Ceva e greșit la dezvoltatorii de imobiliare

Am primit un comunicat, de dimineață, în care eram anunțat că o agenție imobiliară acceptă și bitcoin de la cei care vor să cumpere o locuință din portofoliul lor de ansambluri imobiliare.

De curiozitate, m-am uitat pe site-ul lor, cu precădere la prețurile apartamentelor cu două camere. Și văd că iar o iau la sănătoasa, ca prin 2006-2007. A nu fi înțeles greșit, vreo două zone sunt decente spre bune, la doi pași de metrou (Dristor-Titan), dar prețurile…

Vorbim de apartamente în ansambluri rezidențiale, unde două camere costă de la vreo 75.000 euro în sus (cu vreo două excepții), în condițiile în care lucrările nici n-au început. Apoi, te uiți un pic în piață, la apartamentele vechi, și vezi că sunt de la 50.000 euro în sus în aceleași zone și te întrebi cu ce-ai greșit în viață.

Îmi pare că iar ne-am întors cu vreo zece ani în urmă, când se construia pe banii altora. Iar problema cu astfel de construcții – când întâi se face crowdfunding-ul și apoi se apucă de lucru – este că riști să pățești ca niște amici care-au vrut să ia un apartament la Doamna Ghica, iar blocul lor n-a mai fost terminat nici până în ziua de azi, că cineva a dat o țeapă.

În al doilea rând, povestea cu bitcoin miroase urât. Da, un bitcoin a ajuns aproape de 20.000, dar dacă mâine pică la 2.000 dolari, nu se mai face blocul pe motiv că investitorul a rămas fără bani? Că bitcoin e doar o bulă speculativă momentan.

În plus, când blocul nu e construit încă, nu știi ce materiale sunt folosite și habar n-ai dacă vecinii or să audă tot ce faci în casă. Că investitorul e pus pe făcut bani, nu pe oferit calitate, iar exemple din astea avem.

În plus, eu am mai zis și altă dată: dacă nu te interesează să cumperi o garsonieră sau un apartament cu două camere pentru închiriat, n-are sens să verși banii ăia, mai ales dacă ai o familie și vrei sau ai cel puțin un copil. De 90.000 – 100.000 euro, îți faci casă undeva aproape de București. Tare mi-i că iar au început țepele imobiliare.

Dacă îţi place acest blog şi vrei să-l susţii, cumpără de la eMag folosind acest link.

3 comentarii

  1. Cu dezvoltatorii care dau apartamentele înainte să construiască merge doar într-un fel: 1) dacă au portofoliu consistent de blocuri deja construite pe care să le poți verifica și cumpărători reali cu care să poți vorbi; 2) dacă acceptă avans suficient de mic astfel încât să fie clar că nu construiește din banii tăi ci ăia sunt doar o promisiune de cumpărare. Altfel, ura și la gară.

    Cu cele două valabile mi-am luat apartamentul în momentul în care la locul faptei era doar groapa săpată pentru fundație, dar cu avans de 3500Eur mi s-a părut acceptabil riscul în condițiile în care respectivul dezvoltator avea peste 7-8 blocuri făcute în București fără scandaluri.

  2. se practica, insa cum spune Ana mai sus: contract bine facut, cu caiet de sarcini complet si plata esalonata in functie de etape: 5% la semnarea contractului. 5% dupa saparea fundatiei. 40% cand lucrarile la rosu sunt gata. samd.

    platesti ce s-a executat deja, esti proprietarul lucrarilor de pana atunci si in caz de faliment, poti angaja alt antreprenor pentru restul lucrarilor. nu e comod, insa riscul sa devina o tragedie e mic.

  3. Bitcoinul se transformă imediat după transfer (care se face direct într-un exchange) sau dacă există interes speculativ se face hedging cu un contract short. IB deja mă spamează că pot cumpăra contracte short de Bitcoin pe CME folosind platforma lor, și cam orice persoană sau companie din lumea civilizată își poate face cont pe IB.