Momentul în care descoperi geniul lui Bill Gates

Un e-mail din 1995, trimis de Bill Gates către executivii săi şi oamenii din subordinea lor – mai pe româneşte, către top şi middle management – arată cam cât de departe gândea fondatorul Microsoft la acel moment.

bill-gates

Practic, mail-ul ăsta arată ce viziune avea Bill Gates într-un moment în care nimeni nu se gândea foarte mult la ceea ce avea să devină internetul pentru lume. Acum douăzeci de ani, Gates deja îşi imagina ceea ce vedem azi: sisteme de plată, informaţii la îndemâna oricui, streaming – implicit ceea ce face, azi, Netflix -, comerţ electronic. Practic, tot.

Acum douăzeci de ani, Bill Gates deja ştia cum va arăta internetul în 2015. Or, chestia asta mi se pare fabuloasă şi nu doar din punct de vedere al unui Bill Gates pasionat de SF, ci din punctul de vedere al unui Bill Gates care deja anticipa dezvoltările tehnice – inclusiv broadband-ul – atât pe partea de hardware, cât şi pe partea de software, şi nu doar atât, ci şi oportunităţile de business.

Pe scurt, în mailul ăsta, Bill Gates pune pe tavă tot, de la viziunea sa de dezvoltare şi până la toate greşelile pe care Microsoft le-a făcut în următorii douăzeci de ani. Şi nu glumesc când spun de greşeli. Gates face, într-un singur e-mail, un plan de dezvoltare imens care va fi însă implementat, în multe situaţii, complet aiurea.

Gates imagina încă din 1995 motoare de căutare, platforme de cumpărături, platforme de conţinut şi chiar îndemna ca responsabilii de marketing să cumpere reclamă online.

The next few years are going to be very exciting as we tackle these challenges are opportunities. The Internet is a tidal wave. It changes the rules. It is an incredible opportunity as well as incredible challenge I am looking forward to your input on how we can improve our strategy to continue our track record of incredible success.

Şi când spuneam de viziunea lui şi de greşelile pe care le-a făcut Microsoft, e suficient doar să ne gândim că Internet Explorer s-a dovedit, ani mai târziu, un eşec, că piaţa serverelor este în continuare dominată de Linux, că PDF-ul este în continuare standard, că WYSIWYG este viitorul şi că trebuie să creeze un editor de pagini web, editor mort între timp şi depăşit de alte unelte, ba chiar prevede apariţia unor noi device-uri care vor fi folosite pentru accesarea internetului – să ne gândim la telefoane şi tablete.

Acum, e irelevant cine e vinovat pentru o parte dintre eşecurile Microsoft, poate că e chiar mai bine aşa, cine ştie? Dar e fabulos să vezi că un om a văzut, în 1995, viitorul, a dat totul pe tavă şi… deh.

Oricum, mail-ul ăla ar trebui înrămat de către oricine face, astăzi, afaceri pe net. Bill Gates este cel puţin la fel de vizionar ca Steve Jobs, diferenţa dintre cei doi însă e că al doilea a fost mult mai organizat şi nu şi-a lăsat compania să o ia pe panta corporatistă tradiţională, unde birocraţia bate inovaţia.

Repet: un om fabulos.

10 comentarii

 1. Iar în locul lui Gates a rămas Steve Ballmer:

  https://www.youtube.com/watch?v=eywi0h_Y5_U

  Un om cu viziune, nu glumă…

 2. @Alex: uneori am impresia că Ballmer era plătit (și) de Apple!

 3. Am mai putea da un exemplu de companie care a avut “totul pe tava” dar al carei bad management a dus-o, practic, la disparitie: Nokia.

 4. Mai usor cu statuile! Bill are a gramada de merite, dar cu web-ul erau altii mai vizionari ca Bill nu cu atatea mijloace insa… si sa nu uitam ca in 1995 Microsoft era deja o companie de succes.

  In 1995 se folosea ca motor de cautare Alta Vista ( http://en.wikipedia.org/wiki/AltaVista ), prin 1996 erau lansate interfete web bancare in America de Nord si Canada, in companii deja se trecea spre aplicatii web (ca sa nu mai fie nevoie sa instalezi si sa configurezi o aplicatie client pe mii de calculatoare), in 2000 cand am ajuns eu in Canada fiecare angajat avea calculatorul lui cu aplicatie de email, word processor, etc, etc… Mai mult decat atat imi aduc aminte ca prin 1998 am lucrat si eu la o aplicatie web in Romania.

  Inainte ca web-ul sa castige popularitate se folosea BBS (Buletin Board System)> Imi aduc aminte ca am vazut in Romania asa ceva la ziarul Ziua a lui S.R Stanescu (prin anii 1995-1996) si l-am si folosit.

  numai bine

 5. Vizionar…. dar acum sa-mi permit o mica ‘gluma”: aia chiar au citit tot mailul? Adica la ce am vazutt eu acolo, sunt cel putin trei pagini de word… O fi fost BG mare sef si vizonar dar daca si-a expus ideile intr-un mail IMENS…

 6. Dupa parerea mea, mailul lui Gates paleste in fata articolulului de mai jos, scris in 1945!

  https://en.wikipedia.org/wiki/As_We_May_Think

 7. Jobs a fost asa de vizionar, ca l-au dat ceilalti actionari afara in 1985 :)

 8. Problema nu e Bill Gates, Steve Jobs sau Vannevar Bush, ci ROMÂNII ULTRA-DEȘTEPȚI, care văd conspirații cretine exact acolo unde nu sînt.

  ”Inteligenților”, vă dau un ”clue”: dacă cei de mai sus (și mulți, mulți alții) se dovedeau atît de ”putrezi” cît VĂ PLACE să credeți, America era… Rusia (sau România).

 9. @VASILIU MIRCEA PAUL
  Romanii vad conspiratii oriunde unde ei esueaza; adica aproape in orice domeniu. Romanii cred ca sunt saraci pt. ca ii fura aia care sunt bogati – vesticii. Aia care sunt bogati (vesticii) sunt de fapt niste prosti care fura ideile si munca saracilor (romanilor, rusilor, etc).
  La alta scara, in cadrul societatii vestice, capitalistii sunt bogati pt. ca fac bani pe spinarea si ideile geniale ale unor straluciti anonimi, care raman anonimi si mor saraci. Si asa mai departe…
  Discursul asta e tipic -cred eu – pt. orice popor sarac si needucat. Pt. rusi garantez ca este adevarat – mult mai mult decat la romani! Se poate verifica pe forumurile lor (cu ajutorul Google Translate). Americanii si evreii, impreuna cu slugile lor din Tarile Baltice, Polonia, Romania, vor sa fure bogatia Maicutei Rusia.
  In fine, revenind…Bill Gates e doar un capitalist veros, care a strans miliarde pe spinarea saracilor iar MS e un doar maldar de rahat. Si binenteles fundatia lui e facuta pt. a arunca praf in ochii prostilor.