Generatorul de frig

Geloasă pe SUA că au declanşat criza financiară, Moscova a generat criza energetică. Prin oprirea gazului către Balcani şi jumătate din Europa, Rusia şi-a reafirmat privilegiul de a fi un stat capabil să producă marasm în afara graniţelor sale. Acesta este adevăratul sens al frigurosului eveniment. Restul formează un morman de detalii bune să umple timpul unor emisiuni tv.

Rusia s-a afirmat prin invazii militare. Fie sub ţari, fie sub partidul comunist, armata rusă s-a pus în mişcare în numele unei cauze. La început a fost credinţa pravoslavnică, apoi utopia proletară. După dispariţia URSS, pentru prima oară în istorie, ruşii au rămas fără o cauză măreaţă. Istoria i-a deportat din propriul lor mit, fără să le secătuiască şi ambiţiile. Lipsiţi de marile fronturi, s-au consolat cu războaie locale. Condamnat la cinism prin pierderea idealului religios şi politic, statul rus a ajuns să-şi servească ambiţiile folosind arma energetică. A spus pe rând adio cauzei creştine şi cauzei proletare. Acum îşi întreţine puterea cu resusele naturale vitale pentru sute de milioane de europeni. Odinioară ne temeam că vin ruşii, acum suferim că nu vin gazele de la ruşi. Atunci îşi afirmau supremaţia prin invazie miliatră, acum prin colaps energetic.

Europenii au subestimat cinismul ruşilor. Nu s-au aşteptat că vor sista livrarea gazelor în plină iarnă. Interesant este că gazele au fost oprite tocmai când în estul Europei s-au înregistrat cele mai scăzute temperaturi de până acum. Sunt convins, dacă ar putea interveni şi asupra fenomenelor meteorologice, autorităţile ruse ar provoca şi temperaturi de –30 de grade în toată Europa. Ar muta Siberia la vest de Carpaţi.

Una dintre satisfacţiile căutate de Rusia prin producerea unor agresiuni (oprirea gazelor e o agresiune!) este aceea de a cauza suferinţă în masă, nu selectiv. Afectarea societăţilor în întregul lor măsoară succesul unei lovituri. Criza cu caracter extins, dacă se poate criza totală, colapsul! Din cauza pretinsului război al gazelor dintre ruşi şi ucraineni suferă sute de milioane de europeni. Cu atât mai bine pentru Moscova. Oricum, prin tradiţie, regimurile ruseşti nu au pus preţ pe suferinţa celor mulţi. Dimpotrivă, şi-au făcut o artă din a provoca marasmul colectiv şi un scop din a-l exporta.

Trăim într-o eră a crizelor. Despre criza financiară s-a spus că va fi depăşită numai prin reconstrucţia unui alt sistem financiar bancar mondial care să elimine vechile metehne. Criza energetică din Europa, provocată de dependenţa Europei de gazele ruseşti, poate mobiliza actualele victime pentru construirea unui sistem energetic care să anuleze acestă dependenţă.
_____________________
Sursa foto: Gandul.info.

13 comentarii

 1. “Europenii au subestimat cinismul ruşilor. Nu s-au aşteptat că vor sista livrarea gazelor în plină iarnă.”

  ba s-au asteptat bine mersi. pentru ca au mai facut-o odata in 2006. si pentru momente scurte, cu diferite alte ocazii. de fapt, criza asta, sa-i spunem asa, era asteptata inca din toamna.

 2. ok, intrebarea e de ce? :)

 3. nu exista un raspuns simplu la intrebarea asta. exista insa raspunsuri complicate. moscova are interesul sa:

  – submineze liderii pro-occidentali din ucraina, iuscenko adica, sa intoarca aceasta tara din drumul ei si-asa chinuit spre occident
  – aduca aminte europei cine are robinetele in mana
  – creasca iarasi cererea de petrol si gaze pe piata tinand cont ca scaderile de preturi din ultima vreme i-au afectat serios veniturile
  – arate UE motivele pentru care trebuie sa sustina nord stream si south stream – conducte care nu trec prin ucraina. asta in conditiile in care rusia are nevoie de finantare europeana pentru a duce la capat proiectele.

