Mentalitatea de tipul “Au furat, dar au şi făcut” trebuie să dispară

Mă fascinează vorba asta, “Au furat, dar au şi făcut, să vezi cum arată acum… [inserează nume oraş, şosea etc.]“. Şi asta nu de la mamaia de la etajul patru, ci de la oameni tineri şi educaţi, care urmăresc ştirile şi care ies în stradă la proteste împotriva corupţiei.

Chestia asta trebuie să înceteze. Şi recunosc că, până acum doi-trei ani, şi eu eram cvasi-de-acord cu ideea asta. “Băi, dacă tot furaţi, măcar faceţi şi voi ceva“. Doar că a venit momentul să ne oprim, să tragem aer în piept şi să spunem stop.

Inevitabil, ajung iarăşi la ZF, care pare că duce o luptă asumată împotriva taxelor mici. Mai nou, au publicat şi-un tabel cu valorile impozitelor pe profit (respectiv cote maximale / impozitare progresivă), deci hai să nu mai scădem nimic, ci să mărim, să luăm banii multinaţionalelor şi ai bogaţilor şi să-i dăm la săraci.

În teorie, sună cum sună, dar în practică, să nu uităm că numărul angajaţilor în mediul privat – adică plătitorii de taxe pe bune, nu pe hârtie – este de vreo patru milioane. Nu poţi dezvolta economia unei ţări de 19 milioane oameni cu taxe mari. Nu poţi stimula antreprenoriatul cu taxe mari.

România este o ţară care nu are o industrie, toată economia e bazată pe consum, nu pe producţie. România nu este o ţară în care să existe capital local pentru investiţii şi nici o cultură antreprenorială, nu după 50 ani de comunism şi încă 25 de comunism mascat. Nu poţi creşte taxele după cum te taie lipsa de bani de la un buget căpuşat de 25 ani încoace.

Logica minimă spune că trebuie să cauţi capital pentru investiţii, să-l atragi în ţară, să creezi locuri de muncă ce trebuie să devină cât mai bine plătite, astfel încât să creezi o clasă de mijloc solidă, care să fie motivată să-şi părăsească jobul stabil şi să rişte investiţia într-o afacere care să producă alte locuri de muncă. Pe cât posibil, una de producţie.

Ce trebuie făcut e stoparea căpuşelor. Doar la Ministerul Sănătăţii, DNA confirma că din 7 miliarde euro, un miliard se evaporă anual. În Republica Moldova, un miliard de dolari furat era să bage ţara în faliment. La noi, un miliard se fură doar de la Ministerul Sănătăţii. De exemplu, “afacerea” inutilelor carduri de sănătate a costat cel puţin 100 milioane euro, dintre care 50 milioane într-un singur an. Cred că partidele că au o divizie de inventat nevoi inexistente.

Alt exemplu: o seringă plătită de spital distribuitorului era de 15 ori mai scumpă decât la farmacie, în 2013. Are cineva impresia că s-a schimbat ceva între timp? Să intrăm şi în subiectul autostrăzilor şi contractelor de asfaltare? De exemplu, să vorbim despre TelDrum, unde acţionar majoritar e Dragnea prin acţiuni la purtător?

Paşii logici de urmat sunt simpli:

 • curăţat căpuşele de la buget
 • păstrat taxele şi impozitele la un nivel acceptabil
 • deschiderea către cât mai mulţi investitori străini
 • sprijinirea iniţiativelor locale în zone de producţie şi de profesionalizare a angajaţilor
 • creşterea taxelor abia când economia le poate suporta, căci acum nu poate

Exemplul clar că investiţiile/capitalul fac lucrurile să meargă este că, paradoxal, în 2016-2017, România a fost cel mai mare exportator de cereale din Europa, deşi suntem ţara cu cea mai mare suprafaţă de teren arabil lăsat pârloagă, ba chiar şi cu cele mai mici subvenţii din UE.

România nu e săracă din cauza taxelor mici, ci din cauza furturilor masive. Cu fiecare 10%-20%-30% furaţi din orice, se pot face o grămadă de lucruri care să crească economia şi nivelul de trai. Mentalitatea de tip “Au furat, dar au şi făcut” trebuie să dispară.

