FOTO: A doua zi de Crăciun, prin Bucureşti

Am ieşit, aseară, pe străzi, cu acelaşi Canon 6D din ziua de Crăciun şi cu acelaşi 28mm f/2.8 IS USM pe care-l folosisem cu o zi înainte. M-am apucat, aşadar, să testez un pic şi fotografia pe timp de noapte. De data asta, am tras exclusiv RAW şi am exportat, ulterior, din Lightroom (şi Save for Web din Photoshop, că deh!,) de unde şi watermark-ul.

După experienţa de editare a pozelor de azi, aş spune că Lightroom e dumnezeul noise reduction-ului. Asta din cauză că, deşi am tras, în principal, cu ISO 800, am avut ceva zgomot, vizibil mai ales la corecţiile de expunere. Acum, asta n-ar trebui să mă mire, poate, avînd în vedere că diafragma a fost f/2.8 (n-aveam ce să mai deschid mai mult de-atît) şi n-am crescut timpul de expunere mai sus de 1/25, deşi, în teorie, obiectivul îmi permite.

Acum, eu n-am cele mai “stabile” mîini; cafeaua şi fumatul, în ultimii ani, au avut grijă să-mi dea destul tremur, iar dacă pun la socoteală frigul şi lipsa unui trepied, să cresc expunerea spre 1/10 ar fi însemnat cadre mişcate. Repet, teoretic, stabilizarea optică a obiectivului ar fi permis nişte fotografii nemişcate, dar n-am vrut să-mi bat capul. În RAW-urile originale, se va sesiza că vreo două cadre sînt subexpuse, tocmai din acest motiv.

În mod normal, alea sînt cadre pe care le şterg însă, acum, am preferat să le las tocmai pentru a vedea ce pot scoate din ele. Plus de asta, n-am obişnuit niciodată să trag RAW şi a fost un bun moment să văd exact cu ce se mănîncă formatul ăsta şi cît de mult pot edita partea de expunere, luminozitate şi culori.

Ce nu-mi place în mod deosebit la RAW este că Photoshop nu le deschide (teoretic, ar trebui să fac un update la Camera RAW, că nu are date despre 6D,) cîtă vreme nu pot spune că mă omor după Lightroom. Ce-i drept, mi-am făcut o rutină cu Photoshop, iar ăsta e motivul principal, chit că Lightroom e fenomenal ca unealtă de editare.

Pentru comparaţie şi tăvălit pozele prin programe de editare, originalele sînt pe SkyDrive.

6 comentarii

  1. Multumesc pentru intunericisme :)

    EXIF de ce nu pui ?

    • @wideshot: nu le-a reţinut la Save for web din Photoshop. Vezi RAW-urile sau .zip-ul pe care tocmai l-am urcat pe skydrive, cu JPEG-urile înainte de resize şi Save for Web.

  2. Din ce am văzut, nici dacă faci update-ul la pluginul de RAW din Photoshop, nu poți deschide RAW-uri. Ceea ce mi se pare ciudat că știu că la versiunile dinaintea CS6 RAW-urile se deschideau perfect.

  3. Suport pentru Canon 6D RAW a fost adaugat in ACR 7.3 (pentru CS6). Pentru versiuni PS anterioare CS6, se convertesc mai intai RAW-urile in DNG (cu DNG Converter 7.3).