“Fură, bă, dar dă şi mie!”

Free hugsPe pagina dedicată României, Reuters aminteşte că suntem un fost satelit sovietic condus, în vremurile acelea, de un dictator urât de supuşi şi notează că, după 20 de ani de la Revoluţie, suntem, totuşi, o ţară săracă… plină de corupţi.

În ultimul paragraf al capitolului Country snapshot, Reuters evocă figura justiţiară a lui Vlad Ţepeş, pe care poporul l-a iubit fiindcă… a reuşit să cureţe ţara de hoţi şi de, zice agenţia, “corrupt officials“. Sugestia e clară: corupţia românească nu poate fi stârpită decât cu ţeapa.

În 2004, proaspăt câştigător al alegerilor prezidenţiale, Traian Băsescu îi ameninţa, pe cei învinşi, cu ţepele din Piaţa Victoriei. Ştim cu toţii evenimentele mari ale luptei anticorupţie. Mai ştim însă că, în final, Ţepeşul contemporan a ajuns să îşi piardă susţinerea populară şi pentru că i-au stat prin preajmă destule specii cu apetit pentru banul public.

Anticorupţia nu mai e la modă. Ba mai mult, dacă Ţepeş cel adevărat ar învia şi ar umbla prin Bucureşti cu un mănunchi de ţepe în mână, populaţia l-ar huli. Românii nu-i mai detestă pe hoţi, aşa cum poate au făcut-o în Evul Mediu. În ziua de azi, poporul face diferenţa între categoriile de hoţi, iar unii dintre aceşti specialişti în rapt au învăţat repede să se plieze pe dorinţele electoratului. Specia cea mai agreată e hoţul generos, cel care fură, dar lasă să-i mai scape şi printre degete.

Fapta în sine, hoţia, incriminată din cele mai vechi timpuri în societăţile civilizate, avansate moral, îşi pierde substanţa negativă. Cine decide că X a furat? Ah, justiţia, dar justiţia nu e demnă de încredere – te repede omul, – şi, apoi, judecător să dea altceva decât sentinţe, să dea acolo ceva pentru popor, un mic, o lopată de asfalt, nu am văzut!

Anticorupţia s-a demodat din cauză că din cătuşe nu se fac ciorbe sau sarmale în ceaunul public. E deprimant acest pact pe care mulţimea îl face cu infracţiunea, indiferent de culoarea politică. E simptomul unei boli civice pe care Reuters nu cred că o înţelege.

2 comentarii

  1. “Specia cea mai agreată e hoţul generos, cel care fură, dar lasă să-i mai scape şi printre degete.” foarte bine surprinsa “specia” :))…zici ca tine de capitolul: Nu fura, nu minti, nu insela, Guvernul uraste competitia

  2. Pai acum trebuie sa stii tabla impartirii ca sa fie treaba buna.