Ghinionul lui Cioloş

Fără nici un ascunziş, mie-mi place Dacian Cioloş. De câteva luni însă, nişte băieţi nu prea simpatici şi deloc dezinteresaţi o ard zilnic cu nişte expresii care vor duce termenul “tehnocrat” în derizoriul în care a dus Mircea Badea termenul “deontologie.” Iar după ce tocmai s-au dus patru miniştri într-o lună de zile, e muniţie din plin.

“Ministrul tehnocrat a făcut”, “Guvernul tehnocrat a dres” şi aşa mai departe. Şi nu doar la Antena 3, care e campioană la folosirea acestui cuvânt-cheie, ba chiar şi pe site-urile de ştiri. În mod normal, ai zice că e un clişeu, că e ca şi când ai spune “jucătorii roş-albaştri” în loc de “steliştii”, doar că nu-i aşa. De câteva luni, se duce o campanie serioasă de decredibilizare a celor care vin dintr-un alt mediu decât cel politic autohton.

dacian-ciolos-1

Cioloş are ghinionul de a se fi nimerit prim-ministru pe fondul unei crize şi bafta de a pica dintr-o criză în alta. Dacă pe doi dintre miniştri i-a demis oarecum pe tăcute, că nimeni nu ştie exact care-i cauza (sau deja am uitat-o cu toţii) pentru care a fost schimbat ministrul fondurilor europene, la fel şi în cazul ministrului muncii, pe ceilalţi doi i-a prins vremea în mijlocul unor scandaluri.

Vlad Alexandrescu s-a dus pe fondul mizeriilor de la Operă, iar Achimaş… eh, şi aici avem o mică problemă. Anume că Alexandrescu părea mult mai competent decât Achimaş-Cadariu, care nu doar că a gestionat prost criza dezinfectanţilor, dar nu s-a descurcat deloc nici la criza e.coli, ba a mai şi minţit de-a rupt în vreo două rânduri.

Toate crizele astea nu se sparg în capul miniştrilor sau directoraşilor, ci în capul lui Cioloş. Ba mai mult, dacă te iei după toată propaganda de pe TV, toate gafele sau nereuşitele se sparg în capetele profesioniştilor din afara politicii. Asta în contextul în care băieţii veseli din parlament încearcă să scape de orice i-ar incomoda să fure.

Făcuse Ştefan Vlaston un recensământ al parlamentarilor PSD cu probleme penale. 60 de parlamentari dintr-un total de 224 (pe Wikipedia, apare un total de 200 parlamentari, eu am luat informaţiile de aici). La asta, se adaugă faptul că zeci de parlamentari şi-au angajat neamurile, prin urmare, de ce n-ar scoate conflictul de interese din ecuaţie? Serios, dacă un sfert dintre pesediştii din parlament sunt penali, iar ăştia sunt doar cei de care ştim, iar alte zeci nu ştiu cum să fure măcar o coajă de pâine…

Pe de o parte, e bine că toate furunculele astea se sparg acum, căci are şansa să arate că poate schimba ceva cu adevărat. Pe de altă parte, mă tem că sunt prea multe dintr-o dată. Întregul sistem este corupt de la un capăt la altul. Cioloş oricum n-are vreo şansă concretă de a produce o schimbare amplă. Scandalul dezinfectanţilor ne arată doar o parte minusculă din întregul angrenaj corupt la nivelul unui singur minister. Dezinfectanţii nu reprezintă nici măcar cât substanţa activă din produsele Hexi Pharma în toată marea de contracte şi şmenuieli.

Însă are ocazia să arate că poate veni măcar cu o serie de idei de reforme. Asta pentru că, pentru a reforma un întreg sistem, la nivel de ţară, îţi trebuie cel puţin vreo trei mandate. Şi asta pentru că nu vorbim doar de nişte legi, ci de schimbat rutine şi moduri de gândire. Cumva, e ironic că schimbarea fundamentală a administraţiei este ceea ce ar acorda o groază de mandate unui partid care s-ar apuca de treabă. Din păcate, băieţii sunt ocupaţi cu angajat rubedenii şi stricat tot ce s-a construit. Practic, majoritatea politicienilor noştri sunt oameni care nu se pricep la nimic şi care nu ar rezista nici măcar două luni în economia de piaţă.

Ghinionul lui Cioloş este că a nimerit într-un mediu ostil. Norocul lui este că încă se bucură de popularitate. Celălalt ghinion este că nu ştie să comunice, nu ştie să dea vina pe toate guvernele dinainte, cele care au păstorit, protejat şi încurajat corupţia sistemică în toate domeniile. Drumul de la talent la speranţă nu e chiar lung, iar Cioloş pare că se numără printre puţinii politicieni cinstiţi şi realmente motivaţi să schimbe ceva.

Dar tare mă tem că expresia “guvern tehnocrat” va ajunge subiect de glume, cam ca cei 15.000 de specialişti ai lui Emil Constantinescu.

