Gardianul: 22 concediaţi, minus 20% la salarii, minus 15% tiraj. Online? Huuuooo!

Alecu Racoviceanu, încă un director de ziar care habar n-are de unde poate cîştiga
Alecu Racoviceanu, încă un director de ziar care habar n-are de unde poate cîştiga

În contextul în care Sorin Ovidiu Vîntu nu vrea să mai bage bani în ziar, cea mai stupidă declaraţie pe care am auzit-o în ultima vreme îi aparţine lui Alecu Racoviceanu, directorul cotidianului Gardianul:

Membru al Consiliului editorial al ziarului Gardianul, Alecu Racoviceanu consideră o “idioţenie managerială” trecerea ziarului exclusiv pe online, în contextul în care clienţii de publicitate preferă printul. Nici în cazul adîncirii crizei, directorul nu are în vedere trecerea publicaţiei pe online.

Sursa: Business Standard.

Ideea e cam aşa: Gardianul are minus 10-15 la sută scădere la încasările din publicitate, în consecinţă dă afară 22 de oameni, reduce salariile cu 20 la sută, reduce tirajul cu 10-15% la vînzări de maximum 6.000 de exemplare pe zi, dar exclude din start trecerea pe online, indiferent dacă criza se va adînci sau nu.

La o simplă recalculare, avem aşa: tiraj de 6.000, audienţă de maximum 10.000 de persoane pe zi. Conform trafic.ro, media zilnică de vizitatori pe gardianul.ro este de 30.000 şi 120.000 de pageviews în medie. Lucrezi un pic la un layout nou, investeşti un pic în servere, regîndeşti un pic politica editorială a site-ului, iar în trei luni poţi ajunge la 50.000 de unici pe zi.

Facem alt calcul, simplu, pornind de la ratecard-ul gandul.info. Ştiu, nu e relevant, dar ca să fie şi mai puţin relevant (adică un calcul prin care gardianul.ro iese într-un crunt dezavantaj), consider că 32 de lei per mia de afişări se aplică pentru toate spaţiile publicitare ale site-ului (la grămadă, adunate), nu doar pentru leaderboard, ca în cazul gandul.info. 32 (de lei) x 120 (mii afişări) x 30 (zile) = 115.200 de lei pe lună = 28.000 euro (curs mediu de 4,1 lei/euro). Iar ăsta e un nivel minim, la traficul actual.

Considerînd acelaşi ratecard pentru întregul site, plus un raport unici/afisări aproximativ echivalent cu actualul, la 50.000 de unici pe zi (adică 200.000 de afişări pe zi), asta înseamnă aproximativ 47.000 de euro/lună, MINIMUM! O fi mult? O fi puţin? Hai să vedem mai departe.

Potrivit mfinante.ro, în 2007, societatea care editează Gardianul, Best Media Press SRL, a avut o cifră de afaceri declarată (!) de aproximativ 693.000 de euro şi cheltuieli totale de aproximativ 1,7 milioane euro. Cu încasări minime de 47.000 de euro pe lună din online, fără cheltuieli pe tipar şi altele similare, cifra de afaceri pe un an s-ar ridica la 564.000 de euro. Am spus minime, da? Adica cu 120.000 de euro mai puţin, dar fără la fel de multe cheltuieli dacă ar trece exclusiv pe online.

Fireşte, calculele mele sînt pur orientative şi, probabil, cel puţin pe jumătate false. ŞTIU ASTA! Sînt alţii, mai deştepţi ca mine, care ar putea să calculeze mai bine. Chiar vă rog să o faceţi. După aia, rogu-vă, explicaţi-mi si mie de ce n-ar trebui să mă simt îndreptăţit să cred că Racoviceanu e fraier.

Concluzia mea? Se numeşte mentalitate de secol trecut. “Ce online, bă, ce online? Lasă-mă cu prostiile!“. Cum dracului să nu le urezi sincer să falimenteze?

UPDATE: Am tot vrut să scriu, dar mi-a luat-o altcineva înainte (partea proastă e ca nu mai ţin minte cine)… Poate că Alecu Racoviceanu, înainte de a face afirmaţii glorioase, ar trebui să aibă grijă să îşi recupereze banii de la advertiserii de care spune că nu vor să-l mai plătească şi să dea salariile la timp, nu cu întîrzieri de o lună şi jumătate.

16 comentarii

 1. cifra de afaceri nu inseamna incasari totale. probabil legal au incasat mult mai putin. ei se bazeaza ca de obicei pe politica, santaj, mafie de presa. iar pe online nu prea au raspandire si in sighetu marmatiei, unde un prefect vrea sa dea jos un primar. e mai simplu sa cumperi 200 de ziare si sa le dai din poarta-n poarta decat sa ii trimiti sa isi faca abonament de internet

  • ba da, cifra de afaceri inseamna incasari totale, bani rulati intr-un an. de asta am si spus ca e cifra de afaceri declarata (si am adaugat si un “!”), ca sa nu pun la socoteala banii din cele enumerate de tine, ca n-am cum, nu stiu la cit se ridica sumele.

