Fiecare presă pe limba ei piere

Mi-am permis o parafrază a unei celebre vorbe din popor, chit că am tras-o de păr un pic mai mult decît trebuia. Dar e tristul adevăr, vreţi sau nu. Am remarcat, deunăzi, că există nişte tendinţe a de repeta dezbateri şi discuţii inutile. Bloggeri versus jurnalişti, moartea presei scrise, jurnalişti versus jurnalişti şi aşa mai departe. În vîltoarea unui subiect reluat, în Jurnalul Naţional, se publică o mizerie la adresa lui Robert Turcescu. “Viaţă de cîrpă, destin de slugă” e titlul.

Ironia este că textul apare publicat într-un ziar care slujeşte interesele politice ale patronului său. Dacă n-am şti mai bine, ba chiar am crede că Marius Tucă încă mai conduce gazeta, deşi e clar pentru toată lumea că în spatele ziarului stă Codruţ Şereş, învăţăcelul lui Dan Voiculescu într-ale securismelor, am zice că e o lătură obişnuită. Nu că n-aţi şti la ce mă refer: tunul de rahat, şantajul grosolan şi politica editorială grobiană. Ceea ce ar face ca pseudoeditorialul din Jurnalul să fie nominalizat la premiile “Rîde ciob de oală spartă”. Cam ca textul lui Tucă despre bloggeri – “nişte onanişti” -, ştiţi povestea.

Mai trist e că, în timp ce Turcescu şi-a asumat fiecare lucru pe care l-a făcut, semnatarul mizeriei din Jurnalul nici măcar n-a avut curajul să-şi dea numele real. “Oana Croatu” pare a-şi semna primul articol într-un ziar naţional, iar textul e un editorial. Pe bune? Oare chiar crede careva că numele e real? Chiar nu s-o prinde nimeni că un şef de la Jurnalul n-are suficient sînge să-şi spună părerile în nume personal?

Habar n-am cine a semnat mizeria. Pot, cel mult, să bănuiesc. Dar o altă vorbă din popor zice aşa: “Cîinele moare de drum lung şi prostul de grija altuia”. Cam asta face şi presa românească. În loc să se concentreze pe subiecte, pe jurnalism, pe meserie, pe informare, în ultimii ani, presa se concentrează pe capra vecinului. Poate ar fi cazul ca presa să nu mai scrie despre presă şi să se apuce de treabă. Ar avea mai multe şanse de supravieţuire.

2 comentarii

  1. Stiu cum e cu slugăreala din experienţă. Cine ai fi vrut să vorbească despre asta, ăia de la BBC?

  2. Oana Croatu -> Oana Sarbu. Un fel de calambur (sper ca folosesc corect termenul) penibil.