Foto: inovăm în draci, dar nu reuşim să rezolvăm problema pozelor arse

Cercetătorii de la Nvidia au creat nişte algoritmi pentru ceea ce ei numesc computational zoom, o tehnologie foarte mişto care te ajută să manipulezi imaginile într-un mod grozav.

Practic, cu un stack de imagini din diferite unghiuri şi cu diferite distanţe focale, poţi să modifici fundalul unor imagini într-un mod absolut demenţial. Prezentarea e mai jos – pentru cei mai tehnici, săriţi direct la minutul doi.

Excelent! Însă… ce mă deranjează pe mine, de fapt, este că în ciuda inovaţiilor de tot felul, nici un producător foto, că e vorba de Canon, Nikon sau Sony, încă n-a creat un algoritm sănătos care să te scape de filtrele foto (alea fizice, de sticlă, nu cele de Instagram).

Dacă mă doare ceva, atunci e faptul că încă nu există nici un aparat foto care să aibă integrat un soft de compensare a luminii care să-ţi ofere o expunere corectă pe un punct (în cazul unui portret, pe faţă) fără să-ţi ardă cerul atunci când faci un contre-jour.

Desigur, e mai greu să faci asta pe video – Mariciu avea problema asta zilele trecute – mai ales când afară e un soare care-ţi rupe ochii, dar pe foto ar trebui să fie mai uşor. În fond, de la o vreme încoace, toate aparatele au o funcţie de HDR. Un algoritm deştept ar putea să “haşderizeze” doar cerul, să folosească o expunere dublă care să mascheze doar părţile care ar ieşi arse. N-ai să vezi.

Dar e bine, totuşi, că inovăm în continuare şi descoperim zoom-ul computaţional.

Dacă îţi place acest blog şi vrei să-l susţii, cumpără de la eMag folosind acest link.

2 comentarii

  1. La video ai nevoie de filtre pentru că ai timpul de expunere fix (de obicei 1/50 s) și nu poți tot timpul să ții diafragma închisă pentru că vrei să izolezi subiectul de fundal – 1/50 s e lung pentru mijlocul zilei.
    Probabil că va veni o vreme când acel dynamic range va fi satisfacător, inclusiv pe camerele accesibile ca preț, dar până atunci ce zici tu, asta cu expuneri multiple, e mai simplu de realizat și controlat în post. S-a încercat și chestia cu focus stacking, dar și aia e mai ușor de realizat în post. În plus nu cred că cei ce folosesc aparate foto la nivel profesional se vor mulțumi cu asemenea corecții din softul aparatului atâta tip cât tendința e de a scoate totul raw.

  2. “Un algoritm deştept ar putea să “haşderizeze” doar cerul, să folosească o expunere dublă care să mascheze doar părţile care ar ieşi arse. N-ai să vezi.”

    In unele cazuri asta se rezolva doar din a a trage de highlights.