 4. Mi-ar placea ca criza energetica sa dureze pana cand toti vom gasi alternativa. Si apoi sa ne roage ei pe noi si nu numai pe noi, romanii. Poate parea copilareste visul asta al meu dar mi-ar placea sa le putem spune intr-o zi: “putem si singuri, n-avem nevoie de voi”

 5. Salut,

  E adevarat ca rusii au partile lor rele insa si americanii au partile lor cel putin la fel de rele. Rusii e clar ca simt ca au pierdut mult teren pentru ca Europa este influentata acum in mare masura de SUA – iar ei , mi se pare normal, trebuie as joace tare si sa profite de aceasta criza financiara la fel cum SUA a profitat probabil de perioada cand la conducerea Rusiei a fost Boris Eltin ( cu siguranta mult mai slab decat Vladimir Putin ).
  Care au fost marile fronturi de pe care au lipsit rusii ? Eu nu imi amintesc sa se mai fi deschis un mare front dupa cel de-al 2-lea razboi mondial . Iar razboaie locale se duc peste tot in lume – macar ei spre deosebire de americani duc razboiul la granitele lor nu in locuri indepartate din lume unde nu au nici o treaba ( in fine cauza nobila a SUA este “o lume mai buna” – a se citi interese economice ). Sa nu uitam insa si de rolul decisiv pe care rusii l-au avut in al 2-lea razboi mondial – in egala masura cu americanii e adevarat – ambele insa au recurs la niste acte prea barbare uneori.
  Nu cred ca rusii se gandesc la raul europenilor ci la faptul sa le fie lor mai bine si lovind in Europa ii lovesc si pe americani ( asta pentru europenii au devenit extrem de dependenti de SUA) . Oare de ce rusii nu sunt afectati in asa mare masura de criza economica ?
  Fiecare mare putere are niste avantaje pe care se bazeaza si de care profita in fiecare zi : arabii – petrol , rusii – gaze si alte resurse , americanii – tehnologie,etc. Fii sigur ca in momente de criza fiecare va incerca sa le exploateze – nu crezi ca americanii au profitat in al 2-lea razboi mondial si la fel ca si rusii in momentul in care s-au simtit amenintati abia atunci au intervenit – cand deja Europa era in mare parte distrusa de nazisti.

  In ceea ce priveste faptul ca milioane de oameni sufera din cauza conflictului dintre ucraineni si rusi asta nu ar trebui sa priveasca pe rusi. Nu stiu exact unde e adevarul dar cred ca ucrainenii au abuzat de niste lucruri bazandu-se tocmai pe faptul ca “nu au rusii cum sa opreasca gazu’ ” – ei bine uite ca au.

  Ca o concluzie : asta este economia de piata, asta este capitalismul – vrei un bun , plateste!

 6. de acord cu underhill si, partial, cu Andrei – nu cred ca Rusia nu e afectata de criza financiara, din contra. daca nu apar datele in presa la fel ca cele din alte tari e pt ca Rusia vrea sa para in continuare puternica si neafectata de globalizare. este insa afectata si are nevoie de bani. bani proveniti in mare parte din ce au ei mai mult – energie. ei livreaza energie si vor ca aceasta sa le fie platita.
  iccp opritul gazului cand sunt temperaturile mai scazute, cand altcandva sa o faca? acum e impactul mai mare. in acest fel, Rusia ii forteaza mana UE sa actioneze cumva pt a opri furtul de gaze de catre Ucraina si pt plata restantelor. de asemenea, grabeste realizarea north si south stream.
  cu aceata ocazie, poate reuseste UE sa puna in aplicare o politica energetica comuna si sa renunte la abordarea acestui subiect doar la nivel statal. in plus, acesta este momentul pt investitia si dezvoltarea energiei alternative.

 7. @andrei,
  “asta este economia de piata, asta este capitalismul”, spui tu.

  nu e chiar asa. rusia are o pozitie de monopol iar pretul la gaze este stabilit de la kremlin si nu in functie de mecanismele pietei libere. odata cu scaderea pretului la petrol, cu aproape 100 de dolari, ar fi trebuit sa scada si pretul gazului (exista o perioada de 6-9 luni dupa care pretul gazului il urmeaza in general pe cel al petrolului). ucraina este o parte a disputei actuale si poarta o parte din vina – si ea vrea sa afecteze credibilitatea moscovei in fata UE, dar aici vorbim despre un tipar aplicat de rusia cu succes in mai multe randuri.

  nimeni nu garanteaza ca odata ucraina eliminata din ecuatie – prin realizarea s. si n. stream, lucrurile nu se vor repeta. ba dimpotriva.

  altfel, ii priveste foarte mult pe rusi ca milioane de oameni sufera din cauza lipsei gazului, pentru ca acel gaz a fost contractat si platit de europeni (inclusiv de romani) cu preturi mari si prin intermediari impusi de rusia (asta apropo de piata libera de care vorbeai).

  in privinta crizei si a efectelor ei asupra rusiei, take another guess. tocmai ziceam cu cat a scazut pretul petrolului. adauga la asta faptul ca petrolul e cea mai importanta componenta a exporturilor rusesti.

