi eu in impas nu voi fi singura. surpriza…..am primit reprosuri neintemeiate,injurii si denunturi calomnioase atunci cand am cerut sa mi se intoarca macar o parte din ce am facut …….. mi-am jurat ca nu o sa mai aplec urechea sau privirea la necazul nimanui pentru ca nu o data,din nefericire, problemele mele au fost rezolvate doar prin eforturile personale fara a misca pe nimeni……

 172. Julie @ 16.4.2013, 2:41 pm …ca o intrebare la comment’ul tau..CAND AI DONAT SANGE LA CENTRUL DE DONARE BUCURESTI? CINE TI’A VORBIT URAT???
  Scuza’ma, dar eu am fost de 5 ori si nimeni, niciodata nu mi’a vorbit urat, nu s’a uitat urat..totul a fost desigilat in fata mea de fiecare data….chiar ma intreb unde ai fost?

 173. 1. Si impresia mea este ca articolul e prea critic la adresa romanilor. Probabil a fost scris sub impulsul momentului insa surprinde o realitate, o trasatura negativa a poporului roman.
  2. Comentariile rautacioase la adresa americanilor nu fac altceva decat sa demonstreze ca autorul articolului are dreptare. Pe langa lipsa spiritului civic, romanii se imbata cu apa rece. Ne place sa credem ca suntem si noi estraordinari la ceva. Ei bine nu suntem si istoria arata ca intotdeauna am fost undeva in zona inferioara a clasamentului.
  3. Orice insulta la adresa altor natii nu face decat sa arate ca suntem si rautaciosi si invidiosi. Vreti o tara mai buna? Construiti pe adevar si incepeti cu a recunoaste cine suntem si ce probeleme avem.

 174. Dragul meu Alexandru,

  Eu nu sunt de acord cu extrapolarea aceasta: “Ce ospitalitate românească? Ipocrizie, poate”. Cunosc romani foarte ospitalieri, bine-primitori, si solidari in fapte.

  Cat despre neamul nostru, multi oameni minunati are, iti doresc din suflet sa ii cunosti si sa ii recunosti. “Cea mai lunga cale e calea care duce de la urechi la inima” spunea un Minunat Roman.

  Ai dreptate cand spui ca exista romani rai, poate chiar multi sau foarte multi, insa ei se pot schimba, si suntem fiecare datori sa facem ceva in sensul asta.

  Si tot de la romani vine zicala “nu mor caii cand vor cainii”. Nu o ingaduie Dumnezeu. 🙂

 175. Stereotipurile la nivel national sunt o aberatie. Nu se pot face generalizari cand discuti de milioane de oameni. Sunt convins ca daca s-ar intampla asa ceva in mijlocul Bucurestiului, ar fi oameni care ar vrea sa ajute. Tot in America au si o cultura a armelor, si se impusca in scoli in mod aleator cateodata. Sunt 300 de milioane de oameni in America, unii buni altii lepre ca peste tot.

 176. Salut. Foarte bun articolul . Hai sa-ti spun alta poveste. Eram in spital pentru o operatie usoara de deviatie de sept. Coleg de salon mi-a fost un soldat roman , antrenat de americani , care lupta in afganistan si venise la spital pt acelasi motiv ca si mine, operatie de deviatie de sept. Evident ca am fost curios si am inceput sa-l intreb cum e viata lui …cum se descurca acolo. Omul , foarte linistit a inceput sa-mi povesteasca despre cat de greu e acolo…ca de obicei mercenarii sunt cei din prima linie , si nu aia care invadeaza tara respectiva pt resurse. Foarte interesant. Baiatul (avea 28 de ani) era la cercetasi/scouts(ceva de genu) avea in general misiuni de recunoastere, fara atac. L-am intrebat cum isi da seama daca e inamic sau civil avand in vedere ca nu umbla prin zone de razboi tot timpul . RASPUNSUL LUI A FOST : “Cum adica sa-mi dau seama? E imbracat ca un rebel (haine ponosite) e clar inamic . ” L-am intrebat dupa unde a invatat el asta. Raspunsul : ” Toti prietenii mei AMERICANI si programul de training mi-au zis asta si mi-au aratat niste filme “. EU: Ce era cu filmele alea?..despre ce erau? Raspuns: ” Nu avem voie sa spunem nimic, altfel suntem dati afara. ” Si el si prietena lui erau branded din cap pana-n picioare. Prietena lui (viitoare sotie) manca de la Mc Donalds si-i aducea si lui in spital mancare de la McDonalds!! Furthermore: Visul vietii lor era sa se mute cu prietenii lor din SUA, pt ca prietenii lor le-au trimis haine de acolo si un ” iFon nou noutz “. Acum zi-mi si mie,ce mila sa am eu pt o natie de genul asta, care se considera democrata din toate punctele de vedere. Mi-e mila ca sunt atatea victime, dar sunt exact rezultatele pe care si ei le prezic!!!! Sunt pregatiti pentru asta. Evident ca omul de rand, civilul..nu stie asta, dar nici nu se intreaba de ce se intampla asta!!!.

