Graficul zilei: cum a crescut numărul de joburi în SUA în ultimii patru ani

Ştiţi, probabil, că în Statele Unite a început campania electorală. Şi ca să fie tacîmul complet, se folosesc toate mediile posibile. Chiar mă uitam, mai devreme, cum staff-ul lui Barack Obama foloseşte tot ce poate, inclusiv Instagram. Dar nu asta e important. Important e că americanii aveau nişte aşteptări uriaşe de la Obama, iar aşteptările lor s-au transformat în dezamăgiri. Ei au văzut în Obama, în toamna lui 2008, un soi de Mesia, or preşedintele american nu putea să bată din palme şi să redreseze economia.

Însă e interesant că, în ciuda multor critici, care au augumentat percepţia de “preşedintele dezamăgirilor”, mandatul lui nu e tocmai prost. Ba, dacă ne uităm pe graficul de mai jos, a durat jumătate de an pînă ce s-a văzut creşterea de noi locuri de muncă. Şi mai interesant e că Obama a venit la putere, oficial, în ianuarie 2009, iar în februarie 2010, adică la un an şi-o lună distanţă, numărul de joburi nou-create intra pe creştere. Ca idee, momentul 0 (zero) este februarie 2008, adică începutul crizei. E drept, cifrele sînt relevante doar la un calcul al creşterilor, nu la un calcul al numărului de şomeri.

Dar termenul de un an şi o lună este demn de menţionat. Ar fi interesant de văzut cum a fluctuat economia românească din punctul ăsta de vedere.

2 comentarii

  1. Cu puţin noroc poate preia Cristian de la http://businessday.ro/ subiectul şi îl completează şi cu datele pentru România. Lui îi face plăcere să jongleze cu datele statistice.

    Legat de Obama, mai are câteva realizări: de exemplu a reuşit retragerea din Irak, conform calendarului promis, lucru pe care nu-l credeam posibil. De asemenea privind libertatea internetului stăm mult mai bine decât am fi stat dacă câştiga McCain, acesta din urmă fiind puternic susţinut de firme de comunicaţii şi avea o agendă care făcea practic imposibile comunicaţiile VoIP gratuite. Plus altele…

  2. Întotdeauna vor fi cârcotași, dar cifrele ar trebui să demonstreze dacă a făcut treabă bună sau nu!