 8. fuck that..noi suntem mai preistorici avem lemne :))

 9. Din cate cunosc eu rusii detin cam un sfert din totalul de gaze naturale din lume – deci nu cred ca este chiar o pozitie de monopol . Problema este ca in rest mari rezerve au arabii ( de unde intelegem probabil si propaganda ) , printre arabii astia jumate din rezervele rusilor sunt in Iran ( acum intelegem si de ce in marinimia lor americanii vor sa scape Iranul de dictatura pentru ca “se gandesc” la oamenii aia de acolo ) .
  Poate nici eu nu le dau drepate rusilor 100% insa nu agreez ideea ca lumea a pus acum toate tunurile pe ei – ce sa faca ei daca ucrainenii nu isi achita datoriile? La o scare mai mica , poate pare cam stupida comparatia , in cazul in care un locatar de pe o scara nu isi plateste datoriile ce tin de intretinere sufera tot blocul daca nu se iau masuri impotriva acelui locatar.
  Voi vedeti ce alte masuri mai blande ar fi putut Rusia sa ia in cazul de fata ?

  Eu ma gandesc ca acum ar trebui sa se vada cat de unita este UE – cu toate ca m-am convins odata ce s-a acceptat ca in state gen Belgia , Olanda sa se interzica dreptul la munca pentru romani si bulgari. Adica suntem frati numai la bine…

 10. Jumatate din rezervele rusilor sunt in Iran = Iranul are jumate din cat au rusii :)

 11. De ce atata discutie despre “cauzele” rusilor? Cred ca “cauza” lor e sa faca bani. Nu poti face atat de multi bani in conditii de criza economica in Europa, pentru ca se consuma mai putin. De aceea e nevoie ca Rusia sa-si dovedeasca inca odata rolul de lider al pietei energetice, ca sa poata renegocia contracte, la preturi cat mai avantajoase pentru ei. Iar noi le vom da ma mult de teama sa nu inchida robinetul.
  E un dans in doi. Europa investeste in energie regenerabila dar intre timp are nevoie de gaze, iar Rusia stie ambele lucruri, asa ca simte nevoia sa mai ameninte Europa. Pentru ca economia lor este de tip extractiv, nu au investit in altceva pe termen lung.

 12. De acord cu ‘vecinadeblog’. Criza finaciara a afectat si Rusia pe langa celelalte tari. In consecinta, Rusia a nascocit o solutie anticriza: stoparea gazelor; iar pentru deschiderea robinetului vor cere un pret mai mare. Citeam astazi prin presa faptul ca Lukoil s-a oferit sa vanda statului roman pacura pentru suplinirea lipsei gazelor necesare termocentralelor – si ghiciti de unde importa Lukoil pacura: Corect -din RUSIA. Si sa nu mai punem la socoteala faptul pacura ruseasca detine o concentratie de sulf de 3%, cu 2% mai mare decat concentratia admisa in Romania prin legislatie.
  Dar sa nu uitam…nu pentru toata lumea este criza: detinatorii depozitelor de pacura au de castigat enorm – recent pretul la pacura a crescut cu 20% si asta pentru ca pacura nu este tranzactionata la bursa, aceste tranzacii lipsite de transparenta ducand la castiguri enorme pentru cei ce pot specula aceasta criza.
  In concluzie, toate aceste crize – cea economica, a gazelor – nu sunt decat niste instrumente ce au ajutat la dereglarea unui sistem si asa destul de fragil, cu scopul vadit de a aduce profit unor anumite grupuri de interes. La capatul acestei crize vor aparea mai mult ca sigur articole referitoare la diverse persoane care au avut de castigat, vor cadea capete, dar acele persoane vor fi mici tapi ispasitori, un fel de vulturi plesuvi care s-au hranit cu resturile lasate in urma de marii pradatori, de adevaratii sacali.
  Tot ceea ce sper este ca acesti sacali sa-si “puna burta-n rand” cat mai repede. Sa nu uitam ca al doilea razboi mondial a fost precedat de o criza financiara – este adevarat ca au existat alte premise decat cele actuale, dar tensiunile acumulate nu tin seama de premise.
  Respect – sa auzim de bine!

 13. wow, in sfarsit un post cu substanta, bine asa :)