Două chestii cu facebook, ruși și date personale

Am văzut azi două chestii: o știre despre niște tâmpiți din State și o discuție stupidă, pe facebook, despre FaceApp, Rusia și datele tale personale. Și vreau să le tratez un pic pe amândouă cât de scurt pot. Întâi, rușii și datele personale.

 • argumentul circulă cam așa: “ce vă tot bășicați că datele voastre se duc la ruși?, că oricum le faceți cu toții publice, că deja le au americanii, le au facebook, le au Google, ce mai contează încă unii?” În fond, ce contează că facebook îți marchează toate pozele pe care le urci la ei pe site ca să te poată urmări mai bine?
 • contra-argumentul meu e următorul: trimiteți-mi, vă rog, nuduri cu voi. O să creez o pagină de upload și o să pun o bifă cu termeni și condiții și politică de confidențialitate. A unei firme create în Costa Rica. Cu servere în America de Sud. Din când în când, mai actualizez termenii și condițiile și politica de confidențialitate. Dar voi să aveți încredere în mine. Promit că n-o să se întâmple nimic rău
 • da, băi, da’ stai, că nu-i așa…“, ziseră ei, care-și lasă peste tot datele cardurilor, adresa de acasă, poze din vacanțe șamd. E incredibil de simplu, odată ce iei datele alea, să faci un SRL prin nu știu ce țări dubioase și să începi să speli bani. Iar când se prinde vreun guvern, ghici la cine bate la ușă? Nu mai e așa amuzant când toți au datele tale, nu?

Serios, cred că ar fi un exercițiu foarte mișto.

A doua chestie, fără legătură cu aia de mai sus.

Cineva a creat un eveniment pe facebook prin care îi invita pe americani să facă un raid în Area 51. au dat attend 1,2 milioane de oameni și încă un milion au bifat interested. Un fel de Ziua Izabelei.

OK, se poate spune că cineva a făcut bășcălie și că, de fapt, nu se duce nimeni acolo. Până la urmă, nu vreo 20.000 de idioți care să se adune la o bază militară, că iese măcel. Că, până la urmă, e plină lumea de imbecili.

După care m-a izbit o revelație. Să spunem, prin absurd, că rușii ar produce o teorie a conspirației legată de Area 51, care s-ar distribui masiv pe facebook, apoi ar crea cineva un astfel de eveniment. Unul cu o descriere beton, cu link-uri către conspirații, cu tot tacâmul.

Și s-ar nimeri la baza militară respectivă câteva zeci de mii de americani turbați, cu pistoale și puști de asalt, să ceară ei socoteală armatei și guvernului. Și s-ar lăsa cu măcel. Un astfel de eveniment ar destabiliza, efectiv, o ditamai țara.

Știu că sună a paranoia, dar e doar un scenariu inofensiv pornit de la realizarea dimensiunii influenței pe care o are o singură rețea socială asupra unei întregi planete. Chiar dacă e un scenariu ipotetic, nu e ca și când n-am fi văzut deja ce bule și ce polarizare au produs algoritmii facebook. Ipotetic sau nu, un astfel de scenariu e plauzibil.

Acu’ e mai simplu de înțeles de ce facebook trebuie să moară?

2 comentarii

 1. “Acu’ e mai simplu de înțeles de ce facebook trebuie să moară?” – Nu, nu am inteles, si asta pentru ca ipoteticul tau scenariu nu are logica.

  Confunzi, dar nu e vina ta, e o problema a societatii actuale, o problema cu un simptom. O corelatia cu cauzalitate.

  Oamenii din societatea moderna se polarizeaza si cred prostii, e drept. Dar daca inchizi Facebook, vor continua sa fie nazisti si amenintari de moarte pe Twitter, rasisti pe Reddit, jihadisti si racolari ISIS pe Youtube, gorilieni pe OTV, Badea si Gadea pe A3, etc.

  Nu o anume retea sociala, ci societatea informationala in sine este cea care ii copleseste pe oameni cu prea multe (si contradictorii) informatii, ceea ce ii zapaceste pe multi si ii polarizeaza.

  Da, Facebook este cel mai mare mediu de comunicare dar, culmea, este si cel mai moderat. Twitter are de 10 ori mai putini utilizatori dar si mult mai multe grupuri de nazisti si alt-right active. Youtube a fost dovedit ca a cauzat jihadizarea multora dintre arestatii de terorism din ultima vreme.

  Pe scurt, polarizati sunt si vor tot fi, si avand internetul in buzunar vor tot gasi alternative pentru discutii si organizare. Problema nu e in mediul de comunicare ci in capacitatea acestuia de a modera continutul postat pe el. Si, de bine de rau, Facebook este destul de moderat si reactioneaza chiar rapid la raportari – spre deosebire de Twitter sau Youtube, de pilda.

 2. Tocmai citisem că Area 51 era parte dintr-o campanie fake news. Numai noi credem că e ceva nou :-)

  https://www.express.co.uk/news/weird/1113052/Area-51-UFO-Roswell-crash-aliens-Soviet-Union-conspiracy-Nigel-Watson