gramatica

Am o problema cind vine vorba despre a scrie. Si, ce e mai grav, cind vine vorba despre a scrie bine. Ma uit in stinga si-n dreapta si imi dau seama ca lumea scrie prost. Ca gramatica unora e mult mai proasta decit permite legea. Stau si ma gindesc cu groaza la cit de stupid este sentimentul de a te simti tu prost, cind de fapt prostul e dincolo de monitor si mai si scrie.

Practic, unde vreau sa ajung cu ideea asta? Ei bine, ma uitam si ma minunam. Sint abonat la destul de multe feed-uri de bloguri, prin urmare citesc zilnic o gramada de insemnari. De multe ori ma minunez cind remarc – si pe buna dreptate, pot sa spun, cu stupoare! – ca lumea incepe sa isi strice stilul de a scrie, ca maninca virgule, ca uita de cratime sau pur si simplu le aseaza acolo unde nu le e locul. Ma mira toata treaba asta. Ai in vedere faptul ca, atunci cind ai inceput sa il citesti pe Cutarescu, ti-a placut ca stie sa scrie. Acum iti pica fata cind observi ca incepe sa uite.

Problema n-ar fi asa de mare ca, pina la urma, e a lor. In schimb, ce remarc cu foarte mare stupoare, este cu totul altceva: ca, fara sa vreau, incep si eu sa imi pun intrebari legate de cum se face nu stiu ce acord, daca virgula cutare isi are locul acolo unde am pus-o, daca nu cumva am gresit o cratima aiurea. Chestie de care, pina de curind, nu imi pasa. Adevarul e ca, daca stau bine sa ma gindesc, asta e ca urmare a faptului ca citesc prea multe bloguri ale unora care nu stiu sa scrie.

Nu am o problema cu blogurile nimanui, insa imi dau seama ca tind sa ma apropii din punct de vedere al greselilor gramaticale, de cei ale caror bloguri le citesc. Asta ca sa nu mai spun si de articolele din presa. Sint o caruta de stiri scrise cu picioarele, fara cap si fara coada, fara virgule si fara cratime, cu dezacorduri si nu numai. Personal, incep sa ma simt total aiurea cind imi dau seama ca preiau din ceea ce citesc o serie de chestiuni care nu ma incalzesc cu nimic, pe care nu ar trebui sa le bag in seama.

Explicam deunazi cuiva ca sufar de o deformatie profesionala, chestie capatata mai demult, probabil, dar dezvoltata in ultimii trei ani de lucrat in media. Se cheama atentie la detalii si, de la un moment dat, chiar grija. Probabil ca tocmai pentru ca imi sar in ochi toate greselile, tind sa le fac si eu. Inca nu imi dau seama. Pe de alta parte, pina la urma, nu pot decit sa fiu din ce in ce mai atent, sa nu le mai repet.

Revenind la gramatica, mi se pare jenant pentru un jurnalist sa nu stie sa scrie corect si ideea asta am expus-o de mai multe ori. Si mai jenant mi se pare sa spuna ca e jurnalist, sa tina un blog si sa o dea prin balarii cind vine vorba de scris corect. Scuza potrivit careia “asta e blog, nu sint la munca” mi se pare mai mult decit penibila. Nu conteaza unde esti, pina la urma e vorba de imaginea ta si de modul in care stii sa o ingrijesti. Spre exemplu, desi imi place cum scrie Gusti Roman, ma enerveaza de mor knd skrie k la gradinitza. Mi se pare o mica dovada de lipsa de respect fata de cititor. Pe de alta parte, e alegerea lui cum scrie.

In alta ordine de idei, stau si ma intreb, apropo de ziaristii care nu stie sa scrie, daca nu ar fi mai bine ca firma sa nu ii mai trimita pe coclauri, ci mai degraba la traininguri despre cum sa scrii corect, eventual sa le angajeze si meditatori la gramatica. Oh well. Vrabia malai viseaza. Pe de alta parte, ma bate un gind: cum ar fi sa realizam un manifest impotriva celor care nu stiu sa scrie? :)). Glumesc, desigur. Chiar nu am timp de asa ceva.

6 comentarii

  1. ambele variante sint acceptat, din cite stiu eu.

  2. Eu doresc sa declansez un raboi impotriva celor care nu stiu ca “stii” nu se scrie “sti”, ca “vii” nu se scrie vi, si “copiii” nu sunt copi.
    Ah da, si sunt “jurnalisti”

  3. Mdea…şi tu acum. Mai greşeşte omul. Crede-mă că după 9 ore de scris în continuu dejetele fug pe tastatură şi ochii pe monitor. Dacă ai o colegă care pălăvrăgeşte mereu la telefon cu siguranţă eşti pierdut….

    Mi-e somn şi n-am chef să mai tastez :D

  4. dupa 9 ore de scris incontinuu (sic!) incepi sa faci greseli de gramatica? glume bune in program!

  5. Daca cei ce nu stiu sa scrie, stiu sa citeasca, ar fi o idee buna manifestul! Poate asa vor invata.