Foto: OLI SCARFF/AFP/Getty Images via Politico.com

Ironia zilei: să cumperi reclamă în print după ce-ai căpăcit online-ul

Cred că asta mi se pare cea mai mișto ironie din ultimii ani: Zuckerberg a cumpărat reclame în print, în ziarele din Marea Britanie, câte-o pagină întreagă în care-și cere scuze și alt bla bla pentru povestea cu Cambridge Analytica.

Și mi se pare ironic pentru că facebook este unul dintre principalii vinovați pentru care presa, în general, se află în găleată. După căderea printului, ce a mai rămas din presa online a primit mărunțiș pentru publicitate. Bugetele mari s-au dus către “măsurabile”, către Google și facebook.

Diferența dintre facebook și Google, totuși, e că cei din urmă investesc masiv, de câțiva ani încoace, în jurnalism, prin vreo două programe de finanțare de proiecte. facebook n-au făcut nimic. Dimpotrivă, au încercat să sugă și mai mult prin Instant Articles.

Acum își cere scuze, dar sunt doar niște scuze formale. Lumea n-o să plece de pe facebook, oamenii vor continua să-și verse toate datele personale în tot soiul de joculețe și de aplicații și quiz-uri stupide, iar compania va merge mai departe, făcând zeci de miliarde de dolari anual.

Bonus, scăderea pe bursă, de zilele trecute, e apă de ploaie, e chiar o oportunitate, pentru mulți, de a cumpăra azi acțiuni care, peste o lună de zile, vor valora mai mult decât pe vârful înregistrat de companie vreodată.

4 comentarii

  1. Zici ca o sa trecem lejer peste asta, ceea ce ne-ar reprezenta, dar sa luam in calcul si posibilitate de a mai schimba ceva. Spre exemplu, Apple si-a suspendat destul de subtil pagina de fb.

    • @Cosmin: Apple n-a avut niciodată o pagină oficială de facebook cu activitate. Pagina e acolo, e verificată, dar n-au postat nimic în afară de niște poze default.

  2. Umbla o vorba prin sat ca Mark insusi vanduse actiuni gramada inainte de cadere. Probabil ca le-a cumparat inapoi dupa, intre doua sesiuni de smiorcaiala ieftina.

  3. @Alex, probabil Malin confunda pagina Apple cu Space X si Tesla.