 177. Nu tin cu americanii si nu mi-e mila de ei insa, da, stiu sa se mobilizeze. La noi, pe timp de pace, razboi. Fiecare pentru el. Chiar daca ai vrea sa te mobilizezi tot se va gasi sistemul sa iti puna bete in roate, societatea sa te catalogheze sau presa sa racaie rahatul pentru audienta. Am incetat demult sa mai cred in romani desi sunt unul dintre ei. Am ajuns consumatori de sange si ura si asta s-a intiparit adanc in subconstientul colectiv de am ajuns asa de insensibili.

  Ti-e frica sa iei aparatea unei biete fete batute de un cocalar jegos in tramvai, pe semne barbatsu’, ca ti-o furi si tu, desi ai inca 100 de persoane (poate) alaturi de tine. Nimeni nu se baga, e mai bine fiecare pentru el, e mai sigur.

  Mai mult ca sigur cand (Doamne fereste) o sa avem si noi prima catastrofa, majoritatea nu vor veni la ajutat, ci la profitat(pe toate planurile) asa ca fereasca sfantul de naivii care inca cred ca avem o natie cum doar pe cartile postale si in timbre mai vezi.

 178. Simt nevoia sa ‘racoresc’ putin conversatia asta atat de partizana…
  Parerea mea este ca niciun popor nu este in sine mai bun sau mai rau decit a invatat sa fie; in 45 ani de comunism romanii au invatat sa se descurce care cum poate, sa se preocupe de binele personal, fiindca nimeni nu facea asta daca n-o faceai singur ! Dupa ’90 niciunul din forurile indreptatite nu i-a educat pe romani, nu i-a lamurit cum e cu traiul in capitalism, iar religia asa cum se practica in scoli n-a fost- dupa cum se vede- de niciun folos ! Daca la asta mai adaugam , pe de-o parte, stilul american de educatie prin indoctrinare pro-americana, iar pe de alta parte saracia si nedreptatea sociala la care sunt expusi romanii, rezultatul nu trebuie sa mire/indigneze pe nimeni.
  O bila neagra pentru cei care si-au pus coada pe spinare si critica neajunsurile Romaniei din ‘tarile calde’ de ale caror beneficii se bucura din plin, in loc sa incerce sa schimbe cite ceva din interior !!!

 179. Toate masurile astea si toata solidaritatea vine dupa ce au avut parte de 9/11. Nevoia i-a invatat, nu faptul ca sunt ei mai smecheri

 180. Perfect de acord. Din primul moment am fost impresionata de spiritul civic american. Am facut prima meu gest de voluntariat abia dupa ce am trecut oceanul. Mi s-a parut cea mai buna modalitate de a veni in contact cu comunitatea si de a deveni o parte ei. Am avut dreptate.

  Indiferent ce cred romanasii plini de ei insisi, self-centered dupa cum se spune aici, despre americani, ei sunt un popor admirabil. Faptul ca am devenit cetatean al acestei tari ma umple intr-adevar de mandrie – un sentiment pe care nu l-am trait niciodata in Romania.

 181. am trait in Boston 18 luni, am fost acolo la atentatul de la sandy hook elementary din connecticut, doua uragane, si alte rele. dar nu numai, este cat se poate de corect artocolul, americanii sunt solidari.

 182. Chiar daca va doare pe unii dintre voi si va simtiti jigniti asta e ADEVARUL.Sunteti nepasatori si nesimtiti.Mergeti pe premiza sa va fie voua bine si doar atat.,,GANDITI FRATILOR E GRATIS” SI APOI JUDECATI UN OM CARE SPUNE ADEVARUL DESPRE MULTI ROMANI CARE AR TREBUI SA PARASEASCA TARISOARA ASTA FRUMOASA PE CARE O MURDARESC , BAGANDU-SI P..A toata ziua, iar noi parintii cu copiii de mana suntem obligati sa auzim cuvintele mizere care le ies din gura.BRAVO DANNY O SI AMANDA 13.DACA AR GANDI MULTI CA VOI SI NU CA DOD AR INFLORII TARA SI NU S-AR OFILII DE ATATA NESIMTIRE SI NEPASARE.PACAT CA AM RAMAS PUTINI ROMANI ADEVARATI SI CULMEA TREBUIE SA SUPORTAM NESIMTIREA DIN JURUL NOSTRU.Nu sunt americani cei mai buni dar ar trebui sa invatam din asta.INSA E GREU PT MULTI DINTRE VOI.

