Graffiti aţi mai văzut. Dar o adevărată expoziţie de graffiti?

Vă place arta urbană? Aş dori un răspuns sincer. Mie, personal, da şi nu prea. Da, dacă e făcută bine. Nu prea, din cauză că gem zidurile din Bucureşti de mizerii mîzgîlite cu spray-uri, fără logică, fără nici o idee, fără nici o semnificaţie şi, ca să fie tacîmul complet, făcute doar de dragul de-a mînji nişte pereţi. Aia nu se cheamă artă, se cheamă vandalism. Altfel, îmi plac graffitiurile bine făcute şi sînt fan Banksy. Deci, cum procedăm?

Una dintre metode este cea pe care-o promovează Orange, acum. Şi n-aş fi scris dacă nu mi s-ar fi părut o idee foarte mişto. Aţi văzut, probabil, pe la metrou – eu am găsit la Victoriei – nişte “săgeţi” lipite pe peroane (foto dreapta). Le-am urmat, de curiozitate, deşi, de regulă, mă lasă rece chestiile astea. Săgeţile astea duc către un panou publicitar. “Deh, către ce altceva puteau duce?,” o să întrebaţi. Corect, doar că nu e “orice” panou publicitar, ci unul care conţine un cod. Oarecum similar cu codurile QR, dar care nu e un cod QR. Cam pe principiul “iarna nu-i ca vara” (de exemplu, pătratul din cea de-a doua poză din dreapta.)

Ce e aia şi la ce foloseşte? E o expoziţie de graffiti pe bune. Virtuală, dar pe bune. În loc să vandalizăm zidurile, cei de la Orange au creat expoziţia asta virtuală. Lucrările artiştilor (care sînt şi juraţi ai unui concurs despre care o să scriu mai jos) pot fi vizualizate descărcînd aplicaţia Orange Explorer (din AppStore sau de pe Google Play.)

Care-i treaba cu concursul? Pe nelimiteaza-te.ro, există o aplicaţie în care poţi desena propriul graffiti. Trebuie să-ţi creezi cont sau să te loghezi cu Facebook. Desenezi propriul graffiti în aplicaţie sau uploadează-ţi desenul. Poţi să-ţi chemi prietenii să-l voteze, căci, după o săptămînă de la înscrierea lui, cel mai votat va fi “expus” la metrou. Dacă urcaţi pe site lucrările, săptămîna viitoare intră la vot. Ca să înţelegeţi ce anume vor vedea ceilalţi, mai jos e un screenshot din aplicaţia de iPhone cu una dintre lucrările unuia dintre artişti.

Desigur, regulamentul concursului e pe nelimiteaza-te.ro. La fel, şi toate detaliile necesare. Sincer, la cît de mişto e ideea, aş împînzi oraşul de coduri din alea şi aş chema cît mai mulţi grafferi să-şi aducă desenele într-o astfel de expoziţie urbană.

1 comentariu

  1. da. am vazut la Timisoara in piata, langa Facultatea de Arta. Foarte faine!