Facebook Home şi problemele de confidenţialitate a datelor

fbOm Malik publică un articol foarte pertinent despre problemele de confidenţialitate a datelor ce vor apărea odată cu noua interfaţă Facebook Home.

So if your phone doesn’t move from a single location between the hours of 10 p.m. and 6 a.m. for say a week or so, Facebook can quickly deduce the location of your home. Facebook will be able to pinpoint on a map where your home is, whether you share your personal address with the site or not. It can start to build a bigger and better profile of you on its servers. It can start to correlate all of your relationships, all of the places you shop, all of the restaurants you dine in and other such data. The data from accelerometer inside your phone could tell it if you are walking, running or driving. As Zuckerberg said — unlike the iPhone and iOS, Android allows Facebook to do whatever it wants on the platform, and that means accessing the hardware as well.

Cum era aia cu Android e mai bun pentru că e un sistem deschis?

8 comentarii

 1. Alex, tu crezi ca iOS-ul stie mai putin despre tine? Toate sunt la fel… fiecare stie atat cat are nevoie cineva sa stie. Dar na, noi acceptam asta ;)

  • @criserb: nu chiar totul. Pe de altă parte, iacătă: “ads are just another kind of content”. Cît de OK ţi se pare? Aia cu “anonymized” e vrăjeală chioară. Dacă-ţi ştergi contul de Facebook şi-l reactivezi peste cinci ani, conţinutul e tot acolo. Ia asta ca etalon.

 2. Hai sa fim seriosi, 90% din utilizatorii de smarphones fac treaba asta voit/intentionat. Toti sunt nerabdatori sa faca check-in-uri pe unde se duc (chiar si cand ajung acasa) sau sa-si pozeze mancarea din restaurante. Hell, FB-ul a ajuns si in unele masini ca si dotare standard, din aceleasi motive: ca sa poti da check-in-uri si sa actualizazi status-urile chiar si de la volan. Asa ca toata treaba asta cu privacy e doar praf in ochi. Daca Google sau Apple vrea sa-ti afle obiceiurile, locatiile si aproape tot ce tine de viata ta personala, o poate face si daca esti pe iOS. De fapt nu doar ca o poate face, sunt sigur ca deja te cunoaste mai bine decat familia ta :)

 3. De la niște teorii ale constipației (de neînțeles pentru mine când am luat prima dată contact cu ele, prin 2005, când se opăreau toți că gmail îți citește emailurile), chestia cu confidențialitatea a ajuns efectiv o paranoia mondială. Am 2 întrebări:
  1. CONCRET, personal, ai avut VREODATĂ de suferit, o pierdere de orice fel, materială, morală, etc, din cauză că giganții IT îți fac tracking la viața virtuală? Eu personal nu am avut niciodată nimic de pierdut și nici nu îmi imaginez ce rău mi-ar putea face Google, Apple, Facebook (astea 3 companii știu probabil mult mai multe despre mine decât știu eu însumi).
  2. Giganții IT știu probabil totul despre viața virtuală a un miliard de persoane, sau chiar mai mult. Un miliard. În afară de situația că ești Osama Bin Laden înainte de a fi găurit, sau alt căutat de NSA, ce altceva reprezinți, decât o miliardime din baza de date a respectivului gigant? :)

 4. Dacă instalezi aplicația de FB o să vezi toate permisiunile pe care le cere și pe care majoritatea le acceptă fără să se gândească. Deja au date despre locație, toate numerele de telefon din agendă și încă mult peste astea. Cei care cumpără Facebook phone sau instalează applicația acceptă de bună voie să renunțe la confidențialitatea datelor personale. Trebuie să ne dăm seama că pentru FB, Google utilizatorul este marfa, nu clientul.

  Cât despre “Cum era aia cu Android e mai bun pentru că e un sistem deschis?” mie îmi suna a acuză de dragul controversei. În loc să dezvolte un OS de la 0 cu costuri enorme, FB s-a hotărât să modifice ceva ce merge bine pe majoritatea h/w. Google nu are nicio vină că altcineva folosește os-ul lor care este și open source (nici chiar dacă era folosit pentru controlul bombelor).

 5. Alex, te rog io frumos dă jos ochelarii de fanboy :). DEA nu poate citi iMessage :)))). De unde știm: cnet a aflat pe surse. Deci bieții federali, care decriptează în timp real toate conversațiile electronice DE PE PLANETĂ se împiedică în iMessage… Bănuiesc că de când au aflat asta cele 7 mari carteluri mexicane care și-au făcut rețea privata gsm criptată pe 256 biți își vor cumpăra aifoane… Mie îmi seamănă foarte mult chestia asta cu manevra DNA care a spus judecătoarelor șpăgare de la curtea de apel bucurești că nu se pot face interceptări în lift, după ce înțesaseră liftul cu microfoane, vezi aici http://blog.itmorar.ro/o-pagina-din-istoria-prostiei-s-a-scris-la-tribunalul-bucuresti.
  În altă ordine de idei, criserb îți spusese altceva: că Apple știe totul despre tine. Sper că nu ai să ne spui acum că nici măcar Apple nu are acces la iMessage :)))

  • @zet: tu reciteşti ce scrii? Nu de alta, dar îmi place cum îmi zici mie de “ochelarii de fanboy,” dar nu remarci tonul tău agresiv, pe acelaşi principiu. Hai să nu intrâm în discuţia asta, OK?

 6. Pe iPhone nu vine instalat default CarrierIQ ?