 183. Dovada vie a celor indicate de tine in articol, sunt tocmai comentariile contra pe care le-ai primit, dar cu toate astea sincer iti multumesc ca ai dat glas gandurilor pe care o parte din noi le avem, dar care sun reduse la tacere de oameni mici. Noi involuam ca natie. Ar trebui sa invatam ceva din comportamentul celorlalti, acum avem posibilitatea si libertatea sa calatorim in strainatate si sa vedem cum sunt si ceilalti si cum sa comporta. Dar noi alegem sa traim in micimea noastra ca e mai “cool” asa…Si ne asteptam la un viitor glorios, cand noi avem un prezent dezastruos.

 184. exagerezi , eu cred ca nu locuiesti in tara sau vrei sa pleci. Hai sa iti reamintesc ceva, din S.U.A. in fiecare an ai sa auzi niste impuscaturi prin niste universitati , prin niste cinematografe , printr-un magazin si tot asa . Insusi poporul american este diferit pentru ca au aceste experiente nedorite. Iar in ceea ce priveste “solidaritatea romaneasca”eu spun sa nu ajungem acolo pentru ca nu mai este drum de intoarcere adica Romania nu trebuie sa fie tinta unor teroristi sau cum s-or numi ei !

 185. Sunt de acord cu acest articol si cu ideile care stau la baza lui ,pe care cei mai multi dintre romani nici macar nu le pot concepe , dar asta nu inseamna ca doar noi suntem asa . Ce ziceti de domnii de mai jos http://www.youtube.com/watch?v=1hM7Ura6Q4w

 186. Omule, unde traiesti tu? Ce-i cu oamenii astia ingrozitori din jurul tau despre care vorbesti? Eu traiesc in Romania, nu sunt deloc fericita cu asta si nici mandra, insa daca as pati ceva, stiu sigur ca s-ar gasi vreo cunostinta de a mea care sa ma ajute. Cel putin una. Daca as avea nevoie de zece, as gasi si zece “helpers”. Asta asa, doar la prima strigare. So, iesi de acolo, mai cauta, mai fa-ti prieteni, schimba ceva, e naspa rau unde si cu cine traiesti tu…

 187. Salut, nu fac parte din publicul tau. Am intrat doar pentru ca un prieten a dat share acestui link.Am citit cateva paragrafe si m-am simtit doar jignit de felul cum imparti lumea intre cei praf care te citesc si nu fac nimic si…tine, care se subintelege ca faci si dregi. Stiu multi oameni carora nu le-ai ajunge nici la glezna raportat la faptele care le fac. Diferenta e ca ei daca ajuta un om, sarac sau bolnav, nu isi fac reclama din asta, nu o scriu nici pe un blog, nu se vad nici ca niste martiri.

 188. Maratonul de la Boston nu e numai o intrecere sportiva. Este o “sarbatoare de familie”. Acolo se merge cu familia, cu prietenii. E neimportant cine cistiga. Cei mai multi merg pentru placerea de a alerga, de a fi impreuna. Se pleaca decalat in functie de timpul ce il ai la alte participari. Din Canada au participat peste 2300 de alergatori. Multiplicati cu 4 sau 5 si se vede ca numarul Canadienilor acolo depaseste 10.000. Dupa marathon alergatorul se duce la punctul de ajutor (verificare stare generala, hidratare…) si apoi se intilnesc cu familia. La marathon participa inclusiv persoane handicapate. Ginditi-va, a fost a 117-a editie. Inainte de plecare toti au tinut un moment de reculegere pentru recentul atentat din scoala, ultimii km au fost dedicati acestui eveniment. Zona este des vizitata de turisti nu numai pentru marathon. Au o echipa de hochei foarte buna, iar rivalitatea cu canadienii e de lunga durata.
  Da, societatea americana si cea canadiana se bazeaza mult pe benevoli. In Canada sunt localitati mici unde pompierii sunt voluntari, cu pagerul la briu si care lasa tot si pleaca nu numai la incendii ci si la accidente-descarcerari.
  In America exista societati non profit pentru sustinerea celor cu diverse boli (cancer, alzheimer…)dar si a familiilor lor dar si alte cauze. Care periodic organizeaza tot felul de actiuni pentru stringere de fonduri(marsuri, vinzare de flori, tururi cicliste).
  Nu exista rente viagere pentru sortivii ce au cistigat medalii la olimpiade. Acestia stiu ca viata sportiva este relativ scurta si se pregatesc pentru viata post sportiva. Da, fiindca speranta de viata e relativ mare, dupa pensionare multi ramin activi fie mai lucrind 1-2-3 zile pe saptamina, fie prin activitati de benevolat.
  In momente de criza sunt extrem de solidari.

