E 2020 și Glovo încă sunt idioți

Mi s-a povestit o chestie mișto: un om vrea să comande ceva pentru familie, pierde vremea cu site-ul lor de rahat, pierde vremea în aplicație, bagă cardul. Într-un final, reușește să plaseze comanda.

Curierul pleacă după produse, pierde timpul în magazin, pierde timpul cu pedalatul, ajunge la ușă și cere cash, că sistemul lor de plată n-a luat banii de pe card. De pe un BCR, nu de pe Revolut, să ne-nțelegem. Că le-a picat procesatorul, că a dat BCR-ul cu virgulă, naiba știe, că pe card erau bani.

La livrare, persoana n-are mărunt în casă, că na, trăim în epoca tehnologiei. În call-center, i se spune că n-a trecut plata, așa că ori dă cash, ori returnează marfa. Nu doar că e o bătaie de joc la adresa clientului, dar e o bătaie de joc și la adresa curierului, care acum rămâne cu marfa sau tre’ să mai piardă niște timp ca s-o returneze.

Băi, e 2020, Uber e de cinci ani în România și de 11 pe piață, e plin de startup-uri care vor să fie “uberul mâncării”, “uberul imobiliarelor” și alte uberuri, și Glovo încă n-a învățat că dacă n-a mers din prima plata, mai încerci o dată să iei banii de pe card. Dacă n-a mers a doua oară, mai încerci mâine, dacă n-a mers mâine, mai încerci peste o săptămână.

Numărul țeparilor nu poate fi atât de mare încât să nu-ți permiți o pierdere de 50 lei, mai ales când clientul e la prima comandă prin aplicația ta. Practic, l-ai pierdut, la revedere. Asta din cauză că ai copiat un model, dar ai fost suficient de dobitoc să-l copiezi strâmb.

Băi, nu poți să fii atât de dobitoc încât să pui curierul pe drumuri înainte să încasezi, asta dacă nu ești în stare să implementezi un mizerabil de timeout și nu vrei să-ți asumi o pierdere.

E 2020, singura salvare a omenirii e inteligența artificială. Bine, fiind creată de oameni, o să fie la fel de proastă. Nu, îmi pare rău, specia asta n-are salvare.

4 comentarii

 1. Marea majoritate a software-ului care se produce azi e o mizerie pentru ca e produs de oameni care nu sunt pregatiti pentru ceea ce fac.
  Sa ne bucuram in fiecare zi caci maine va fi mai rau, mult mai rau! :D

 2. Curierul cred că se bucură dacă rămâne cu marfa :)

 3. 1st world problems. Eu imi cumpar si gatesc singur mancarea. Si da, am serviciu 9 h, am copil, etc.
  Pana si pizza, o comand la telefon, dar ma duc la restaurant sa o ridic, ca e la 500 m :)

  • In sfarsit oameni normali. Deci ma omoara cu lumea asta plina de lenesi: aplicatie pentru orice si sa nu mai facem nimic. Pe segmentul meu de varsta 18-25, toti viseaza sa schimbe lumea, dar unul nu stie sa dea cu aspiratorul odata pe saptamana sau sa faca acolo o salata fara sa isi taie degetele.
   Iar legat de Glovo si alte servicii de livrat mancarea, ele se bazeaza pe oameni care accepta salarii de mizerie si nu stiu sa compare castigul de la aplicatie cu salariul brut pe care l-ar primi de la alt job. Daca si bagi toate costurile, nu faci prea multi bani.