SPOILER Game of Thrones: fanii îl înjură pe scriitor după episodul de aseară

George-RR-MartinGeorge R.R. Martin (foto; ca să ştiţi pe cine să înjuraţi) trebuie că este unul dintre cei mai buni scriitori din ultimii ani. N-am citit seria de romane ce stă ca bază pentru serialul Game of Thrones, de la HBO, dar nu mă miră deloc faptul că a adunat în jurul său o gramdă de fani. Personal, sînt fan al genului fantasy, la fel de mult precum sînt fan science fiction. Şi nu neg că, în primul sezon, a fost o scenă care m-a şocat.

George R.R. Martin a declarat de mai multe ori că nu vrea să fie genul de scriitor previzibil. Nu-l interesează ca tu, cititorul, să anticipezi ce se va întîmpla. De aceea, în primul sezon, m-a şocat decizia lui de a-l omorî pe, practic, personajul principal, Ned Stark, eroul pozitiv al serialului pînă la acea dată. Am rămas, pur şi simplu, cu gura căscată. Cum să-l omori tocmai pe Ned Stark?

În caz că n-aţi aflat, aseară a fost difuzat episodul denumit, sugestiv, The Red Wedding. Fanii serialului – cei de prin State, cel puţin, unde episodul a fost difuzat aseară; în seara asta, şi la HBO România – au reacţionat violent după ce scriitorul le-a mai ucis două dintre personajele preferate. Complet neaşteptat. Robb Stark şi Catelyn Stark, mama sa, au fost ucişi (nu ştiu cum, căci n-am văzut episodul – mai sînt cîteva ore, dar presupun că are legătură cu titlul episodului.)

Reacţiile sînt de-a dreptul fabuloase:

 • I have given birth twice to 8 & 9 pound babies. Watching Robb Stark die hurt more than both times combined. #gameofthrones #redwedding
 • If George Martin was in Auburn right now I’d stab him in the heart.
 • Anyone else throw up after thrones? No just me? #literally
 • That is the type of shit that ranks in those MOST SHOCKING MOMENTS OF TELEVISION EVER. #GAMEOFTHRONES JESUS CHRIST PLZ HELP ME
 • I hate Walder Frey and that Bolton fuck more than I’ve hated any nonfictional thing in my entire life.
 • Game of Thrones can go fuck itself 20 times in the face with a fork. Done with this piece of shit.
 • So #1 I read the book and #2 I understand on a cognitive level that these are fictional characters. But cannot stop crying

Lăsînd toate tweeturile de mai sus la o parte – sînt mii de reacţii, multe înjurături la adresa lui George R.R. Martin, şi mai multe înjurături la adresa HBO (producătorul serialului) şi o groază de reacţii prin care fanii anunţă că vor renunţa la abonament.

Partea bună din toată povestea asta e că reacţiile astea înseamnă două lucruri: în primul rînd, că scriitorul e foarte bun, căci nu mulţi reuşesc să producă asemenea emoţii; în al doilea rînd, că este, poate, unul dintre cele mai bune episoade din istoria televiziunii, mai ales ca regie, dacă a putut să producă asemenea reacţii.

Personal, Game of Thrones mi se pare unul dintre cele mai bune seriale de televiziune realizate în ultimii 10-15 ani şi, dacă admir ceva, e modul în care HBO a ales să respecte detaliile din cărţile lui Martin. Altfel, chiar Martin a declarat, într-un interviu publicat astăzi, că a scris capitolul în care apare uciderea celor doi după ce deja terminase de scris cartea, pentru că i s-a părut poate cea mai grea scenă din serie. A fost ca şi cînd “ţi-ai ucide propriii copii.”

14 comentarii

 1. răbdare, mai mor câțiva dacă se ține de linia cărților.

 2. Da, abia a început cu decesele.

 3. Din categoria “mai puneti mana pe o carte”. Se stia din 2000 ca moare Robb. Jenant ar fi fost sa schimbe asta in serial ca sa nu supere fanii aia mai noi, care abia au descoperit povestea. Nu ca ar fi fost o mare supriza o asemenea modificare: au fost distruse zeci de filme din cauza asta.

 4. Hehehehe, ce înseamnă să stai cu ochii pe serial în loc să citești o carte. Catelyn Stark o să revină (Lady Stoneheart of the Brotherwood Without Banners). Și până la urmă ăsta-i farmecul lui RR Martin.
  După 4-5 cărți cam începi să intuiești încotro merge povestea și pe care-l așteaptă o soartă de genul ăsta.

 5. Bine ca s-a dus Catelyn, lua numai decizii proaste, mi-a facut o gramada de nervi :))

 6. Nazi grammar here! :)
  “trebuie că este” … Ouch!
  “Sînt” a fost schimbat de ceva vreme in “sunt”!

 7. @ Alex M – Pune mina pe seria “Avalon” de Marion Zimmer Bradley :)

 8. @Alex, sunt cărți foarte mișto pe zona fantasy. Nu tot ce-i fantasy înseamnă dragoni, orci, goblini și altele asemenea. Ce-am citit în ultima vreme fantasy a fost foarte mișto (Joe Abercrombie, Daniel Abraham, Michael Sullivan).

 9. Nu sunt fan seriale, dar Game of Thrones m-a prins bine de picior. Am ramas gura casca aseara cand am vazut ce li s-a copt nefericitilor. De cand au inchis poarta la castel mi s-a aprins un beculet, numai ca nu mi am dat seama ca va fi atat de rosu :D

 10. O corecție mică: episodul s-a numit „Rains of Castamere”, nu „The Red Wedding”

  Rains of Castamere este un fel de odă, compusă după ce casa Lannister a eliminat o altă casă (Reyne) care se răsculase împotriva lor (casa de care îi povestea Cersei viitoarei regine în urmă cu câteva episoade)

  http://gameofthrones.wikia.com/wiki/The_Rains_of_Castamere_(song)

 11. Daca se tine dupa carti , Catelyn Stark nu moare , iar razbunarea ei va fi crunta , nu numai Lannister ci si Lord Walder va suferi enorm de mult dupa Red Wedding . Dar ma rog , astept si eu cu interes sa vad ce o sa se intample , acest serial te tine acolo , te face sa astepti cu nerabdare , de asta e are nota 9.8 pe imdb.