 189. Vai, ce tragedie. Sa plangem impreuna cu prietenii nostri, americanii, care n-ar sti nici sa arate Europa pe harta, daramite Romania. Asta una la mana. A 2a la mana, conducerea lor omoara constant sute de civili in Asia, mai nou in Iran, si nimeni nu da 2 lei. De partea lor au murit 2, poate 3, si tot mapamondu le plange de mila…

 190. Nu da vina pe comunitate, da vina pe individ… M-am saturat sa tot aud generalizari. Romanii asta si romanii aia. Nu suntem atat de rai si de indiferenti pe cat crezi. Unii da, altii nu. Sunt in mare parte de acord cu tine, dar nu sunt de acord cand spui “Romanii”… gaseste alta formulare. Cand spui “romanii”, implicit ma incadrezi si pe mine acolo, iar eu nu sunt asa. Sau nah… poate sunt eu putin irascibil acuma si poate mesajul tau e pentru “aia care se simt”. Salut:)

 191. Din pacate, sper ca acest lucru sa nu fie un capat de linie fata de ceea ce poate un popor, are dreptate. Oamenii pot multe. Un popor, din pacate iarasi, poate in evolutia si starea lui sa fie blocat exact cum e descris de autorul articolului.Un roman oarecare in orasul unde locuieste arunca gunoiul pe geam, acelasi roman oarecare in alta tara(civilizata in conditii dure uneori) isi opreste prietenul venit din Romania, in vizita, sa arunce gunoiul pe geam. E naiv sa spuneam ca a ajuns undeva unde s-a luminat si stie de ce nu trebuie sa arunce gunoiul, ci respecta regula, fiindca imediat iti zice: aici nu se arunca gunoiul pe geam fiindca te reclama vecinii si poti lua amenda. Prma data invata regula, iar a treia generatie dupa el va sti ca locul gunoiului este in cosul de gunoi, in mod firesc. Trist,dar real romanul care vine, el la randul lui, in vacanta in tara lui deschide geamul de la masina si arunca gunoiul. Aici nu e REGULA, aici isi poate permite aceasta placere mica si viciata de a fi el peste regula. Pentru cei care nu vor sa respecte reguli si pentru unii dintre ei tot respectul, tot respectul pentru cei care nu respecta reguli care duc la structuri defecte de gandire si simtire(unele au tronat peste secole)revenind, pentru cei care nu vor sa respecte reguli: oamenii destepti stiu cu ce reguli sa lupte. Nu stiu cine a scris articolul dar are dreptate. In Romania se incalca toate regulile care sunt de bun simt, fiindca nivelul acesta este accesibil.Ego-ul fiecaruia e satisfacut cu placerea asta mica de a incalca un “cacat de regula”. Restul articolului descrie destul de bine traseul din “spatiul de joaca” al mentalului unui roman, cam ce ar trebui sa faca si ce face de fapt. Pentru cei care vor sa se dea lebede in lighean:in momentul asta sunteti multi nu sunteti asa rari precum lebedele. Cateodata, e bine daca va aflati intr-o de stare de exceptie,e bine si rau mai bine spus , e bine fiindca stiti ceea ce e bine si e rau fiindca va pierdeti in multime usor .EXCEPTIA CONFIRMA REGULA. Daca sunteti exceptii cu siguranta nu aveti cum sa va suparati pe bietul om ca a descris chiar realitatea care va apasa si pe voi zi de zi.

