facebook minte de rupe

facebook minte de rupe

Mai țineți minte scandalul de acum câteva luni, odată cu introducerea GDPR, când facebook se jurau că ei n-au furat datele legate de apeluri telefonice și că nici n-au sincronizat SMS-urile, ca apoi s-o scalde că “poate, da’ nu ne mai amintim“, deși fuseseră prinși cu mâța-n sac?

Eh, au tăcut mâlc, dar de frica unor miliarde de euro amendă, au introdus, în secțiunea legată de informațiile tale personale, și chestia asta:

Dacă vreți să verificați, link-ul este ăsta.

A se remarca ce chestii noi au apărut pe-acolo: call logs, message logs, your address books. Au sincronizat de-au rupt. După care se miră când iese scandal după scandal.

În altă ordine de idei, acu’ vreo săptămână, m-am apucat, cătinel-cătinel, să redesenez un pic blogul ăsta. Am deja două săptămâni de pauză de facebook, am încercat să șterg tot de pe-acolo, dar merge încet, că încă n-am găsit o extensie de Chrome care să radă tot dintr-un singur click.

Nu că-mi șterg contul, că n-o s-o fac. Pur și simplu, îl transform în feed pentru blog. Am pierdut prea multă vreme și am irosit prea mult conținut acolo ca să nu-l salvez la mine-n ogradă.

De altfel, ideea din spatele redesenării blogului e relativ simplă: să-l fac să arate cât mai mult ca un social feed. Nu mă interesează în mod deosebit comentariile, de aceea vor fi afișate într-un modal, nu ca în modul default, sub articol (e un click sau un tap în plus, dar scopul meu nu e neapărat acela de a încuraja engagementul).

Prin urmare, chit că-mi cere un strop de muncă în plus (de exemplu, dat titluri postărilor și pus tag-uri și setat poze featured), vreau să-l folosesc pentru a înlocui în principal facebook. Cumva, inclusiv experiența de scrolling vreau s-o transform în ceva similar celei de pe Twitter sau facebook și mă gândesc dacă n-ar fi o idee să introduc niște reactions, cel puțin de curiozitate, să văd cum or merge.

Ideea asta de “social feed” vine cumva și pe fondul faptului că WordPress obișnuia să fie destul de restrictiv, dar am remarcat că dracu’ nu-i chiar atât de negru când îl folosești din aplicația de mobil. De altfel, activitatea mea intensă pe facebook venea și ca urmare a ușurinței de a posta acolo versus a posta pe blog (titlu, slug, featured image – deci Photoshop, tag-uri, categorie, post type, bifează cum să se vadă imaginea, aaargh!)

Concluzia? facebook va fi, până nu m-oi răzgândi, doar un canal de distribuție. Toate prostiile pe care le-aș fi scris acolo vor ajunge aici. Asta se traduce prin mai multe postări zilnice și prin mai multe inepții lăsate la liber, recte texte lungi mai răruț.

Mai am de muncă un pic până să ajung la punctul la care sunt mulțumit de noul layout, dar dau din coate cam o oră-două în fiecare seară și cât mai apuc să bag și prin weekenduri. În vreo săptămână, așa, cred că ar trebui să fiu mulțumit de rezultat.

Altfel, vă zic, viața fără facebook nu-i pustiu, e liniștită. E ca atunci când renunți să te mai uiți la Antena 3 și stai mai mult pe Netflix. Plus, la cât zgomot e acolo, dacă dispari, îți garantez că nu se prinde nimeni. Dar despre asta, în alt text.

Dacă îţi place acest blog şi vrei să-l susţii, cumpără de la eMag folosind acest link.