Victor Ponta este al treilea candidat al PSD care pierde alegeri consecutive. Traian Băsescu a scos la vot românii, în 2004, pe seama aroganţei lui Adrian Năstase. Băsescu a fost poporeanul (sau vaporeanul) de tip “ce-i în guşă, şi-n căpuşă.” Cu glumiţe de autobază cu tot, a fost un român tipic, nu un bogătan corupt cu ifose de intelectual rasat.

protest-alegeri-16-nov-26

Cinci ani mai tîrziu, Mircea Geoană a pierdut pe aroganţa partidului pe care l-a condus şi pe o urmă de aroganţă pe care a afişat-o fără să-şi dea seama. Geoană a fost, la fel ca Năstase, opusul celorlalţi doi contracandidaţi, Băsescu şi Antonescu. Antonescu, la rîndul lui, a încercat să copieze comportamentul de tip Băsescu. Geoană însă a venit cu seriozitatea tipică celor care au lucrat în diplomaţie şi cu siguranţa că n-are cum să piardă, de unde şi aroganţa de moment.

protest-alegeri-16-nov-8

Ironic, Ponta i-a unit pe români. Împotriva lui

Ponta a fost mai arogant decît Năstase şi Geoană la un loc şi la fel de mojic precum Băsescu. A avut de partea lui cel mai mare aparat de partid pus pe furat voturi, a produs cel mai mîrşav turism electoral din istoria recentă a României, dar a greşit fundamental în momentul în care s-a temut că va sfîrşi precum Geoană, învins de românii de peste graniţe.

protest-alegeri-16-nov-6

În cel mai ironic mod cu putinţă, a fost învins de diaspora, dar nu de voturile diasporei. A fost învins de propria aroganţă, crezînd că dacă îi opreşte pe românii din străinătate să voteze, va cîştiga detaşat în România. Ce n-a calculat nici Ponta, nici echipa lui de strategi, a fost că n-a făcut altceva decît să stîrnească mînia şi ura celor din ţară.

protest-alegeri-16-nov-2

Dacă Meleşcanu primea ordin să-i lase pe românii de-afară să voteze liber, în ţară n-ar mai fi ieşit, probabil, atît de mulţi să voteze împotriva lui. E ironic că, blocînd afară o mînă de oameni să voteze, au ieşit sute de mii în ţară.

protest-alegeri-16-nov-9

Daciana, dragostea noastră

Îmi închipui că maşinăria de furat voturi ar fi continuat la numărătoare, peste noapte. Însă aseară, la două sute de metri de sediul PSD, erau zece mii de oameni care aveau numai vorbe de bine faţă de Ponta şi compania. Să fi încercat doar, iar astăzi ar fi fost în stradă dublu. De altfel, în seara asta, se anunţă alt protest, la guvern, pentru a-i cere demisia lui Ponta.

protest-alegeri-16-nov-4

După ce am făcut o serie de fotografii la sediul PSD, în drum spre Universitate (vezi aici fotoreportajul din Vice, de la priveghiul de aseară), cu gîndul să-l prind pe Iohannis, am văzut cîteva mii de oameni plecînd spre casă după o seară în care au protestat în frig. Marea majoritate erau tineri, pînă-n 35 de ani. Unii dintre ei, probabil, cei care cîntau pe Kiseleff “Daciana, dragostea mea.”

protest-alegeri-16-nov-5

Tineretul nu uită aroganţele, chiar dacă Ponta a încercat să se folosească de unele. De exemplu, Nastase-patru-case a devenit Iohannis-şase-case în campania pesedistă. Însă Iohannis n-a invitat pe nimeni să-i numere ouăle, ba chiar a spus “Decît să fiu mîrlan, mai bine pierd alegerile.” Aroganţa lui Ponta i-a costat pe cei de la PSD cea mai înaltă funcţie în stat. Bunul simţ i-a cîştigat lui Iohannis o bună masă de alegători.

protest-alegeri-16-nov-43

Ne-am săturat de comunişti

Una dintre replicile lui Băsescu, de acum zece ani, va continua să facă istorie. “Ce blestem o fi pe poporul ăsta de a ajuns pînă la urmă să aleagă între doi foşti comunişti?” Doar că, în 2014, am avut de ales între produsul foştilor comunişti şi un om care n-a avut de-a face cu comuniştii. Încet-încet, se face curat.

protest-alegeri-16-nov-7

S-a dovedit aseară, cînd 15.000 de oameni – în mare majoritate tineri – strînşi, la miezul nopţii, la Universitate, continuau să strige “Jos, comunismul!” Este, probabil, primul caz în care s-a protestat într-o zi de alegeri, în România. Este o zi care va rămîne în istorie drept una în care oamenii au ieşit în stradă pentru că s-au săturat de practicile comuniste.

protest-alegeri-16-nov-41

Va urma o perioadă de linişte, probabil, cel puţin din partea şefilor PSD. Antena 3 şi România TV vor continua cu propaganda, vor continua să-l înjure pe Băsescu, dar în măreţul partid va urma o perioadă de linişte şi gîndirea unei noi strategii.

protest-alegeri-16-nov-38

Peste cinci ani, PSD va avea alt candidat, cariera lui Ponta s-a cam terminat. Şi, cum scria cineva, cîştigătorul alegerilor este DNA. Curăţenia continuă. E bine. Mai avem de muncă, dar doar aşa mergem mai departe.

protest-alegeri-16-nov-44

Nu în ultimul rînd, vestea bună e că s-a votat. Şi că a votat, în primul rînd, generaţia care vrea o Românie mai bună. Fără neapărat vreo legătură, Monica Macovei şi-a făcut treaba. Românii nu mai vor corupţi. Vedem în doi ani ce surprize ne mai rezervă politica. O să fie interesant.

protest-alegeri-16-nov-3

Şi nu uitaţi, vorba lui Ponta: “Scapă cine poate!”

protest-alegeri-16-nov-40

6 comentarii

  1. Bun articol Alex ! Felicitari ! Si pozele sunt elocvente.. Aia cu Badea e de milioane !!

  2. Fain o fost! Bravo, bravo, pana la caderea lui ion ilici, aceasta ramasita anacronica si carcotasa. Criminalul Romaniei! Nu trebuie tinut in casa statului, ci la puscarie…. sau mai bine la morga!!
    Dac/ar fi calugarul de la Manastirea Putna, ar face cruce si s-ar inchina>
    – O sa dea Domnul! O sa dea Domnul!

  3. Are și Ponta un merit. A ajutat tinerii sa se hotărască, sa-și asterne viitorul. Mai urmează sa înlăture caracatita mafiota. Excelente poze.

  4. As avea o observatie ciudata: in afara de nemuritorul Ion Iliescu nici un canditat PSD nu a ajuns presedinte desi a avut masina de vot mult mai puternica decat adversarii. Explicatia imi este la fel de ciudata: despre Iliescu lumea a crezut ca poate readuce prosperitatea din 1990 – mai bine zis sentimentul de prosperitate – pe cand pe ceilalti candidati PSD i-au votat numai pentru galeti si kil de ulei. Ori astfel de votanti nu sunt majoritatea tarii. Din restul votantilor o parte apartin aparatului corupt de spagi politice si abia restul sunt societate libera ce vrea sa traiasca prosper. Acestia din urma au intors calculele in 1996 si de la 2004 incoace.

  5. Eu zic ca rezumatul alegerilor e simplu. Si, ironic sau nu, a fost furnizat chiar de catre PSD: “Pufosilor, e belita. Scapa cine poate”