FOTO: De Crăciun, în Cişmigiu

Am ieşit, ieri, pentru cîteva ore, cu aparatul foto de gît. Am fost curios cîţi bucureşteni vor ieşi prin parcuri după ce se vor fi terminat de îndopat cu cozonaci, cîrnaţi şi ouă roşii. Pardon, ouăle roşii sînt de Paşti. Mă aşteptam ca, pe la ora 12.30, parcul să fie gol. Patinoarul din Cişmigiu chiar era gol însă, prin parc, nu era chiar pustiu.

Am tras cîteva cadre, dintre care am selectat opt. Ultima fotografie e făcută pe la Apaca, că aveam nevoie de un cablu şi singurul magazin de electronice pe care l-aş fi găsit deschis de Crăciun nu putea fi decît într-un mall. Adevărul e că ieri a fost o zi frumoasă, şi chit că lumina nu a fost dintre cele mai prietenoase cu senzorul camerei, mi-a permis să scot cîteva cadre decente. Pe care le-am tăvălit un pic prin Photoshop, că mi s-a părut că ar da mai bine cu un oarecare efect retro. Deci un pic de Color Balance, Levels şi Lens Correction, pe ici, colo.

Fotografiile au fost făcut cu un Canon 6D – cel mai nou full-frame Canon, mai exact – şi cu un obiectiv de 28mm f/2.8 IS USM. O să revin cu un articol şi despre aparat – e cam tot ceea ce-şi poate dori un posesor de DSLR care nu vrea să facă fotografie profesională – şi despre obiectiv (e o jucărie destul de scumpă – 3.600 de lei, – dar absolut superbă.) Mulţumirile, ca de obicei, merg către F64 Studio, mai ales că-s primul care ia 6D-ul în teste, de la ei.

10 comentarii

 1. Asa ai vrut tu sa iasa, lipsite de dinamica si supraexpuse ?

  Lumina nu a fost prietenoasa ? In ce sens ?

  S-ar putea sa intelegi ca m-am pus pe trolat si facut pe desteptul dar nu. Vreau doar sa-ti atrag atentia amical ca incerci sa vinzi un fullframe destul de scump, chiar daca vrei sa te adresezi amatorilor cu bani, iar data viitoare sa fii ceva mai pretentios chiar daca nu te adresezi profesionistilor.

  Trebuia sa le vinzi dinamica (poate instaland profilul CineStyle si facand corectile de post in raw), comportamentul in lumina slaba (poate in paralel cu DSLRul tau, la isouri mari), factorul de crop (tot asa in comparatie cu al tau). Chestile astea sunt interesante, tu ne-ai demonstrat ca putem face linistiti poze cu iPhoneul.

  Scuze daca suna dur, te urmaresc cu placere, nu e vorba de haterism, dar e un feedback sincer, poate iti prinde bine daca tot vrei sa te apuci sa vinzi tehnica fotografica pentru cei ce-l considera un hobby.

  • @George: nu sînt fotograf, sînt amator, nu am noţiuni de tehnică fotografică sau de postprocesare foto. Eu doar mă joc de-a fotografiatul, n-am susţinut niciodată că fac poze bune. Sînt la capitolul experimentat. N-am apucat să folosesc aparatul foarte mult, am tras cîteva zeci de cadre în răstimp de vreo patru zile. Altfel, nu erau supraexpuse, ci le-am ars ulterior în Photoshop. Plus de asta, mi-a fost lene să prelucrez RAW-urile şi am lucrat direct pe JPEG-uri, deh. O să văd ce pot să mai produc în zilele următoare, că dacă tot e concediu, să fie.

  • @George: şi ar mai fi o chestie – pe unele dintre ele le-am supraexpus intenţionat. Mă chinui de vreo două luni să produc nişte efecte mai “retro,” ca să zic aşa. Nu cred c-o să-mi iasă vreodată, că digitalul nu-i film, dar nu mă doare mîna să încerc. Şi unde nu pot, compensez prin Photoshop. Cum ziceam, mă joc.

 2. @Alex

  Pai nu a zis nimeni ca pretinzi a face poze exceptionale sau a fi altceva decat un pasionat care se joaca. O poza buna nu e despre tehnica, dar banuiesc ca te straduiesti sa vinzi un aparat. Nu trebuie sa faci poze bune, trebuie sa evidentiezi comportamentul aparatului.

  Ceea ce vrei tu sa faci se poate face lejer in photoshop daca sursa foto are dinamica si expunerea corecta. Nu zice nimeni sa nu te joci, dar daca vrei sa vinzi ceva, joaca-te in directia corecta, cea releventa pentru posibilul client amator. Amatorii sunt oameni informati si mai carcotasi decat profesionistii.

  • @George: ah, lol. Măi, nu vreau să vînd nimic, că nu e magazinul meu şi nici nu sînt agent de vînzări. Dacă cineva cumpără şi-mi pică şi mie un comision, asta e partea a doua :)) Altfel, eu sînt încîntat de aparat, deocamdată. Nu era review sau ceva. Cu ăla o să-mi bat capul ulterior. Deocamdată, doar pun poze făcute cu el.

 3. Lol, “a vinde” am spus-o ca figura de stil. Stiu cine e f64 si ce presupune afilierea. In fine, tu stii cum trebuie sa-ti faci treaba.

 4. 6D-ul include un modul GPS si WiFi. Cred ca era interesant daca dadeai drumul la GPS, iti inregistrai traseul si apoi il reproduceai pe o harta (si ne aratai si noua).

  George are dreptate, incerci sa vinzi un full frame de 2000 de euro, ar fi interesant de vazut si altceva decat Instagram :) De exemplu poze in conditii de lumina redusa (avem sarbatori, avem beculete, iesea ceva).

  Te-as fi intrebat cat de precis este sistemul de focalizare, dar la 28mm lucrul nu iese prea usor in evidenta.

  • @wideshot: La focalizare stă destul de bine, surprinzător, chiar. Bine, nu mă prea împac cu AI Servo pe 28mm, că atunci cînd reîncadrez sare focusul, deşi subiectul nu se mişcă, dar aş da vina pe obiectiv. Nu dau încă drumul la GPS, că vreau să văd cîte cadre mă ţine bateria. Am înregistrat vreo 280 RAW+JPEG L şi era la 70%. Ceea ce mi se pare mai mult decît decent. O să fiu shutter frenzy în următoarele zile, pînă o consum pe toată, după care bag şi GPS şi wifi.

 5. IMHO e normal sa sara focusul in AI Servo atunci cand reincadrezi. Oficial, bateria este cotata la 1000+ declansari.

  GPS-ul are o setare unde indici intervalul intre actualizari. Daca o sa-l setezi la minim, o sa iti manance repede bateria.

 6. Fotografia cu zburatoarele (ca sa nu zic ciori dar tocmai am zis-o) e de vis.