Fără obligații. Hai cu visele frumoase…

Apropo de asta, această replică frumoasă, “fără obligații”… O auzi des, dar de gândit, te gândești doar la sensul în care e folosită în mod curent, cel personal, “n-am obligații”. Dacă te uiți însă la ce-ți permite să nu ai obligații, adică libertatea în business, deja e utopiei.

Libertate în business? Care libertate? Obligații la stat (taxe și impozite, oho!), obligații față de angajat (salariu), obligații față de furnizori, obligații față de companiile de servicii. Care libertate?

E așa, un gnd răzleț, că iar cochetez cu deschiderea unui PFA, poate SRL (din nou, că am mai avut unul). Și-mi vin în minte, iarăși, toți factorii de stres. Plătește colo, plătește dincolo, vezi factura aia, vezi contabilul, vezi să fie deductibilă cheltuiala aia.

După care îți amintești de facturi întârziate, de cash-flow-ul care stă pe loc, de contul gol când trebuie să faci cheltuieli pentru un client sau altul, de scadențele care se tot adună, de băncile care nu-ți dau credite că n-ai ce garanție să pui pe masă. De unde tai? Pentru că așa e începutul, lucrezi cu banii de mâncare. Ești legat.

Zic, de multe ori, că românii n-au spirit antreprenorial. Dar și când îmi amintesc cât de complicat – nu neapărat greu, ci complicat – e să ai grijă, cu o firmă, să-ți fie toate calculele în regulă, să nu te calce controalele…