“Gândeşte pozitiv” e pur bullshit

Am tot auzit mantra asta cu “gândeşte pozitiv“, iar la un moment dat, aproape c-am muşcat-o. E atât de mare industria de bullshit inspiraţional pe planeta asta, că nu e greu să pici în capcană. Dar adevărul este că sloganul ăsta, “Gândeşte pozitiv”, e bullshit chior.

Nu ai cum să “gândeşti pozitiv” când eşti în rahat. Nu ai cum să “gândeşti pozitiv” când n-ai ce băga în gură. N-ai cum să “gândeşti pozitiv” când te aştepţi să-ţi pierzi jobul şi ai atacuri de panică.

N-ai cum să “gândeşti pozitiv” când suferi de anxietate sau eşti în depresie şi, în general, n-ai cum să “gândeşti pozitiv” când te întrebi constant care e scopul tău în viaţă sau când nu ştii exact pe ce lume trăieşti.

“Gândeşte pozitiv” nu e o soluţie sau vreo rezolvare din cauză că, efectiv, nu poţi să “gândeşti pozitiv” când tu treci, de fapt, printr-o perioadă proastă sau foarte proastă. Merge pentru cinci minute, după care vin toate celelalte nasoale peste tine şi te-ngroapă din nou în “negativitate.”

De asta nu funcţionează niciodată replica “Hai, o să fie bine“, când creierul tău e pe alte coclauri, unde nu se vede nimic bun la orizont. Însă industria producătoare de bullshit motivaţional funcţionează bine mersi, de aia prinde Dan Puric la public, că vinde gogoşi unor oameni fără speranţă.

Nu există “gândeşte pozitiv.” Gândeşti pozitiv atunci când eşti împăcat tu cu tine, când ştii că n-o să dormi sub pod şi că n-o să mori de foame, că există nişte oameni care or să te scoată din rahat când nu mai vezi nici o ieşire. Abia când reuşeşti singur să te scuturi şi să te ridici.

Pentru că “a gândi pozitiv” nu e ceva ce-ţi impui, e o stare în sine, una de detaşare faţă de probleme. Şi e una pe care n-o atingi uşor, mai ales după ce, multă vreme, ai fost în rahat. Implică multă muncă să ieşi din rahatul care-ţi inundă gândurile constant.

Şi da, am trecut prin toate astea de mai sus. Sunt bine, mulţumesc. Şi da, când te detaşezi de toate mizeriile alea, lucrurile încep să se întâmple. Şi nu pentru că aşa vrea universul, ci pentru simplul motiv că e mai uşor să te concentrezi pe lucrurile care contează, e mai uşor să-ţi prioritizezi task-urile şi să te ţii de ele. Aşa vin lucrurile bune. Nu e nici un mare secret.

1 comentariu

  1. Hey! Stiu cum e sa ai anxietate si atacuri de panica si oamenii sa iti spuna sa te relaxezi :)) .
    Eu am avut un de-click emotional in momentul in care cineva mi-a spus o replica de genul “da’ nu te mai gandi doar la ce e rau!”. In acel moment mi-am dat seama ca imi calculez deciziile in viata doar dupa worst case scenario. De atunci am inceput sa iau decizii, in ceea ce priveste viata mea, luand in calcul in primul si in primul rand posibilitatile bune. Lucrul asta m-a ajutat mult.
    Ca un p.s, oamenii care sunt fericiti o fac prin reactia lor la lucrurile din jur. Am vazut someri betivi fericiti si oameni bogati deprimati.
    Sper sa te ajute.