 192. Ai completa dreptate, dar din pacate mai este un punct de vedere.
  In primul rand, americanii sunt in numar foarte mare si daca stai sa te gandesti putin la un raport, cati doneaza acolo cam asa e si la noi, in orice caz nu asta vroiam sa spun.
  Problema romaneasca, dupa parerea mea, nu este nici faptul ca nu suntem solidari, nici ca nu suntem primitori, ci e o mentalitate, ce trebuie sa recunoastem, e imposibil de scos: cand primesti o mana de ajutor iei si-un picior… Toata frica asta nu e degeaba, ci este motivata.De exemplu, eu mereu am incercat sa ajut si eu cum pot oamenii fara adapost, cu mancare cu bani, cu ce-am putut, cativa mi-au multumit, dar cei mai multi mi-au comentat, m-au injurat (ca am dat prea putin), o doamna mi-a cerut un sandwich, eu i-am dat, ea mi-a furat toata punga cu mancare. Am avut o vecina ce a adoptat un baietel, era tigan, a crescut putin a furat-o de valori si a plecat. Si inca o chestie, doar pentru ca tu nu vezi ca se intampla fapte bune, nu inseamna ca asa si este, sunt o gramada de oameni buni, doar ca nu asta se vinde in ziare, nu la asta se uita lumea la stiri, eu zic sa-ti pui tu un semn de intrebare: De ce sunt promovate non-valorile, violenta, de ce sunt finantate bisericile romana(sa fim sinceri, o duc bine si fara banii statului) si nu sunt finantate in centre speciale de ajutor reciproc? Tara noastra este incontinuu atacata, sa fim noi cei mai rai, si sa creada locuitorii ca este un loc lipsit de speranta.

 193. nu inteleg de ce credeti dvs. ca ati descoperit gaura la macaroana. diferenta intre romania si orice tara civilizata din vest (ca sa nu mai vorbim de sua sau canada) a fost si va fi intotdeauna una mare si imensa. desi bun, articolul dvs. nu spune nimic nou. toata lumea stie ca romanii sunt un popor de invidiosi si de chibitari. mai bine stau si se uita decat sa puna mana. reclama cu dorele se potriveste marii majoritati a romanilor ca o manusa.

 194. Da, am facut ceva. Cu mare parere de rau pentru starea de fapte in tara mea, am imigrat in SUA. Chiar daca nici aici nu umbla cainii cu colaci in coada cum crede uneori lumea, da, la nevoie, intind oamenii o mana de ajutor – si am intins si eu la nevoie, fara sa simt ca o sa ma arate lumea cu degetul sau sa profite de mine. Multumesc pentru articol.

 195. Domnule Alex Mihaileanu ai scris intocmai cu realitatea…pacat!

 196. In parte ai dreptate, dar nu in totalitate. Romanii sunt primitori, sunt saritori. Din pacate, viata pe care o traim ne determina sa fim si circumspecti. Sa primim un strain in casa ar fi pericolos. Desi locuiesc intr-o garsoniera modesta din Rahova, am fost pradata de hoti. Crezi ca eu as avea curajul sa invit un strain la mine acasa? Important e ca in situatii de criza sa ajuti, sa fii solidar. Nu stiu cum ar reactiona romanii intr-o astfel de situatie, sincer nici nu vreau sa stiu. Important este sa nu ne pierdem speranta, macar noi sa ne acordam o sansa, daca celelalte state incearca in permanenta sa ne desfiinteze.

 197. Ai dreptate si imi pare rau ca nu sunt multi ca tine. Sau poate sunt si nu ies in evidenta. Ce ma bucura este ca in sfarshit mai vad si eu pe cineva in tara asta pentru care se merita sa stai in ea . Tot ce ai scris este atat de adevarat

 198. Foarte bun articolul. Sunt de acord. Nu sunt ei, cum nimeni nu e rasa aleasa sau ce prostii mai spun astia de comenteaza mai jos, dar sunt MULT mai buni ca noi. Asta ca americanii sunt prosti e o chestie luata din media. Sunt foarte multi oameni destepti in SUA. De fapt sunt cei mai multi destepti/geniali pe acolo. Si stiti de ce? Ca indiferent de ce spun prostii de romani care se simt frustrati ca unora le merge mai bine ca lor sau orice alta natie, ei isi vad de treaba lor si sunt una dintre cele mai puternice tari si cu siguranta cea mai avansata tehnologic. Romanii sunt mai prosti ca americanii pentru ca ei prefera sa se fure intre ei si sa ia spaga decat sa ajute comunitatea. Stau la servici 8h/zi cu 1h pauza de masa si 1h cumulat pauza de tigara si 3h stat pe net la birou. Ah si sa nu uit. 2h in trafic si intarzie ca pana la urma trebuie sa iti vezi de propriul interes, adica sa nu faci nimic si sa iei leafa la sfarsitul lunii ca sa te pui in fund in fata televizorului si sa comentezi: “Ce mai fura nenorocitii astia…”. Clar ne meritam soarta. N-as mai sta in tara asta nici sa ma platesti. Oamenii destepti trebuie sa plece de aici, acest loc e putred si a fost putrezit de romani si tigani. Doar prostii si naivii mai raman aici. Si cei indragostiti…

 199. respect…. ma inclin.

