Foto: Lumea citeşte… la intrarea TVR din Pangrati

Aproximativ 100 de oameni s-au strîns, în seara asta, la intrarea TVR din str. Ermil Pangrati. Cineva numărase, la un moment dat, vreo 70, dar asta după ce mulţi au plecat. Ca să nu mai spunem că unii au venit şi mai tîrziu. Din păcate, nu cred că toată greva asta japoneză a rezolvat ceva. Demersul pus în practică de “teroristă” (nu, încă n-a aflat nimeni cine e – cred…), foarte mişto de altfel, cred că va rămîne nebăgat în seamă. Totuşi, pînă una-alta, poze.


Mai întîi s-a stat pe trotuarul de vizavi.

Apoi, după ce a venit Cezar Paul Bădescu, lumea s-a mutat chiar la intrare.

S-a citit pe jumătate în linişte, pe jumătate printre discuţiile celor veniţi mai degrabă pentru socializare.

Un cameraman a ieşit din curtea televiziunii. A filmat vreo două minute şi s-a cărat. Rezultatele, probabil, s-au văzut la ştiri: care ştiri?

Surpriza plăcută s-a petrecut odată cu venirea lui Mircea Cărtărescu. Cine se aştepta să-l vadă?

Fireşte, toată presa (a se citi “careva de la NewsIn, careva de la Mediafax, cineva de la wall-street.ro şi încă unul sau doi“) s-a repezit la interviuri. “Nu cred că ar trebui să atragem toată atenţia către mine, pînă la urmă evenimentul acesta e cel mai important, nu eu“, a fost replica scriitorului (citat din memorie), care i-a trimis elegant la plimbare pe reporteri.

Probabil, careva din interiorul televiziunii s-a gîndit să facă o bucurie grupului care citea liniştit în faţa instituţiei. A apărut o dubă a Jandarmeriei. Fireşte, domnul locotenent (în imagine, am uitat cum îl cheamă – da, s-a legitimat) a dat raportul.

Cine e reprezentantul aici?“, întreabă locotenentul. “Nu există nici un reprezentant, fiecare citeşte individual, nu citeşte unul pentru toată lumea“, a fost replica lui Dragoş Bucurenci, agăţat din mulţime mai degrabă pentru că e figură publică.

Apărut ca din întîmplare, senatorul George Pruteanu. Stă de vorbă, la rîndu-i, cu jandarmii, “organele” se calmează: “Da, singura chestiune este că nu trebuie să blocaţi carosabilul. Puteţi să rămîneţi pe trotuare, dar nu blocaţi strada“, vine răspunsul forţelor de ordine.

Pruteanu e următorul pe lista intervievaţilor. Alina Hodovanu îmi scapă un secret: “Gata, bucuria lui Pruteanu. Ăsta, dacă ar avea cine să-l asculte, ar vorbi pînă dimineaţă“. Adrian Ciubotaru, după ce termină cu filmatul lui Pruteanu, Cineva (scuze, nu era Adi) îmi scapă o replică: “Ăsta cred că ar fi vorbit pînă dimineaţă“.

Alina filmează.

Adi, chipurile, dă interviuri. Găbiţă n-a binevoit să vină. Mare dezamăgire…

În schimb, au apărut alte figuri. Precum Bogdan Hrib, director general la Editura Tritonic.

Lumea a fost, TVR-ul a scos nasul şi a mirosit, apoi s-a retras şi, aşa cum era de aşteptat, a tăcut mîlc, rămîne de văzut ce-o ieşi. Personal, sper să iasă OK. Pînă la urmă, la naiba cu politica! Ce atîtea tocşouri de doi lei? Pe bune, eu chiar vreau ca emisiunea lui I.T. Morar să meargă mai departe. Şi apropo, Morar a adus şi ceva mulţumiri celor care au fost prezenţi.

20 comentarii

 1. foarte frumoase poze, dom’le.

 2. bai subi, de cite ori deschid gura sa te laud faci si cite-o nefacuta. ERMIL, draghe, ermil il chema pe saracu’ omu’ ala!

 3. pai io de un’ sa stiu? daca asa mi-a zis Jen… :))
  si daca tot mi-ai zis cum il cheama, poate imi zici si numele intreg, respectiv functia :P

 4. pai, nu, ca pangrati ai scris bine. era un om de stiinta (si profesor, a scris multe lucrari despre invatamint) din prima jumatate a secolului trecut – adica douazeci, da? :D
  in secolu’ astalalt, principala lui functie a ramas incurcarea alora care scriu despre tvr.
  :p

 5. pardon, uite o descriere mai exacta, de pe un sait universitar:
  “21 iulie 1864 – s-a nascut,la Iasi, Ermil Pangrati,inginer si geometru.Profesor de geometrie descriptiva la Universitatea din Iasi si Bucuresti.A contribuit la construirea noii cladiri a Universitatii din Bucuresti,a infiintat scoala de arhitectura si a contribuit la renasterea stiluli arhitectonic national.S-a stins din viata la 19 septembrie 1931”

 6. lol. pardon, eu ma gindeam ca e vorba de nenea din ultima poza, Hrib :))
  de Ermil… deh, nu m-am prins si nici n-am dat mare importanta numelui, l-am cetit cum mi s-a parut ca scrie.
  ma faut, o sa modific.
  multam de atentionare.

