FOTO: Iarna în Bucureşti. Cu trepiedul în spate

Cînd am deschis ochii, ieri, şi am văzut ce e dincolo de fereastră, m-am întors pe partea cealaltă. Începuse să ningă. Am mai dormit vreo două ore, iar cînd m-am trezit, deja se domolise ninsoarea. Mi-a părut un pic rău că n-am mai putut să fotografiez cum cad fulgii. Pînă am reuşit să ies din casă, deja se oprise de tot.

Asta ar fi partea proastă. Partea bună e că, săptămîna trecută, mi-am luat trepied. Un Fencier FT-6160, destul de ieftin. L-am ales în primul rînd după preţ, căci la cît de des îmi propun să ies cu el, nu mă aştept să-mi recuperez o investiţie mai mare. Însă criteriul semnificativ a fost greutatea pe care o suportă. Spre deosebire de celelalte modele de la diferiţi producători, care ţin pînă la 1,5 kg, cel de faţă suportă 3 kg.

Greutatea lui e de 1,8 kg, deci cam la fel precum celelalte din aceeaşi categorie şi, per total, pare destul de rezistent. De altfel, înainte de a-l cumpăra, am întrebat dacă merită şi nimeni nu s-a plîns. Sper doar să nu se strice vreun clips, căci sînt din plastic. Vom vedea. Pentru cîtă nevoie voi avea eu de el, nu cred că se pune problema, prea curînd, să-l fac praf.

Dar nu achiziţia e importantă, ci faptul că, în sfîrşit, am putut să produc expuneri mai lungi. Am început cu 13 secunde şi m-am oprit pe la vreo 20. Am dat o raită şi prin Cişmigiu, iar cînd s-a înserat, am luat, la pas, Calea Victoriei.

Fotografiile sînt făcute cu Canon 6D şi, de data asta, deşi aveam un EF 28mm f/2.8 IS USM la dispoziţie, am optat pentru veşnicul EF 50mm f/1.8 cu filtru Hoya warm (mai mult pentru că mi-a fost lene să-l deşurubez). Mai jos, galeria.

O precizare: la ultima poză, am setat expunere de 20 de secunde şi am început să mişc aparatul, uşor, spre dreapta. Am fost curios ce iese. Am aflat.

6 comentarii

  1. De ce ai tras (in general) cu f/16 ?

  2. Faine poze, ca sa nu zic mai mult :). Sper sa iti faci un obicei.

  3. continuare: obicei de a fotografia la expunere lunga si publicarea fotografiilor pe blog.

  4. Sunt doua aspecte: (1) efectul profunzimii de camp asupra claritatii imaginii si (2) efectul diafragmei asupra calitatii imaginii.

    Pentru (1) iei in calcul distanta hiperfocala, care pentru f/8 si 50mm este undeva la 10m (se preteaza bine pentru imaginile tale)

    Pentru (2), EF 50mm f/1.8 II ofera cea mai buna calitate a imaginii undeva pe la f/8. Diafragma mai mica (f/16, f/22) nu te favorizeaza din acest punct de vedere. Vezi link-ul asta: http://www.the-digital-picture.com/Reviews/ISO-12233-Sample-Crops.aspx?Lens=105&Camera=453&Sample=0&FLI=0&API=5&LensComp=105&CameraComp=453&SampleComp=0&FLIComp=0&APIComp=7

  5. Ar trebui să vorbești cu Petrișor Obae. Fix acum două zile, asta făcea și el prin cartier: poze la copaci cu zăpadă :)