 200. Da, probabil ca au simtul civic dezvoltat si este foarte bine ca este asa-RESPECT, insa nu ar trebui sa uitam cata mizerie fac ei altor popoare(implicit oamenilor de acolo) si nu le pasa delooooc, locuri unde nu mor cativa oameni si sant raniti inca alti cativa…..

 201. Pentru “romanii verzi” care vorbesc despre ospitalitatea romaneasca, pentru toti cei care au “oroare de generalizari”, iata o poveste reala, despre persoane particulare:

  Sotul meu este american (mda, stiu ca voua nu va plac povestile cu “imbecili” de americani) am plecat din Romania desi eram foarte ok profesional si material. Am plecat fiindca simteam ca ma sufoc de multe ori din cauza nesimtirii celor din jur si a birocratiei, nu am vrut ca sotul meu sa treaca prin asa ceva. In cea mai recenta vacanta – eu venisem in Romania cu doua saptamani mai devreme pentru a petrece mai mult timp cu familia, asa ca l-am asteptat la aeroport. Din primul moment a fost luat in primire de un personaj dubios oferindu-i un taxi, personaj care a devenit aproape agresiv in limbaj cand i-am spus ca nu avem nevoie. Cum nu avem masina in Romania, am cutreierat tara timp de doua saptamani cu trenul, autobuzul sau microbuzul. Cand am cerut bilet in microbuz, am fost injurati fiindca suntem “niste rahati de americani” (vorbeam engleza) plini de ifose. In trenuri se fuma desi teoretic este interzis si mizeria ni se lipea de palme si de haine. Un hotel in care am stat, cel mai bun din Tulcea, mirosea a igrasie si arata ca dupa razboi. In Delta in timp ce micutul vas turistic plutea pe ape pline de sticle goale, de pe mal niste adolescenti romani (si inteligenti prin urmare, nu?) ne injurau cu foc, tipand niste lucruri imposibil de scris aici si facand gesturi obscene. Nu fiindca ar fi cunoscut pe cineva de pe vas, era modul in care isi manifestau dorinta de socializare. La intrarea in Constanta, vacile mancau din tomberoane. N-am crezut niciodata ca as putea vreodata vedea vaci mancand hartii multicolore, dar cele din Romania se pare ca au o dieta variata. O camera de pensiune la mare, care costa tot atat cat o camera la un Marriott din Boston, mirosea a ceapa prajita si cand am observat ca aparatul de aer conditionat era foarte zgomotos si era pus taman deasupra patului nostru, am fost tratati ca ultimii oameni si ni s-a propus sa mergem de unde am venit. In Bucuresti, un sofer de taxi a vrut sa-mi ia 100 de RON pentru o cursa de 5 minute in jurul Ateneului si Casei Poporului, iar la Peles, dupa ce o cucoana a tipat la mine ca nu am voie sa fac poze, o alta cucoana a venit la mine si mi-a spus, soptit, ca imi va face ce poze doresc contra unei sume de bani (i-am dat 5 dolari si a strambat din nas) – ca au salariile mici. Este socant, insa niciodata nu am fost tratata asa in nicio alta tara.

  Suntem o familie cu venituri medii, dar la fiecare curatenie impachetam hainele si lucrurile pe care nu le mai folosim si le ducem la Goodwill sau la biserica unde soacra-mea gateste de doua ori pe luna, voluntar, pentru persoanele fara adapost. O data pe saptamana, vineri dupa-amiaza, aranjez carti pe rafturi si fac curatenie la o micuta biblioteca pentru copii. In Romania nu am simtit niciodata impulsul de a-mi dedica timpul pentru a-i ajuta pe altii, pur si simplu eram la fel de indiferenta ca toti ceilalti.

  Acum doi ani o parte din orasul nostru, aflata langa un rau, a fost inundata. Oamenii au locuit la vecinii din zonele mai inalte. In cateva zile toata lumea a contribuit cu ceva – bani, haine, munca voluntara, saci de nisip. Asa am crezut ca e normal si am simtit cu adevarat ce inseamna solidaritatea.

