Mi-a venit ieri noul iPhone, cu precomandă dată cu o zi înainte. Frumos, disciplinat, mă uitam pe Twitter și râdeam de ăia care se așezau pe la cozi să apuce un telefon la un oareșce Apple Store.

Inițial, oscilam între iPhone Xs și iPhonex Xs Max și mă gândeam că, mda, ar fi o idee bună să mă duc în magazin, să văd cum se simt în mână ambele, încercam să găsesc o scuză să mă zgârcesc la o sută de lire.

Până la urmă, am decis să îl iau pe cel mare pentru că deja m-am obișnuit cu un iPhone 8 Plus pus la dispoziție de Telekom România și pe care tre’ să-l pun la curier săptămâna care urmează. Inițial, voiam să fac o comparație între 7 Plus și 8 Plus (l-am avut și pe primul pentru o vreme), dar mi-am dat seama că e ușor inutil, deja uitasem ce mi-a plăcut la 7.

Înainte de a vărsa pozele comparative mai jos, iată prețurile noilor iPhone-uri la Telekom:

  • Xs 64 GB – 5.399 lei (4.189 lei la portare cu abonamentul Mobil 16)
  • Xs Max 64 GB – 5.899 lei (4.689 lei la portare cu abonamentul Mobil 16)

Restul prețurilor le găsiți aici.

O scurtă introducere

Revenind la poze, câteva precizări. Sunt făcute în două tranșe. Majoritatea sunt făcute vineri seară, după ce Xs-ul și-a terminat de făcut instalarea (restore de pe 8 Plus, dar despre procesul de restore, altădată – ca fun fact, acum am două telefoane cu conținut identic; mai devreme, încercam să testez acel Memoji și nu înțelegeam de ce nu-mi apare, abia apoi m-am prins că țin în mână 8-ul). Celelalte sunt făcute azi, în Londra.

La capitolul editări, sunt câteva corecții de perspectivă făcute în Photoshop (mie-mi stau în gât pozele strâmbe) și e posibil ca asta să fi afectat un pic claritatea și la unele și la altele (cred că doar vreo trei seturi sunt corectate). Nu am umblat absolut deloc la setări legate de expunere, culoare etc. Sunt exact așa cum au ieșit din cele două telefoane.

Toate pozele au primit câte-un resize la 1000 px lățime (click dreapta > open in new tab) și au fost exportate, din Photoshop, la Image Quality 8, ca să nu așteptați o săptămână să se încarce. În mare, asta înseamnă că, din punct de vedere al calității, sunt aproape de maximum, dar spațiul pe disc e mult mai mic. Calitatea este mult, foarte mult peste cea pe care o oferă facebook după publicare. Facebook aplică niște algoritmi de compresie care-și bat joc de fotografii.

Imagini comparative

Altfel, comentarii sub fiecare dintre seturi. Ca ultime precizări, în stânga sunt imaginile trase cu Xs-ul, în dreapta cele trase cu 8 Plus. De reținut că 8 Plus are același set de camere precum iPhone X. Practic, comparația este între generația de camere foto de anul ăsta versus generația de anul trecut.

Știu că rezoluția nu e cea mai fericită, dar pozele cu Xs sunt o idee mai clare chiar și pe timp de noapte. Punctul bonus merge către corecția de culoare. Softul reușește să corecteze destul de bine balansul de alb și să-l apropie de realitate. Pe timp de zi, e o idee mai cald decât ce vezi cu ochiul liber, dar e mult mai bine decât tenta mult mai rece de pe 8 Plus.

Se remarcă destul de bine și în imaginea de mai sus. Podul este la doi pași de cârciuma din fotografia anterioară, iar lumina de pe stâlpi e caldă. Teoretic, 8 Plus – în dreapta – face o treabă bună identificând albul și dându-i culoarea reală. Dar la ora respectivă (vreo șapte jumate seara), realitatea e că albul ăla e de fapt galben.

Am pus două variante ale aceleiași scene. Diferența dintre ele este următoarea: în primul set, e fix “point and shoot“. Nu am atins ecranul cu degetul pentru a focaliza undeva, ci am lăsat telefonul să-și facă de cap, să focalizeze unde are chef. În al doilea, am focalizat undeva pe mijloc.

În primul caz, se vede că 8 Plus-ul (în dreapta) a ars poza în vreo două locuri. În stânga, Xs-ul a echilibrat destul de bine scena și – bănui – acel Smart HDR și-a făcut treaba și a luat ce-a găsit mai bun din expunerile multiple și le-a lipit cum a considerat de cuviință.

În al doilea caz, deși prefer claritatea de pe Xs și modul în care scoate detalii din umbre (a se vedea clădirea din dreapta), mi se pare că a scârțâit un pic la zona galben-roșiatică a cerului. Ar fi putut să-i dea mai mult contrast. Pe de altă parte, nu poți să ai și mai mult contrast pe zona cea mai luminoasă și detalii pe zonele întunecate. Undeva trebuia ca algoritmul să facă un compromis.

