Ce înseamnă familia modernă în ziua de azi?

Tot vorbim de familia tradiţională, dar am găsit un studiu interesant făcut de MullenLowe România şi iSense Solutions. Eu am plecat de la articolul ăsta din IQads, dar detaliile se găsesc aici, de unde am şi preluat pasajul de mai jos.

În percepția românilor, o familie modernă este mai deschisă să apeleze la consiliere decât o familie tradițională (66% vs. 6%1), cuplurile simt mai puțin nevoia sau constrângerea de a se căsători (61% vs. 6%) și există o mai mare libertate de exprimare (54% vs. 9%). De asemenea, românii cred că într-o familie modernă copiii au acces nelimitat la tehnologie (64% vs. 5% în familiile tradiționale), iar părerile lor sunt importante în deciziile familiei (49% vs. 10%). Totuși, copiii sunt mai atent supravegheați (56% vs. 12%), adolescenții sunt încurajați să-și aleagă singuri cariera (52% vs. 7%), iar părinții sunt preocupați să învețe despre parenting (49% vs. 9%). În același timp, familiile moderne sunt mai deschise către adopția de copii (55% vs. 44%). În schimb, cei mai mulți români consideră că, într-o familie tradițională, părinții își cresc copiii cu ajutorul sfaturilor de la bunici (55% vs. 6% în familiile moderne), existând o relație mai apropiată cu familia extinsă (50%), iar soții câștigă mai mult decât soțiile lor (44% vs. 10%).

Eu cred că tema asta de familie tradiţională versus familie modernă este cât se poate de falsă. Există, mai degrabă, familie ideală versus familie reală. Iar realitatea este că unii se adaptează mai uşor la timpurile prin care trăim, iar alţii mai greu sau deloc.

Probabil de aici vin şi prejudecăţile. Iar prejudecăţile sunt şi de-o parte şi de cealaltă – vezi mai sus, părinţii din familia tradiţională îşi cresc copiii cu sfaturi de la bunici; nu m-aş baza chiar atât de tare pe asta, cred că e pe jumate preconcepţie.

Altfel, realitatea e cea prezentată în primul articol: familia “reală” este şi cea în care ambii soţi sunt împreună, şi cea în care părinţii sunt divorţaţi, în care există mame sau taţi singuri şamd. E stupid să zici că “familia modernă e formată dintr-un părinte divorţat şi copilul lui.

Dar dacă ţinem morţiş să ne agăţăm de termenii “familie tradiţională” şi “familie modernă”, diferenţa dintre cele două e accesul la educaţie şi la bani.

Restul e discuţia interminabilă despre toleranţă, acceptare etc. Iar la capitolul ăsta, încă mai avem mult de lucrat.

2 comentarii

  1. Uita-te la generatia de fete 12-18 ani. La ce oze au si cat se fwt astea…..nu prea imi pare ca functioneaza parentingul ala :))))))))