7 comentarii

 1. Nu as spune ca Ciolos are ghinion cu aparitia acestor scandaluri, as spune mai curind ca este sursa acestor scandaluri. Si nu din cauza ca nu merge bine, ci tocmai pentru ca merge bine. Senzatia mea este ca, in cazul dezinfectantilor, toti cei care vin cu declaratii cheie in ancheta facuta de Tolontan vin tocmai pentru ca spera ca acest guvern tehnocrat va lua masuri, spre deosebire de guvernele politice de pina acum care musamalizau totul. Este ca si in cazul DNA, pe masura ce apar anchete si condamnari la nivel inalt, sunt tot mai multi care sunt gata sa toarne.
  Imi place si ca Ciolos a ales sa preia el temporar Ministerul Sanatatii pentru ca este clar ca orice specialist venit din sistem nu este dispus sa scuture cuibul de viespi in care va fi nevoit sa se intoarca dupa ce termina cu ministeriatul. Nu stiu in ce masura va reusi sa termine o ancheta ca lumea in conditiile in care “expertii” sunt gata sa faca din vorbe pe oricine se baga peste ei. Nu stiu nici in ce masura politicienii vor permite acestui guvern sa strice aceasta constructie (aproape) perfecta care functioneaza de 10 ani fara probleme.
  Toate aceste crize nu apar din nesansa ci apar doar pentru ca “tehnocratii” incearca sa scuture aceste increngaturi care functionau pina acum atit de bine cu ajutorul tuturor partidelor care s-au perindat la putere.

 2. Alex, nu cred ca guvernul acesta e 100% tehnocrat. in primuzl rand e sustinut politic de parlament. daca cei ce dirijeaza votul in parlament vor sa schimbe guvernul, se poate inventa rapid o motiune de cenzura.
  Acum, partea care ai descris-o si tu in articolul despre regalitate, nu un singuzr om face sistemul sa functioneze. sistemul administrativ e format din oameni care la nivel teoretic vor sau nu se aplice si sa respecte legile. nu un vlad tepes va crea oameni cinstiti. cel mult echipa lui ii va omora pe toti in teapa, dar libertatea de a fura sau nu va ramane la libertatea fiecaruia.
  asa ca pentru problemele care se vad pe perioada lui Ciolos (coruptia din sanatate de exemplu) el nu are influenta directa. depinde de sistemul de functionari de stat.
  eu as zice ca sistemul politic guverna prost pentru condusi dar bine pentru el, insa datorita unor erori neprevazute (notabil criza Colectiv) a dorit ca temporar sa isi anuleze responsibilitatea conducerii. asa ca a reaplicat mitul impartialului politic competent, in care sa creada populatia stearsa pe creier de doctina tatucului atotstiutor si atotputernic. acest one-man-army va fi oficial la carma si in capul lui se vor sparge toate `responsabilitatile`conducerii statului. sau in alte cuvinte va fi facut raspunzator de toate problemele ce vor aparea de la un sistem slab functional.
  bineinteles sistemul doreste ca `specialistul` din afara lui sa fie cat mai putin competent. asta pentru 1)ca sistemul sa-si vada linistit de coruptia lui si 2) ca poporul dezamagit sa se intoarca inapoi la clasa politica cu convingerea ca sistem politic produce cele mai mici greseli care trebuiesc acceptate.

 3. Stia de la bun inceput ca n-are sustinere parlamentara… Atunci de ce s-a facut premier? Ca sa-i scrie in CV?

 4. http://www.evz.ro/liviu-dragnea-tehnocratii-sunt-foarte-slabi-nu-isi-iubesc-tara-sunt-oameni-care-au-venit-cu-un-diplomat-pleaca-cu-un-diplomat.html

  ce scriam mai sus. haioase sunt motivatiile lui dragnea: tehnocratul vine si pleaca cu un diplomat. pai ce, daca vine cu punga de rafie e un om competent? si daca `isi iubeste tara`da bani `fara numar` numai la agricultori. aceste idei provin de la un om imbracat la costum si conducatorul unui partid care a saracit populatia. in afara de comicul ironiei se remarca faptul ca dragnea vrea mai mult control politic si ataca populist cu niste fatasme ilogice.

 5. Dap…

  Meseriasul dela sanatate trebuia demis de la prima gafa legata de e.coli.
  A doua oara trebuia demis cind vedea numai conspiratii la adresa lui si baga brasoave ca 50 de spitale cu probleme din 350 sunt 5%.

  Dl. Ciolos ar trebui (din punctul meu de vedere – mai ales ca politic NU ARE NIMIC de pierdut), sa taie in carne vie – si la transporturi si la invatamint si la interne si in administratia locala.

  Daca va continua sa “observe cu atentie situatia” ca maritul presedinte va avea o mare problema si le va da dreptate celor de la A3..

 6. Cata dreptate ai. Consideram presa asta care pune etichete ca fiind independenta sau ca fiind aservita? Asta doar ca sa intelegem de ce se duc toate expresiile utile in derizoriu.