 2. intr-un fel sau altul SIGUR se factureaza:))

  • Spagile in nici un caz pe firma :)). Cit despre celelalte, stai tu calm, se fac pe alte firme, nu pe alea de sint la vedere. Se considera investitii, cumparari de actiuni pe bani mari in firme care n-au executat niciodata vreo lucrare. Ehe, you’re a n00b in chestii din astea :D

 3. recunosc, nu prea am treaba cu furatul, de unde si prosperitatea financiara evidenta:))))

 4. Hm… Gardianul… cei care in toamna au considerat ca e shic sa publici o poza facuta de altcineva fara permisiune, fara a credita sursa etc… aceiasi care, cand le-am propus, mai mult decat impaciuitor, sa vina cu o propunere de solutie la mica noastra problema de copyright, mi-au raspuns – prin acest domn Racoviceanu – ca -i doare fix in bashketzi de subsemnatul. Da, numai de bine despre Gardianul, care are atat de des si de nonsalant treaba cu furatul…

 5. Gardianul isi merita soarta si in offline si nu va trece in online nu pentru ca nu ar fi mai profitabil, ci pentru ca institutia e un exemplu excelent pentru vorba veche “cine seamana se aduna”.

  Stiai ca CTP nu isi scrie textele la calculator? Nici unul, nici macar o singura data. Pentru ca zice omul ca daca nu scrie de mana, totul pare o insiruire de litere moarte, sau ceva de genul.

  In al doilea rand, cand l-am intrebat asta-vara de ce nu se investeste in redactiile online la fel de mult ca in cele de print (referindu-ma la calitatea oamenilor angajati), mi-a zis ca-s neinformat.

  Eu unul, dupa cum arata Gardianul online si dupa ce continut are, nu as fi asa convins ca poate supravietui exclusiv aici, cum la fel nu sunt convins ca publicul tinta din print se poate muta.

  In ceea ce priveste calculul: Lasa-ma sa scad doua zerouri, si ecuatia devine:
  “la 500 de unici pe zi (adică 2000 de afişări pe zi), asta înseamnă aproximativ 470 de euro/lună, MINIMUM!” Cred ca iti poti da seama ca ceva nu e in regula, nu?

  Pana una alta, sa nu te astepti sa vezi vreodata Gardianul doar in online atata timp cat exista anumite persoane care il conduc.

  @ Eros – Apropo de furt.
  Nu e un caz singular si cred ca poti descoperi ca in fiecare zi Gardianul.ro fura continut cu sacul pe sistemul copy-paste, text integral si poze, fara ca macar sa precizeze sursa, ce sa mai zic de link. Cel mai recent exemplu ti-l pot da usor, ca e de ieri:
  http://www.gardianul.ro/index.php?pag=nw&id=131603&catid=5&p=siteul-ratb-luat-la-misto-de-un-hacker.html
  Articolul original:
  http://life.hotnews.ro/stiri-gadget-5495476-hacker-viziteaza-site-ratb-introduce-linia-speciala-pentru-superman.htm

  Cam atat…

 6. A, ca sa fac si precizarea, ca nu se stie ce intelege lumea – am pus in legatura Gardianul cu Gandul si pe CTP cu Racoviceanu pentru ca mi se par tot o apa si-un pamant… Aceleasi apucaturi si mentalitati, chiar daca la Gardianul il mai iau diversi insi (ocazional) pe CTP “de urechi”.

 7. ..bun articol, felicitari. Se anuntau mutari online , ale presei, cu mult timp inainte, majoritatea revistelor ..online de mk, advertising, PR au publicat articole referitoare la chestiune. Dar cum managementul nu e pentru oarecine..Sincer imi pare rau de cei care nu stiu sa vada anume semnale..
  Dvs o zi buna.

 8. Gardianul are cea mai agresiva cenzura a comentariilor la articole dintre toate ziarele online pe care la mai citesc. Is de o nesimtire…. Nici nu ma mir ca pierd atatia cititori.
  PS: de ce nu ai RSS feed la comentarii?

 9. Chiar zilele trecute vazusem poza de pe prima pagina in gardianul semnata sutu.ro, dar ce-i drept nu stiu daca a fost furt sau si-a dat autorul acordul. In alta ordine de idei, ma indoiesc sincer ca gardianul ar putea avea succes exclusiv pe online.

 10. de ce vorbiti de trecerea pe online ca de o solutie?
  Ce ziar a trecut pe online si a ramas ceva?
  A trece pe online e egal cu a te transforma din avion in trotineta, din punctul de vedere al influentei.

  Eu as discuta si despre partea cealalta: cum s-au ales cei 22 de disponibilizati
  Nu am auzit si nici nu ma asteptam sa aud criteriul
  E acelasi probabil cu cel care a dus la situatia actuala a ziarului, care nu a ajuns la 10 mii tiraj nici dupa 5 ani de bagat bani in el in vant.

 11. Trecerea in online nu este deloc o solutie, exemplu BMG, dupa ce au anuntat ca vor trece cu revistele (nu ziar asa e) online, la 2 zile au si anuntat ca sau razgandit, binenteles ca au avut de suferit enorm, chiar au inchis o revista din aceasta cauza, mai toti advertiseri au fugit la aceste stiri, si acum daca nu se rezolva problema rapid, urmeaza un mare faliment.
  Din 7 sau 8 reviste acum 3 ani, au mai ramas cu 2.

 12. You miss the whole point about online and print. Gardianul’s online credibility and visitor numbers come from the fact that it is still a print publication. Print gives online credibility. Take away the print version and all you are left with is a website. One that would quickly become irrelevant. The same applies to any publication. Print still (for how long is debatable) provides credibility. Online does not. This will change only when the world’s best writers want to be online and not in print. Right now any journalist/writer would much rather be published in print (and seen by a limited audience) than online (and seen by a ‘potential’ audience of billions.