Cum învîrte George Soros bani norvegieni în Europa

Ţineţi minte articolul ăsta, despre cum se plîngeau ungurii că norvegienii se amestecă în treaba lor, finanţînd nişte ONG-uri? Ia uitaţi ce scrie presa maghiară despre asta. E drept, Magyiar Nemzet e un ziar cumva apropiat de Viktor Orban, sau cel puţin aşa e perceput, dar dacă citeşti articolul – atît cît poţi înţelege din Google Translate -, afli nişte lucruri interesante.

money-tree

De exemplu, că o parte din fondurile norvegiene sînt administrate de nişte ONG-uri înfiinţate şi/sau finanţate de amicul nostru comun, George Soros. Şi mai interesant e că ziarul maghiar a săpat un pic şi prin zona de ONG-uri româneşti, numind şi vreo două organizaţii de la noi. Şi dac-am priceput bine, e vorba de Fundaţia pentru Parteneriat, din consiliul de conducere al căreia face parte Foltanyi Zsuzsa, fost politician al partidului LMP şi colaboratoare a fundaţiei Okotars Alapitvany din Ungaria.

Al doilea ONG de la noi este Fundaţia Pentru Dezvoltarea Societăţii Civile, condusă de Cătălin Creţu, fost student la New York University şi Columbia University, care ulterior a ocupat o poziţie de conducere în cadrul HSBC Bank USA.

Fireşte, Soros nu s-a oprit doar la România şi la Ungaria, ci mai are prezenţe în Polonia, Estonia, Lituania, Bulgaria, Slovenia etc. Unele dintre ONG-uri sînt chiar parte din reţeaua Open Society şi, în toate aceste ţări, sînt rulaţi bani norvegieni. În plus, în unele ţări, în conducerea ONG-urilor figurează diverşi politicieni.

Eu doar am sumarizat ştirea din ziarul din Budapesta, dar vorbitorii de maghiară cred că pot înţelege şi pot găsi mult mai multe informaţii. Îmi menţin părerea, desigur, că ungurii sînt ipocriţi atunci cînd se plîng de “influenţa Norvegiei”, dar sînt interesaţi să influenţeze lucrurile în România, însă detalii de genul acestora sînt mult mai interesante.

Dincolo de faptul că maghiarii au înţeles, în primă instanţă, altceva din fondurile gestionate de ONG-urile respective, anume că Norvegia şi-ar băga nasul în treburile lor, realitatea e că Soros a profitat cît de mult a putut, în buna sa tradiţie de speculator. A luat bani de la norvegieni şi şi-a văzut de propriile interese peste tot în regiune.

Ceea ce ridică o altă problemă, anume aceea că regiunea asta a Europei este, în continuare, văzută ca o vacă de muls, un loc unde, dacă ungi bine pe cine trebuie, dacă ştii să “faci lobby” acolo unde e cazul, poţi să-ţi sporeşti şi mai mult averea. Nu e ca şi cînd n-am şti că fostele ţări comuniste sînt corupte în continuare, chiar şi la un sfert de secol după căderea comunismului, însă e trist să descoperi că nu prea am reuşit să progresăm.

(Foto: Shutterstock)

1 comentariu

  1. Deci cum ii invarte, ca n-am inteles.