Din același registru, aceeași scenă, dar trasă cu ambele camere. Prima e cu camera wide, a doua e cu cea de zoom. Din păcate, abia acum mi-a picat fisa că, la lipirea în Photoshop, ar fi trebuit să nu le redimensionez la aceeași lățime, ci să păstrez aceeași mărime a laturei celei mai mari. Asta e. O să revin cu alte poze comparative.

Plusul de claritate la Xs nu e la fel de vizibil în cadrele de mai sus, dar se poate remarca la gratiile acelui gard. În imaginile din stânga, sunt mai conturate. La fel, se poate observa diferența la pavelele de pe trotuar.

Și aici, se vede că Xs produce imagini mai calde și cu mai multe detalii în zonele întunecate. Asta înseamnă, totuși, ceva mai puțin contrast, dar nu mi se pare deranjant.

Alt exemplu elocvent al modului în care softul corectează aberațiile de expunere este în imaginea de mai sus. Dincolo de detaliile din zonele întunecate, se vede pe panourile din stânga, din interiorul parcării. În imaginea din dreapta, sunt arse.

Am evitat, în exemplele de mai sus, să fac precizări despre lens flare, deși erau vizibile în cadrele trase cu 8 Plus. Cele două de mai sus sunt însă niște cadre mult mai elocvente. La fel ca în seturile cu terenul de fotbal, și cele două de mai sus sunt trase primul cu camera wide, al doilea cu cea de zoom.

Diferența de claritate se vede cu ochiul liber. Imaginile din stânga sunt mult mai sharp inclusiv în beznă. Pavelele de pe trotuar sunt mult mai clare în imaginile trase cu Xs, zona de sub bec, în imaginile din stânga, sunt foarte aproape de a fi arse, dar nu suficient.

Punctele verzi (generate de lumină) sunt vizibile în ambele cazuri, dar hai să ne uităm la modul în care e difuzată lumina în stânga, unde e frumoasă, rotundă, fără să zbiere, versus dreapta, unde avem deja stele.

Și un cadru de zi, de azi, din gara St. Pancras International din Londra. Ăsta e un exemplu de cadru în care am băgat un pic de corecție de perspectivă, iar claritatea a fost stricată la exportare. Dar, ca idee, imaginea din stânga e mult mai apropiată de realitate (ca temperatură de culoare) decât cea din dreapta.

În fotografia originală, poți citi marca de pe ceasul din capăt. În cea de mai sus, nu, pentru că Photoshopul a aplicat un algoritm de compresie. Asta e greșeala mea, deh.

Avem însă și opusul. În exemplul de mai sus (cadre trase pe peronul de la Blackfriars), Xs-ul, în stânga, a păstrat temperatura de culoare potrivită pe porțiunea trenului (cam pe-acolo e culoarea corectă), a compensat cerul pe geamurile de sus, dar a produs o imagine mai rece decât în realitate. Peronul era luminat într-o nuanță mai apropiată de cea surprinsă de 8 Plus.

La setul ăsta n-o să comentez nimic, sunt aproape identice imaginile.

Am lăsat setul ăsta la urmă pentru că e un soi de cireașa de pe colivă. E o comparație interesantă a gradului de noise pe care îl produc cele două generații de camere. Personal, mi se pare că Xs-ul face o treabă mai bună, deși nu știu cât vine din senzorul cu pixeli cu 32% mai mari sau cât vine din soft.

E clar că există și aici un algoritm care dă cu pensula. În stânga, nu ai la fel de multe zone colorate neuniform (în dreapta, de exemplu, se văd niște zone unde amestecul de albastru, verde și magenta este mult mai brutal).

Altfel, legat de Xs, o să revin cu alte impresii într-un alt articol. Tot ce aș adăuga acum este că telefonul e incredibil de rapid, mult peste 8 Plus. Am simțit, după update-ul la iOS 12. că 8-ul a devenit mai rapid, dar nu se compară cu Xs. Diferența e mai mult decât sesizabilă.

Concluzie

Fiecare face cum crede. Personal, cred că, cel puțin când vine vorba de cameră, e un mare pas înainte. Având, practic, două telefoane identice ca sistem de operare și conținut, ambele sincronizate prin iCloud, pot să văd diferențele dintre cele două camere și modurile de procesare ale imaginilor.

Dacă 8 Plus-ul ar fi fost al meu și nu împrumutat de la Telekom România, probabil că aș mai fi așteptat un an. Ca idee, eu nu mi-am mai schimbat iPhone-ul de la 5s încoace. Era cazul să trec la o generație nouă. Practic, trei ani de-acum înainte, nu-l mai schimb.

Alte impresii, în zilele următoare.

2 comentarii

  1. Tot s 9+, note 9 si pixel 2/3 sunt crema.

  2. Foarte buna comparatie, camera de la noul Iphone XS este mai imbunatatita, asta datorita si senzorului mai mare. Are dinamic range mai bun, cat despre imbunatatiri ale software-ului? Pai au introdus un fel de filtru pentru tonurile pielii, ce te face mai “frumos”. Sper sa rezolve treaba asta cu un update.