De asta mă enervează noua orientare anticapitalistă a ZF, că nimeni nu pare să se uite la context, ba ai zice că s-a primit ordin pe unitate să se facă propagandă socialistă, se fac că nu văd pădurea din cauza copacilor. Repet: fără capital (şi România nu are capital local privat pentru investiţii), nu schimbi nimic în ţară, mai ales dacă ignori jaful repetat/continuu din buget.

5 comentarii

 1. un imperativ frumos: mentalitatea TREBUIE sa dispara.
  1. ce care gandesc ‘au farat dar au si creat’ nu au speranta ca ar merita sa primeasca ceva. de aceea orice kil de ulei sau galeata le produce mare bucurie: e un bun neasteptat intr-o lume depresiva.
  2. pentru a intelege ca ‘nu dau de la ei’ acesti electori cu stima scazuta ar trebui sa inteleaga sistemul financiar. ori aici sistemul isi expune foarte rar preturile si finantarile. in fapt acestea sunt smulse de ziaristi de investigatie si raspandite in online, avand expunere slaba si haotica.
  3. nici multinationalele nu sunt mai breze la capitolul asta. angajatilor li se cere sa dea cat mai mult, iar uneori ore suplimentare neplatite sunt vazute ca un lucru pozitiv. cum vrei tu sa vezi corporatistul care accepta sa fie tratat ca sclav de sefi ca acesta sa fie autoritar in viata publica? nu se va face prea rapid si prea curand
  4. din ce descrii tu ZF promoveaza un comunism mascat. ideologia comunista consta din INVIDIA catre cei care sunt mai prosperi, (+ pas intermediar DEMONIZAREA lor pentru a justifica in final) DEVALIZAREA lor. rolul propagandei e sa marseze puternic pe demonizare. dar in spate sta mereu mentalitatea ‘de ce ala are si eu nu?’, intrebare interna care pusa in practica duca la aducerea tuturor membrilor la conditii economice mizerabile.

 2. Nu specifici si ce pregatire economica ai si din ce experinta manageriala iti tragi concluziile!
  Esti doar un alt platit al multinationalelor care nu vor sa plateasca impozit pe profit, si ii deranjeaza maxim un eventual impozit pe cifra de afaceri-unde nu se poate “umbla” si exporta semi-legal- si d-aia atat garagata!
  Pe printipul ce-au facut multinationalele in Romania, intreb: cam ce autostrada, baraj gen Bicaz, combinat chimic, mina, echipa de sport sponsorizata in CL(apropo, stii ce echipa de fotbal sponsorizeaza firma DACIA?) , spital municipal, facultate, centru de cercetari medicale…..
  Toate astea enumerate de mine mai sus sunt obligatorii in USA pt. reducerea de taxe, ca acolo nu merge sa declari profit anual 1000 E , ca te-nchid aia pronto, deci mai usor cu plansete pe mormantul multinationaleleor!
  Au ajuns niste amarasteni platiti cu 500 E/lunar sa tina partea actionarilor de multi-hiper-extra nationale care traiesc in vile de 20 mil. E, nefacand ABSOLUT nimic! Doar aplicand politica colonialista a sec. XXI!!

 3. Da, cunosc tema asta propagata de indivizi de genul tau: cum, frate, sa-si plateasca multinationalele Toate taxele legale in tara in care-si produc profitul imens, adica in Romania? Esti comunist?
  Exista specialisti “pe bune”- Ilie Serbanescu, gen- care-ti explica ce si cum, daca un raspuns de-al meu e tratat in stil stalinist: nu esti cu noi, esti impotriva noastra!
  Nu ai adus niciun argument, si nici nu stii ce impozite si taxe platesc romanasii cu PFA-uri, Ii-uri, SRL-uri, mult mai mari,in procente, decat iubitele tale multi-nationale!
  Repet, au ajuns toti opincarii rupti in cur sa faca apologia evaziunii fiscale pt. niste venetici degraba manglitori de profit!