De ce e nevoie de ţîşpe formulare şi timbru fiscal

Dorin Lazăr pune o problemă logică: de ce e nevoie ca, pentru orice ţine de statul român, să produci extrase de documente de la zeci de instituţii publice, peste care să mai lipeşti şi nişte timbre fiscale.

bani

Şi are dreptate. Statul are acces la toate datele tale, cel puţin la cele care sînt administrate de diverse ministere. Singurele documente de care ar trebui să ai nevoie pentru orice treabă birocratică sînt actul de identitate şi o cerere. Toate celelalte există, deja, într-o bază de date.

Răspunsul la întrebarea lui Dorin e mult mai simplu: pentru că bani. Pentru că fiecare drum pe care-l faci pe la cîte-o instituţie publică implică nişte bani daţi. Vrei buletin nou? Scoate zece lei pentru cazier şi cinci lei pentru timbru fiscal. Vrei ceva de la ANAF? Mai plăteşte un timbru fiscal şi vezi că tre’ să mai plăteşti nu-ştiu-ce taxă. Vrei o adeverinţă? Cinci lei!

Nu mai ştiu pe unde citeam, la un moment dat, dar se spune că unul dintre motivele pentru care au fost introduse timbrele fiscale a fost reducerea corupţiei şi a furtului din banii publici. În loc să se colecteze taxe din care colectorii să-şi ia partea sau şpaga, au apărut timbrele fiscale, ce puteau fi cumpărate doar de la anumite instituţii şi care nu aveau nici o valoare comercială.

În altă ordine de idei, eu nu ştiu ce-şi imaginează Dorin cînd vine vorba de toate taxele şi hîrtiile cerute. Nu doar că România nu e în stare să aibă o bază de date centralizată, la care să aibă acces toate instituţiile, dar noi, cetăţenii, n-avem nici măcar posibilitatea să ne plătim taxele corespunzător. Fiecare ban pe care-l virăm la stat nu se duce la casa de asigurări de sănătate sau la pensii, ci se duce într-o găleată comună, de unde statul împarte în funcţie de cum îi taie pe unii capul.

Mai e mult, foarte mult, pînă departe.

9 comentarii

 1. Stai sa vezi cum este ca pentru un certificat fiscal pentru un teren iti trebuie o cerere de la registratura, unde stai la coada sa o iei, apoi trebuie sa stai la alta coada sa platesti 2 lei – taxa de timbru si apoi te intorci la registratura, iei coada din nou si poti sa depui acea cerere, pentru ca certificatul fiscal sa-l primesti in 2 zile lucratoare, tot de la registratura… unde culmea trebuie sa mai stai inca odata la coada :)

 2. daca e sa suspectam inteligenta, coruptia se dezvolta in lipsa transparentei si astfel fiecare birou de lucru cu cetatenii isi are regulile lui. de aceea se va izola de celelalte birouri-bisericute si pentru a presta servicii (daca mergem pe premisa ca ‘statul este in slujba cetateanului’) il pune pe contribuabil sa aduca adeverinte. iar eliberarea de adeverinte costa.
  asta daca construim pe inteligenta o astfel de doctrina a birocratiei.
  in realitate functioneaza conservarea mentalitatii, aia de pe timpul comunismului, ca cetateanul e servitorul statului si subordonat acestuia (metehnele unui stat politienesc). si astfel, in loc ca statul sa caute activ metode de optimizare a activitatii sale (adica o baza comuna de date) il sileste pe cetatean sa ii rezolve problemele, ca de aia e subordonat.

 3. Nu, nu e vorba (numai) de bani. Da, acele taxe se constituie de obicei in venituri proprii din care se pot da diverse prime.
  Dar motivul fundamental (cred eu) este altul: cu cat sunt mai multe hartii de verificat, cu atat creste nevoia de oameni la ghisee: preluarea unei simple cereri dureaza 2 minute, pe cand preluarea si verificarea unui dosar cu 10 hartii va dura 10 minute, plus ca dosarul va mai trebui contra-verificat de inca o persoana. In plus, prin existenta acelei mici taxe, se justifica inca un om pe post de casier si unul care tipareste si stampileaza hartia.
  Si uite asa, in loc de 1 ghiseu si 1 om, avem 5 ghisee si 10 oameni. Per fiecare institutie.

  PS:
  citeam undeva ca pe anul 2012 (sau 2013) politia romana se lauda ca a eliberat 9 milioane de caziere !!!

  • @florin: asta cu ghişeele e cu atît mai simpatică cu cît, cazul meu, la un moment dat, în timpul programul, din zece ghişee, doar două sînt deschise şi doar la unul singur lucrează cineva. Been there, got that. Evident, la Fisc.

 4. @florin: Ca să nu mai spunem că la 10 oameni trebuie și un șef cu o secretară si un adjunct.

 5. O vorbă ungurească spune ‘copilul care nu plînge nu primește țîță’. De acord, mai e mult pînă departe, dar de ce să nu repetăm ce ne doare și ce vrem?

 6. @Dorin: am senzatia ca ne pangem de unii singuri, cu o mama careia ii lipsesc sentimentele materne. aaaaahhhh, vroiam sa spun ca ne plangem pe un blog iar pe functionari nici macar nu ii doare undeva.

 7. Silviu, eu am impresia că nu ne plîngem suficient.

 8. @Dorin: eu vad ca ne plangem pe un blog in loc sa ne plangem senatorilor si deputatilor din circumcriptiile noastre! sa face un proiect de lege, sa-l inaintam Parlamentului, sa demonstam pentru el, s.a.m.d. Altfel ne lamentam pe blogul unei persoane care a deschis subiectul. daca e sa ne comparam cu un bebelus, ne-o fi foame si plangem, dar mama e plecata de acasa si nici nu prea moare de grija noastra, asa, in general vorbind. cam trebuie sa ne facem singuri auzita vocea.
  imi pare rau ca sunt ipocrit, in sensul ca indemn la actiune cand in realitate am emigrat. insa ca sfat (incep sa ma urasc ca dau indicatii pretioase altora) recomand sa va expuneti doleantele celor pe care i-ati trimis in forul legislativ. Parlamentarii nu citesc bloguri. Functionarii nici atat. nu pentru ca pe blog se aduna oameni cu opinii bune. ci pur si simplu nu asa lucreaza ei.