 7. pai, na, mi se pare normal sa nu faci asocierea emil-ermil, ci ermil-unnenedinultimapoza…
  :)))

 8. adevaru’ e ca mi-s cam rupt de oboseala – una la mina – si ca ma chinuia mai tare numele si functia lu’ nenea Hrib decit Pangrati :))
  deh.

 9. “Aproximativ 100 de oameni … “. Cam asta e si audienta emisiunii. Si o spun cu parere de rau cand spun ca si eu as fi anulat o emisiune cu asemenea audienta. O televiziune publica trebuie sa ofere programe tv atractive pentru cat mai multi oameni. Oricat de benefica ar fi “Lumea citeste”, uite ca lumea nu prea citeste. Daca ar apare o initiativa a fanilor Guta, sa se adune si sa protesteze pentru ca idolul lor sa apara mai mult pe sticla publica, sunt sigur ca ar strange mai mult de 100 de adepti. SI ei platitori de taxe, abonamente radio/tv, etc. Toata stima pentru domnii Cartarescu si Pruteanu; din pacate, d-lor nu pot face diferenta.
  Tot ce va ramane de facut e sa continuati sa cititi. :)

 10. Intr-adevar foarte frumos din partea lui Cartarescu sa apara. Mi s-a facut pielea de gaina cand am vazut pozele si solidaritatea bloggerilor si nu numai a lor, cred ca au fost si oameni care n-au blog, dar care citesc si nu vor ca aceasta emisiune sa fie scoasa. Multa bafta si spor la citit in continuare. :)

 11. Daca se mai face o data o sa fim mai multi. Eu am aflat chiar in timp se desfasura si n-am putut sa ajung.

 12. Andrei: nu cred ca o sa se mai faca.

 13. Gabi Blanita: nu sint de acord cu tine. audienta aia e mult mai mare, insa foarte multi nu au stiut. oricum, e bine si atit. daca erau mai multi, ar fi intrat politia urit in lume.

 14. Foarte faine pozele. Apar si io intr-una dintre ele (n-am emoticon de smile). A fost o seara speciala pentru toti cei care au venit. Macar e bine ca mai exista cititori, nu au disparut cu totii.

 15. Draga Asklepios, e foarte flatant pentru mine ca exista cineva care stie atit de multe lucruri despre biata mea viata personala. Vreau sa te anunt aici ca mai exista si alte femei in viata mea despre care ai putea impartasi ceva cititorilor: mama inca traieste, si am si o sora. Astept cu interes noi dezvaluiri fascinante.

 16. Darius: habar n-am, stiu ca Bobby a vorbit cu tipa aia. chiar si asa, oricum nu conteaza, gindeste-te ca, cel putin, citea ceva :))

 17. Cine citea acolo, pe trotuar, frumos, un laptop? :)

 18. In sfarsit, vad si pozele, le asteptam.

  Cum banuiam, au in ele ceva impresionant: oameni asezati pe asfalt, aplecati asupra cartilor…

 19. E trist ca televiziunea, asa-zisa nationala, scoate din grila o emisiune culturala, care, numai din curiozitate, te indemna sa deschizi si sa citesti, eventual, o carte…in era asta ultra tehnologizata…
  E bine ca mai exista SPIRIT CIVIC, asa firav, cum se pare ca este, totusi exista!Si nu depinde decat de noi-am observat din poze, ca erau f. multi tineri- sa-l consolidam, putin cate putin, pentru ca autoritatile sa priceapa ca romanii nu sunt atat de ignoranti si inculti, cum le-ar placea sa creada!
  Pe cand un nou protest similar?!
  Ma angajez, daca se va intampla inntr-o duminica sau sambata, sa particip activ!Rog, pe aceasta cale, eventualii organizatori sa ma contacteze via e-mail!
  Multumiri anticipate!
  Costin din Buc.

 20. Intr-adevar foarte frumos din partea lui Cartarescu sa apara. Mi s-a facut pielea de gaina cand am vazut pozele si solidaritatea bloggerilor si nu numai a lor, cred ca au fost si oameni care n-au blog, dar care citesc si nu vor ca aceasta emisiune sa fie scoasa. Multa bafta si spor la citit in continuare. :)