Filme (recente) de bifat

Din categoria “ce-am mai văzut în ultima vreme,” am vreo trei recomandări, mai ales “pentru fanii genului,” cum se scria, odinioară, prin ghidurile TV. Dacă vă plac filmele din categoria “Eternal Sunshine of the Spotless Mind” şi “The Jacket,” merită încercate două titluri.

Source Code” (7,5 pe IMDb) e cam din categoria “ziua cîrtiţei în nu mai mult de opt minute,” cu un soldat rămas fără mîini şi picioare, dar cu creierul în bună stare de funcţionare. Un om de ştiinţă descoperă un mod de a-i “lega” undele cerebrale de cele ale unei persoane decedate, pe principiul “după ce mori, creierul tău stochează informaţiile pentru încă opt minute.” Şi în cele opt minute, soldatul nostru are acces la memoria decedatului. Acţiunea porneşte de la un atentat asupra unui tren, iar eroul trebuie să afle cine l-a aruncat în aer. Un soi de călătorie în timp într-un univers paralel. Din categoria “happy endings.

Ar fi relativ decent şi “Looper,” deşi povestea e destul de subţire (cu toate astea, are 7,9 pe IMDb, nu ştiu de ce.) Dar pentru cine are chef de pierdut vremea şi e fan SF şi teorii ale relativităţii, paradoxuri şi călătorii în timp, merită aruncat un ochi. Un “looper” e un ucigaş plătit de mafia din viitor să-i lichideze pe “duşmanii” gangsterilor (duşmani aruncaţi înapoi în timp) din cauză că, 30 de ani mai tîrziu, n-ar avea unde să scape de cadavre. Doar că, la un moment dat, şeful băieţilor răi începe, rînd pe rînd, să-i trimită înapoi pe “looperi,” să se împuşte singuri. Practic, se închide, cercul, de aici şi ideea de “looper.” N-aş putea să-l încadrez în aceeaşi categorie cu cele trei titluri de mai sus, dar e bun pentru pierdut vremea. Cam de nota 6, pe-acolo.

Şi las ce-i mai bun la urmă. Din clasa filmelor “dubioase,” pentru cine n-a apucat să-l vadă, recomand “Drive” (7,9 pe IMDb, justificat, zic eu.) E probabil şi singurul rol bun al lui Ryan Gosling, poate şi pentru că tace. Ştiu, unii se vor plictisi, alţii vor fi exasperaţi de muzică, dar, din punctul meu de vedere, “Drive” n-ar fi la fel fără coloana sonoră semnată College. Personal, mi s-a părut unul dintre cele mai bune filme din ultimii ani, poate tocmai pentru că e mai ciudat şi foarte deosebit de ce obişnuieşte să producă Hollywoodul în ultima vreme. Aş zice chiar că e cel mai bun de pe lista asta, l-aş aşeza foarte aproape de “Eternal Sunshine.” Dar, deh, e părerea mea, sînt subiectiv.

PS: Că tot mi-am amintit de Michel Gondry, regizorul “Eternal Sunshine,” tot el e cel care a regizat şi “The Green Hornet“. Care e o mizerie, dar e o mizerie haioasă. Nu-l luaţi drept film de acţiune, ci mai degrabă comedie (are 6 pe IMDb, nici nu merită mai mult.) Mă mir că s-a băgat în remake-ul ăsta.

11 comentarii

  1. Drive e ciudat si prost in acelasi timp. parca-i marca Mungiu, trist si degeaba.

  2. killer joe 2011

  3. Gosling e un actor OK. Incearca The Ides of March.

  4. Ghost Rider Spirit of Vengeance. Ce-i drept, n-am avut chiar cel mai bun rol, dar am jucat și eu de dragul secvențelor filmate în România.

  5. Mie mi-a placut mult Gosling in Half Nelson.

  6. The Intouchables e de vazut, asta daca nu l-ai vazut deja.

  7. Drive e un film bun, fie si doar pentru atmosfera, imagine, culori, muzica. Plus ca demitizeaza putin ideea clasica de film de actiune. Daca treci peste detaliile astea si te intereseaza in primul rand povestea, atunci da, unii il vor gasi plictisitor. N-as zice ca e singurul rol bun al lui Gosling, vezi si The Believer (2001). Nici in Blue Valentine nu joaca rau.

  8. CAUT DE MULT TIMP UN FILM CE AS VREA SA-L REVAD…DAR NU-MI ADUC AMINTE NUMELE FILMULUI NICI PE CEL AL ACTORILOR…..POATE MA AJUTA CINEVA….E VORBA DE O FEMEIE CARE INCERCAND SA-SI SALVEZE FETITA SA NU FIE LOVITA DE UN CAMION ESTE EA ACCIDENTATA…..SE TREZESTE LA SPITAL CU O SORA PE CARE NU O AVEA,PRIETENII EI NU O MAI RECUNOSC…IN CASA EI LOCUIESC ALTE PERSOANE, SI ISI DA SEAMA CA SE AFLA INTR-O LUME PARALELA CU A EI….DACA CINEVA ARE IDEE CUM SE NUMESTE FILMUL……MULTUMESC