  Cand am devenit cetatean american am fost intrebata de ce imi doresc acest lucru. Am fost sincera si am raspuns – oamenii, normalitatea lor. Felul in care se comporta, bunavointa, zambetul si lipsa de incrancenare. Nu este nicio exagerare – nu pot sa spun ca traiesc suprarealist de bine, probleme sunt si aici, exista oameni care, asa cum au observat multe comentarii nu isi permit o asigurare medicala, exista oameni care isi pierd casele, etc. Jumatate dintre vecinii mei si-au pierdut joburile in timpul acestei crize. Dar nu exista rautatea si indolenta din Romania. Poti simti umanitatea celor din jur. Poti comunica si nu iti este frica de reactia lor exagerata.

  Dupa protestul cipurilor si ceea ce am citit referitor la criza citostaticelor, m-am uitat de curiozitate pe site-ul ambasadei Romaniei la capitolul “renuntare la cetatenia romana”. Se pare ca pentru a renunta, dincolo de multe taxe de rigoare, trebuie sa demonstrezi mai intai ca apartii Romaniei. Sa aduci toate actele doveditoare ca apartii unui stat care nu a facut cu adevarat nimic pentru a te ajuta sa te simti mai bine ca cetatean roman. Trist.

  Asta e ceea ce cred despre Romania si despre romani. Nu aveti decat sa ma injurati – nu mi-am dorit sa generalizez, ci pur si simplu majoritatea experientelor romanesti m-au determinat sa simt asta. Spiritul civic se reduce in mentalitatea romaneasca la “ospitalitata” cu care se impauneaza toti. Ori aceasta ospitalitate este aproape inexistenta. Intre timp, persoane care poate nu stiu nici macar unde este Romania pe harta, m-au ajutat sa ma integrez, sa functionez si sa traiesc normal. Mult mai mult decat a facut-o vreodata comnunitatea, biserica, scoal, institutile din tara in care m-am nascut.

 202. In primul rand ne pare rau sa vedem oameni suferind fara a fi nevoie. Oricare ar fi motivul, e nedrept. Nedreptatea perceputa de un grup sau individ nu poate fi rasplatita in nici un fel omorand oameni aleator. Iar apoi durerea celor ce au pierdut oameni apropriati e greu de alinat..

  Speram ca randurile ce urmeaza de aici sa nu para critice fara rost, nu e nicidecum intentia. Scriem din experienta unora ce au trait parti aproape egale in Romania si North America. Primul lucru ce ne vine in gand este ca e imposibil sa gasim in ambele parti exemple bune sau rele fara a le gasi imediat contra-exemple. E greu sa pui romanii contra americanilor, nu e un meci sportiv. Sunt oameni, de ambele parti, fiecare diferit in cum reactioneaza la astfel de situatii. Etichetele nu-si au rostul in general.

  Cat despre opinii statistice, daca e sa-l credem pe Daniel Kahneman stam cu totii extrem de prost in domeniu, tinzand sa dam greutate parerilor care ne sustin ideile preconcepute. Firea umana, din pacate.

  Cu toate acestea exista semne, venind din studiul istoriei care ne arata ca nivele de empatie difera, si istoric cele mai mari nivele de empatie au fost obtinute de comunitatile de oameni supusi “vicisitudinilor” extreme, acestia ajungand in punctul in care au pus interesul grupului inainte persoanei lor. De obicei aceste situatii sunt cauzate de razboaie, un loc deloc de invidiat.

  Empatia ce o puteti vedea azi in NA este rezultatul educatiei si nu in mica masura Self-fulfilling prophecy. In urma cu 10 ani, a avut loc o pana de curent care a afectat coasta de est pentru mai mult de o zi. Imaginile unei societati fragile, dispusa sa dea civilizatia la o parte inca ne staruie in amintiri.

  O zi buna.

 203. Per total, un text bun. Totusi, cat e de indreptatit sa vorbim despre solidaritate, cand ne incepem pledoariile asa: “stau in pat, cu laptopul in brate…”?

 204. “Cati v-ati deschide casele pentru niste strain?” Am un exemplu, din Romania. M-am suit odata in trenul gresit, cu cativa prieteni. Tren tarziu, altul nu mai trecea inapoi pana dimineata, ne indreptam rapid in noapte catre… nicaieri (niste satuce amarate), si indiferent unde coboram, nu aveam unde petrece noaptea. Un necunoscut de langa noi, care ne-a auzit dilema, si-a oferit apartamentul. Da, a gazduit un grup de tineri necunoscuti, care nici macar nu ii cerusera ajutorul, si nici nu a vrut nimic ca rasplata. Sunt oameni inimosi peste tot. Desi sunt de acord in privinta frecventei, asemenea exemple am intalnit mult mai des in SUA decat in Romania (si in SUA o persoana total necunoscuta ne-a oferit spontan gazduire, cand aeroporturile erau inchise din cauza unui uragan). Spiritul civic si ajutorarea semenilor in SUA sunt exemplare, dar nu iti pierde speranta, Romania o fi in urma dar nu e o cauza pierduta.

