Game of Spoilers. Urzeala netrebnicilor

Cred că e imposibil ca cineva care, ieri, a intrat pe Facebook, să nu fi văzut spoilere pentru episodul din Game of Thrones de aseară. Cred că nu mai e un secret pentru nimeni că Jon Snow este omorât. Or, aici apare mirarea: da, l-au omorât, ce mare supriză?

jon-snow

Cu atât mai mult mă miră reacţiile unora pe Twitter sau Facebook. “Îmi anulez abonamentul la HBO!” sau “George R.R. Martin ar trebui omorât cu stânci” sau “Nu mă mai uit niciodată” ori “Mi-a distrus viaţa episodul ăsta!

În primul rând, e un serial. E ficţiune. Nu e nimic real. Nu-ţi schimbă cu nimic viaţa faptul că un personaj a fost omorât sau că ai aflat că a fost omorât înainte de a vedea episodul. Ba poate că ar fi fost mai interesant dacă se paria pe cine or să omoare în ultimul episod. În sfârşit, nu se mai supăra lumea aiurea.

În al doilea rând, care e mai important decât primul rând, de ce se mai miră cineva că, în ultimul episod al unui sezon din Game of Thrones, e omorât un personaj principal? În primul sezon, l-au omorât pe Ned Stark. OK, ăla a fost un şoc, că nu te aşteptai să-l omoare taman pe personajul pozitiv. În al doilea sezon, nu mai ţin minte pe cine-au omorât, dar în al treilea, a fost nunta însângerată. Anul trecut, l-au omorât pe rege – momentul în care toată lumea s-a simţit răzbunată.

tnr-gotNu era la mintea cocoşului că în ultimul episod din sezonul ăsta trebuia să mai moară un personaj principal, eventual din rândul celor “buni”? De unde atâta şocul? În plus, “he knew nothing,” pentru un personaj atât de prostovan, e mai degrabă de mirare că a rezistat atât de mult.

La anul, o să moară alt personaj principal, probabil tot unul pozitiv. Într-un final, cineva o să descopere bomba atomică şi o să distrugă tot Westerosul. Sau vin whitewalkerii şi-i omoară pe toţi, apoi se duc în Sud, se prăjesc la soare şi devin blackwalkers. Sau îi prăjesc dragonii pe toţi şi se naşte societatea dragonienilor, care va fi pus punct definitiv reptilienilor şi oamenilor deopotrivă.

În altă ordine de idei, e doar un serial! Dacă a ajuns lumea să înjure până şi TimesNewRoman pentru că a publicat o glumă despre Game of Thrones, presupun că e clar tuturor că ceva e în neregulă cu societatea.

7 comentarii

 1. 1. Ce te mira ? La ce se intampla in RO, TNR chiar pare a fi un site serios. Ca-i un site serios de bascalie, asta-i o alta poveste. :D
  2. Acu’ cateva zile ma uit din reflex pe TNR si vad o stire de ma trezeste speranta. Da’ am adormit la loc, ca am realizat ca-i TNR. Lasa-i, ca mai bine se uita la TNR decat la latrina 3.

 2. Vroiam sa spun ca mai bine ca se uita si cred TNRu’ decat latrina 3, da’ s-a insinuat enteru’ ala malefic mai repede decat era cazu’.

 3. Adica e ok ca un site cu ceva followers sa dea un spoiler de genul asta? Sau oricine, fara un “spoilers ahead”? Au fost si pentru Grey’s Anatomy, doar ca GOT este mult mai faimos, cu atat mai mult.
  E ciudat sa nu te deranjeze spoilerele, e aberant sa le iei apararea.

 4. Cartea in care moare Snow a aparut in 2011…

 5. Daca lumea ar fi citit cartea ar fi stiut dinainte cine moare si de ce.
  Singurele personaje care dispar in film si “inca” nu au disparut din carte sunt Stannis Baratheon, Shireen Baratheon, Sansa Stark, cavalerul din garda regelui ucis de Arya Stark in Bravos.

  Ultimele episoade din GoT anticipeaza desfasurarea evenimentelor in viitoarea carte a lui George R.R. Martin, daca va mai fi scoasa vreodata. Ciudat.

 6. @Lucian Salut, partea cu Arya si garda regelui se intampla in primul(?) capitol din volumul 6, poate fi citit pe site-ul lui Martin.

 7. Nu vreau sa par mare cititor in astre, dar haideti sa ne folosim putin logica.

  In carte Stannis Baratheon este in viata dar in film a mierlit-o, in film roscata vrajitoare a lui Stannis vine la Castelul Negru, taman in ultimul episod.

  Doar nu credeti ca vine sa-l ingroape pe Long Jon, chiat ca are palosul lung si din material rezistent. O sa-i frece treaca pana-l aduce la viata, sa mai toarne un sezon.

  Mr. Jon tocmai a salvat 5000-10000 de salbatici de la moarte, probabil s-a straduit atat sa-i salveze ca sa faca agricultura, deja vad gigantii tragand la plug.

  Hai sa fim seriosi, Long Jon mai are ceva treaba de facut, nu dispare in sezonul asta, poate in sezonul urmator dupa ce se aliaza cu mama dragonilor sa perpeleasca niste carne congelata.

  Dar este o simpla parere, bazata pe datele prezente.

  Cred ca in film, un personaj poate s-o mierleasca si in functie de buget.

  Make peace not war ! si ceva sex :) chill