 205. Ne-am obisnuit sa-l negam pe Dumnezeu, desi nu s-au construit locuinte cate biserici s-au construit dupa revolutie. Ne-am obisnuit sa uram, sa judecam, sa ne dam cu presupusul, luandu-i LUI painea de la gura. Ne grabim sa aruncam demagogic pareri privind pe ceilalti din putinatatea mintii noastre si nimicnicia noastra ca entitate ideologica, uitand ca nimeni nu-i profet in tara lui. Daca am compasiune pentru un om in suferinta, am datoria sa arat compasiune pentru toti oamenii in suferinta, altfel sunt victima manipularii si propagandei. Cu toata compasiunea pentru oamenii din SUA care sufera acum in urma atacurilor din Boston, va invit sa cititi si http://www.evz.ro/detalii/stiri/dronele-cia-au-omorat-168-de-copii-in-sapte-ani-941672.html precum si sa cititi in general.. si veti intelege mai mult.

 206. Stii ce e trist autorule? E trist ca nimeni nu ataca radacina problemei ci doar efectele. Vad ca in seara asta se organizeaza un meeting de sustinere a victimelor atentatelor la Arcul de Triumf. Cate meetinguri de sustinere s-au organizat pentru intelectualii si elitele tarii macelarite in puscariile comuniste incepand cu sfarsitul anilor 40? De ce a ajuns natia asta asa cum este descrisa in acest articol? De ce nu scrii autorule impreuna cu celelalte mii de dadatori cu parerea despre sutele de mii de studenti, preoti, dascali, academicieni, doctori, oameni de stat samd toti de inestimabila valoare umana care au putrezit in puscariile comuniste pentru a face loc “omului nou”? Ce descrii mai sus este creatia unui sistem si lumea trebuie sa fie informata pentru a intelege relatia dintre cauza si efect. Romanii trebuie sa isi cunoasca istoria recenta pentru ca noile generatii sa nu perpetueze ecartul de putere (despre care s-a scris frumos aici http://m.romanialibera.ro/stire-299170.html) si nici scroafe urcate in copaci.

  Romania sufera ca de boala si microbii care o macina sunt personajele de mana a treia si a patra care in lumea celor morti in puscarii nu ar fi ajuns mai mult de sculeri matriteri. Prin acest articol tu ai infierat drogatul pentru ca se drogheaza si atat. Superficial.

  Eu unul ma simt jignit. Suntem atatia cei care ar face ce au facut americanii si mult mai mult in plus.

 207. Aş aprecia mult mai mult un Like aici decît un comentariu. Dacă tot a ajuns articolul ăsta la peste 10.000 de like-uri, poate ajunge şi celălalt, care e mult mai util.

 208. Eveniment tragic. Articol scris destul direct spre demigrarea ( romanilor ) cam manipulator si negativist.
  Da romanii nu sunt solidari pentru ca noi nu aruncam aer si nu ne impuscam prin licee copii. Drept urmare nu avem de ce sa fim solidari asa cum vrea sa directioneze articolul.
  Deci romanii sunt mai buni?

 209. dude relaxeaza-te …fiecare popor cu exemplele lui. una calda fara 2 reci nu merge …cam asa se intampla si in viata. vrei ca lumea sa fie solidara in Romania iti asumi si riscul de a se intampla 2 -3 trageri pe an in licee sau o bomba pe la o facultate. si apoi stai sa calculezi si vezi ca nu e bine. nu e bine in orice fel ai da-o. ei asa sunt educati …unde vad si eu de 1 decembrie tineri avand drapelul , mergand cu masina si facand mare petrecere nationalista …cum am vazut acolo.sau sa vezi tineri la noi care se inroleaza doar asa din spirit nationalist …sa-si apere patria. Educatie, educatie, educatie…trebuie gasit un echilibru…scrie un articol despre partea pozitiva a poprului roman vs poporul american…sigur ca ai sa gasesti multe subiecte…nu tbuie decat sa vrei …ce ai scris tu aici e ceva gen…maaaaama ce autostrazi au astia-n afara si noi ce sosele de cacat avem de 20 de ani